Zanimljivosti iz svijeta pčela

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
1024x768_queen-bee-hives45.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako sakupljati propolis
Propolis služi pčelama kao dezinfekciona materija kojom one regulišu mikroklimu u košnici ,dezinfikuju, poliraju saće i drugo. Propolis istoveremeno ima i neka svojstva antibiotika.

post_p4220282a.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Propolis sadrži preko 60 različitih supstanci raspoređenih u oko 50% smola i balzama , oko 30% voska i oko 10 % aromatičnih eteričnih ulja , oko 5 % polenovog praha i dr. Propolis sadrzi i manje kolicine bjelančevina, vitamina,kalijuma , gvožđa i drugih elemenata. Poznata su baktericidna , antivirusna , antitoksična , biostimulativna i lokalno anestetska svojstva propolisa .Specifična gustina propolisa je 1,112 – 1,136 g/cm3.
boules-propolis.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Propolis se slabo rastvara u hladnoj vodi nešto bolje se rastvara u vrućoj vodi .Dobro se rastvara u alkoholu , narucito u 96% alkoholu , amonijaku , sirćetnoj kiselini i dr.Rastvara se i u jaćoj prirodnoj rakiji .Propolis se bolje rastvara ukoliko je sitniiji. Propolis je jedan od 6 osnovnih proizvoda pčela u koje još spadaju: med,polen, matična mlijeć, vosak i pčelinji otrov.Za med polen i propolis pčele materijal nalaze u prirodi a tri su prizvodi unutrašnjeg lučenja njihovoh žlijezda.Prolis je interesantan pčelinji proizvod zbog potražnje na tržištu a ima i dobru cijenu pa bi pčelari trebali obratiti više pažnje ovom korisnom proizvodu , kako za pčele tako i za ljudsko zdravlje gdje je već našao svoje mjesto zbog dokazanog ljekovitog svojstva .

propolis_vrac.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Propolis je svojevrstan pravi antibiotik za pčele koji štiti pčelinje drustvo od mnogih bolesti i održava košnicu u čistom , takoreci sterilnom stanju.Zbog svojih lakoisparivih eteričnih ulja i drugih materija ima veoma važnu ulogu jakog dezifikacijonog sredstva održavajući košnicu u sterilnom stanju kao i sve ćelije saća u kojim pčele njeguju leglo i smještaju med i polen. Kako nastaje propolis ? Pcele sakupljaju propolis sa pupoljaka i kore pojedinih biljaka ( vrbe,topole, jasena,jablana,omorike,breze,bora,hrasta i dr.).Pupoljak ovih biljaka koji je izvor propolisa vijekovimma se razvijao tako da danas ima izvanredno riješenje za svoju zaštitu u fazi mirovanja , zimi od brojnih neprijatelja kao što su : bakretije,gljivice,virusi i dr.Pupoljak je obavijen smolastim i balzamirajućim materijama iz biljke u ćijoj osnovi propolis igra bitnu ulogu pomoću kojih uspješno hemijski djeluje putem veoma složenih biohemijskih procesa na svoje neprijatelje .Pcele upravo skupljaju taj i takav propolis sa pupoljaka i donose ga u košnicu na mjesto upotrebe, ne skladište ga u ćelije kao što to čine sa medom i polenom .
propolis_band.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Skupljanje propolisa Najrasireniji nacin skupljanja propolisa je struganje propolisa sa razlicitih dijelova košnice i na takav način se skupi veoma malo kvalitetnog propolisa zbog toga što propolis saklupljen na takav način u sebi sadrži puno primjesa kao što su djelovi drveta, pčela ,uvečana količina voska i materija koje se ne mogu rastvoriti .Kvalitetan način za skupljanje propolisa je upotreba higijenskih mrežica koje se postavljaju iznad legla odnosno preko ramova.Mrezice za skupljanje propolisa su mrežice od PVC-materijala koje se inače koriste kao odbrana od komaraca i postavljaju se na prozore ima ih u nekoliko boja.Mrežice treba isjeći na komade unutrašnje mjere košnice i postaviti ih preko ramova , još je bolje ako imamo letvice debljine 2-3 mm koje treba postaviti ispod mrežica preko satonoša.Za svaku košnicu dovoljno je od 5 do 6 letvica .Kada se mrežice postave preko letvica pčele osjete prazan prostor iznad sebe i žele ga što prije zatvoriti pa veoma brzo cijela mrežica bude prekrivena najkvalitetnijim propolisom , ali ako se mrežice stavljaju direktno na ramove pčele će prvo popuniti prostor između satonoša i kada pčelar vidi da je prazan prostor popunjen mrežice treba okrenuti za 180 stepeni kako bi pčele popunile cijelu površinu mrežice .
propolis-slika-17852914.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Jedna od osobina pčela je i da žele kontrolisati cijelu površinu košnice i gdje god pčela može ući , ući će i vidjeti dali je u tom dijelu košnice sve uredu i dali treba neka intervencija i ako su mrežice postavljene na ramove bez letvica pčele neće moći kontrolisati površinu satonoša ispod mrežice pa će u tom slučaju na satonošama graditi svojevrsne stubiće kojima će u određenoj mjeri podići mrežicu što će omogučiti da se mogu provlačiti ispod mrežice i tako će veću površinu mrežice zalijepiti propolisom .Ukoliko se pčelinjak nalazi u blizini večih šuma onda će i mrežice vrlo brzo da budu popunjene te ih tada treba skidati i to tako što svaku mrežicu smotamo u rolnu i na njenim krajevima postavimo gumice kako se nebi razmotale.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
.Nakon skidanja mrežica sve ih treba staviti u zamrzivac na 24 sata.Poslije toga mrežice se vade iz zamrzivača i trenjem izmedju ruku propolis će da spadne sa mrežica, (predhodno na neki sto treba postaviti čisto platno ) i ovako dobijen propolis je največeg kvaliteta i može da se u određenoj mjeri dodaje u med jer se trenjem propolis praktično pretvori u fini prah.Nakon skidanja propolisa mrežice se vraćaju ponovo u košnicu. Kvalitet propolisa Pod kvalitetnim, cistim propolisom podrazumjeva se propolis : -koji sadzi najmanje 35% materija koje se ekstrahuju u alkoholu -koji su pcele sakupile isključivo sa pupoljaka raznih biljaka -koji nije sakupljen struganjem propolisa sa površina ramova i kosnica,već je sakupljan pomoću posebnih higijenskih mrežica iznad legla, u periodu kada pčele nisu tretirane raznim lijekovima protiv bolesti pčela. izvor/pcelari.ba/Ćivić Šefik
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Manjak pčela za oprašivanje badema
U Kaliforniji, kako javljaju ondašnji mediji nema dovoljan broj medonosnih pčela koji bi oprašio usjeve badema. Za oprašivanje hektara nasada pod bademima trebaju dvije kolonije, prema zasađenim površinama to znači da je potrebno dovesti 1.600.000 kolonija, a pčelari imaju spremno samo 500.000 kolonija medonosnih pčela.

post_161211display.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Velika razlika u pomanjkanju nastala je u posljednjem nizu nepovoljnih godina, a dio manjka pčela se odnosi i na zimske gubitke. Kako je 2012. godina i u Americi bila za pčelarstvo vrlo nepovoljna ove godine upitno je koliko će pčelinjih zajednica biti ugovorno dostavljeno na oprašivanje u plantaže badema. Ondašnji su poljoprivrednici sa nasadima badema na rubu očaja, ali i pčelari kojima je nestanak odnosno kontinuirano smanjenje broja zajednica sve skupa postalo prava "nočna mora".Plantažeri sa nasadima badema u Kaliforniji vrlo skupo plačaju oprašivanje, u prosjeku po 150,00$ no ni to ne može jamčiti da će im se dostaviti potreban broj pčelinjih zajednica na nasad. Pčelari zbog duže zime jednostavno ne stgnu osposobiti dostatan broj novih kolonija kako bi pokrili "rupu" odnosno nedostatak u onima koje će uspješno prezimiti. Puna cvatnja badema se očekuje 14 veljače, iako se iz svih krajeva zemlje transportiraju medonosne pčele, još uvjek se ne zna koliko će ih nedostajati prema najavama vrlo mnogo_Oko 7. - 10. ožujka je zadnji rok za oprašivanje nasada badema u Kaliforniji. Tako da će neki od pčelara raditi dvostruka oprašivanja s obzirom na različitu cvatnju u određenim područjima.

Bademi su u Kaliforniji bitna izvozna grana, po nekima i najveća. Ove godine se predviđa rekordna proizvodnja, u vrijednosti od oko tri milijarde dolara. 80% globalne opskrbe badema se inače uzgaja u Kaliforniji, a oko 70 posto kalifornijskih usjeva se prodaje u inozemstvo.
 
Natrag
Top