Šta je novo?

Zanimljivosti iz svijeta pčela

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Da ste svjesni svega ovoga, češće biste jeli med
Zahvaljujući svome iznimnom sastavu, med se od davnina smatrao svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra tegoba.

post_0340007.48.jpg
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
vijest upotrebe meda stara je koliko i povijest čovjeka te se u gotovo svakoj kulturi mogu pronaći dokazi o njegovom korištenju. Najstariji nalaz koji potvrđuje važnost meda za ljudski rod predstavlja prapovijesna slika stara oko 15.000 godina, otkrivena na zidu špilje u Španjolskoj. I egipatski hijeroglifski zapisi govore o značajnoj ulozi pčela i meda u svakodnevnom životu drevnog Egipta, a nevjerojatni nalazi posuda s još jestivim medom, starim preko 3000 godina, pronađeni su u grobnici faraona Tutankamona.

Jedinstven sastav slatke tekućine


Med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala u manjim količinama (pretežno vitamini B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerali natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen) i drugih vrijednih sastojaka. Šećeri sadržani u medu su fruktoza (oko 41%), glukoza (34%), te saharoza (1-2%). Količine pojedinih tvari ovise o vrsti meda te njegovome podrijetlu.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ova namirnica izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu te je stoga pogodna za sportaše, posebice jer povećava izdržljivost te smanjuje zamor mišića. Zahvaljujući svome sastavu, med je također i vrlo cijenjen antioksidans.

Kod male djece, prije nego se med uvede u prehranu, preporučuje se pričekati do djetetovih navršenih 12 mjeseci.

Ljekovitost raznih vrsta meda
Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja dugačak je. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda jest olakšavanje simptoma gripe i prehlade, odnosno bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla te sinusa. Izvrstan je za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a također i izvlači otrove od ugriza ili uboda. Na opeklinu možete što je moguće prije nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože bez ožiljka. Pri kožnim problemima, kao što su ispucana koža, osipi, svrbež, te razne kožne nečistoće pomažu oblozi od meda.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Med je od velike pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, te čira na želucu, a polaganje obloga od meda preporučuje se kod svih vrsta upala. Također, med može pomoći u podizanju razine željeza i sniženju razine masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, mrene, konjuktivitisa itd.
Savjeti za ljepotu


Med je i sastavni dio mnogih kozmetičkih proizvoda. Izvrstan je kao maska za lice koja uklanja kožne nečistoće, hrani suhu i dehidriranu kožu te pomaže u uklanjanju bora.

Med također djeluje na postizanje i održavanje idealne tjelesne težine. Ukoliko imate manjak kilograma, med vam može biti od pomoći jer njegova redovita konzumacija potiče apetit kod ljudi koji ga inače nemaju.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
S druge pak strane, jednostavan i vrlo efikasan napitak, inače korišten i za detoksikaciju, pomaže u redukciji tjelesne težine. Čaši mlake vode dodajte jednu žličicu meda te dvije žličice soka limuna. Popiti svako jutro na prazan želudac. Također, ovaj napitak možete popiti nakon obilnijih ili masnijih obroka.

Zanimljivosti


- U našem jeziku pčela je jedina životinja koja ne ugiba nego umire.
- Dobro zatvoren, med ima neograničen rok trajanja.
- Iznad temperature od 41 °C gube se ljekovita svojstva meda te pri dodavanju meda čaju treba pripaziti da nije prevruć.
- Kristalizacija je prirodno svojstvo meda koje nimalo ne utječe na njegovu kvalitetu.

Ova jedinstvena zlatna tekućina ukusna je i mnogo zdravija alternativa bijelom šećeru. Poboljšajte i očuvajte svoje zdravlje i vitalnost uz ovaj čudesni slatki dar prirode!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zbogom zastarjelim metodama vrcanja meda?
Dva Australca Cedar i Stuart Anderson vjeruju da su napravili prekretnicu u pčelarstvu. Oni više ne trebaju vrcaljku kao ostali pčelari svijeta.


Dva Australca Cedar i Stuart Anderson vjeruju da su napravili prekretnicu u pčelarstvu. Oni više ne trebaju vrcaljku kao ostali pčelari svijeta.Uzbuđeni s ponosom prezentiraju svoj novi izum koji vam omogućava da uživate u svježem medu svojih pčela a bez da pritom otvorite košnicu. To je daleko manje stresno i za same pčele i za pčelara koji prema starim dostupnim tehnikama treba uložiti ogroman trud ali i vrijeme da se izvadi med.

Uključite slavinu i gledate kako vaš svježi, čisti med direktno iz košnice teče u staklenku. Bez nereda, bez puno buke, nema skupe opreme za vrcanje i pčele jedva da se i uznemire. "Ovo je uistinu revolucija. Možete ga vidjeti u košnici, vidjeti kada je med spreman i uzeti ga na ovaj vrlo prihvatljiv i nježan način." pojašnjavaju inovatori.

Izum će kako su najavili navodno biti uskoro dostupan svima.Kako stvar funkcionira?Flow™ košnica ima 3 Flow™ okvira u sredini koji se nalaze između 4 tradicionalna okvira. Med se vadi kako su inovatori zamislili iz jednog ili sva tri Flow™ okvira pomoću ventila s crijevom no kako ističu moguće je kombinirati više načina vađenja meda pa na slici možete vidjeti i prototip iz kojeg se istovremeno vadi med sa 6 okvira dok njihov djed Don Anderson ponosno pozira na slici (u galeriji ispod) nakon što je izvadio 6kg meda sa dva okvira.U Flow™ medište LR košnice kako tvrde stane 8 Flow™ ili kao do sada 10 LR okvira.Kako Flow™ okviri funkcioniraju?Okvir Flow™ sastoji se od već djelomično formiranih stanica saća koje pčele nakon umetanja završavaju vlastitim voskom te ga popunjavaju medom kao i u svakoj drugoj košnici ili okviru unutar košnice na kraju kada med sazrije pčele ga poklapaju sa voštanim poklopcima.

Kada uključite funkciju vađenja meda koja pomalo liči na slavinu za vino i slično stanice koje su vertikalno podjeljene unutar ćelija formiraju kanal što dovodi do toga da med teče prema dolje u posudu izvan košnice praktički bez ikakvog ometanja pčela.

Kada se ćelije isprazne slavinom resetirate položaj saća u početni kao što je i bio prije vađenja meda tako da ga pčele mogu popraviti i eventualno ponovno napuniti medom. Čitajući i gledajući slike ili video dobivate dojam da su inovatori napravili nakon dugo vremena inovaciju stoljeća - nešto jednostavno savršeno.
 
Top