Zanimljivosti i vesti iz auto moto sporta

Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Opel VIP Challenge by G-Energy: Koja je najbrža?

U finalnoj trci Opel VIP Challenge by G-Energy nastupiće Ivana Španović, Jelena Kostov i Katarina Manojlović

vipfinale4.jpg
Nakon dva i po meseca nadmetanja na karting stazi Ada huja za upravljačem Opel Adama, došao je trenutak da tri najbrže takmičarke, a to su Ivana Španović, Jelena Kostov i Katarina Manojlović odluče o pobednici ovog VIP Challengea… Naša, ali i najbolja atletičarka Balkana u finale je ušla sa najboljim vremenom od tačno 52 sekunde. Mlada i atraktivna pevačica je sa 53,23 sekunde iznenadila konkurenciju i pokazala se i kao talentovan vozač, dok je modna kreatorka, takođe sasvim zasluženo, odličnom vožnjom izborila mesto u finalu prešavši jedan krug staze za 54,64 s. I sada je na njima da odluće koja je najbrža…

vipfinale5.jpg
Adam je spreman… U četvorocilindarskom motoru od 1,4 litra je visoko kvalitetno G-Energy motorno ulje. Ono obezbeđuje vrhunske performanse i u najtežim uslovima ekspolatacije, pa se 100 KS preko petostepenog manuelnog menjača prenosi na prednje točkove na kojima su, kao uostalom i na zadnjim, Nokian WR A3 zmiski penumatici.

vipfinale3.jpg
Da li manekenka i modna kreataorka, Katarina Manojlović može da “kreira” takav krug da Jelena Kostov ostane bez teksta ili pevačica već ima spreman odgovor ili će pak altetičarka Ivana Španović “preskočiti” obe, pogledajte sutra u 10,30 h u finalnoj emisiji TopSpeed Opel VIP Challenge by G-Energy, samo na RTV Pink?!

TopSpeed sport
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Opel VIP Challenge by G-Energy: Ivana je najbrža!

Naša najbolja atletičarka, Ivana Španović trijumfovala je finalnoj trci Opel VIP Challenge by G-Energy

CAR0080_resize.jpg
Najbrža učesnica i pobednica najnovijeg serijala VIP Challenge u organizaciji TopSpeeda je najbolja atletičarka naše zemlje i Balkana u prošloj godini, Ivana Španović. On je u finalnoj trci nadmašila pevačicu Jelenu Kostov i modnu kreatorku Katarinu Manojlović…

TOP2960_resize.jpg
Čestitamo pobednici, ali se i zahvaljujemo svim učesnicima ovogodišnjeg Opel VIP Challenge by G-Energy, koji je ovoga puta bio namenjen samo damama. One su se u protekla dva i po meseca takmičile za upravljačem Opel Adama, koji je koristio visoko kvalitetno ulje G-Energy, kao i gume Nokian WR A3. Pored pobedničkog pehara i prigodnih nagrada od glavnih sponzora, te poklona od kompanija N-Sport, odnosno Puma, pobednica je osvojila Sony Xperia Z1 Ultra mobilni telefon.

CAR0078_resize.jpg
Više detalja o finalnoj trci pročitajte u martovskom izdanju magazina TopSpeed ili pogledajte u TV emisiji…

TopSpeed sport
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
TRKA AVIONA, AUTOMOBILA I MOTORA: Pogledajte kako heroj Srbije vozi avion!

Slika vojnika sa detetom u naručju, koja je ovih dana obišla svet, navela nas je da se podsetimo još nečeg... Naime, general Vojske Srbije, Predrag Bandić, inače komandant aerodroma "Batajnica" pre gotovo 10 godina bio je akter još jedne zanimljive priče, odnosno trke u kojoj su, u organizaciji našeg magazina, snage odmerili motocikl, automobil i avion

Uvodna-NOVA.jpg

Obično se imena onih stvarno zaslužnih sa plemenita dela i onih koji su zaista doprineli spasavanju ljudi retko saznaju. Čovek sa slike koja je nedavno obišla svet, a govori o pomoći Vojske Republike Srbije ljudima zavejanim kolonama, je brigadni general Predrag Bandić. On je istovemeno i komandant vojnog aerodroma “Batajnica”, a u akciju spasavanja se uključio zajedno sa svojim ljudstvom i tehnikom. Međutim, on nam je odavno poznat…

topspeed-challenge-00.jpg

Pre gotovo deset godina, u aprilu 2004. upravo na spomenutom vojnom aerodromu Top Speed je ogranizovao svojevrsnu svetsku, do tada neviđenu, atrakciju – trku motocikla, automobila i aviona! Motocikl Yamaha R1 vozio je Radovan Rodić, šampion države u motocilizmu na kružnim stazama, za upravljačem modela Porsche 911 Turbo bio je automobilski as Andrej Kulundžić, dok je u kokpitu borbenog aviona Orao J-22 sedeo, tada potpukovnik Vojske SCG, Predrag Bandić.

topspeed-challenge-01.jpg

Pre izlaska na stazu dugu tačno 1 kilometar, naši takmičari su prošli detaljan lekarski pregled. Predrag Bandić i Andrej Kulundžić su uoči starta imali nešto povišen pristisak, 140 sa 85, što ukazuje da ih predstojeća trka nije ostavila ravnodušnim, dok je Radovan Rodić imao krvni pritisak niži od normalnog?! On je bio prilično samouveren i rekao je da očekuje trijumf, pre svega zbog manje mase njegovog motocikla, koja bi trebala da mu obezbedi odlučujuću prednost.

topspeed-challenge-03.jpg

Ovo je bilo čisto nadmatanje u brzini… Top Speed… I prema jednostavnim propozicijama, startovalo se samo jednom, tako da prlike za ispravljanje greške kod polaska nije bilo, a cilj je bio sasim jednostavan, preći jedan kilometar poletno-sletne staze ispred konkurenata. Pri tome, avionu nije dozvoljeno da pre prolaska ciljne linije poleti, iako bi to mogao već nakon 650 metara, kada dostigne 270 km/h.

topspeed-challenge-04.jpg

Na znak za start je najbolje reagovao Rodić i poveo, ispred Kulundžića, dok je Bandić, zbog sasvim drugačije konstrukcije i perfomransi mlaznog motora sporije ubrzavao. Međutim, Orao J-22 je za samo dvadesetak sekundi dostigao brzinu od oko 300 kilometara na čas i izbio u vođstvo, a potom se odvojio od piste, prošavši kroz cilj prvi. Yamaha R1 je i pored odličnog starta nešto kasnije posustala zbog kvara kvačila. To je iskoristio Porsche 911 Turbo i zauzeo drugo mesto.

topspeed-challenge-05.jpg

Tako je u prvoj ovakvoj trci na svetu, koju je organizovao Top Speed, trijumfovao avion, ispred automobila i motocikla. Pobednik Predrag Bandić, pilot Orla J-22 je tom prilikom rekao: “Osećaj je odličan, a o izazovu da ne govorim! Znao sam da će moji rivali u početku biti brzi, a da će moj avion tek u finišu imati veliki prirast brzine i nadao sam se da do tada oni neće steći preveliku prednost. Ipak, iako sam prvi, mislim da je pobedio sport!”

topspeed-challenge-06.jpg

Andrej Kulundžić se složio sa pobednikom, a potom su obojica “tešili” Radovana Rodića, koji je i pored odličnog starta, na kraju zauzeo treće mesto. Inače, ovaj jednistveni spektakl u organizaciji Top Speeda ostao je upamćen kao prvo ovakvo takmičenje u brzini između aviona, automobila i motocikla na pisti, koje je organizovano u svetu. Sva prethodna, a do tada bilo ih je samo samo tri u Evropi, bili su dueli automobila i aviona.

topspeed-challenge-07.jpg

Dakle, hrabra dela su deo uobičajenog posla nekih ljudi. I ona se pamte… A pamte se i ona neobična, kakva je bila trka iz 2004.


TopSpeed sport
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Auto-moto sport u 2013: Dominacija Španaca u Moto GP, Francuza u WRC, Vesnić i Borković u evropskoj eliti



Dakar reli, Svetski reli šampionat, Moto GP, uspesi srpskih automobilista… Ovo su samo neki od događaja koji su obeležili događanja kada je reč o takmičenjima na dva i četiri točka širom sveta. Listu najvažnijih detalja iz 2013. godine, počećemo Dakar relijem.​



00116371.jpg


Dakar reli obeležili Peterhansel, Despre... Najčuvenije svetsko reli takmičenje bilo je značajno po činjenici da su iz Srbije na "putešestvije" po Južnoj Americi krenula trojica takmičara iz Srbije - Gabor Sagmajster na motociklu KTM, kao i Bojan Milanović i Darko Veljković u Opelu Antara RRZ. Milanović i Veljković su odustali tokom druge etape, dok je Sagmajster na kraju bio 61. Inače, pobednici su bili Siril Despre na motociklu, Stefan Peterhansel u automobilu, Markos Patroneli na kvadu i Eduard Nikolaev u kamionu.

Tokom relija poginula su dvojica turista, kao i francuski motociklista Tomas Buržen. Sagmajsterov rezultat karijere na"Abu Dabi dezert čelendžu" Sagmajster je učestvovao i na "Abu Dabi dezert čelendžu" i na kraju bio 11, što je njegov najbolji rezultat u karijeri. Prethodna dva puta motociklista iz Subotice bio je 20. Ovo takmičenje završeno je pobedama Nanija Rome i Marka Kome.

Ožije nasledio Loeba na tronu Sezonu u WRC šampionatu obeležile su dve stvari. Devetostruki šampion Sebastijen Loeb nije učestvovao u svim relijima u sezoni, a u penziju je otišao nakon takmičenja u Francuskoj. Na istom reliju novi šampion Sebastijen Ožije je potvrdio osvajanje trona.


drugareli.jpg


Španci dominirali na dva točka Zanimljivo je bilo i u Moto GP šampionatu u kojem je na kraju slavio Mark Markez iz Repsol Honde. Najmlađi šampion u istoriji Kraljevske klase imao je šansu da ranije obezbedi tron, ali je to učinio tek u poslednjoj trci u sezoni, u Valensiji. Markezu je bilo dovoljno i treće mesto, a iza sebe u generalnom plasmanu je ostavio najvećeg konkurenta i šampiona iz 2012. godine, Horhea Lorenca. Dominacija Španaca potvrđena je i u ostalim klasama. U Moto 2 šampionatu titulu je osvojio Pol Espargaro, a u Moto 3 konkurenciji Maverik Vinjales.

O srpskim automobilistima opet se pričalo Mesto u ovom pregledu svakako zaslužuju i srpski automobilisti - Milovan Mikica Vesnić i Dušan Borković. Vesnić je zbog titule šampiona Centralne Evrope na kružnim stazama proglašen za najboljeg sportistu Užica u 2013. godini. Na drugoj strani, Borković je u debitantskoj sezoni Evropskog kupa turing automobila (ETCC) zauzeo treće mesto u generalnom plasmanu i najavio planove za narednu sezonu. Naime, momak rođen u Pančevu 1984. godine biće prvi Srbin koji će se takmičiti u najprestižnijem svetskom takmičenju na kružnim stazama - Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC). Frankiti u penziji Osim Loeba, takmičenje je napustio i Dario Frankiti, Indikar Šampion, posle saveta lekara.

Otkazan "Srbija reli" Iako je bio najavljen, 46. Srbija reli nije bio održan. Naime, policija u Užicu je ustanovila da nisu ispunjeni svi bezbednosni uslovi, a otkazivanje su potvrdili i organizatori. Na prestižnom takmičenju trebalo je da se takmiči 26 posada iz Srbije, Bugarske, Kazahstana, Švedske, Češke i Bosne i Hercegovine. Bilo je i tragedija Za kraj pregleda smo ostavili i još nekoliko tragičnih događaja, koji na žalost ne prestaju da budu sastavni deo auto-moto događaja.

Italijanski motociklista Dorijano Romboni preminuo je od zadobijenih povreda tokom trke organizovane u čast tragično nastradalog kolege Marka Simončelija. Još jedan italijanski motociklista, Andrea Antoneli poginuo je u trci Supersport serije voženoj u Moskvi, u sklopu svetskog Superbajk šampionata. Stradao je i Alan Simonsen. Samo desetak minuta, posle početka prestižne automobilističke trke - "24 sata Le Mana", u trećem krugu 34-godišnji Danac je izgubio kontrolu nad Aston Martinom i udario u zaštitnu ogradu. Veoma brzo prevezen je u medicinski centar u okviru staze, ali su lekari konstatovali smrt. Veoma brzo, 5. januara 2014. godine očekuje nas novi Dakar reli, na kojem će ponovo učestvovati Sagmajster. To će ujedno biti i prvi veliki događaj u auto-moto sezoni u godini pred nama, u kojoj se nadamo neće biti tragičnih događaja.


(Foto: Beta/AP Photo/Christian Lutz, Alberto Saiz)

Sportal.rs/automoto
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Hamilton predstavio bolid i odmah ga slupao


Britanac Luis Hamilton slupao je automobil na prvom zvaničnom predsezonskom testiranju Formule jedan u Heresu.

00118303.jpg

Hamilton je udario u ogradu istog dana kada je sa klupskim kolegom Nikom Rozbergom predstavio novi Mercedesov bolid W05, prenosi Beta. Bivši šampion Formule jedan sleteo je sa staze na krivini jedan staze u Heresu, ostavivši iza sebe na asfaltu tragove guma i ostatke automobila. Britanski vozač je ostao nepovređen. Mercedes je odmah objavio da je uzrok incidenta kvar automobila i da će se uzrok ispitati u garaži.


Sportal.rs/automoto
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Ferrari predstavio F14 T

Ferrari je u subotu predstavi bolid F14 T za narednu sezonu. Ono po čemu se razlikuje, a što su i svi očekivali, je izgled “nosa” bolida, koji je drugačiji od onoga što smo videli kod Vilijamsa, Meklarena, Fors Indije i Lotusa. Skuderija je izbegla oblik viljuške ili nos “jazavca”, pošto se "nos" novog bolida Ferrarija celom širinom spušta ka vrhu.

00118129.jpg

Inače, bolid je dobio ime zahvaljujući glasovima navijača Skuderije, koji su stizali iz svih delova sveta, naravno, najviše iz Italije. Novi automobil Fernanda Alonsa i Kimija Raikonena šematski je sličan prošlogodišnjem, samo što je ovog puta crna boja malo više zastupljena u zadnjem delu bolida.



Sportal.rs/automoto
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Srebrne je boje i Meklarenov je adut za novu sezonu - MP4-29

Sezona 2014 u šampionatu Formule 1 počeće 16. marta trkom u Australiji, a tim Meklarena je predstavio bolid u kojem će se za bodove boriti Dženson Baton i Kevin Magnusen. MP4-29 pokretaće Mercedesov agregat, a glavni cilj tima iz Vokinga je da se obezbedi bolji plasman. Naime, u sezoni 2013 Meklarenovi vozači nisu nijednom bili na podijumu, što se nije desilo još od 1980. godine.


00118093.jpg

- Želimo bolju sezonu od 2013, hoćemo da ponovo budemo na vrhu, ali je teško predvideti bilo šta. Promene su velike i svakako će imati veliki uticaj na poredak. Želimo da budemo potpuno sigurni i narednih nekoliko meseci će biti veoma teški - rekao je Baton, bivši F1 šampion. Bolid je u prepoznatljivoj - srebrnoj boji, a sezona pred nama je poslednja u kojoj će sarađivati Meklaren i Mercedes. Od 2015. bolide će pokretati Hondini motori. Upadljiv je i novi nos ("mravojed"), a u skladu sa novim pravilima motor će biti V6 od 1,6 litara. Jedna od zanimljivih tema tokom promocije bile su i spekulacije da bi Erik Bulije (napustio Lotus) mogao da zameni Martina Vitmarša na mestu šefa ekipe. Međutim zvanične reakcije nije bilo. Testiranja u Herezu, u Španiji su zakazana za sledeću nedelju, a kako izgleda bolid u krupnom planu možete da pogledate na sajtu Meklarena.


Sportal.rs/automoto
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Muzej automobila u Beogradu

Muzej automobila u Beogradu delo je beogradskog reditelja, scenariste, poslastičara i pre svega zaljubljenika u automobile Brace Petkovića. Nalazi se u centru grada, u ulici Majke Jevrosime 30, a osnovan je 1994. godine u jedinstvenoj zgradi koja je istorijski spomenik, a nekada je bila velika beogradska garaža. Direktor muzeja i vlasnik zbirke Braca Petković, kreirao je unutrašnjost stare garaže u kojoj se danas nalazi oko 50 automobila i oko hiljadu raznih eksponata, knjiga, fotografija, kataloga, prospekata, plakata, značaka, bedževa i prva vozačka dozvola u Srbiji, izdata na ime Sreten Kostić.

timthumb.php

Najstariji automobil je “marot gordon” iz 1887. godine. Braca Petković se na sjajan način predstavio i kao pozorišni reditelj. U muzeju je održano nekoliko originalnih predstava, a za automobiliste je najznačajnija ona koja je nosila naziv “Gran pri”.

Braca Petković je i odlični poznavalac svega što je vezano za veliku automobilsku i motociklističku trku održanu 3. septembra 1939. godine u Beogradu, na stazi oko Kalemegdana. Sa svojim sinom napisao je scenario za dokumentarni film “Zaboravljeni Gran pri” Dinka Tucakovića. Film traje 50 minuta, do sada skoro nigde nije prikazivan a obiluje velikim brojem autentičnih svedočenja o najvećoj trci koja je ikada održana u Beogradu.

Ljubaznošću: Moj svet brzine - Djordje Djenić
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
Pozdrav vozačima iz Slovenije i Hrvatske

timthumb.php

Godine prolaze a ja ne mogu da zaboravim period sedamdesetih i osamdesetih godina kada sam redovno odlazio na reli SATURNUS, kada sam dobijao pozive od direktora, gospodina Romana Kokalja. SATURNUS reli je u svojim najlepšim izdanjima okupljao i 100 hiljada gledalaca a konkurencija je bila neverovatna, pošto su svi vozači Slovenije, Hrvatske i mnogi iz Austrije i Italije , uz po jednog ili dvojicu iz Srbije , dolazili na tu veliku sportsku priredbu u Ljubljani, Portorožu i okolini.

Dok se evo bliži početak novog DAKAR relija koji je, za razliku od nekadašnjeg SATURNUSA, maratonski, želeo bih da vas podsetim da je 1989. godine zagrebački automobilista TIHOMIR FILIPOVIĆ završio maratonski reli PARIZ – DAKAR zajedno sa Poljakom Koperom u jednom LAND ROVERU. FILIPOVIĆ je i višestruki prvak Jugoslavije u automobilskom sportu, a bio je sjajan i na kružnim trkama i na relijima. Kada sam pripremao materijal za svoju knjigu MOJ SVET BRZINE, koju sam predstavio l6. septembra 2008. u Beogradu, iz Hrvatske i Slovenije dobio sam obiman materijal od vozača iz tih krajeva.

Iz Zagreba mi se javio Davor Devunić DEVA, a iz Ljubljane Janez Milavec BULI. Na stranicama ovoga sajta imaćete priliku da čitate priče o izvanrednim vozačima iz Slovenije i Hrvatske i da se setite ljudi čija su imena obeležila istoriju jugoslovenskog sporta, kao što su: PALIKOVIĆ, ŠTROK GLUHAK, LANG, IVANČIĆ, VIZNER, FILIPOVIĆ, SKURIĆ, REGVART, POPOVIĆ, LONČAR, HOLJEVAC, KATUNARIĆ, KRSTULOVIĆ, PULIĆ , ŠEBALJ, pa zatim MILAVEC, KIZMIČ, ŠALI, RAMOVŽ, ZONTA, URBANČIČ, BLAŽUN, PIRJAVEC, LULIK, ZRNEC, STELE,VALANT, SATLER, HOLINSKI,KOMEL, ŠUSTER, JEREB i drugi.


Ljubaznošću: Moj svet brzine - Djordje Djenić
 
Učlanjen(a)
30.04.2013
Poruka
3.249
BEZ DOBRIH NOVINARA AUTO-MOTO SPORT JE U RIKVERCU

Oduvek sam prijateljima iz sveta brzine, vozačima i funkcionerima, sudijama i redarima, svima koji su uključeni u ova naša dešavanja, govorio : AKO TO ŠTO ORGANIZUJETE, I ŠTO NIJE NIMALO LAKO, AKO TO NIJE NIGDE OBJAVLJENO, ONDA KAO I DA NIJE ODRŽANO.

timthumb.php

Sećam se vlo dobro kako je krajem šezdesetih godina, kompletna štampa pratila dešavanje na beogradskom Ušću, sa trka koje su bodovane za Kup Evrope, kada su u Beogradu vozili KVESTER, DJUNTI, LAUDA, PASOTI, MERCARIO i ostali. Bilo je čak i televizijskog prenosa a POLITIKA je imala opširne reportaže na sportskim stranicama. Za minulih 40 godina od kako pratim automobilski sport niko od naših sportskih funkcionera nije uspeo da dovrši i realizuje ideju o izgradnji najskromnijeg auto-motodroma i retko je neko na pravi način pratio rad NOVINARA i na pravi način shvatio njihovu neprozenjivu ulogu. Nedavno je preminuo DUŠAN TEŠIĆ MECA, novinar koji je ceo život posvetio sportu na točkovima. Naš kolega VLADA BULJANOVIĆ napisao je stotine lepih tekstova o vozačima, trkama i relijima a takodje i nešto mladji MIĆA LJUBISAVLJEVIĆ vrlo dobar i još uvek aktivan novinar. Nisam naravno zaboravio na važnu ulogu PECE DOBROHOTOVA i na mnoge druge koje su pisali o automobilizmu i motociklizmu , ili na one koji su ovaj sport pratili uz pomoć foto aparata.

U mojoj knjizi MOJ SVET BRZINE veliki broj foto zapisa delo su beogradskog majstora objektiva MILORADA DESPOTOVIĆA. To je takodje jedan veliki zaljubljenik auto-moto sporta i njegov dobar poznavalac. Angažovanim radom koji traje blizu četiri decenije DESPOTOVIĆ je mnoge ličnosti i dogadjaje učinio nezaboravnim, a ja iz obilja njegovih fotografija predstavljam nekoliko.


Ljubaznošću: Moj svet brzine - Djordje Djenić
 
Natrag
Top