Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Zanimljivosti i vesti iz auto moto sporta

  • Začetnik teme Милојковић
  • Datum pokretanja
Милојковић

Милојковић

ETCC
Humanitarac Mikica Vesnić
Srbiju na stazi Salcburgring ovog vikenda predstavlja i Užičanin Milovan Mikica Vesnić. Vozač BMW, koji ove sezone nastupa u ETCC, bez razmišljanja se odazvao našoj akciji.

KURIR/SPORT

 
Милојковић

Милојковић

Uz unesrećene

SEBASTIJAN LOB UZ KURIR: Svetski šampion podržao akciju pomoći poplavljenima

Devetostruki šampion sveta u reliju, podržao akciju našeg lista za pomoć ugroženima, a dok je držao pano sa natpisom: "Poruka kuću gradi", društvo mu je pravio Dušan Borković


Francuski automobilista Sebastijan Lob podržao je Kurirovu akciju pošalji SMS na 1003, koju je otvorila Vlada Srbije za prikupljanje pomoći nastradalima u poplavama.


Slanjem prazne poruke na broj 1003, koji je otvorila Vlada Srbije, možemo nastradalima u poplavama pomoći da im se što pre sagrade nove kuće. Podsetimo, Vlada Srbije otvorila je humanitarnu liniju preko koje građani, slanjem SMS poruka na broj 1003, mogu da upute pomoć.


Leb se fotografisao sa panoom "Poruka kuću gradi!", a društvo mu je pravio srpski automobilista Dušan Duca Borković, koji će na predstojećem trkačkom vikendu u Austriji, na stazi Salcburgring, na svom Ševroletu ispisati poruke "Reci, podrži, spasi. Pomozi Srbiji".

I takmičari Svetskog šampionata turing automobila (WTCC) nosiće ovog vikenda u Salcburgu poruke podrške ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima Srbije.Borković se nalazi na 12. mestu u generalnom plasmanu WTCC-a sa 15 osvojenih bodova. Kvalifikacije su prošle u subotu od 14.30 sati, dok se u nedelju vozile dve trke, u 10 i 13.45.

KURIR/SPORT
 
Милојковић

Милојковић

WRC - M-Sport testira modernizovanu Ford Fiestu RS WRC (video)

Još od januara meseca, kompanija M-Sport, koja priprema automobile marke Ford za Svetski reli šampionat, testira modernizovanu verziju modela Fiesta RS WRC. Još uvek nije poznato, da li ćemo facelift atraktivnog takmičarskog automobila videti na Sardiniji ili u Finskoj...
Za takmičenje u Italiji, tim se pripremao direktno na Sardniji. Za volanom je najpre bio Robert Kubica, zatim je na njegovo mesto stigao Mikko Hirvonen, a u završnoj fazi testiranja zablistao je talentovani Elfyn Evans.


Test - Robert Kubica:


Test - Mikko Hirvonen:Zanimljivo je, da su sva tri vozača testirala po jedan dan, što znači da M-Sport ne favorizuje nijednog vozača i daje im jednake šanse da pokažu svoje veštine.


Automagazin.rs
 
Милојковић

Милојковић

Tragedija na Jim Clark reliju u Škotskoj


Na reli takmičenjima, redovno viđamo publiku koja je preblizu trase kojoj automobili prolaze u punoj brzini, i uvek se pitamo kako je moguće da im se dozvoli da priđu tako blizu, posebno što su na relijima stvari mnogo nepredvidivije nego na kružnim asfaltnim trkama. Najnovija tragedija se desila tokom Jim Clark Rally takmičenja u Škotskoj, i to u dva odvojena incidenta.Prvi se desio blizu Kroshol farme na Ekls etapi, kada je automobil sleteo s puta i pokupio pet gledalaca, jednu ženu i četiri muškarca. Svi su evakuisani u Borders General bolnicu, a potom na intenzivnu negu u Edinburg.
Deonica je bila zatvorena nakon incidenta, ali je ostatak relija nastavio trku. Dva časa kasnije, još jedan automobil je sleteo s puta u Litl Svintonu blizu Koldstrima i udario četiri gledaoca, od kojih su troje poginuli na licu mesta. Četvrta žrtva je odvezena u Edinburg u kritičnom stanju.

Jim Clark Rally se održava tokom tri dana u Skotiš Borders regiji. Nazvan je po legendi, Džimu Klarku koji je i sam izubio život u trkačkom incidentu na Hokenhajmu 1968..


Opomena i stravična škola za organizatore reli takmičenja, FIA Medjunarodna automobilska federacija odnosno World Motorsport Council, stalno upozaravaju organizatore lokalnih takmičenja, da je reli sport tehnički zahtevan i nepredvidljiv po okolno gledalištvo, da to nisu konjske trke ili maraton, automobili lete brzinom i preko 150 km i dovoljan je dublji kolotrag da auto odleti u obližnju publiku, FIA svake godine izdaje Rally Sporting Regulations, koga se svojeglavi britanci ne pridržavaju i nikog ne slušaju, nego organizuju seoske reli takmičenja u nepripremljenim automobilima sa priučenim vozačima.


Sagledavši statistiku stradalih posmatrača i vozača u reli talmičenjima, Velika Britanija prednjači ne samo po kaznama i sankcijama za ovakvo rasulo i propuste, nego i danku sa smrtosnim ishodima, velika je sreća da nema više postradalih, organizator će podneti ogromne sankcije, možda čak i bude zabranjen ili ograničen ovaj lokalni reli gde se britanci prave važni, i ne slušaju stručnjake kako reli treba organizovati i sačuvati živote gledalištva, koji ako se nalaze blizu same staze igraju ruski rulet i pitanje kad će im reli auto uleteti u krilo.


Tekst: Милојковић
Fotografije: Daily Record Scottish News
 
SPMC

SPMC

WRC - Dani Sordo i Hyundai i20 WRC među vinogradima

Fabrički tim Hyundai Motorsport letnju pauzu iskoristi je da unapredi svoj takmičarski automobil Hyundai i20 WRC. U Finskoj je testirao Thierry Neuville, zajedno sa Juhom Hanninenom, a u Nemačkoj je "asfalt brusio" specijalista za ovu vrstu podloge, Dani Sordo...
Zanimljivo je, da je u Finskoj test trajao nešto kraće od planiranog vremena. Neuville je napravio grešku, i poslao svoj Hyundai i20 WRC preko krova van staze. U brzoj desnoj krivini, točak je udario u kamen na stazi i to je bilo dovoljno da se test prekine. Neuville i njegov suvozač Nicolas Gilsoul prošli su bez povreda.
izvor: Automagazin.rs
 
Милојковић

Милојковић

Thomas Müller vs. Sebastien Ogier - Penalty Shoot-Out Challenge
ADAC Rallye Deutschland:
VW RALLYTHEWORLD

 
Милојковић

Милојковић

PUNA PODRŠKA: Visoka delegacija FIM Evropa u poseti AMSS i Sajmu sporta!

AMSS je dobio punu podršku u razvoju moto sporta u Srbiji, kako u domaćim šampionatima tako i u međunarodnim takmičenjima


BEOGRAD - Rukovodstvo Auto-moto saveza Srbije (AMSS), predsednik Mirko Butulija, i generalni sekretar Predrag Đurđev, sastali su se danas sa visokim funkcionerima Kontinentalne unije međunarodne motociklističke federacije (FIM Evropa), predsednikom Volfgang Srbom i generalnim sekretarom Alesandrom Sambukom. Tom prilikom AMSS je dobio punu podršku u razvoju moto sporta u Srbiji, kako u domaćim šampionatima tako i u međunarodnim takmičenjima, istovremeno uputivši i poziv dobrodošlice na razvojne fondove FIM-a.

Subvencionisanje domaćih projekata, i onih međunarodnih u organizaciji AMSS, kao i nacionalnog Moto saveza Srbije, podići će se kvalitet postojećih, i otvoriti vrata za nove projekte po najvišim standardima, i na taj način sačuvati pun kredibilitet i ugled koji AMSS, kao član kako Svetske automobilske federacije (FIA) i Kontinentalne unije međunarodne motociklističke federacije (FIM Evropa) uživa decenijama unazad sprovodeći uspešno važne projekte i akcije koji ne samo da podižu saobraćajnu kulturu već i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev istakao je da je Moto savez Srbije deo Auto-moto saveza Srbije te da će AMSS nastaviti da daje punu podršku moto sportu, izjavivši tom prilikom da “članovi AMSS su vozači i automobila i motora i zaista se trudimo da sredstva rasporedimo ravnomerno na auto i moto sport ”.


Predstavnici FIM Evrоpa sa velikim zadovoljstvom su podržali i izgradnju sportskog centra, staze, za auto, moto i karting sportove, koja će Srbiju doneti ulogu domaćina najvećih evropskih sportskih takmičenja.

Prema rečima predsednika AMSS Mirka Butulije, Srbiji je potrebna kako moto tako i auto staza i AMSS zaista želi da napravi jedinstvenu auto-moto stazu koja bi s obzirom na brojnost auto i moto sportova tako jedino radila punim kapacitetom, istakavši da će “auto-moto trke privući investitore i doneti Srbiji dvostruko dobro, zato i imamo u planu da sledeće nedelje u Katru, na generalnoj skupštini FIA, zatražimo i stručnu pomoć, te sa oba saveza, FIM i FIA, relizujemo auto-moto stazu”.

Sastanak se završio u radnom posetom Sajmu sporta gde su se visoke delegacije FIM i AMSS sastale sa Ministrom sporta republike Srbije gospodinom Vanjom Udovičićem, i dobile zvanično i podršku Ministarstva u ostvaranju gorepomenutih zajedničkih ciljeva.

Sastanak se završio rečima predsednika AMSS gospodina Butulije.

- “AMSS će podržati naša dva najbolja auto-moto takmičara koji će u 2015. godini predstavljati Srbiju u svetu, motociklistu Gabora Sagmajstera koji sledeće godine učestvuje na prestižnom Dakar reliju i automobilistu Dušana Borkovića na predstojećem FIA šapionatu, sa željom da sve njihove konkurente iz sveta u narednim godinama ugostimo na našoj auto-moto stazi”.

KURIR
 
Милојковић

Милојковић

TUGA: Preminuo Jovan Borković, šampion bivše Jugoslavije i otac automobiliste Dušana Borkovića


Upravo zahvaljujući Jovanu i njegov sin Dušan Borković ušao je u svet automobilizma i uvek isticao zaslugu oca za svoje trijumfe


Jovan Borković, nekadašnji šampion bivše Jugoslavije u moto trkama i otac automobiliste Dušana Borkovića iznenada je preminuo u Pančevu u 65-oj godini života.

Jovan je bio dvostruki šampion SFRJ u moto trkama sedemdesetih godina i šampion bivše Jugoslavije u trkama kamiona devedesetih godina.

Vozio je motocikl marke „beneli“ u klasi do 175 kubika i sedamdesetih godina vladao trkačkim stazama zajedno sa čuvenim Brankom Bevendom iz Hrvatske i Alfonzom Breznikom iz Slovenije.

Sahrana Jovana Borkovića obaviće se 3. aprila u 15 sati na Novom pančevačkom groblju.
Kurir Sport
 
Top