Zanimljivosti i dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Volfgang Beltrači
2_zps189511f9.jpg


Riječ je o jednom od najpoznatijih falsifikatora umjetnina, koji je svoju tehniku dotjerao (skoro) do savršenstva.

Falsifikator Volfgang Beltrači trenutno je jedan od najpoznatijih zatvorenika u Njemačkoj. Beltrači (63) i njegova supruga Helen (55) daju jedan intervju za drugim i gostuju skoro svakodnevno u emisijama na njemačkoj televiziji. Povod su njegova nedavno objavljena biografija “Autoportret”, kao i dokumentarni film “Beltrači - umjetnost falsifikovanja” koji će šestog marta doći u njemačke bioskope.

Beltrači je u novembru 2011. osuđen na šest godina zatvora zbog falsifikovanja umjetničkih djela. Suđenje je okončano već nakon nekoliko dana dogovorom između tužilaštva i optuženog tako da mnoge zanimljive okolnost iz tog slučaja nikada nisu do kraja razjašnjene. Zato je njegova autobiografija izazvala veliku pažnju. On je decenijama prodavao krivotvorena djela poznatih umjetnika iz perioda moderne i zarađivao milione.

U svojoj knjizi je objavio da je napravio i mnoge druge falsifikate, koji policiji nisu bili poznati. U knjizi objašnjava i svoju tehniku rada, koju je gotovo dotjerao do savršenstva. Toliko, da ga decenijama nisu mogli “provaliti” ni najveći stručnjaci.

Beltrači kaznu služi u zatvoru otvorenog tipa, i mogao bi da izađe nakon odsluženja dvije trećine kazne, početkom 2015..


Izvor: vijesti.me

 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
majn-kampf.jpg
Dva potpisana primjerka manifesta Adolfa Hitlera "Mein kampf" prodata su sinoć na aukciji u Los Anđelesu za 64.850 dolara, saopštila je aukcijska kuća Nejt D. Senders.
Hitlerova knjiga "Mein kampf"
Potpisani primjerci dvotomnog dijela natopljenog antisemitizmom bili su božićni pokloni Jozefu Baueru, esesovcu u Drugom svjetskom ratu i učesniku Hitlerovog neuspjelog puča u Minhenu 1923.godine.

Jedanaest kupaca nadmetalo se na on-line aukciji koja je završena sinoć. Prvobitne procjene bile su da će knjige otići za 20.000 do 25.000 dolara, piše agencija Rojters.

izvor:cdm.me
 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
Bitef Teatar obeležio 25 godina rada

Sa dva izvođenja predstave „Alkestida“ Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, projekcijom filma „Rađanje pozorišta“, performansom, izložbom, virtuelnom promocijom monografije i svečarskom atmosferom obeležen je sinoć (večeras) jubilej Bitef Teatra, 25 godina rada.

441523_bitef030314ras-foto-mitar-mitrovic-_f.jpg


Iako govori o smrti i smehom je praćena Erupidova „Alkestida“ u režiji Borisa Liješevića. Između ostalog, smrt može biti i muzikalna a „namrgođen život je bedan“.

U Bitef art kafeu prikazan je dokumentarni film Arsenija Jovanovića pod naslovom "Rađanje pozorišta" - o adaptaciji prostora i performansu otvaranja izvedenom 3. marta 1989. godine. Posebnu pažnju film je, naravno, posvetio legendarnoj Miri Trailović koja je i osmilila i osnovala to pozorište pre četvrt veka.

Centralni događaj - "Zvezdani tepih Bitef teatra", besplatni program ispred pozorišta,okupio je brojne posetioce. Performans vazdušnih akrobacija "Komšinice", koji podržava tradiciju uličnog performansa na repertoaru Bitef teatra, priuštio je publici tačke akrobacije, žongliranje sa vatrom, klovnovske tehnike…

Građani su se fotografisali iza velikih panoa sa prizorima iz predstava a glumci I drugi akteri potpisivali razglednice sa prizorima iz predstava Bitef teatra.

A crvenim tepihom kročili subrojni umetnici, poklonici pozorišta, predstavnici medija….Među prisutnima mogli su se videti Milena Dravić, Danica Maksimović, Boro Drašković, Branka Petrić, Ivan Medenica, Igor Bojović, Zoran Erić, Zoran Hristić, Branko Dimitrijević, Rada Đuričin, Miloš Vlalukin, Gorčin Stojanović i mnogi drugi.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
Počinje potraga za Servantesovim grobom

pocinje-potraga-servantesovim-grobom-slika-357560.jpg


Gradske vlasti Madrida odlučile su danas da finansiraju potragu za grobom autora djela "Don Kihot", španskog pisca Migela de Servantesa, koji je živeo prije 400 godina.

"Pronalaskom Servantesovog groba popravili bismo dug koji imamo prema tom umjetniku i prema ličnosti iz Španije koja je vjerovatno ostavila najdublji trag u istoriji čovječanstva", rekao je Frans presu Hoze Fransisko Garsija, generalni dikretor odsjeka kulturne baštine u gradskim vlastima Madrida.

"Pronalazak njegovih posmrtnih ostataka za Madrid predstavlja najveći kulturni projekat grada. Međutim treba da budemo oprezni u očekivanju prvih rezultata istrage", rekao je Garsija.

Migel de Servantes Saavedra (Miguel de Cervantes Saavedra) je rođen 1547. godine u mjestu Alkapa de Enares kod Madrida, ali je posljednje godine života proveo u madridskoj književnoj četvrti (Barrio de las Letras). Vlasti su takvo ime četvrti dale u znak poštovanja prema poznatim ličnostima koje su tu živjele.

Pored Servantesa, tu su boravili Lope de Vega, Fransisko de Kevedo i Luis Gongora. Servantes je sahranjen u tom dijelu grada u aprilu 1616. godine u crkvi Svete Trojice, ali se ne zna tačno gdje mu je grob, jer je crkva proširena i pored nje je sagrađen manastir.

Uvijek je bilo teško istražiti tu lokaciju, jer je crkva proglašena kulturnom baštinom Madrida 1921. godine. Gradske vlasti su izdvojile oko 14.000 eura za prvu fazu istorijske analize, a zatim će pomoću savremene tehnologije istražiti lokaciju kako bi utvrdili da li se ispod zemlje nalaze ljudski posmrtni ostaci.

Arheolozi će doći samo ako naučnici ranije otkriju tačnu lokaciju gdje bi mogao da bude Servantesov grob. Antropolozi navode da će biti lako identifikovati pronađene posmrtne ostatke. Naveli su da je Servantes imao povredu na grudima i da nije mogao da koristi desnu ruku.

"Servantes nije mogao da koristi tu ruku 45 godina. Antropolog će lako otkriti povredu na kostima, što će biti dokaz da je to on", naveli su istoričari.

Servantes je bio pjesnik, dramaturg i prozni pisac. Smatra se jednom od najvećih figura španske književnosti. Svojim djelima, on pripada renesansi, baroku i Zlatnom vijeku španske književnosti.

U svijetu je poznat kao autor prvog modernog romana "Don Kihot", a pet godina bio je zarobljen u Ulcinju.

Migel de Servantes umro je 23. aprila 1616, istoga dana kad u Engleskoj umire Viljem Šekspir (1564-1616). Taj dan je UNESCO proglasio međunarodnim Danom knjige.


Izvor: vijesti.me
 
Učlanjen(a)
25.01.2014
Poruka
44
Nikšić: Izložba radova Dada Đurića

260px-Dado_Djuric_in_the_early_70%27s.jpg


Izložba radova Miodraga Dada Đurića na kojoj je predstavljeno 25 crteža, grafika i djela u kombinovanoj tehnici, otvorena je u galeriji “Ilija Šobajić” u Nikšiću.

Izložbu, koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i nikšićki Centar za kulturu, otvorila je direktorica Umjetničkog muzeja Ljiljana Zeković.

“Pred nama su radovi u kojima se nešto čudovišno širi i množi. Ono što nas na njima uznemirava nije toliko to što prikazuju, koliko neka vrsta preopterećenja predstave spregom protivriječnih sredstava, komadanja i dinamičke cjeline, žestine i blagosti, ljepote i groteske, nježnosti i užasa, anksioznosti i vedrine“, kazala je Zeković.

Govoreći o Đurićevom stvaralaštvu, jednom od najvećih majstora crteža prve polovine XX vijeka, Zeković je kazala da ono otvara pitanja mističnog dijaloga koji se vodi između umjetnika i prirode, umjetnika i svijeta, umjetnika i njegovog kreativnog izraza.

“Priroda, kao najjača karika koja povezuje živu i neživu materiju, predstavlja božanski oltar pred kojim Dado polaže svoje umjetničko djelo. Poput anatoma on je pažljivo analizira, proučava i transformiše u nove ekspresivne predstave“, istakla je Zeković. Dadovo likovno djelo, kako je dodala, neosjetno otvara vrata pakla i uvlači nas u “vrtoglave ambise čudesnog, mističnog prostora“ gdje se briše granica između jave i sna, stvarnog i nemogućeg, prepoznatjivog i izmaštanog, a povezuje onostrano i naturalističko.

“Njegovo undergraund slikarstvo pobune i izazova, i hod po ivici ambisa straha i halucinacija, možemo pratiti do kraja njegovog životnog puta, a sam Dado bio je i ostao simbol neumornog, duhovnog i kreativnog stvaraoca, uvijek u pokretu i akciji, koji svoje fantazije uzdiže do visina koje ljudski um teško može doseći“, kazala je Zeković.

Većina predstavljenih radova crtačkog virtuoza, kako je Zeković nazvala Dada Đurića, pripada legatu koji je princ Nikola Petrović poklonio Narodnom muzeju Crne Gore.

Izvor: vijesti.me

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pronađeni Van Gogovi crteži

Francuska izdavačka kuća najavila veliko otkriće u svetu umetnosti. Beležnicu naslovljenu "Magla u Arlu" sredinom novembra objaviće kuća Seuil

coLag6t.jpg

Vinsent Van Gog, Crtež iz beležnice slavnog slikara

VIŠE od 120 godina posle smrti Vinsenta Van Goga pronađena je do sada neznana knjiga crteža jednog od najpoznatijih slikara u istoriji! Ovu vest objavila je proteklog vikenda francuska izdavačka kuća Seuil, a preneli su je gotovo svi svetski mediji.

O ovom, zaista velikom otkriću za umetnički svet, zasada nema mnogo podataka, jer ih izdavači čuvaju u strogoj tajnosti. Urednik ovog kapitalnog izdanja Bernar Komen je medijima saopštio šture detalje i najavio da će ostatak morati da sačeka sredinu novembra, kada će u Parizu biti održana velika konferencija i promocija "izdavačkog poduhvata godine".

- Beležnica sadrži očaravajuće radove velikog umetnika koje su do sada videli samo njeni vlasnici, ja i izdavač - poručio je Komen.

Knjiga će biti objavljena pod naslovom "Vinsent Van Gog: Magla u Arlu", ali njeno poreklo, broj stranica, kao i broj crteža biće poznati tek u novembru. Na insistiranje novinara, Komen je kratko prokomentarisao da u knjizi "ima više od deset crteža", kao i da je za njeno postojanje saznao tek pre nekoliko meseci.

Radovi slavnog postimpresioniste spadaju među najcenjenije i najtraženije, a na aukcijama često dostižu višemilionske iznose. Zato i ne čudi što na tržištu ima i mnogo Van Gogovih falsifikata, ali Komen uverava sve zainteresovane da je novootkrivena beležnica "100 odsto autentična".

Knjiga će istog dana biti objavljena u Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, a potom će se, u zavisnosti od interesovanja, naći i pred ostalim čitaocima.

SUDBONOSNI GRAD

IAKO su detalji o novoj knjizi veoma šturi, na osnovu naslova, "Magla u Arlu", može se pretpostaviti da su crteži nastali u vreme Van Gogovog kratkog, ali sudbonosnog boravka u francuskom gradiću Arlu, između 1888. i 1889. godine. U ovom periodu, slavni Holanđanin naslikao je više od 20 slika, među kojima i remek-delo "Zvezdano nebo". Nažalost, u Arlu se naglo pogoršalo Van Gogovo mentalno zdravlje, a po legendi, u istom mestu slavni slikar je sebi otsekao uvo.

(Novosti)
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Jubilej DAH teatra: Festival “Posto(A)janje” od 30. juna do 3. jula

6643c98c5d7d113fbed81febecd06776.jpeg


U četvratk uveče (20.00) na otvaranju će biti prikazan film o DAH teatru “Pogled kroz trajanje” i predstavljena knjiga “DAH Theatre Sourcebook”, koju je priredio Denis Barnet, a objavio “Lexington Books” (SAD).

DAH teatar, koji proslavlja 25 godina rada, organizuje od 30. juna do 3. jula festival i konferenciju “Posto(A)janje” koji će se odvijati u Centru za pozorišna istraživanja u Marulićevoj 8. Program će obuhvatiti razgovore o dramaturgiji, razvoju i opstanku Instituta za umetničku igru, izazovima opstanka umetničkog kolektiva, ženama i teatru, predstave DAH teatra “Drhtaj ruže” i “Alisa u zemlji Zmaja”, predavanje-performans Dijane Milošević pod nazivom “25 čaša vina”.

Biće reči i o spisateljicama u savremenom teatru, odnosu žena, umetnosti i otpora, nezavisnoj pozorišnoj i plesnoj sceni Srbije, kao i pozorišna akcija DAH teatra u autobusu na liniji br. 26 - “Ne/Vidljivi grad”.

Gosti će biti eminentni umetnici i teoretičari iz različitih oblasti savremene umetnosti iz celog sveta.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Beograd dobija knjižaru "Dobrica Ćosić"

8c795db4cbd9c16c00871752de9ec1dd.jpeg


Knjižara "Delfi" u Bulevaru kralja Aleksandra 146 sutra će poneti ime velikog srpskog pisca Dobrice Ćosića, saopšteno je iz Izdavačke kuće "Laguna".

Svečanosti imenovanja prisustvovaće, kako je najavljeno, ćerka Dobrice Ćosića Ana Ćosić, gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević, glumac Milan Caci Mihailović i direktor "Lagune" Dejan Papić.

"Dobrica Ćosić (1921-2014) bio je pisac, esejista, političar, jedan od najznačajnijih figura srpske istorije i književnosti druge polovine 20. veka. U književnost je ušao 1951. godine sa svojim prvim romanom "Daleko je sunce", prvim modernim romanom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstavljao kritiku revolucionarnog terora. Roman je preveden na tridesetak jezika, a samo u SSSR-u štampan u 1.600.000 primeraka. Objavio je romane: "Koreni" (1954), "Deobe" (1961), "Bajka" (1965), "Vreme smrti" (tetralogija, 1972-1979), "Vreme zla" - trilogija "Grešnik" (1985), "Otpadnik" (1986) i "Vernik" (1990), "Vreme vlasti I" (1996) i "Vreme vlasti II" (2007). Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo, izmedju ostalog NIN-ove nagrade dva puta - za romane "Koreni" i "Deobe". Dela Dobrice Ćosića prevedena su na tridesetak jezika, a svi romani prevedeni su na francuski gde su dobili najveće pohvale", navode u "Laguni" i dodaju da su oni objavili sedam Ćosićevih knjiga: roman "Koreni", tetralogiju "Vreme smrti", testamentarnu knjigu "U tuđem veku", i "Bajku".

Na dan svečanog imenovanja knjižare u Bulevaru kralja Aleksandra 146, 30 novih "Laguninih" naslova biće na specijalnom popustu od 30 odsto. Na istom popustu biće i sve Ćosićeve knjige, a svi koji žele moći će besplatno da se učlane u "Lagunin" klub čitalaca.


Izvor: blic.rs
 
Učlanjen(a)
24.07.2010
Poruka
6.013
Andriću uručen "Vasko Popa"

5f730b2b002115cd7c4d3ba1e1d8092e.jpeg


Pesniku Radomiru Andriću svečano je uručena danas nagrada “Vasko Popa” za najbolju knjigu poezije na srpskom jeziku, saopštila je „Hemofarm fondacija“, koja i dodeljuje nagradu.

Andrić je dobio nagradu za zbirku pesama “Osim jedne stvari”, a nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa. O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov.

Nagrada “Vasko Popa” ustanovljena je 1995. u znak poštovanja i sećanja na poznatog pesnika i dodeljuje se na dan njegovog rođenja. Osnivači nagrade su Agencija „Đorđević“ i Društvo „Prijatelji Vršca“, uz podršku opštine Vršac i „Hemofarm fondacije“.


Izvor: blic.rs
 
Natrag
Top