Šta je novo?

Zanimljivosti i dešavanja iz oblasti kulture i umetnosti

  • Začetnik teme Ana_ana
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Slučajno otkriće: Prljavo ulje na platnu Van Dajkovo remek delo koj

[h=1]Slučajno otkriće: Prljavo ulje na platnu Van Dajkovo remek delo koje vredi preko milion funti
[/h]Prljavo ulje na platnu, zaključano u muzeju u severoistočnom delu Engleske, zapravo je originalno remek delo Antonisa Van Dajka, otkriveno tokom rada na projektu virtuelnog muzeja, saopštili su danas stručnjaci.

320951_anthony-van-dyck_ff.jpg


Portret je primećen kada je fotografisan za ambiciozni projekat katalogizacije svih ulja na platnu u javnom vlasništvu za potrebe onlajn muzeja, navodi AFP.
Portret Olivije Boteler Porter iz 17. veka vodio se kao kopija dela Antonisa Van Dajka.


Kada su stručnjaci malo bolje pogledali, shvatili su da je ovalni portret, koji je čuvan u muzeju “Bowes”, zapravo original.
“Pronaći Van Dajkov portret je retkost, a pronaći jedan od njegovih ‘prijateljskih portreta’ kao što je ovaj - žene njegovog najboljeg prijatelja, zaista je neverovatna sreća”, ocenio je istoričar umetnosti i trgovac umetničkim delima Bendor Grosvenor.


On je rekao da je slika u toliko lošem stanju da je na aukcijama mogla da se proda samo kao Van Dajkova kopija za 5.700 evra, ali sada njena vrednost može premašiti milion evra.


Onlajn muzej “Your Paintings” (Vaše slike) je desetogodišnji projekat katalogizacije 210.000 slika iz čitave Velike Britanije.

Izvor: Tanjug
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Kod Vranja pronađeni ostaci najstarijih sisara na Balkanu

Kod Vranja pronađeni ostaci najstarijih sisara na Balkanu

Stručnjaci Geološkog odeljenja Prirodnjačkog muzeja u Beogradu pronašli su u selu Buštranju, u okolini Vranja, ostatke najstarijih sisara na Balkanu. Istraživač tog odeljenja Miloš Milivojević kaže da su na lokalitet naišli slučajno, uzeli takozvane probe i ustanovili da postoje ostaci životinja starosti više od 35 miliona godina.

1.jpg
Ostaci su pronađeni kod Vranja

- Nakon konsultacija sa jednim od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Hansom de Brujinom iz Holandije, sa kojim sarađujemo već deset godina na lokalitetima celog Balkana, ustanovili smo da je reč o najstarijim životinjama u jugoistočnoj Evropi - navodi on.

Njegov kolega Zoran Marković dodaje da je pronađena izuzetno značajna fauna sitnih sisara, koji će privuću veliku pažnju arheologa iz celog sveta.

- Pronađeni ostaci predstavljaju prelazne forme iz najstarijih delova tercijera, koji je na prelazu između mezozoika i kenozoika, a ovo su najstariji sisari koji su nađeni na Balkanu - kaže on.

Navodeći da je najbliža fauna slična ovoj pronađena su Pakistanu, Marković se nada da će biti urađena detaljnija ispitivanja kako bi se dobila kompletna slika o pronađenim fosilima.


Ostaci su pronađeni na privatnom posedu Boška Stoiljkovića, koji je stručnjacima iz muzeja dozvolio da tu izvode iskopavanja.

Izvor: Blic Online
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
U Indiji nađen grad star 2.500 godina

U Indiji nađen grad star 2.500 godina

Arheolozi su pronašli u distriktu Durg, u indijskoj državi Čatisgar, ostatke grada za koji smatraju da je star oko 2.500 godina, prenosi “Tajms of Indija”.

Oni su pre pet godina primetili na tom nalazištu stare novčiće, poludrago kamenje, perle, grnčariju, kosti i delove građevina, a nedavno su dobili dozvolu da započnu iskopavanje.

Prva istraživanja su pokazala da se radi o dobro osmišljenoj naseobini sa ostacima kuća raspoređenim po blokovima između kojih se vidi glavni put.

“Kada završimo sa iskopavanjem verujem da će ovo nalazište biti ubrojeno u najveća arheološka otkrića u Čatisgaru. Novčići i poludrago kamenje verovatno pripadaju vremenu dinastija Kušan i Satavahan. Neke od ruševina potiču iz trećeg veka pre nove ere, ali postoji mogućnost da su neki delovi naseobine nastali tri veka ranije”, rekao je J.R. Bagat, zamenik direktora odseka za arheologiju države Čatisgar.

On je rekao da su pronađeni pojedini delovi građevina na kojima se vide tragovi vatre, što ukazuje na to da je grad uništen u požaru.

Izvor: Blic Online
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Pronađena violina sa Titanika

Pronađena violina sa Titanika

Violina koja je korišćena dok je grupa muzičara svirala kada je tonuo "Titanik" pronađena je na jednom tavanu u Engleskoj, saopštila je juče britanska aukcijska kuća "Henri Oldridž i sin".

323087_violina-titanik-ap_ff.jpg

Do sada se mislilo da je violina od palisandrovog drveta nestala u talasima kada se njen vlasnik Volas Hartli udavio sa još 1.500 ljudi u najpoznatijem brodolomu u istoriji, u aprilu 1912. godine.

Posle sedmogodišnjih provera, aukcijska kuća saopštila je da može da potvrdi da je violina koja je pronađena na tavanu u Lankširu, na severozapadu Engleske, zaista pripadala 34-godišnjem Hartliju.

Orkestar je svirao jednu hrišćansku melodiju iz 19. veka dok je brod tonuo posle sudara sa ledenim bregom.

- Naslage i korozija na instrumentu su kompatibilni sa potapanjem u morsku vodu. Angažovali smo i eksperta za nakit, koji je potvrdio da je gravura na pločici iz tog doba - izjavio je Oldridž.


Hartli je dobio violinu od svoje verenice Marije Robinson povodom veridbe 1910. Na instrumentu se nalazi srebrena pločica u koju je ugravirano: "Za Volasa, povodom naše veridbe. Od Marije."


Hartlijevo telo pronađeno je deset dana poslije brodoloma, ali violina nije bila na listi njegovih predmeta.


Sada se pretpostavlja da je instrument bio u kožnoj torbi koja je pronađena privezana za njega. Kasnije je otkriven telegram u kojem se Robinsonova zahvaljuje kanadskim vlastima jer su joj vratile violinu.

Robinsonova se nikada nije udala, a posle njene smrti 1939. godine njena sestra je poklonila violinu lokalnom bendu Armije spasa, a odatle je instrument došao u ruke jednog nastavnika muzičkog.

Oldridž je rekao da violina neće biti odmah ponuđena na prodaju i procenio da instrument vredi najmanje 100.000 funti.

(Srna)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Nenadu Stojmenoviću nagrada 'Miloš Žutić'

Nenadu Stojmenoviću nagrada 'Miloš Žutić'

246476.jpg

Glumac Nenad Stojmenović dobitnik je ovogodišnje nagrade 'Miloš Žutić' koju dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, saopštilo je večeras to udruženje.

Stojmenović je nagrađen za tumačenje dva lika - Ivana Pavloviča Šatova u predstavi "Zli dusi" F. M. Dostojevskog, u režiji Tanje Mandić Rigonat, kao i Džona Vortinga u predstavi "Važno je zvati se Ernest" Oskara Vajlda, u režiji Nikole Zavišića. Obe predstave su produkcija Narodnog pozorišta u Beogradu.
Stojmenović je 18. laureat priznanja koje nosi ime jednog od bardova srpskog glumišta Žutića.

U konkurenciji je ovoga puta bilo 15 glumačkih ostvarenja izvedenih u našim profesionalnim pozorištima u periodu od 30. juna 2011. do 30. juna 2012. godine.
Odluku je danas doneo žiri čiji je predsednica glumica Vanja Ejdus, a članovi Svetozar Cvetković (prethodni laureat), dramaturg Slavko Milanović i reditelji Đurđa Tešić i Goran Cvetković.

(Glas javnosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Sava Šumanović u Galeriji Matice srpske

Sava Šumanović u Galeriji Matice srpske

246205.jpg

Na ovoj jedinstvenoj izložbi, koja se otvara u četvrtak, premijerno će biti postavljene Šumanovićeve skice iz kafea "La Coupole"

POVODOM meseca frankofonije, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu u četvrtak uveče će biti otvorena izložba "Sava Šumanović i tajna pod kupolom".
Premijerno će biti izložene pripremne skice za četiri ženske figure koje je Šumanović, tokom boravaka u Parizu, 1927. godine, naslikao na stubu u kafeu "La Coupole" na Monparnasu.
- Decenijama se o tome pričalo u srpskoj istoriografiji - kaže upravnica Galerije Tijana Palkovljević. - Međutim, tek otkriće skica četiri ženske figure, koje su sada u privatnom vlasništvu, potvrdilo je njegovo autorstvo.
U želji da posetiocima izložbe dočaraju ambijent i atmosferu čuvenog pariskog lokala, kao i da duh mondenskog Pariza prenesu u Novi Sad, kustosi Galerije pored pripremnih skica za četiri ženske figure izložiće i istorijske fotografije kafea "La Coupole" iz tridesetih godina prošlog veka, i repliku stuba koji je oslikao Sava Šumanović.

Sastavni deo izložbe je i film "Četiri karijatide" (2013) koji je, ovim povodom, napravio Igor Antić, umetnik koji danas živi i radi u Parizu.
Sakupljajući relevantne podatke, preplitanjem francuske i srpske istoriografije, Antić je zasnovao svoj video-rad o Šumanoviću na njegovim slikama za "La Coupole", ali i na analizi njegovog celokupnog stvaralaštva koje se čuva i izlaže u Srbiji.

(Večernje novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Na Kosančićevom vencu Biblioteka srpske Patrijaršije

Na Kosančićevom vencu Biblioteka srpske Patrijaršije

Ministarstvo kulture podržalo inicijativu Sinod SPC, da na mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je postradala u šestoaprilskom bombardovanju, bude sagrađena Biblioteka srpske Patrijaršije

1.jpg

NA mestu nekadašnje Narodne biblioteke Srbije na Kosančićevom vencu, koja je postradala u šestoaprilskom bombardovanju, najverovatnije će biti sagrađena Biblioteka srpske Patrijaršije. Ministarstvo kulture podržalo je ovu inicijativu Sinoda SPC. U saopštenju Ministarstva kulture istaknuto je da su temelji patrijaršijske biblioteke postavljeni još u osvit 13. veka, u manastiru Hilandaru, dok u institucionalnom smislu postoji od 1706. godine. U Ministarstvu podsećaju da je pored Narodne biblioteke bila i zgrada Zadužbine episkopa Nikanora Ružičića, koja je porušena u bombardovanju i dodaju da će novo zdanje, predstavljati i jedno od kulturnih središta Beograda i Srbije.

(Večernje novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
"Kolo" i Ministarstvo kulture više neće moći da kriju podatke

"Kolo" i Ministarstvo kulture više neće moći da kriju podatke

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, postupajući po žalbi Dr sci Vesne Nikolić, nekadašnje direktorke državnog ansambla "Kolo", zatražilo od Ministarstva kulture i "Kola" da se izjasne o razlozima za prikrivanje informacija od javnog značaja.

1.jpg

Podsetimo, Vesna Nikolić, koju je na pomenutu funkciju imenovala Vlada Zorana Đinđića, kroz 12 pitanja, o kojima je "Blic" već pisao, zatražila je odgovore o eventualnoj ponovnoj pojavi korupcije u državnom ansamblu, koju je svojevremeno iskorenila.

Kako su i Ministarstvo i "Kolo" ignorisali obavezu pružanja potpunih informacija, bivša dirketora se obratila kancelariji Poverenika koja je reagovala savesno, formirajući dva predmeta, jedan koje se odnosi na Ministarstvo kulture, a drugi koji se odnosi na ansambl "Kolo".

Među pitanjima koja su ostala bez adekvatnih odgovora su i ona koja se odnose na plate zaposlenih u "Kolu", na stručnu spremu, zatim načine plaćanja otkupljenih kulturnih dobara i dokaze o autentičnosti igara.

Nepotpune odgovore Ministarstva i "Kola", kao i sve ostale informacije vezane za rad državnog ansambla koje su nedovoljno poznate kulturnoj javnosti, Vesna Nikolić, boreći se protiv korupcije iz bolesničke postelje, redovno objavljuje na svom blogu "Istina o Kolu".

Izvor: Blic Online
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Torinski pokrov ponovo izložen za javnost

Torinski pokrov ponovo izložen za javnost

Torinski pokrov izložen je danas u katedrali u Torinu, a posebnu video poruku tim povodom poslao je i papa Franja.

1.jpg

Platno s likom čoveka, za koje postoji verovanje da njime pokriven Isus Hrist pošto je skinut s krsta, prikazan je na televiziji prvi put posle 40 godina.

"Ova slika, otisnuta na tkanini, govori našim srcima i podstiče nas da se popnemo na Golgotu, pogledamo u drvo krsta i uronimo u rečitu tišinu ljubavi", rekao je papa i naveo da je tkanina "ikona", a ne relikvija.

Mnogi stručnjaci tvrde da pokrov datira iz 13. ili 14. veka, ali su se pojavile sumnje da su rezultati analiza nepouzdani jer je uzorak tkanine bio kontaminiran.

Prema poslednjem istraživanju Univerziteta u Padovi, koje je profesor Đulio Fanti predstavio u knjizi "Misterija pokrova", platno datira iz prvog veka.

Vatikan do sada nije iznosio tvrdnje o autentičnosti pokrova, ali ga je nazivao moćnim simbolom Hristovih patnji.

Pokrov, dug 4,3 metra i širok metar, čuva se u Katedrali svetog Jovana Krstitelja u Torinu, gde se retko izlaže za javnost. Poslednji put bio je izložen 2010, kada je dva miliona ljudi došlo da se pomoli pre pokrovom, a došao je i tadašnji papa Benedikt Šesnaesti.

Današnje izlaganje poklopilo se s katoličkim praznikom Velikom subotom, pred Uskrs.

Izvor: Beta
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.998
Ponovo otvoren muzej Van Goga

Ponovo otvoren muzej Van Goga

Van Gogov muzej u Amsterdamu, nakon sedam meseci, otvorio je ponovo svoja vrata posetiocima izložbom "Vincent At Work"

1.jpg
Van Gogov muzej u Amsterdamu / Foto AP

AMSTERDAM - Van Gogov muzej u Amsterdamu, nakon sedam meseci, otvorio je ponovo svoja vrata posetiocima izložbom "Vincent At Work".

Izložba prikazuje metode rada Vinsenta van Goga, četkice i druge alatke koje je koristio tokom procesa rada, prenele su agencije.
Izložene su i dve verzije čuvenih slikarevih "Suncokreta", kao i autoportret umetnika koji je slikao sebe iza platna sa četkicom i paletom u ruci i čuveni portret pod nazivom "La Berceuse".
Muzej je zbog radova - u vrednosti od 20 miliona evra, bio zatvoren od septembra prošle godine. Sedamdesetak slika je tada preneto u muzej Ermitaž Amsterdam u kojem je organizovana izložba koju je videlo 665.000 posetilaca.
Nakon otvaranja gradskog muzeja (Stedelijk) u septembru 2012. i Kraljevskog muzeja (Rijksmuseum) početkom prošlog meseca, Van Gogov muzej je treći muzej na istorijskom Trgu muzeja u Amsterdamu koji je otvoren nakon restauracije.

(Večernje novosti)
 
Top