Misliš da je suvišno od mene učestvovati u raspravama? Možda i jeste, ali ako si primjetio ja to ne činim kada su u pitanju doktrnarne rasprave između vas vjernika. Reagujem ponekad kada smatram da neke priče opšteg karaktera, siluju i podcjenjuju zdrav razum i ljudsku inteligeniciju. Da se do kraja razumijemo. Ja nemam lično ništa protiv bilo koje vjerske denominacije ili sekte. Šta više, razumijem one koji pripadaju vjerskim zajednicama koje se po definiciji samtraju sektama. Razumijem njihovo naprezanje da druge vjere, naročito one od kojih su otpali, nestoje prikazati kao otpad, kao nesavršene, iskvarene, netradicionalne i sl., i da to rade da bi sami ublažili sopstveni osjećaj otpadništva i minornosti. To se u psihologiji zove racionalizacija. Ona je imanentna svakom čovjeku, bez obzira bio vjernik ili nevjernik. Međutim, mnogi od takvih nemaju osjećaj za realnost, za istorijske činjenice, za racionalizam, pa pišu stvari koje vrijeđaju zdrav razaum. Istorijska je činjenica da prvo apostolsko hrišćanstvo baštine Rimokatolici i Pravoslavci, bez obzira kakve su reformacije izvršili u njemu. Isto tako, istorijska je činjenica da se protestantizam pojavio skoro 1600 godina posle toga hrišćanstva. Ko onda koga ovdje može nazivati netradicionalnim? Trabunjanje je ili lakardija, kada to rade protestanti.
uredniče,nije reč o reakciji,ona je sasvim na mestu i u redu. nije na mestu da tvoja reakcija ne trpi logičnu reakciju zdravog razuma,i to onog jevanđeoskog ako se slažeš. ni ja ovde nisam onaj koji se uvlačim u navijačku trku protestantizma. ja sam na temu protiv protestantizma od te devojke katolikinje ušao zdravim razumom ne sa ciljem da negiram jasne nedostatke protestantizma ,koje sam odmah u toj temi katolikinje isabelite obuhvatio takođe realistično bez kompromisa,ali sam takođe samo primetio da je ružno "čupati" trun iz oka jednog protestanta a ne primetiti balvan u sopstvenom oku,i da najmanje taki mogu nešto reći oko protestanata, naročito ne laž.
kao što se ovde da primetiti,favorizovanje "tradicionalnih crkrvi" kao bogomdani ,nije moj nedostatak u osećanju poniženja kao "nekog sektaša" već čak šta više radost imam u srcu. zašto se ne bih radovao kada je Isus rekao radujte se kad vas tako budu zvali. otkuda bi to onda bila naša manjkavost u osećanjima???!!
dakle,ne može se na nedostatak mudrosti jevanđeoske reći amen i staviti tačku! kako si sam ovde izneo da bi jedna crkva imala prioritet u starini nije njena snaga da viče, mi smo pravi ,niti ubeđenost da ona po sili stvari mora biti prava , već da li je ona doista ima ikakav smisao sa jevanđeoskim istinama. ako se s pravom ovde mogu meriti sa bilo čijim mišljenjem,onda koristim dva puta zdrav razum da je to kao stajati pred ogledalom i videti u njemu jedno stanje totalne izopačenosti. tako izgledaju bogomdane starinske crkve naspram originala.
naročito ne mogu proći bez komentara priče od tebe sam očekivao više realnosti kao i do sad, i to one budne ,staložene i oprezne, da je protestantizam počeo negde tamo 16. vekova potom. po tom scenariju ti nikad " ne bi dopustio"hrišćanstvu da se ušeta u stvarnost verovanja ako bi se opozvao po istoj logici na judaizam u vreme delovanja Isusa Hrista i apostola jer je judaizam već bio star oko 4000. god. čak pre toga!!
jedna spoznaja istine ja stara onoliko koliko ona u sebi ima istine,a ne po svetlećoj reklami i blještavosti jedne crkve. u pojmovima jevanđeoskim, crkva Isusova je jedna čista skromna devica jedva primetna po kontekstu ovog sveta ,a na suprot njoj je jedna nemoralna namazana ,našminkana kurva ,prostitutka. da li bi ti uzeo (ja ne verujem) jednu takvu kurvu nemoralnu sebi za ženu? očekuješ tek da Isus Ženik uzme sebi jednu takvu osobu u svadbeno veselje na nebu? samo zato što maše svojim dokazima koliko je stara u svojoj nemoralnoj "veri"?!