Zablude protestantizma

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Изабелета и ја смо пробали да усмеримо на оно добро и заједничко, а ви сте поново затровали суботом и разликама. Видели сте некакав екуменизам и отуда ова тема. Што рече један форумаш: и мене су "обратили". Ако напишем нешто позитивно за католике - онда сам постао "обраћени" католик, ако напишем нешто позитивно за протестантизам - онда протестант. Тако се не чини у Цркви Христосовој, јер такве поделе је осудио и апостол Павле:

10. Молим вас пак, браћо, именом Господа нашег Исуса Христа да сви једно говорите, и да не буду међу вама распре, него да будете утврђени у једном разуму и у једној мисли.
11. Јер сам чуо за вас, браћо моја, од Хлојиних домашњих да су свађе међу вама,
12. А то кажем да један од вас говори: Ја сам Павлов; а други: Ја сам Аполов; а трећи: Ја сам Кифин; а четврти: Ја сам Христов.
13. Еда ли се Христос раздели? Еда ли се Павле разапе за вас? Или се у име Павлово крстисте?
14. Хвала Богу што ја ниједног од вас не крстих осим Криспа и Гаја; (1.Коринћанима 1)

Прво се извини Изабелети јер си поприлично њу нападао. Што се догми тиче, ту није проблем да се расправља. А апостол лепо говори Галатима, а као да свима нама говори. Да се уразумимо и умиримо, да једни друге у вери Христовој не унижавамо и сатанизујемо:

Галатима, глава 6
1. Браћо! Ако и упадне човек у какав грех, ви духовни исправљајте таквога духом кротости, чувајући себе да и ти не будеш искушан.
2. Носите бремена један другог, и тако ћете испунити закон Христов.
3. Јер ако ко мисли да је шта, а није ништа, умом вара себе.
4. А сваки да испита своје дело, и тада ће сам у себи имати славу, а не у другом.
5. Јер ће сваки своје бреме носити.
6. А који се учи речи нека даје део од сваког добра ономе који га учи.
7. Не варајте се: Бог се не да ружити; јер шта човек посеје оно ће и пожњети.
8. Јер који сеје у тело своје, од тела ће пожњети погибао; а који сеје у дух, од духа ће пожњети живот вечни.
9. А добро чинити да нам се не досади; јер ћемо у своје време пожњети ако се не уморимо.
10. Зато дакле док имамо времена да чинимо добро свакоме, а особити онима који су с нама у вери.
11. Видите колико вам написах руком својом!
12. Који хоће да се хвале по телу они вас нагоне да се обрезујете, само да не буду гоњени за крст Христов.
13. Јер ни они сами који се обрезују не држе закон, него хоће да се ви обрезујете да се вашим телом хвале.
14. А ја Боже сачувај да се чим другим хвалим осми крстом Господа нашег Исуса Христа, ког ради разапе се мени свет, и ја свету.

Дакле, закон Христосов треба испунити, а не Мојсијев. Вас су, на жалост, обманули законом Мојсијевим по фарисејском рецепту. То се десило и Галаћанима и апостол Павле зато говори о обрезању и држању закона - као и суботарењу, међу осталим ставкама. Јер обрезаним фарисејима је субота увек на првом месту. То смо сведоци и на овом форуму.

Prilozi

• 250px-Rise_and_Fall_of_the_Ottoman_Empire_1300-1923int.jpg
    250px-Rise_and_Fall_of_the_Ottoman_Empire_1300-1923int.jpg
    10 KB · Pregleda: 102
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

Ствари су углавном једноставне, али философи са својим "мишљењима" веома добро маскирају јасну црту антихриста. Више пута сам упућивао ко тако говори (данас), ко је говорио (кроз све протекле векове), ко је буквално сатирао хришћане и обезглављивао ако се не одрекну Сина Божијег, а прихвате бога кога они намећу (силом и уценом). Оно што је за мене неприхватљиво је да ни један хришћанин не сме да призна нешто што оспорава Сина Божијег. Не због мене или због мог мишљења, већ што онда по писању наших апостола чини као Јуда Искариотски и губи Спасење. Ако ти не видиш шта ја покушавам, онда тешко да могу да "нацртам". Поготову што свој живот излажем опасности, јер говорити против антихриста и његове религије значи сигурну смрт. То се видело вековима, а дешава се управо док ми пискарамо. Сами "хришћани" то прикривају и не говоре о прогону и убијању хришћана. Зашто? Да се не замере антихристу и због једне једноставне ствари - СТРАХА.

Ova tvoja teza o muhamedu kao antihristu ne stoji baš dobro jer islam je otvoreno protiv Hrista. Što znači može se reći da tu vlada antihrišćansko raspoloženje ali naše pismo kaže da će doći momenat kada će se antihrist razotkriti 2.sol. 2.8. zato se ne može reći da se odnosi na islam jer imaju otvoren antihrišćanski stav. Više sam za oprez unutar hrišćanstva.
Ne znam zbog čega se plašiti otvoreno reći da je muhamed antihrist. Doduše ne znam u kom podneblju živiš ali ako se sagleda odnos snaga hrišćanskih zemalja i onih koje još uvek žive u starom zavetu može se videti da muslimani hrišćanima po tom pitanju nisu ni do kolena. Zato se ne treba ni plašiti odmazde muslimana nad hrišćanima jer nemaju ni sredstava ni moći za tako nešta .

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Adrian: Ako napišem nešto pozitivno za katolike - onda sam postao "obraćeni" katolik, ako napišem nešto pozitivno za protestantizam - onda protestant. Tako se ne čini u Crkvi Kristovoj...

Kad ti to kažu, trljaj ruke od zadovoljstva! :dtyste: Jer to znači da imaš široko srce i otvoren duh, a ovi što prigovaraju su uskogrudni, a srce im je stisnuto ko čvarak. :D

Prvo se izvini Izabeleti jer si poprilično nju napadao.

Ako on u svojoj savjesti ne osjeća...ništa zato. Razumijem da im je ova tema mučna, ali jer se po cijelom forumu rastežu njihove zamjerke i optužbe protiv Crkve, moraju biti svjesni da je Martin Luther jednostavno odbacio mnogo stvari i izgubio konce u znak revolta protiv Katoličke crkve. Današnji protestanti koji su rođeni toj vjeri ne znaju za drugo, a kamoli povijest Crkve, osim od onoga što su čuli.
Drugo, tema je posvećena u prvom redu protestanskom fundamentalizmu koji je prisutan među svim protestantima. Adventisti u svojim statutima imaju točku pod kojom piše da su spisi Elen White utkani u nauk Advetizma i da adventistima moraju biti nadahnuće. Otprilike tako nekako je pisalo...Znači, oni moraju vjerovati.
Ali, pogledaj ovo podvučeno:

"Kao luterani naglašavamo važnost ekumenskih odnosa s drugim kršćanskim konfesijama, prije svega s reformiranim/prezbiterijanskim i anglikanskim protestantima, zajedno čineći glavnu liniju protestantizma, za razliku od raznih sljedbi koje su nastajale kasnije nastaje tek kao derivacije protestantizma pod utjecajem evangelikalizma i teološkog fundamentalizma.

Luterani imaju dobre odnose s katoličkim i istočno-pravoslavnim kršćanima, kao i međureligijski dijalog.

Naše konfesionalne različitosti dio su kulturnog bogatstva, a vjera u Krista nas spaja u jednoj univerzalnoj kršćanskoj Crkvi koja te različitost objedinjuje u snazi Kristove milosti".

Znači, protestanti (luterani) se ograđuju od sljedb/ sekti i fundamentalizma, a to je jako važno.
Ja ne kažem da nema vrlo značajnih protestanata. Danas čitam kako papa Benedikt citira i preporuča jednog protestanskog povjesničara. Ono što je dobro, nitko im ne spori, to si i ti naglasio, ali, ne ovo što slijepci rade i propovjedaju.

@peko: Ja se ne mislim baviti s Antikristom, ali mislim da Adrian mnogočemu ima pravo. Ako se sjećaš harrybonota i on je pisao o tome da je Isus najavio nekoga koji je veći od njega. Među muslimanima je najviše fanatika i to je loše. Muslimani su bili, i još su, u sukobu s kršćanima, Židovima, hinduistima u Indiji i drugdje. Praktički, mslimane nitko nije pokrio, a njihov broj raste. I Antikrist će biti sila. Neće on izići iz neke rupe, niti se može pojaviti u kršćanstvu, jer bi ga kršćani lako otkrili. To što ti ili adventisti mislite, ako još mislite, da je to baš Papa, ma ko vas šiša.
:) Ako niste u stanju upotrijebiti mozak, onda sigurno Duh Božji ne može djelovati u vama. To je vaš problem.

Osim toga, pogledaj o Maitreji.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ova tvoja teza o muhamedu kao antihristu ne stoji baš dobro jer islam je otvoreno protiv Hrista. Što znači može se reći da tu vlada antihrišćansko raspoloženje ali naše pismo kaže da će doći momenat kada će se antihrist razotkriti 2.sol. 2.8. zato se ne može reći da se odnosi na islam jer imaju otvoren antihrišćanski stav. Više sam za oprez unutar hrišćanstva.
Ne znam zbog čega se plašiti otvoreno reći da je muhamed antihrist. Doduše ne znam u kom podneblju živiš ali ako se sagleda odnos snaga hrišćanskih zemalja i onih koje još uvek žive u starom zavetu može se videti da muslimani hrišćanima po tom pitanju nisu ni do kolena. Zato se ne treba ni plašiti odmazde muslimana nad hrišćanima jer nemaju ni sredstava ni moći za tako nešta .

7. Јер се већ ради тајна безакоња, само док се уклони онај који сад задржава. (Аријева јерес)
8. Па ће се онда јавити безаконик, ког ће Господ Исус убити духом уста својих, и искоренити светлошћу доласка свог;

3. А сваки дух који не признаје да је Исус Христос у телу дошао, није од Бога: и овај је антихристов, за ког чусте да ће доћи, и сад је већ на свету.
Дакле, тајна безакоња се већ ширила да Исус није Син Божији, да није Месија (Бог који се објавио у телу), а када се склони онај што задржава ширење те јереси - појављује се безаконик. Сви они који нису признали Сина су саучесници у тој тајни безакоња. То одбацивање Бога Спаситеља и Творца није од Мухамеда, већ од апостолских времена, где се касније преко разних секти и учења (чак и у цркви) то безакоње говорило.

Гностичко деловање је живо и дан данас, због њега и ова тема. Јер гностици су они који Бога Старог завета кога зову Демијунг називају злим, а Новог добрим. За њих то није један исти Бог. То можемо чути од многих овде на форуму, а и у животу. Такође, велики рат против свештенства који многи и данас воде је дух гностицизма и сатанизације свештенства. Без обзира што има покварених свештеника, а што није главни циљ напада, циљно се напада само устројство цркве и свештенички ауторитет. Треба се ослонити на сопствено искуство (све секте то говоре) и на лични суд.

[h=1]Симон Врач[/h]Симон Маг (познати и као Симон Врач или Шимун Маг) је био зачетник гностичког учења, према мишљењу раних хришћанских писаца. Још увек нису пронађени историјски подаци о његовом животу. Зна се да је био из Самарије, да је примио крштење у време прве апостолске проповеди у свом родном крају. Ту долази до првих несугласица са апостолом Петром. Предање казује о Симону да је био непокајани и непомирљиви непријатељ апостола, пре свих апостола Петра. Закључни чин препирке Симона и апостола Петра био је у Риму. Предање казује да је Симон желео да покаже силу својих магијских вештина, те да се подигао у ваздух пред мноштвом људи па чак и пред самим императором. Тада је апостол Петар проузнео молитву Господу да јеретик буде посрамљен, те да је тада Симон пао на земљу и тако је погинуо. Учење Симона Мага до нас је дошло у крајње замршеном и противречном излагању. Једно излагање његовог учења имамо у „Философуменама“ светог Иполита Римског (MPGr. t. XVI).
Јустин Филозоф, у својој апологији, упућеној Антонину у заштиту хришћанске вере, говори о Симону: „После вазнесења Господњег, демони отакнуше неке од људи да себе пројаве као богове, и ви не само да сте ишли за њима, него сте им и почасти одавали. Неки Симон, Самарјанин из древног Хитона, који у време кесара Клаудија уз помоћ демона који беше у њему, дође у Рим, у ваш царски град; ту је чинио чудеса својом мађионичарском вештином, и беше признат за бога и поставише статуу на обали реке Тибар, између два моста. На њој је био латински натпис: „ Simoni deo sancti " („Симону, богу светоме"). Готово сви Самарјани, и неки из иноплеменика, исповедали су га као првог бога и клањали су му се. Неку Јелену, која је у то време свуда са њим путовала, а раније је живела у Тиру Финикијском у некој порочној кући, називају његовом првом следбеницом...".
Иринеј Лионски, у првој књизи свог дела „Против јереси“ описује Симоново учење као једну од најстрашнијих јереси.
Назив шимонијаки односи се на оне људе који се држе Симона Мага и осталих гностичара.

(Дела апостолска 8. глава)

Мухамеданство долази као примљено наслеђе (сигурно није случајно). Јер гностицизам је био протериван из цркве као јерес, телесна философија. То видимо и на овом форуму од многих "чистунаца". Зато и они сатанизују цркву. Тај рат траје од самога почетка.

Нису нам предочили десетине милиона побијених хришћана кроз протекле векове од појаве мухамеданства. Њихов Ал Махди је тај који треба да их поведе у "свети рат". Стоји записано да ће дух Мухамедов бити у њему. Ако се каже:

8. Па ће се онда јавити безаконик, ког ће Господ Исус убити духом уста својих, и искоренити светлошћу доласка свог;

... то не значи да је Мухамед онај антихрист, јер многи антихристи посташе још у време апостола. Ако ће га искоренити, то значи да ће бити добро укорењен, утврђен. Можда се нама чини да су "хришћанске земље
" (које то свакако више нису) јаче у техници, али један економски колапс и настанак расула је довољан за превагу. Томе се управо надају у муслиманском екстремном свету.

Постоји нешто што протестантске цркве не говоре својим верницима, тј. прескачу један веома важан детаљ о "малом рогу" који се проширио и умножио силно.

8. И јарац поста врло велик; а кад осили, сломи се велики рог, и место њега нарастоше знаменита четири рога према четири ветра небеска.
9. И из једног од њих изиђе један рог мален и нарасте врло велик према југу и истоку и према красној земљи.
10. И нарасте дори до војске небеске, и обори на земљу неке од војске и од звезда, и погази их.
11. И нарасте дори до поглавара тој војсци, и узе Му свагдашњу жртву, и свети стан Његов обори.
12. И војска би дана у отпад од жртве свагдашње, и обори истину на земљу, и шта чињаше напредоваше му.
13. Тада чух једног свеца где говораше; и један светац рече некоме који говораше: Докле ће трајати та утвара за свагдашњу жртву и за отпад пустошни да се гази светиња и војска?
14. И рече ми: До две хиљаде и три стотине дана и ноћи; онда ће се светиња очистити.
..................

Царство Александра Македонског..jpg.....

21. А руњави је јарац цар грчки; и велики рог што му беше међу очима, то је први цар.

22. А шта се он сломи, и место њега нарастоше четири, то су четири царства, која ће настати иза тог народа, али не његовом силом.

23. А на крају царовања њиховог, кад безаконици наврше меру, настаће цар бестидан и лукав.

24. Сила ће му бити јака, али не од његове јачине, и чудесно ће пустошити, и биће срећан и свршиваће, и губиће силне и народ свети.

25. И лукавством његовим напредоваће превара у његовој руци, и подигнуће се у срцу свом, и у миру ће погубити многе, и устаће на Кнеза над кнезовима, али ће се потрти без руке.

Дакле, од Македонског царства које се поделило на четири дела, у једном знаменитом делу тог царства настаће један цар који ће "чудесно пустошити" и газиће многа царства и народ свети (хришћане). Да видимо на којој се то територији појављује лукави цар:

подела царства македонског.jpg

И из једног од њих изиђе један рог мален и нарасте врло велик према југу и истоку и према красној земљи.

Muslim_world_map.jpg
Државе са већински муслиманским становништвом (зелено; >50%) и релативном већином или знатном мањином (жуто; 10-50%)

Проблем је што ми заборављамо историју и
што уопште не гледамо ко оспорава Сина Божијег и ко је то убијао "народ свети", да нико није могао да се супротстави вековима. Гледамо и кроз политичку призму, никада кроз верску. А верска је увек била кључна.

Територија Османског царства.jpg

Територија Османског царства

И док протестанти гледају само на запад (и само на себе), нико од њих не помишља да се све у Библији одиграва на истоку и да се увек у негативном контексту спомињу садашње муслиманске земље. Једноставан пример: протестанти воле да певају "долази на облаку...", али се никада на запитају где иде. Одакле тај стих?

Исаија, глава 19

1. Бреме Мисиру. Гле, Господ седећи на облаку лаком доћи ће у Мисир; и затрешће се од Њега идоли мисирски, и срце ће се растопити у Мисирцима.

Нико није рекао: доћи ће у Рим. Јер након велике апостасије (отпадништва/екуменизма) долази Ал Махди, тј. антихрист. То је заједничка црта учења хришћанства и једне од јереси хришћанства - мухамеданства. Само што је улога антихриста код једних лоша, а код других добра. Само спомињање да ће тај "једини Месија" повести оне који негирају Сина Божијег у рат, треба да нам буде највећи показатељ шта чека хришћански свет. Јер хришћански свет је већ давно уништаван на истоку, и оно што остаде од њега је под сталним притиском и прогоном. Све се то ублажава неким појединачним причама где муслимани помажу хришћанима (и обратно), али гледано кроз векове и у жртвама, ствари постају много јасније.

Јер у Библији се не говори о дневној политици или о некаквим плановима за будућност, већ о конкретним сатирањима верних (хришћана). Не може се веровати у "светлу будућност" у братимљењу са антихришћанским јересима када знамо шта нам Господ говори. Не можемо правити компромисе са светом који оспорава Господа и бити у Спасењу. То је просто противно разуму. Не значи да треба да ратујемо, чак напротив. Али никако не можемо признати јерес и антихришћанску науку за истину. Онда негирамо сами себе и своју веру. Данас је све површно и привид нечега, тако и да не чуди да се лако манипулише са "верницима".

Брига мене шта говори папа, патријарх и пастор - не прихватам компромис. Ту признања не сме бити, јер у покушају да политички тргујемо са светом ми чинимо исто као што учини Јуда Искариотски. И он је хтео да присили Господа Исуса да направи комромис или да се супротстави Римљанима (искушавање воље Божије - Бога).
Сетимо се како је рекао Петру када је хтео да се супротстави вољи Божијој, а Петар није имао лошу намеру као Јуда који је прорачунато поступио:

21. Отада поче Исус казивати ученицима својим да Њему ваља ићи у Јерусалим, и много пострадати од старешина и од главара свештеничких и књижевника, и да ће Га убити, и трећи дан да ће устати.
22. И узевши Га Петар поче Га одвраћати говорећи: Боже сачувај! Неће то бити од тебе.
23. А Он обрнувши се рече Петру: Иди од мене сотоно; ти си ми саблазан; јер не мислиш шта је Божје него људско.
24. Тада Исус рече ученицима својим: Ако ко хоће за мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и иде за мном.
25. Јер ко хоће своју душу да сачува, изгубиће је; а ако ко изгуби душу своју мене ради, наћи ће је.
26. Јер каква је корист човеку ако сав свет добије а души својој науди? Или какав ће откуп дати човек за своју душу?
27. Јер ће доћи Син човечији у слави Оца свог с анђелима својим, и тада ће се вратити свакоме по делима његовим. (Матеј 16)

Јер
се Петар несвесно супротставља Божијем плану Спасења, не због злог срца, већ што није желео да Син Божији страда. Ипак, Господ му говори да сагледава људски, а не по Божијем. Много пута и ми у доброј намери погрешимо, зато нам је овај Петров пример најбољи.

Са друге стране, Јуда има план како да усмери Божију вољу јер се њему чини да тако треба Бог да учини. Присиљава Господа издајом да се супротстави Римљанима. Исто Петар издаје Господа (одриче се три пута), али не прорачунато, већ из људског страха - у афекту. Касније доказује своју веру страдањем. Јудина издаја има сасвим други карактер. Колико пута ми замерамо Богу што Он не чини по нашој вољи и онако како се нама чини да је исправно? Много, чак и превише пута.

Тако се некоме чини да је исправно да се братимимо са апостатским учењима, јер ће наводно онда доћи мир и благостање. Неће! Господ се гневи на лажне науке и јереси, на извртање истине, на врачања и гатања, на разне окултистичке и "древне" ритуале и медитације, на бљутав дух који није ни врућ, ни хладан, већ млак и толерантан на безакоње и свејерес.

Хоћемо ли онда убијати апостате и екуменисте? Оне који не признају Сина Божијег? Никако, нећемо прихватити свејерес и тако ћемо бити прави витезови Христосови, они који не наседају на слаткоречивост сотонску. На обману и лажну бајку о благостању у прихватању да је црно бело, а да тама и светлост могу живети заједно у љубави. Никако! Светло убија мрак, чини да нестаје.

Још једна битна ствар. Сви знају овај први део:

Михеј, глава 5
2. А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вечних времена.
3. Зато ће их оставити докле не роди она која ће родити; тада ће се остатак браће Његове вратити са синовима Израиљевим.
4. И стајаће и пашће их силом Господњом, величанством имена Господа Бога свог; и они ће наставати, јер ће Он тада бити велик до крајева земље.

... и то је све. Да ли је? Можда има још нешто након тога, након рођења Исусовог и сабирања верних незнабожаца и Јевреја (3.стих)? Да видимо:

5. И Он ће бити мир; кад дође Асирац у нашу земљу, и кад ступи у дворе наше, тада ћемо подигнути на њ седам пастира и осам кнезова из народа.
6. И они ће опасти земљу асирску мачем и земљу Невродову на вратима његовим; и Он ће нас избавити од Асирца кад дође у нашу земљу и кад ступи на међу нашу.
7. И остатак ће Јаковљев бити усред многих народа као роса од Господа и као ситан дажд по трави, која не чека човека нити се узда у синове човечје.
8. И остатак ће Јаковљев бити међу народима, усред многих народа, као лав међу зверима шумским, као лавић међу стадима оваца, који кад иде тлачи и растрже, и нема никога да избави.

Асирац? Спомиње се и као фараон Мисирски. Тако се у Старом завету говори за антихриста. Још га назива и царем Тирским. А где је Асирија и где је Тир?

1.

Тир (арап. صور‎ Ṣūr, грч. Τύρος) је град на југу Либана, на обали Средоземног мора.

Либан се граничи са Сиријом на 375 километара дугачкој граници на северу и истоку, а са Израелом на југу у дужини од 79 километара.

Либан је био један од главних региона Феничана чија је поморска трговина и привреда цветала више од 2.000 година, од око 2.700 до 500. п. н. е. Феничанска цивилизација се развила на данашњем подручју Либана и Сирије. Феничанска цивилизација је била први облик морске трговине и привреде, која се раширила Медитеранном, првог миленијума п. н. е. Мада у то време, границе држава нису биле јасно дефинисане, сматра се да је град Тир био најјужнија тачка Феничана. Сарепта, градић између Сидона и Тира, је један од најистраженијих градића из феничанског периода. Иако су људи овог регона сами себе називали Хананима, назив Феничани је постао познат услед Грка који су их звали Фоники, што на грчком значи љубичаста боја (грчки φοῖνιξ). Хемијска боја која је у античко време коришћена за бојење текстила се такође звала Феникс. Тако да су Феничани убрзо постали познати у то време као 'Љубичаст народ'.

Феничани, највероватније семитски народ, су се служили феничанским језиком, касније названим пунским језиком, јер је латинска (римска) реч за љубичасту боју пуницеус (Puniceus). Упркос многим писањима, књиге које су писали нису у великом броју преживеле до данас. Феничанске колоније северне Африке су биле извор многих чињеница и сазнања о феничанској култури. Свети Августин је познавао у малој мери пунски језик којим су се Феничани служили и понекад их је користио при објашњавању сродних речи на хебрејском језику. Име његове мајке, Света Моника, се сматра пунског порекла. Регион је био територија Римског царства у провинцији Сирије. Током средњег века био је важна географска тачка многобројим освајањима крсташа. Након одласка крсташа пада у руке Османског царства.

2.

Асирско царство је настало од града Ашур на ријеци Тигар, на простору сјеверне Месопотамије (данашњи Ирак). Био је у 2400. п. н. е. значајан трговински центар, који је у 2000. години п. н. е. постао центар великог царства. 1900. п. н. е. утврђују се трговачке колоније у Анадолији (данашња Турска). Од 1400. п. н. е. асирска армија је освајала крајеве и државе ка сјеверу и западу, обезбиједивши тако трговину, робове, и плијен за себе и за владара. Захваљујући страху које су многе сусједне земље имале од асирске војске, Асирија је успјела да се прошири по цијелој територији Блиског истока.
Највећу величину Асирско царство је достигло у VII вијеку п. н. е. када су покорене територије од Египта до Ирана. Ипак, неколико деценија касније и много ратова око превласти, ново царство и култура Вавилоније под вођством Навукодоносора (са југа Месопотамије) је асимиловала Асирију у своје царство.
Војска

Асирци су били највештији и најсуровији ратници који су се икад појавили у Месопотамији. Они су први освајачи који су користили справе за опсаду градова - торњеве са мердевинама за пењање на зидине и дрвена дебла са металним оковима тзв. овнове, за пробијање градских врата. Непријатељске војнике и становнишво освојених градова нису узимали за робље већ су их најчешће убијали. У неким случајевима су их пресељавали у друге земље. Снагом моћи и оружја толико су се проширили своје царство да су владали целон Месопотамијом, источним Средоземљем и Египтом. За своју престоницу изабрали су Ниниву и учинили је симболом асирске моћи.

Prilozi

• Асирско царство око 654. п. н. е. за време владавине Асу?.jpg
    Асирско царство око 654. п. н. е. за време владавине Асу?.jpg
    20,2 KB · Pregleda: 61
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
@Adrian, dobro razmišljanje, realno. Na temelju Svetog Pisma i događaja možemo tako razmišljati i čitati znakove vremena, ali loše bi bilo kad bismo bili 100% uvjereni u to, jer bismo tada bili isti kao fundamentalisti i svi drugi lažni proroci.
Ali, ne treba zaboraviti ni sekularizaciju društva i bezboštvo, "svijet" u kontekstu onoga kako je Isus govorio.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246

@peko: Ja se ne mislim baviti s Antikristom, ali mislim da Adrian mnogočemu ima pravo. Ako se sjećaš harrybonota i on je pisao o tome da je Isus najavio nekoga koji je veći od njega. Među muslimanima je najviše fanatika i to je loše. Muslimani su bili, i još su, u sukobu s kršćanima, Židovima, hinduistima u Indiji i drugdje. Praktički, mslimane nitko nije pokrio, a njihov broj raste. I Antikrist će biti sila. Neće on izići iz neke rupe, niti se može pojaviti u kršćanstvu, jer bi ga kršćani lako otkrili. To što ti ili adventisti mislite, ako još mislite, da je to baš Papa, ma ko vas šiša.
:) Ako niste u stanju upotrijebiti mozak, onda sigurno Duh Božji ne može djelovati u vama. To je vaš problem.

Osim toga, pogledaj o Maitreji.

Koliko mi je poznato katolička crkva protestante karakteriše kao VAVILON VELIKI. Sa druge strane protestanti na isti način su okarakterisali katoličku i pravoslavnu pa i one između njih samih. Za razliku od tebe koja ne obraćaš pažnju na pitanja šta je antihrist ili šta u stvari ili ko ga predstavlja ili šta je u stvari VAVILON VELIKI ta pitanja smatram izuzetno bitnim jer bi moglo da se desi da promašimo konačan cilj. A da je stvar zamršena, zamršena je, to je očigledno. Lično ne bih voleo da se nađem u vavilonu velikom pri dolasku Hista da se ne bi umešao u njene grehe prema Bogu.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
A sta ti preporucujes,koju crkvu?davno si ti promasio cilj kad si postao otpad od apostolske crkve.
Ti si ko i spedy na ringispilu probo si mnoge religije i neznas kud ces,vuci te izedose.
kad bi bio normalan onda bi shvatio da se posle pavlovih pisama pojavljuju vuci u jagnjecoj kozi i njihova cilj je da te zbune,da nebudes u crkvi koja je stara 2000g. Nacito si se jeresi i zato si u zabuni,rim i tacka to je bio Pavlov cilj i od rima je trebalo da se propoveda celome svetu,ali jeres ometa kao na primer protestanti itd.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Koliko mi je poznato katolička crkva protestante karakteriše kao VAVILON VELIKI. Sa druge strane protestanti na isti način su okarakterisali katoličku i pravoslavnu pa i one između njih samih. Za razliku od tebe koja ne obraćaš pažnju na pitanja šta je antihrist ili šta u stvari ili ko ga predstavlja ili šta je u stvari VAVILON VELIKI ta pitanja smatram izuzetno bitnim jer bi moglo da se desi da promašimo konačan cilj. A da je stvar zamršena, zamršena je, to je očigledno. Lično ne bih voleo da se nađem u vavilonu velikom pri dolasku Hista da se ne bi umešao u njene grehe prema Bogu.

Ovo je velika laž. Gdje si to čuo, pročitao i kako to možeš reći? Da si katolik, onda bi znao kao što svi katolici znaju da je Katolička Crkva osudila Martina Luthera kao krivovjernika i od tada, od 16. stoljeća nije povukla osudu. U Katoličkom katekizmu, a to je službeni stav Crkve, stoji napisano da protestanti ne posjeduju punu istinu, za razliku od Pravoslavne Crkve koja je sačuvala netaknutom objavu Isusa Krista i apostolsko naslijeđe. Kakve oni probleme i teškoće imaju, to se nas ne tiče, ali imaju pravu, a ne iskrivljenu vjeru.
Dakle, Katolička Crkva nikoga ne naziva Babilonom, pa ni protestante. To prozivanje je isključivo protestanska metoda.
A što misliš zašto se katolici i pravoslavci ne bave s Antikristom? Zašto ne strahuju od njega i ne boje se da će biti zavedeni?
Jednostavno, naša vjera u Isusa nam daje sigurnost i mir. :dtyste:
Čitam o Jehovinim svjedocima: jedni su u stalnom strahu, drugi su gordi, samodostatni, osjećaju se već "spašeni", treći naokolo gube vrijeme propovjedajući o posljednjim vremenima, a isto tako i adventisti. Tužan je to život, štoviše jadan...

A mi, za Katoličku crkvu mogu reći sa sigurnošću, uza sve teškoće i sve naše ljudske slabosti i grijehe, čekamo Gospodina u miru. Tako kako su naši stari čekali, u vjeri i ljubavi, 2000g. Da li još 20g. ili 200 ili 500, svejedno.
Da ima problema - ima, da mnogo vjernika živi mlako i površno svoj vjeru -istina je, da jedni odlaze, drugi dolaze. Ali isto tako znamo da je to bio život Crkve od početka do danas.

Vidiš, Peko, dobro ti Vanhelsing rekao: da si ostao u pravoslavnoj vjeri, sad ne bi imao takvih problema. Znam ja da ima i pravoslavaca koji govore o Papi kao Antikristu, ali to govore iz drugih pobuda koji nemaju veze s Evanđeljem, ali uvjerena sam da jedan pravoslavni vjernik koji doista živi svoju vjeru i ljubi Gospodina, to neće misliti ni govoriti, pa i onda ako Papu ne voli i ne cijeni.
I ne mora. Ali, takav neće ni lagati i u tome je bitna razlika.
Ostavit ću ti jedan prilog na temi o Advetistima da vidiš do kuda mogu odvesti "proroštva" i samovoljna tumačenja Biblije s ostrašćenim srcem. U bolest! U ludost i totalno otvrdnuće srca o čemu je naš Gospodin govorio. To pročitaj obavezno.

Ja se ne bojim da ću promašiti cilj. Moj Gospodin mene poznaje i zna da sam Njega tražila i nastojala ljubiti, pa makar se ne mogu pohvaliti da sam uvijek bila vjerna i uzorna vjernica, naprotiv... Ali, ono što sada vjerujem, vjerovala sam i prije 5 i 10 i 20 godina.
Kad se probudio moj razum i kada sam bila u stanju shvatiti što mi mama govori, to je bio Isus, Sin Božji, naš Spasitelj i Otkupitelj koji je pobijedio svijet. Povjerovala sam u Njegovu ljubav i nemam razloga sumnjati, pa On je Vjeran.
Ako je pobijedio, nemamo se što bojati Antikrista. Duša koja ljubi Krista je jaka i nitko joj i ništa ne može nauditi.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ovo je velika laž. Gdje si to čuo, pročitao i kako to možeš reći? Da si katolik, onda bi znao kao što svi katolici znaju da je Katolička Crkva osudila Martina Luthera kao krivovjernika i od tada, od 16. stoljeća nije povukla osudu.

Govoriš o zvaničnom stavu katoličke crkve, mada indirektno opet se svodi na stav da su protestanti kriva religija. Spomenuo sam slobodnije tumačenje katolika a pogotovu pravoslavaca za koje je protestantizam u stvari Vavilon Veliki. Uzgred ako možeš da kažeš šta je zvanični stav katoličke crkve o vavilonu velikom iz otkrivenja pošto sad trenutno ne mogu da idem na religijske sajtove dok ne ugradim odgovarajući antivirus jer na tim sajtovima ima više virusa nego na porno sajtovima bar je to ozvaničeno u medijima. Odakle to narod treba da izađe kad se kaže u otkrivenju : Izađi iz nje narode moj da se ne pomešaš u grehe njene i da ti ne naude zla njena.
Sad vidim da ste i mene svrstali u protestante ( ja sam mali protestant
:blum3: ) mada ne pripadam ni jednoj zvaničnoj crkvi....ali ako u bilo kojoj crkvi raspoznam nekoga da ima dragocene osobine ljubavi taj je u stvari u mojoj crkvi koja ima duhovni karakter.

A sta ti preporucujes,koju crkvu?davno si ti promasio cilj kad si postao otpad od apostolske crkve.
Ti si ko i spedy na ringispilu probo si mnoge religije i neznas kud ces,vuci te izedose.
kad bi bio normalan onda bi shvatio da se posle pavlovih pisama pojavljuju vuci u jagnjecoj kozi i njihova cilj je da te zbune,da nebudes u crkvi koja je stara 2000g. Nacito si se jeresi i zato si u zabuni,rim i tacka to je bio Pavlov cilj i od rima je trebalo da se propoveda celome svetu,ali jeres ometa kao na primer protestanti itd.

Vidim ja da vi polako naginjete ka Rimu tobože radi ujedinjenja pred sve jačim islamom ali avaj .. čak i da se pravoslavna crkva ujedini i prihvati papu za duhovnoh poglavara to u narodu ne može proći jer... Papa im nije ugrađen u podsvest još od detinjstva kao katolicima. Zamisli papu da dođe među pravoslavce u njegovom papamobilu ? Pa mislim wacko2...totalni fijasko. Bar dva tri jajca bi ga pogodila u čelenku.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Pricaj ti sta hoces o papi,ali da nebese papa,polski kralj sad bi se ti molio osam puta dnevno alahu!

Ja licno ne branim papu,nase episkope itd,jer oni su samo ljudi i skoloni su grehu kao i mi,dta dirate papu i episkope kad savrseni andjeo lucifer i njegovi demoni sagresise pred Bogom koji su daleko savrseniji od coveka-pape.
Pavletov zadatak je bio da donese jevandjelje rimu jel tako?rim je prihvatio jevandjelje i prenosio ga je na ostali svet,e sad sto su neki poglavari vatikana nesto zabrljali za to ce odgovarati pred Bogom!no papa nemoze biti antihrist jer se menjaju na tom postu a antihrist je jedan sin pogibije koji ce zavladati svetom u covecjem obliku.
Dominacije sluze da pripreme njegov dolazak sve oko tritisuce dominacija su u stvari jedna crkva pod maskom masonstva iz kojih ce i izici antihrist sve dominacije imaju tajne znakove bas kao i JSD-ci,ASD! 2000g su pokusavali da uniste apostolsku crkvu razni rasisti,aristokrati itd,ali prava Hristova crkva nemoze da se unisti ni tada ni sada,ni u buducem eh kad bi svestenici vatikana,pravoslavne crkve obelodanili pravu istoriju sveta,crkve tada bi ceo svet bio u soku ali nesmeju pobice ih,zamisli da bi svet morao da promeni svu laznu istoriju u svetu sve knjige,lazne rukopise itd.
Jedino Bog zna pravu istoriju i ona je napisana u bibliji,a to sto sinovi antihrista izvrcu istoriju radi svog udopstva,blazenstva,bogatstva odgovarace Bogu kog preziru otuda im i evolucija i raznorazne izmisljotine kako je sve nastalo jer ako priznaju Stvoritelja onda ce ceo svet da uzveruje u Boga a oni nece moci da nam uzimaju poreze,prodaju geneticko modeficirane produkte itd,jer je Bog dao ljudima sve besplatno.

Natrag