Pozdrav,nedavno sam kupio
http://uk.tp-link.com/products/details/?categoryid=1246&model=TL-WA5210G s cim cu da se povezem sa wireless provajderom ali hteo bi na to da bezicno povezem 2 laptopa.Googlam vec danima ali nikako da pronadjem koji uredjaj se postavlja izmedju,wireless AP,wireless router ili nesto trece?
pozz e ovako to sto si kupio ce ti imati funkciju wifi antene sa kojom ces uzimati internet od provajdera i za drugo ne mozes da je upotrebis,ona se montira na krovu obicno i usmerena je ka predajniku provajdera.
iz nje ide lan kabal najobicniji za povezivanje racunara do poe splitera koji si dobio u kompletu sa njom a iz poe splitera ide kabal u bilo koji pc koji zelis da povezes na net.
e sad ako hoces da ti laptopovi imaju net po kuci bezicno trebace ti jedan obican ruter jos.preporucujem tplink jer su dobri i jeftini i ima ih za 2000-2500din na oglasima.
kad ga kupis taj kabal iz splitera ubodes u ruter a ruter ce dalje po kuci siriti bezicni signal koji dobija preko kabla sa te antene koju ti imas.
e sad nisam siguran da ces se snaci oko podesavanja parametra te antene koju imas jer ce ti provajder verovatno to podesti tj doci na lice mesta i setovati tu antenu.
oko rutera neces imati puno posla kabal dolazni ide u wan port rutera i to bi trebalo sve da ti radi.
moj savet:
kupi prvo ruter pa onda zovi provajdera i kad ti budu setovali antenu uvali im i ruter da ti nameste i rese ti pitanje wifija u kuci.za njih je to 5 min za kompom.
ruter obavezno stavi negde na sredini kuce ako hoces da imas net u celoj kuci bezicno,najbolje je hodnik ili dnevni boravak tj tamo gde ce se najvise koristiti kompjuteri.
ako bude bilo nekog problema tu sam pa pitaj slobodno.pozz