Windows ili Linux ?

Član
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruka
78
dali mi particije ostaju iste znaci da linux instaliram u C a D ostaje kao sto je ostao.

Pri instalaciji GNU/Linuxa npr. distribucija Ubuntu, instalacioni postupak kreira novu particiju na HDD-u. Tako da nakon instalacije, ako koristiš Windows i GNU/Linux u dual-bootu, prvo pomoću Bootloader-a izabereš operativni sistem koji želiš da koristiš. C: i D: drajv ostaju na Windows-u. U GNU/Linux-u je konfiguracija fajl menadžera (Nautilus) drugačija, ne kao u Windows-u. Tamo nema C: i D:. Ali o tome možemo kada instaliraš GNU/Linux.

Dali cu moci koristiti normalno sve sto je u D disku kada instaliram linux.

Ako s time misliš CD/DVD drajv - DA.

gdje mogu naci openSUSE da si skinem

openSUSE

Koji mi preporucujete linux da instaliram

U svakom slučaju Ubuntu. Ništa protiv openSUSE-a, nemam iskustva s njim, ali izričito preporučujem Ubuntu ili LinuxMint. Mislim da će se većina složiti da Ubuntu i LinuxMint trenutno imaju najbrojnije zajednice i najjači suport. Iz tog razloga bih u svakom slučaju instalirao jednu od te dvije distribucije.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.02.2013
Poruka
100
e sada da jos kazem hard mi je podjeljen na 4 particije C D E i F mi je slobodan, i mogu tu bilo gdje ubaciti linux jel tako ,racunalo je 32,bit
i molim te dali mi mozes reci koju da skinem verziju Ubuntu .i gdje
Zelim uciti o linuxu i sa njime raditi znaci pocetnik sam oko linuxa
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poruka
78
e sada da jos kazem hard mi je podjeljen na 4 particije C D E i F mi je slobodan, i mogu tu bilo gdje ubaciti linux jel tako

To sada specifično ne znam jer nisam nikada na takav način instalirao Linux. U svakom slučaju, kada krene instalacioni postupak, bit ćeš upitan na koji način želiš da instaliraš Ubuntu, da li kao jedini OS na HDD-u ili pored Windows-a. Dakle instalacioni menadžer te vodi korak po korak.

i molim te dali mi mozes reci koju da skinem verziju Ubuntu .i gdje

E ovo je već filozofsko pitanje. :???: :dtyste: Ako želiš najaktualniju verziju, onda skidaš Ubuntu 13.04 (Raring Ringtail). Međutim, već u 10.-tom mjesecu izlazi nova verzija, s time da ti onda slijedi upgrade, i tako svakog 4.-og i 10.-og mjeseca. Tako da mislim da aktuelne verzije nisu za početnike. Zato uzmi stabilnu verziju, LTS (Long term support), Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal). S tom verzijom nećeš imati nikakvih problema i upgrejdova do aprila 2017.

Pošto si iz HR, otiđi na sajt Ubuntu zajednice Hrvatske Ubuntu Releases i ovdje skini Ubuntu 12.10.

Skini iso. fajl na svoj komp, naprži ga na DVD, ugasi računar i ponovo ga startuj. Onda će da krene instalacioni postupak sa DVD-a koji je zaista lak. Za 15-ak minuta ćeš imati instaliran GNU/Linux Ubuntu.

Zelim uciti o linuxu i sa njime raditi znaci pocetnik sam oko linuxa

Skini tutorijal sa moga privatnog sajta koji sam napravio za početnike na temu GNU/Linux.
http://www.sladjan-lazic.com/publikationen/Uvod_u_OS_GNU_Linuks.pdf
Tamo imaš i uputstvo za instalaciju.

Ako naravno imaš pitanja, tu smo. ;)
 
Član
Učlanjen(a)
19.02.2013
Poruka
100
evo ja skidam ovao jel oke

Kod:
 [URL="http://hr.releases.ubuntu.com/quantal/ubuntu-12.10-server-i386.iso"]ubuntu-12.10-server-i386.iso[/URL] 17-Oct-2012 19:29  672M  Server install image for PC (Intel x86) computers (standard download)</pre>
 
Mlada nada
LEGEND
Učlanjen(a)
08.04.2010
Poruka
1.292
evo ja skidam ovao jel oke

Kod:
 [URL="http://hr.releases.ubuntu.com/quantal/ubuntu-12.10-server-i386.iso"]ubuntu-12.10-server-i386.iso[/URL] 17-Oct-2012 19:29  672M  Server install image for PC (Intel x86) computers (standard download)

To je server verzija, dolazi bez grafičkog okruženja.

Desktop verzija:
Kod:
hr.releases.ubuntu.com/12.10/ubuntu-12.10-desktop-i386.iso
 
Učlanjen(a)
09.12.2013
Poruka
79
Linux mi je pomogao par puta kada se windowsi nisu podizali. Definitivno linux, ali ... Igre, Ima ih gomila za windowse a za linux?! Po meni je to jedina "mana" linux-a!
A ja nisam video ovoliko igrica dok nisam instalirao linux. Nisam svakom pojedinom zadovoljan, nekima jesam, neke sam deinstalirao, ali, iz nekog razloga, pronasao sam veci izbor besplatnih igrica na linuxu.
 
Učlanjen(a)
09.12.2013
Poruka
79
Kad vec razgovaramo o prednostima jednog ili drugog operativnog sistema, prisecam se da u servisima odbijaju da vam instaliraju linux, vec samo windows. Zanima me zasto je to tako?
 
Natrag
Top