Windows 8 {Chat}

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Samsung planira tablični računar sa Windowsom RT








Izvor:
Micro.rs








UKOLIKO SE NAJNOVIJE NAJAVE IZ Samsunga pokažu kao tačne, južnokorejska kompanija bi mogla da bude među prvim proizvođačima koji će predstaviti tablične računare sa novim Microsoftovim operativnim sistemom Windows RT.


win7-2-1.jpg.jpg



Da podsetimo, novi Microsoftov operativni sistem Windows 8 će imati samo tri verzije – korisnicima računara sa Intelovim procesorima namenjene su verzije Windows 8 i Windows 8 Pro, dok je korisnicima uređaja sa ARM-ovim procesorima (uglavnom se radi o tabličnim računarima) namenjena verzija Windows RT.

Nikakvi drugi podaci nisu objavljeni, osim da će Samsungov tablični računar najverovatnije imati Qualcommov procesor Snapdragon, kao i da će se pojaviti u oktobru, istovremeno sa Windowsom 8.
 
Član
Učlanjen(a)
11.07.2012
Poruka
74
Tako znači, ja pokušavam da instaliram windows 7, a izašla osmica! Ali meni se to ne čini toliko dobro (ova pre-beta verzija) Ja ću čekati da izađe prava beta verzija.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Windows 8 premijera zakazana










Izvor:
Mondo.rs







Microsoft će svoj novi operativni sistem namenjen računarima, serverima i mobilnim uređajima predstaviti 26. oktobra.


v252619p0.jpg



Kompanija Microsoft je i zvanično objavila, putem svog bloga posebno kreiranog za Windows, da će najnovija verzija tog operativnog sistema – Windows 8 - biti lansirana 26. oktobra tekuće godine.


Prema rečima kompanije i po iskustvima stečenim u radu sa dosadašnjim test-modelima, u pitanju je najznačajnija verzija Windows sistema ove kompanije, koja, sem u funkcionalnom, donosi brojna poboljšanja i u dizajnu samog interfejsa.


Panelni interfejs i istovremena prilagodljivost mobilnim platformama neke su od ključnih tački na koje se Micrsoft ovog puta oslanja, pored toga što proizvođač tvrdi da će ovo biti najrazvijeniji Windows OS do sada.


Istovremeno sa najavom datuma lansiranja, Microsoft je potvrdio i to da će verzija RTM (Release to Manufacturing) sistema Windows 8 biti isporučena već u avgustu. Posebna, RTM verzija, namenjena je proizvođačima hardvera, poput laptop i desktop računara, kako bi mogli odmah da prave nove uređaje sa ovim operativnim sistemom.


Na taj način, zajedno sa premijerom novog operativnog sistema, pojaviće se i brojni uređaji koji ga već imaju “na sebi”. Ono što je sada vrlo zanimljivo, jeste i najava Microsofta da bi “negde u to vreme” trebali da se pojave i prvi tableti i pametni telfoni sa Windowsom 8, koje će, izeđu ostalih, proizvoditi Nokia i Huawei.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Mikrosoft ograničio broj proizvođača tabli s Vindousom 8 RT






Izvor:
Micro.rs






DO SADA SE NIJE ZNALO KO ĆE OVE godine ponuditi tablične računare na kojima će se izvršavati Vindous RT (Windows RT), verzija Vindousa 8 za procesore s ARM-ovom arhitekturom, jer Mikrosoft veoma oprezno bira kome će dozvoliti da ih proizvodi. Međutim, na osnovu napisa koji je u utorak objavio kineski list Čajna tajms (China Times), sada se zna nešto više.


Surface-Tablet.jpg



List tvrdi da je Mikrosoft dozvolio trojici glavnih proizvođača ARM-ovih procesora – Envidiji (Nvidia), Teksas instrumentsu (Texas Instruments) i Kvolkomu (Qualcomm) – da izaberu po dva partnera koji će pripremiti modele tabličnih računara za premijeru Vindousa 8 zakazanu za 26. oktobar.

Envidija je izabrala Lenovo i Asus, TI je izabrao Tošibu, a Kvolkom se odlučio za Samsung i Hjulet-Pakard. Međutim, pošto je HP odlučio da u početku ne pravi tablične računare s čipovima na bazi ARM-ove arhitekture, list pretpostavlja da će Kvolkom kao zamenu možda izabrati Del.

Pored toga, u objavljenom članku se kaže da će Mikrosoft tek u januaru ukinuti ograničenja u licenciranju Vindousa RT i tako dozvoliti i drugim proizvođačima da naprave svoje varijante računara, koji se zato mogu očekivati tek u prvom tromesečju 2013, ali će verovatno biti najavljeni već početkom godine na sajmu elektronike u Las Vegasu.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Windows 8 RTM “procureo” na internet







Izvor:
Micro.rs







KONAČNA KOPIJA WINDOWSA 8 “PROCURELA” je u četvrtak na internet, samo jedan dan nakon što je Microsoft saopštio da je novi operativni sistem spreman za isporuku.

Verzija nazvana Windows 8 Enterprise N, što označava da je namenjena korisnicima u Evropi, pojavila se na više BitTorrent veb lokacija. Posle početne nedoumice da li se radi o legalnoj verziji Windowsa, više korisnika koji su je preuzeli ostavili su svoje komentare u kojima su naveli da je u pitanju legitimna verzija Windowsa koja funkcioniše na njihovim računarima. Drugi korisnici, pak, postavljali su snimke ekrana kako bi dokazali da je u pitanju ispravna verzija Windowsa 8.


16825_Windows-8-upgrade_thumb.jpg



Kopija Windowsa 8 koja je “procurela” na internet je na engleskom jeziku. Radi se o verziji koja se ne podiže i instalira sama, već korisnik mora da snimi medij (DVD ili USB disk) sa koga se Windows instalira. Uputstva koja objašnjavaju tu proceduru su postavljena na nekim veb lokacijama za razmenu datoteka, ali se mogu naći i na drugim mestima na internetu.

Windows 8 N nema Media Player i distribuiraće se u evropskim zemljama na osnovu odluke koju su donela antimonopolska tele Evropske unije, nakon što je 2004. godine presuđeno da Microsoftova praksa uključivanja tog programa u Windows ne omogućava fer konkurenciju na tržištu.

“Curenje” verzija Windowsa koje samo što nisu objavljene je i ranije bilo uobičajeno. Primera radi, pre tri godine dok se očekivao izlazak Windowsa 7, piratizovane verzije su se redovno pojavljivale na internetu – od “alfa” verzije koju je Microsoft namenio isključivo programerima (“procurela” u oktobru 2008), do verzije “kandidat za objavljivanje” (Windows 7 Release Candidate), koja se pojavila na internetu dve nedelje pre njenog zvaničnog pojavljivanja.

Tokom razvoja Windowsa 8, Microsoft je uglavnom uspeo da izbegne “curenje” verzija operativnog sistema, mada se verzija na kineskom jeziku pojavila na internetu krajem maja, tri dana pre nego što je kompanija zvanično počela da isporučuje verziju “kandidat za objavljivanje” (Release Candidate, RC).

Microsoft je ranije praktikovao da upozorava korisnike da ne instaliraju piratizovane kopije dolazećeg operativnog sistema, zbog opasnosti da su inficirane zlonamernim kodom, međutim ovog puta je to upozorenje izostalo.

Zvanična verzija Windowsa 8 će moći da se preuzme već od 15. avgusta, kada će Microsoft omogućiti da verziju nazvanu “spremna za isporuku proizvođačima računara” (release to manufacturing, RTM) preuzmu članovi mreža TechNet i MSDN.

Kompanije koje su uključene u Microsoftov sistem pretplate Softversko osiguranje (Software Assurance) i kompanije koje su članovi Microsoftove partnerske mreže, će moći 16. avgusta da preuzmu svoju kopiju Windowsa 8.

Windows 8 će se u prodaji pojaviti 26. oktobra, u dve verzije Windows 8 i Windows 8 Pro.




 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Microsoft zamenio naziv “Metro” nazivima “Windows 8” i “Modern”







Izvor:
Micro.rs






MICROSOFT JE SAOPŠTIO DA ĆE umesto termina “Metro”, kojim su nazivani korisničko okruženje i aplikacije u predstojećoj verziji njegovog operativnog sistema, ubuduće koristiti nazive “Windows 8” i “Modern”.

Izraz “Metro aplikacije” biće zamenjen izrazom “Windows 8 aplikacije”, saopštio je Microsoft. Ostali nazivi kao što su “Metro korisnički interfejs” i “Metro dizajn”, takođe će biti promenjeni u “Windows 8 korisnički interfejs” i “Windows 8 dizajn”.


Windows_Developer_Preview-Windows8.jpg



Iako Microsoft tvrdi da je naziv “Metro” korišćen samo kao radno ime, čini se da razlog za promenu naziva ipak leži u upozorenju koje mu je nedavno uputila jedna evropska kompanija, zatraživši od Microsofta da prestane da koristi naziv Metro. Iako ime te kompanije nije saopšteno, veruje se da je u pitanju nemačka kompanija Metro AG, vlasnik lanca maloprodajnih objekata.

Drugi razlog zbog koga Microsoftova izjava o radnom imenu ne deluje verodostojno, je to šo su bronji rukovodioci kompanije bezbroj puta upotrebili taj naziv govoreći o Windowsu 8 ili Windowsu RT.

Nakon promene naziva, predstavnici kompanije se ponašaju na sličan način. Naziv “Modern” uočen je na više različitiuh mesta, od zvaničnog veb dnevnika kompanije do najava nekih konferencija za novinare.

Jednostavno rečeno, kompanija je doskora koristila jedan zvaničan naziv za neki svoj proizvod, a nakon što je od njega odustala koristi drugi (bez obzira na to što predstavnici Microsofta to ne priznaju, niti žele da komentarišu promenu).

Kao što je Microsoft više puta ponovio, novi operativni sistem Windows 8 biće predstavljen 26. oktobra.




 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.633
[h=1]Windows 8 i gejming – Novi početak ili nož u leđa PC gejmingu?[/h]
Prevalili smo zaista dugačak put od samih početaka video igara i praktično praskozorja nečega što će godinama kasnije postati jedan od ključnih elemenata i slobodno možemo reći pokretača celokupne PC industrije. Verovatno prvi “prageekovi” dok su udobno sedeli u svojim kancelarijskim stolicama i u slobodno vreme iz zabave radili na igrama kao što je Pong, nisu ni sanjali da su time pokrenuli multimilionsku industriju koja gura napred i održava u životu veliki broj ključnih segmenata današnje IT sfere.
Naravno u celoj toj priči je nemoguće izostaviti kompaniju Microsoft, kompaniju koja je ogromnim delom zaslužna za sadašnju postavku stvari na globalnom tržištu interaktivne video zabave, ali isto tako najveći broj onih koji tvrde da je PC gejming mrtav za to krive upravo Microsoft. Od momenta predstavljanja prve Xbox konzole PC je kao igračka platforma sistematski zapostavljan što je u jednom momentu rezultovalo sve većim brojem naslova koji su bili konzolne ekskluzive, a i one igre koje su se pojavljivale za PC (uglavnom sa primetnim zakašnjenjem) predstavljale su u velikoj većini slučajeva ništa drugo do obične “portove” softvera koji je inicijalno dizajniran za konzole. Naravno, razloga za ovako nešto je mnogo, a jedan od ključnih jeste poodmakla piraterija na personalnim računarima koja je desetkovala isplativost razvoja igara za tu platformu. No bilo kako bilo, imajući u vidu da je Microsoftov softverski proizvod broj jedan upravo Windows operativni sistem, a igrači jedna od najposvećenijih korisničkih grupa, tako je i PC kao igračka platforma jako bitan element u celom tom začaranom krugu ma koliko Xbox konzola bila uspešna - što Microsoft nikako nije zaboravio.

U prilog ovome govore i Microsoftove najave da će sa novim Windowsom, kako oni tvrde, istinski vratiti interesovanje za PC kao igračku platformu, te da će sa Windows 8 sistemom sebe ponovo staviti na čelo PC igračke industrije. Istini na volju, potencijala još uvek ima, pogotovo ako se u priču uključi MMO zajednica sa ogromnom bazom korisnika. Ne treba zaboraviti ni pojedine tipove igara kao što su strategije u realnom vremenu i naravno pucačine iz prvog lica koje i dalje suvereno vladaju PC vodama, te otuda ne čudi Microsoftova izjava da će “gejming biti ključna komponenta njihovog novog OS-a”.

I ne samo da će fokus biti na gejmingu u bukvalnom smislu značenja te reči, već govorimo o čitavom jednom ekosistemu koji uključuje od tri do pet uređaja (PC, telefon, tablet i sl.). Nakon integracije Xbox Live servisa u Windows Phone 7 platformu, taj servis će biti inkorporiran u novi Windows 8 OS - kako na desktop varijanti tako i na mobilnim uređajima. Ovo će otvoriti vrata novim mogućnostima a pre svega pružiti multiplatformsko iskustvo sa jednom istom igrom; jer, kako sada stvari stoje, Xbox igre će raditi na PC-u i obratno, a najverovatnije i na mobilnim telefonima / tabletima, naravno u nešto izmenjenoj i prilagođenoj formi. Očigledno je da ovde Microsoft igra i “na kartu” digitalne distribucije, kako igara tako i ostalog multimedijalnog sadržaja (video, muzika) što će ovoj kompaniji omogućiti da mnogo više elemenata drži pod kontrolom nego što je to bio slučaj do sada. Prilike koje trenutno vladaju na tržištu jednostavno nisu onakve kakve su bile pre više godina kada je Microsoft bio mnogo posvećeniji PC platformi, barem kada su video igre u pitanju. U međuvremenu su se izdigli neki novi igrači kojima evidentno planovi Microsofta vidno “mrse konce”. Ovo se možda i najpre odnosi na kompaniju Valve i njihov dominantan Steam servis koji je postao jedna od najvećih online prodavnica PC igara kao i hub za ogroman broj PC igrača širom sveta.





Izvor: games.benchmark.rs
 
Član
Učlanjen(a)
29.08.2012
Poruka
21
Ja vec sve to isprobao i nazezao se sa time :]
sacekace Win8 jos dosta dok ne bude standard :]
jako neobicno u startu, dok se priviknes na ovakav sistem za rad :]
kao da imas veliki touch-screen fon ispred sebe, jos mi fali i touch-screen monitor i pravi osecaj
ali kao i svaki win, ima i svojim mana :]
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[SIZE=+2]Microsoft objavio imena kompanija koje će proizvoditi računare sa Windowsom RT


Izvor:
Micro.rs



[/SIZE]MICROSOFT JE SAOPŠTIO IMENA pet kompanija koje će proizvoditi računare sa Windowsom RT, nakon što taj operativni sistem bude objavljen. To su kompanije Samsung, Dell, Lenovo i Asus, kao i Microsoft, koji će predstaviti svoj tablični računar Surface.

Windows RT je verzija novog Microsoftovog operativnog sistema Windows 8, koja je namenjena računarima sa procesorima kompanije ARM (uglavnom su u pitanju tablični računari).


16862_WIndowsRT.jpg



Windows 8 (i Windows RT) će se pojaviti 26. oktobra. Za razliku od ranijih Microsoftovih operativnih sistema, Windows RT se neće naći u samostalnoj prodaji, već jedino instaliran na računarima nekog od pomenutih proizvođača.

Što se tiče drugih velikih proizvođača računara, kompanija Toshiba je saopštila da će u početku “razmatrati stanje na tržištu”, dok je kompanija Hewlett-Packard saopštila da će i dalje ostati privržena računarima sa x86 procesorima.

Windows RT će, kao i Windows 8, imati korisnički interfejs koji podržava ekrane osetljive na dodir. Taj interfejs je tokom rada na operativnom sistemu nosio naziv Metro, ali ga je Microsoft nedavno promenio u “Windows 8 korisnički interfejs”, Interfejs nudi pristup tzv. Windows 8 aplikacijama (nekada Metro aplikacije), ali se na njemu neće izvršavati aplikacije nezavisnih proizvođača kada se tablični računar koristi kao stoni računar.

Microsoftova odluka prema kojoj će korisnici uređaja sa Windowsom RT moći da preuzimaju softver jedino iz njegove prodavnice aplikacija (slično kao što to rade korisnici Appleovog iPada sa ARM-ovim procesorima), a što neće važiti za korisnike računara sa Windowsom 8, je već naišla na kritike posebno od strane autora računarskih igara.

Primera radi, predstavnici kompanije Valve, autora serijala Half Life, nazvali su tu odluku “katastrofalnom”, dok su predstavnici kompanije Blizzard, autora serijala World of Warcraft, izjavili da je Microsoftova odluka “korak u pogrešnom pravcu”.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top