Da li bi mi ko mogao reci nesto o Windows-u 8?Jel ga ko koristi?Jel zahtevan sistem?Ima li neke velike razlike izmedju njega i Windows-a 7?Da li postoji i kod njega verzija 32 bit i 64 bit?Ubacio bih ga a nesto i nisam siguran bas!Sta vi mislite?
hvala unapred!!!
Pre svega ako si student mozes da koristis legalan windows 8 besplatno, samo se malo raspitaj na faxu o tome, jer je (koliko ja mislim), dobar deo fakulteta u dilu sa microsoftom. Windows 8 postoji i u 32bit izdanju kao i u 64bit. Sto se tice verzija postoje razne ali male su sanse da ti vidis razliku tako da bi professional zadovoljila sve tvoje potrebe. Sto se tice zahtevnosti, to moras sam da pogledas i uporedis sa konfiguracijama koje su u ovoj temi vec navodjene, jer mi ovde ne znamo jacinu tvog racunara. Mozda ti je zahtevan, a mozda i nije Mislim da bi se snasao na osmici jer za sve tvoje nedoumice postoji desktop rezim rada i ne moras da brines ni o cemu. E sad, deo koji krece da postane malo grbav je to sto podrska za drajvere nije bas najsavrsenija, a i neki drajveri koju jesu odradjeni ne rade bas ono sto mi zelimo, jer je ipak ovaj windows malo vise na tablet strani. Na primer neki drajveri na laptopu za touchpad, rade skrolovanje u suprotnom smeru, onako kako bi ocekivali na tabletu i slicno. Jedna vrlo dobra stvar je to sto je potrosnja energije smanjena u odnosu na sedmicu pa ce vas laptop raditi malo duze. Za promenu je interesantan ako niste u sred nekog projekta pa radite sa nekim ustaljenim programima, ali svakako se uvek moze vratiti na sedmicu kada vam dosadi. Vrlo interesantno je to sto ima ugradjenu svoju virusnu zastitu pa ako ste legalac sa ovim windowsom ste lepo zasticeni, pod uslovom da ne hostujete na njemu neki bitan sajt ili nesto slicno sto bi bilo apsolutno besmisleno. Do sada nisam nailazio na problem sa programima koje koristim u sedmici takodje. Jedini novi aspekt ovog sistema koji ce primetiti svaki laik je taj metro deo i nedostatak start dugmeta. S' druge strane, metro ne mora nuzno da se koristi, a start dugme se usluznim programima lako izimitira. Poznato je da se svi lezerniji sistemi prilagodjavaju korisniku, i sve se pravi tako da covek sto manje klikce i razmislja, tako da ne vidim ni jedan dobar razlog zasto se ne bi snasao. A za svaku pretragu i problem, postoji ovaj forum i svi ovi fini ljudi koji se dosta trude oko njegovog odrzavanja, tako da osim ako ne zaboravis username i password, nemas razloga za brigu. Pozdrav!