@Bazlik,
ovaj forum i volim zbog vas iskrenih koji lepo kazete sta mislite. Ko se vredja nek se vredja, ali je cinjenica da se ljudi trude da pomognu, a ne da odmognu i da pricaju prazne price kako bi skupljali postove. Ja volim da pomognem drugima i ono sto znam uvek sazvakam i lupim an gotovo pa oni koji se losije snalaze skidaju ono sto skockam
Plasim se da sam ocigledno bio nejasan kada je objasnjavanje u pitanju i ceo moj "problem".
Znam ja kako se se skeniraju dostupne mreze, imam vec wifi karticu sa antenicom u jednom kompu, na drugom kompu sam nakacen direktno preko lan kabla, a na laptopu hvatam wifi bezicno. Hocu da kazem da znam kako da vidim dostupne mreze.
Slike koje sam okacio su slike iz access point uredjaja, a ne routera. Samo da zavrdim backup rom-a na telefonu pa cu okaciti slike opreme kojom trenutno raspolazem.
Pre par godina sam ziveo na selu, tj tamo gde sam radio kao ucitelj, ali sam se u medjuvremenu preselio u PO. Pricam ovo zato jer sam u tom selu imao samo jednu opciju za interenet, a to je bezicni interent od nekih indijanaca provajdera koji su mi sve zivce pokidali, blikirali mi skidanje sa torrenta i jos mnogo toga, ali sam ja ipak nalazio nacin da ih zeznem i da jedini skidam torrente i da im obaram mrezu. Prva varijanta je tada bila sledeca: grid antena od 24gb na 2.4ghz, access point uredjaj i router. Antena je mogla samo da prima signal i bila kablom spojena sa access pointom,a lan kablom je access point bio povezan sa routerom koji je sirio wifi mrezu po kuci. KAsnije sam kupio antenu na 5ghz koja je pored antene i access point pa mi vise nije bio potreban poseban access point uredjaj koji bi bio veza izmedju access pointa i routera i sve je bilo mnogo lakse i manje komplikovano. Prvi korak za konektovanje na mrezu provajhdera za bezicni internet je bila da tu antenu na 5ghz koja u sebi ima access point prikacim lan kablom na komp i da preko kompa pristupim njenim podesavanjima i onda lepo skeniram dostupne mreze i nakacim se na mrezu provajdera koji mi omoguci pristup na njihovu mrezu i otvori korisnicki nalog i da mi odredjenu brzinu. Zatim sam lan kabal skidao sa kompa i akcio ga u router koji je dalje delio signal po kuci. Tako je nekad bilo,a danas lepo imam SBB i njohov net od 50mb/sek i uzivam.
Da se vratim na temu. Meni je ovo, kao sto sam vec napisao, potrebno kako bih imao net kada odem kod taste i da bi ona zena mogla po nekad da vidi unuce preko vibera npr, a zena nije u mogucnosti da svakog meseca placa internet pa sam hteo ovako da jos namestim internet. Kod nje u stau hvatam neki wifi od nekog komsije,a li je signal preslab pa sam hteo da na neki nacin primim taj signal i da ga prosirim preko routera ili kako vec. Druga jos bolja varijanta mi je sto bih tom grid antenom najverovatnije mogao da uhvatim surakov wifi koji zivi u zgradi pored pa bih mogao jos lakse da namestim internet tasti.
Da sam sacuvao tu novu antenu na 5ghz lako bih sve ovo uradio,a li sam je dao jednom prijatelju koji je sada koristi pa sam uspeo od nekog drugog prijatelja da nabavim ovu staru grid antenu koja radi na 2.4ghz kojoj je neophodan access point.
Ne bacaju mi se pare da kupujem neke druge uredjaje sa kojima ovo mogu lako da odradim jer je ovu antenu moguce povezati sa npr tenda W3002R routerom i odabrati WISP MOD i onda na taj nacin se mogu preko tog routera primiti neki signal sa strane koji router posele vracao na antenu koja bi signal sirila bas daleko. Ova metoda provereno radi jer to radi moj drug koji zivi blizu Negotina.
Ne kupuje mi se taj router i ne daje mi se tih 3500din za njega ako vec sve mozda mogu da odradim opremom kojom raspolazem, ali ako ne mogu to da odradim mojom opremom onda cu lepo kupiti taj tenda router i resiti problem.
Ako mozda ovaj access point koji imam ne radi imam rezervnu varijantu jer imam jos jedan tp link access point koji ce mi doneti brat u toku sledece nedelje.
Umrih se od kucanja, ali se nadam da sam vam malo priblizio celu sitaciju.
Hvala vam na razumevanju kolege i prijatelji!
EDIT:
Evo slika, gotov je backup rom-a