Voda - najbolje piće

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Simptomi dehidratacije: Prepoznajte ih i sprečite komplikacije

[h=1]Simptomi dehidratacije: Prepoznajte ih i sprečite komplikacije[/h]Velika količina gubitka vode u organizmu može biti fatalna. Između 50 i 60 odsto ukupne telesne težine, odlazi na vodu, a narušavanje te proporcije jeste zdravstveni problem kome bi se moralo ozbiljno pristupiti. Dehidratacija može biti prorpatna pojava niza oboljenja, ali može biti i samostalan problem.

17704_voda-shutterstock_62804056_iff.jpg

Među posledicama dehidratacije, lekari najpre navode one koje se odnose na kardiovaskularni sistem, jer se tu uočavaju prve promene. Smanjenje vode u cirkulaciji dovodi do smanjenog protoka krvi i daljih tegoba kao što je ubrzan rad srca i neadekvatna preraspodela krvi u organizmu.

Kako pada srednji arterijski pritisak, najosetljivije reagije CNS, jer se umanjuje dotok krvi, samim tim kiseonika i hranjivih materija. Sa druge strane su problem u bubrežnim fukcijama jer je otežano izbacivanje toksičnih produkata metabolizma, što se, reverzibilno, reflektuje na CNS. Tada može doći do halucinogenih poremećaja svesti.


Uz to, na bubrezima se oštećuje epitel tubiula tako da se toksini vraćaju u ove organe, a kod digestivnog aparata koji je odmah izložen neželjenim posledicama jer ne pripada vitalnim organima, pa se organizam ne trudi da ga zaštiti, dolazi do opšteg poremećaja varenja.

BLAGA DEHIDRATACIJA

Ona počinje kada telo izgubi dva procenta ukupne tečnosti. Najčešćii simptomi su:
-žeđ
-gubitak apetita
-suva koža
-crvenilo u licu
-tamna boja urina
-suva usta
-umor ili slabost
-drhtavica
-vrtoglavica

JAKA DEHIDRATACIJA

Postoji kad je ukupan gubitak tečnosti pet odsto od ukupne tečnosti u organizmu. Najčešći simptomi su:
-ubrzan puls
-ubrzano disanje
-smanjeno znojenje
-smanjeno mokrenje
-povećana telesna temperatura
-ekstremni zamor
-grčevi u mišićima
-glavobolje
-mučnina
-peckanje u udovima

OZBILJNA DEHIDRATACIJA

Nastaje kad izgubimo desetinu ukupne tečnosti u organizmu, tada je potrebna hitna medicinska pomoć jer je ishod veoma često fatalan. Najčešći simptomi su:
-grčenje mišića
-povraćanje
-jako ubrzan puls
-smežurana koža
-pomućen vid
-bolno mokrenje
-konfuzija
-otežano disanje
-napadi
-bol u grudima i trbuhu
-nesvestica


Najčešć uzročnici su: grip, povraćanje, proliv, gubitak krvi, nepravilna ishrana i nenadoknađivanje tečnosti koju ste izgubili kroz znojenje i mokrenje tj. neunošenje dovoljno vode. Mnoge bolesti mogu izazvati akutnu dehidrataciju usled povećane telesne temperature i znojenja koji ih prate. Zato lekari savetuju uzimanje mnogo tečnosti kad ste bolesni, jer je tečnost potrebna da bi toksini bili izbačeni, a organizam normalno funkcionisao. Kad je dehidratacija posledica gubitka vode, ona se leči rehidratacijom, dakle, unosom vode.


Gubljenjem vode, organizam ostaje bez elektrolita koje moramo nadakonaditi, potrebne su soli natrijuma i kalijuma, prodaju se bez recepta u apotekama. Nebriga o tome može dovesti do tzv. Intoksikacije vodom, ozbiljnog zravstvenog problema, koji može, u ekstremnim slučajevima, imati fatalni ishod.


Kad neko ima simpome dehidraticije, mora popiti puno vode, ali polako, u malim gutljajima. Elektorliti se, ako nema prašak za lečenje dehidratacije, moraju da sačekaju da se ublaže simptomi dehidratacije, kada treba uzeti malu slanu užinu ili lagani obrok.

Prosečno dnevno gubimo između dve i tri litre vode, kroz disanje, znoj i urin. Zato je neophodno svakodnevno nadoknađivati tečnost, što je jedina prevencija dehidratacije. Trebalo bi piti vodu, ne sokove, niti vodu zaslađenu različitim aromama.


Kod blage dehidratacije mogu se promeniti raspoloženje, energetski nivo i sposobost razmišljanja, posebno kod hipersenzibilnih žena. Unošenje tečnosti potrebno je ne samo maratoncima, već i onima čiji je posao vezan za celodnevni rad za računarom.

Blic Žena
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dehidratacija utiče na psihu

[h=1]Dehidratacija utiče na psihu
[/h] Izvor: Tanjug


Većina ljudi razmišlja o uzimanju vode tek kad postanu žedni, što je loše po zdravlje, jer istraživanja naučnika ukazuju da čak i blaga dehidracija može delovati na raspoloženje, nivo energije i na sposobnost razmišljanja.

4809839044f54b0d318e9a667105554_orig.jpg


Portal Vitamini prenosi da je novo istraživanje pokazalo da je važno ostati stalno adekvatno hidriran, a ne samo tokom vežbanja, ekstremnih vrućina ili napora.

Istraživanje je sprovedeno odvojeno u grupi mlađih žena i muškaraca, pri čemu je utvrđeno da je kod žena dehidracija uzrokovala glavobolju, nesvesticu i poteškoće u koncentraciji.

Kod blaže dehidracije žene su teže obavljale određene zadatke, ali nije bilo značajnog smanjenja njihovih kognitivnih sposobnosti. Kod muškaraca blaga dehidracija je uzrokovala određene poteškoće u mentalnim zadacima, naročito u području radne memorije i budnosti, ali su neželjeni učinci dehidracije značajno bili naglašeniji kod žena nego muškaraca i u mirovanju i tokom telesne aktivnosti.

Blaga dehidracija može poremetiti svačije dnevne aktivnosti i zato se preporučuje osam čaša vode na dan, odnosno oko dva litra. Odgovarajuća hidracija je naročito važna za visokorizične grupe ljudi, poput starijih osoba, dijabetičara i dece.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gucneš malo vode i oraspoložiš se

Gucneš malo vode i oraspoložiš se

Neraspoložen si? Nemaš dovoljno energije? Popij malo vode. Naučnici su otkrili da čak i blaga dehidracija može da utiče na raspoloženje i nivo energije.

v240785p0.jpg

Dehidracija organizma javlja se već posle gubitka od samo jedan do dva odsto ukupnog sadržaja vode, istovremeno kad se počne javljati i osećaj žeđi.

U studiji su učestvovale dve grupe ispitanika koje su za potrebe istraživanja bile blago dehidrirane usled lagane aktivnosti ili odmaranja.

U jednoj grupi su bile žene, a u drugoj muškarci koji su bili podvrgnuti nizu kognitivnih testova koji su merili koncentraciju, učenje, memoriju, rasuđivanje i budnost.

Rezultati testiranja su upoređeni sa rezultatima dobijenim kada su ispitanici bili adekvatno hidrirani. Pokazalo se da su žene, u poređenju sa muškarcima, podložnije negativnom uticaju dehidracije, a i kod muškaraca i kod žena je zabeležen osećaj umora, napetosti i teskobe, ali su kod žena ti simptomi bili izraženiji.

Naučnici su utvrdili da je pravilna hidracija važna kako za profesionalne sportiste, tako i za osobe koje uglavnom sede i zato savetuju da se prvo popije čaša vode kada se osoba oseća razdražljivo i umorno, prenosi portal Pliva.

(Tanjug)



 
Član
Učlanjen(a)
20.04.2012
Poruka
13
Voda pre spavanja

Oko 90% srčanih udara događa se rano ujutru, a to se može smanjiti ako popijemo jednu do dve čaše vode pre odlaska na spavanje.Znala sam da je voda važna ali nikad nisam znala da postoje posebna vremena za njeno ispijanje.Jesi li ti?Ispijanje vode u pravo vreme povećava njezinu učinkovitost na ljudsko telo:1 čaša vode nakon buđenja pomaže aktivirati unutrašnje organe1 čaša vode 30 min. pre obroka pomaže probavu1 čaša vode pre kupanja pomaže sniziti krvni pritisak1 čaša vode pre odlaska u krevet izbegava moždani ili srčani udar.Molim Vas prosledite ovo ljudima do kojih Vam je stalo....Ja Upravo Jesam!!!
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Ne zaboravite na vodu!





Ako pijete vodu samo kada ste žedni, a osećate česte glavobolje, umor, promene raspoloženja ili nervozu, velike su verovatnoće da je nedostatak vode uzrok vaših tegoba.



Kada postanemo žedni, naš organizam već odavno vapi za vodom.

I blaga dehidratacija može da prouzrokuje prve promene u organizmu, poput gubitka apetita, suve kože, pojačanog umora, a kada ni tada ne popijemo vodu odnosno kada telo izgubi oko pet odsto tečnosti, pojavljuju se i sipmtomi dehidratacije poput ubrzanog rada srca, porasta telesne temperature, grčenja mišića, umora, mučnine i glavobolje.

Zato je
važno da napravimo sebi podsednike kako biste popili čašu vode svakih sat vremena do dva sata kako bi vam ce dan, od prvih jutarnjih sati do kasne večeri, prošao u boljem raspoloženju.







Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voda - dragocjena tekućina koja život znači

Voda - dragocjena tekućina koja život znači

voda2.jpg

Zapanjujuća činjenica, koju smo naučili još u osnovnoj školi, jest da voda čini 70% našeg tijela.
Ta voda se mora obnoviti svakih pet do deset dana.
Uz kisik, voda je jedan od najvažnijih elementa na zemlji za održavanje života.
Za sve što tijelo čini, potrebna mu je voda.
Voda izgrađuje, regulira, prenosi, čisti i pomaže hraniti svaki pojedini dio tijela.
Kvaliteta vode koju pijete može radikalno utjecati na vaše zdravlje.
Upravo zato od životne je važnosti piti samo najčišću vodu.

Utjecaj vode na naše zdravlje


Voda je osnovni sastojak svih tjelesnih tekućina, uključujući krv, limfu, slinu, izlučevine iz žlijezda i tekućinu leđne moždine.

Voda čini 92% krvi i cerebrospinalne tekućine, 98% crijevnih i želučanih sokova, sokova žlijezde gušterače te sline.
Voda igra važnu ulogu u svim procesima našeg organizma:

  • podmazuje organe i tkiva
  • regulira temperaturu
  • ispire otpadne tvari i toksine
  • vlaži kožu
  • hrani zglobove, kosti i mišiće
  • prenosi nutrijente do vitalnih organa
Dovoljna količina vode u organizmu smanjuje zadržavanje u tijelu otpadnih tvari i toksina, poboljšava funkcije žlijezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad.
Čovjek može bez hrane živjeti mjesec dana, ali bez vode samo otprilike sedam dana.

Kada i kako piti vodu


Žeđ nije pouzdan signal da vaše tijelo treba vodu.

Žeđ ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma.
Također, žeđ prestaje već i prije nego što je organizam primio dovoljnu količinu vode.
Zbog toga je neophodno obratiti pozornost na dovoljnu konzumaciju vode svakog dana.
Razna pića koja sadrže šećere, alkohol i druge otopljene tvari, samo povećavaju potrebu za vodom umjesto da je smanjuju, jer se prilikom njihove razgradnje troši voda.
Jedino je čista voda najbolji način zadovoljavanja potreba organizma.
Konzumiranjem dovoljne količine čiste pitke vode smanjuje se dehidracija stanica - upravo takva voda je najbitnija za organizam.
Međutim, voda ima veću površinsku napetost nego što je napetost vode u stanici, pa voda sporo prodire u stanicu. To je osnovni razlog zbog kojeg ne smijemo dopustiti žeđ – dehidraciju stanica. Stalnom konzumacijom određene količine vode omogućavamo vodi dovoljno vremena da prodre u stanicu.
Vodu je potrebno piti malim gutljajima, tokom cijelog dana. Posebno je bitno popiti čašu čiste vode ujutro, odmah nakon ustajanja.
Smatra se da je minimalna dnevna potreba vode odraslog čovjeka sa slabom fizičkom aktivnošću oko 20-25 g po kilogramu tjelesne težine, što znači da čovjek od 75 kg treba minimalno dnevno popiti 1500-1875 g (1,5 - 1,9 litre) vode.
Kod veće fizičke aktivnosti te kod većih temperatura zraka potrebna za vodom je znatno veća.

Zagađena voda - uzrok bolesti i prijevremene smrti


Voda je jedan od najjačih agresivnih otapala na svijetu. Poznata kao "univerzalno otapalo", ona će na putu do naših slavina, u manjoj ili većoj količini otopiti gotovo sve na što naiđe sve dok ne postigne zasićenje.

Nečistoće koje nalazimo u vodi uključuju atmosferske plinove, minerale, organske tvari te ostale tvari i spojeve korištene prilikom transporta ili skladištenja vode.
Najčešći uzroci onečišćenja pitke vode su:

1. Otpadne vode
Mnogi gradovi nemaju riješen problem pročišćavanja otpadnih voda što predstavlja opasan izvor zagađenja, jer se na takav način nepročišćene otpadne vode mogu dospjeti u podzemlje ili vodotokove te zagaditi sama izvorišta ili vodocrpilišta .

2. Poljoprivreda
U područjima intenzivne poljoprivrede, oborinske vode ispiru poljoprivredno zemljište odvodeći u podzemlje velike količine umjetnih gnojiva, herbicida, pesticida.

3. Prometnice
Veliki uzrok zagađenja izvorišta predstavljaju otpadne vode prometnica koje sadrže mineralna ulja, teške metale i sl., koje odlaze u zemlju i dalje u vodotokove.

4. Kisele kiše
Nitrati i teški metali dolaze s kiselim kišama u vodotoke, a poznato je da većina vodotoka gravitira Podunavlju, što dovodi do prekograničnog i regionalnog transporta tih štetnih tvari u Podunavlje. Rijeke u Podunavlju su zbog toga najzagađenije.

5. Kemikalije korištene u procesu obrade vode
Redovito, do onečišćenja pitke vode dolazi zbog korištenja kemikalija u procesu obrade vode za piće. Po zdravlje su najopasnije posljedice korištenja klora, aluminijeva sulfata i natrijevog fluorida.

Otrov u našim pipama


Da li ste znali da je klor u plinovitom stanju bio korišten kao bojni otrov u I. svjetskom ratu, prije negoli je upotrijebljen za trovanje bakterija u našim vodovodima?

Istraživanja su pokazala da se klor u vodi povezuje sa srčanim bolestima, senilnošću i rakom mokraćnog mjehura, jetre, gušterače, debelog crijeva i urinarnog trakta.
Opasni nusprodukti nastali kloriranjem vode nemaju ni okus ni miris. Ovi nusproizvodi u laboratorijskim istraživanjima uzrokovali su karcinom, reproduktivne probleme i smetnje u razvoju.
Fluor je jedan od najmoćnijih otrova koje poznaje čovjek. Natrijev fluorid pak, koristi se u vodovodima do gustoće 1.2 čestice na milijun.
Isti taj natrijev fluorid, ali u većoj koncentraciji, upotrebljava se za trovanje žohara i štakora te kao pesticid.
Dodavanje natrijevog fluorida u vodovode počelo je 1939., kad je industrija naredila biokemičarima da iskoriste veliku količinu natrijevog fluorida - otpada proizvedenog u linijskoj topionici aluminija.
Velika industrija pritiskala je državu i lokalne vlade da fluoridiraju svoje vodovode, a javnosti je ponuđen prodajni slogan da fluorid sprječava kvarenje zuba.
ABC News studija objavila je, da je u vodi za piće pronađeno više od 700 kemikalija, a 129 od njih navedene su od američke Agencije za zaštitu okoliša - EPA (Environmental Protection Agency) kao zapanjujuće, ozbiljno rizične po zdravlje. Ipak, EPA zahtijeva da se vodovodi testiraju na samo 14 od navedenih kemikalija.
Približno 1000 mrtvih svake godine i najmanje 400 000 slučajeva vodom prenosivih bolesti mogu se pripisati kontaminiranoj vodi...
Jedno od šestero djece ispod 6 godina starosti ima povišenu razinu olova u krvi.
Bolesti prenosive vodom se povećavaju. Postrojenja gradske vode koriste dezinficijense kao klor za kontrolu prostiranja mikroba, no dokazi navode da su mnogi mikrobi otporni na klor.
Klorirana voda često je zaražena parazitima otpornim na klor što dovodi do oboljenja mnogo ljudi. Istraživači su došli do zaključka da je trećina svih gastrointestinalnih bolesti uzrokovana vodom za piće.
Raznorazne studije napravljene u blizini odlagališta opasanog otpada, otkrile su da četiri od pet lokacija propušta otrove u podzemne vode.
Naše zalihe površinskih voda ugrožene su ne samo od većih odlagališta i kemijskih postrojenja, nego i od malih pogona kao što su kemijske čistionice i servisne stanice.

Većina alternativa nije ništa bolja


Kišnica

U prošlo vrijeme ljudi su skupljali i pili kišnicu. Danas to više nije sigurno.
Kišnica može biti dobra kad napusti oblake, ali ne i nakon padanja kroz kilometre zagađenog zraka punog dima, smoga i industrijskog otpada.

Prokuhana voda
Kuhanje vode je godinama stara metoda dezinfekcije vode - ubija bakterije.
Ali, postupkom prokuhavanja dolazi i do povećanja koncentracije nitrata, soli, teških metala i drugih nečistoća u vodi.
Bakterije koje su kuhanjem ubijene ostaju kao mrtva tijela i tako se unose u naše tijelo. Ta mrtva tijela čine plodno tlo za brzo širenje klica koje se već nalaze u vodi.
Prokuhavanjem vode ne otklanjaju se nikakvi anorganski minerali ili kemikalije.

Omekšivači vode

Omekšivači vode obrađuju tvrdu vodu jednostavnom zamjenom tvrdih minerala poput kalcija i magnezija, natrijem.
Uklanjanje takvih minerala omogućava sapunima i deterdžentima lakše otapanje.
Omekšivači imaju mali učinak na bakterije i ne odstranjuju sintetičke kemikalije niti teške metale poput olova.
Omekšivači su ograničeni u svojoj svrsishodnosti pročišćavanja vode za piće. Obzirom da je dodan natrij, omekšana voda može predstavljati problem ako ste na neslanoj dijeti.

Sustavi suprotne osmoze

Princip sustava suprotne osmoze sastoji se u tjeranju vode pod visokim pritiskom kroz sintetičku polupropusnu membranu kako bi se smanjili anorganski minerali.
Ti sustavi široko variraju u efikasnosti odbacivanja nitrata, klorida i drugih kontaminata.
Njihove performanse ovise o pritisku i temperaturi vode, PH faktoru, bakterijama kao i razini otopljenih čvrstih i kemijskih kontaminata neobrađene vode iz slavine.
Sustav suprotne osmoze dizajniran je da ispere kontaminaciju dodatnom količinom vode. Tim procesom, za svaku litru obrađene vode četiri litre odlaze u kanalizaciju.

Nemojte dozvoliti da vas flaširana voda prevari


Voda iz boce može izgledati kao dobro rješenje.

Nažalost, nema sveopćeg standarda kvalitete koji se primjenjuje za flaširanu vodu.
Stoga nije iznenađujuće da gotovo ne postoji znanstvena potvrda koja govori da je flaširana voda zdravija od većine gradskih voda iz slavine.
Činjenica je da javna voda iz slavine je legalno prihvaćen izvor za flaširanu vodu.
Da li vam se ikad dogodilo da ste otvorili flaširanu vodu i osjetili da ima okus i miris plastične boce u kojoj se nalazila?
To je stoga što voda u jeftinoj plastici može isprati iz boce toksine poput metilnog klorida i ksenoestrogena. Ove dvije tvari su kancerogeni koji smanjuju plodnost i uzrokuju rak reproduktivnog tkiva.
Svježina je također problem. Nedavno provedena studija američkog Northeastern sveučilišta otkrila je da se bakterije mogu razmnožavati i u flaširanoj vodi i mogu biti uzrok crijevnih problema, proljeva i mučnina.
Masovno korištenja flaširane vode također donosi ekološke probleme.

Kako osigurati unos čiste i zdrave vode


Nečistoće koje voda najčešće sadrži mogu nas odvesti u preranu smrt.

No, nažalost, samo se nekolicina ljudi trudi osigurati čistu vodu za piće, oslobođenu anorganskih minerala, kemijskih otrova i drugih štetnih onečišćenja.
Većina je ljudi voljna piti vodu iz slavine s bilo kakvim nečistoćama... a vodovodi postaju sve zagađeniji zbog industrije, poljoprivrednog otpada, olovnih cijevi, te zbog natrijevog fluorida, klora i drugih kemijskih primjesa koje se dodaju vodi u tim vodovodima.

Mnogi piju vodu jedino kad im nisu dostupna bezalkoholna pića i drugi napitci. Činjenica je da samo nekolicina ljudi opskrbljuje svoje tijelo s čistom vodom, koja je tako neophodna za život i zdravlje.
Uporaba čiste vode jedan je od najlakših i najvažnijih koraka koje možemo poduzeti kako bi osigurali zdravlje.
A pročišćavanje vode iz slavine je jedini način da sami kontrolirate i budete sigurni da je voda u vašem domu čista i zdrava.

Izvor: Alternativa




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Osam čaša vode dnevno: mit ili istina?






Osam do deset čaša vode dnevno ne samo da ne pomaže u mršavljenju, već ih nije ni preporučljivo piti, otkrili su australijski naučnici. Ono što bi trebalo da nadoknadi unos čiste vode su voće i povrće koji su građeni od vode, ali sadržavaju i ostale hranljive sastojke potrebne za organizam.




Pojedini naučnici čak tvrde da je preporučena doza od osam do deset čaša vode dnevno marketinški trik kako bi ljudi kupovali što više flaširane vode.



Istraživači su u studiji upoređivali zdravstveno stanje Evropljana i Beduina koji žive u Sahari. Otkrili su da beduini piju duplo manje vode od stanovnika Starog kontinenta, ali da nemaju zdravstvene probleme i teškoće.


Naučnici, naravno, savetuju unošenje dosta tečnosti u organizam,
posebno tokom letnjih meseci, ali sa druge strane ne treba da pijemo vodu kada nismo žedni, jer višak vode u organizmu nema praktično nikakvu funkciju. Mnogo je važnija ona tečnost koju dobijamo iz drugih namirnica, poput voća, povrća, pa i iz testenine, kafe, čajeva ili sokova, tvrde naučnici.







Izvor: Lepota&Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Započnite dan čašom vode i održite vitalnost

Započnite dan čašom vode i održite vitalnost

Kada govore o zdravlju, ljudi uglavnom misle na unos hranljivih supstanci, a zaboravljaju da organizam ima potrebu i za tečnošću koja čini 70 odsto ljudskog organizma. Čovek može bez hrane nedeljama, ali ne i bez vode. Voda je mnogo više od nutrijenta: ona je fiziološka reka koja vodi vitalne hranljive supstance na putu metabolizma. Bez vode sve druge hranljive supstance su kao osušen pesak na dnu suvog rečnog korita.

1.jpg

Tokom letnjih meseci kao i u ostalim periodima godine najvažnije je da redovno uzimamo vodu kako bi organizam uvek bio hidriran. Voda čuva vitalnost, poboljšava kvalitet života, usporava starenje, utiče na lepotu. Vodu treba piti i kada niste žedni i preporučuje se da dan započnete čašom vode.
- Da bi održali dobro stanje organizma i izbegli letnje dijareje, jako je značajno uzimati vodu strogo pre jela. Minut, dva pre doručka, pre ručka i večere. Ukoliko vodu uzimamo za vreme ili neposredno posle jela razredićemo sokove želuca koji neće pobiti eventualne bakterije i viruse, i možemo dobiti učestale stolice, naprezanje stomaka i puno problema - upozorava primarijus doktor Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. U trenutku kada osetimo žeđ, već smo lagano dehidrirani. Rešenje je piti tečnost u malim količinama tokom celoga dana. Osim što vodu unosimo kroz druge tečnosti, a i sezonske letnje namirnice sadrže 80 do 95 odsto vode (lubenice, dinje, paradajz, krastavci), preporučuje se najmanje šest čaša vode, a poželjno je dnevno uneti do dva litra. Zbog visokih temperatura i pojačanog kretanja, jače je i izlučivanje vode iz organizma znojenjem pa je potrebno piti više tečnosti. Često se događa da zbog dehidracije ljudi imaju probleme sa glavoboljom, umorom, zadahom, suvim ustima i slično.

2.jpg

POSLEDICE NEDOVOLJNOG UNOŠENJA TEČNOSTI
- Ne postoji žena koja nije imala cistitis. Da se celog života pridržavala pravila da ujutru, po podne i uveče redovno pije vodu taj problem nikada ne bi imala i bila bi potpuno zdrava. Čak 85 odsto žena u Srbiji nema regulisanu stolicu jer uveče kasno jede, a ustaje rano i na poslu nema vremena da ode u toalet. Fekalne materije ostaju dugo u organizmu i vraćaju se u cirkulaciju, bubrezi ponovo stradaju, jetra se zamara. Ženu počinju da muče glavobolje, imaju probleme sa zadahom, javlja se žuta prebojenost usana. Sve se moglo regulisati da je pila dovoljno vode i odmah zatim jela voće - naglašava doktor Borović. Pored ovih, najčešće posledice nedovoljnog unošenja tečnosti su smanjenje obima krvnih sudova i povećanje pritiska, propadanje srčanog tkiva, bol u želucu zbog agresivnog učinka želudačne kiseline.
Kod manjeg unosa vode i koncentrisanijeg urina veća je pojava peska i kamenaca u bubregu, a češće su i urinarne infekcije.
- Kad smo bili mladi imali smo 73 odsto vode u organizmu, a kako s godinama nismo pili redovno vodu, taj broj se smanjio na 50 odsto. Unos vode utiče na lep izgled kože, čuva njenu elastičnost i tonus. Najlepše žene sveta spavale su dovoljno, pile najmanje osam čaša vode dnevno i imale dva voćna dana nedeljno - ističe doktor Borović.

3.jpg4.jpg

OBIČNA ILI MINERALNA VODA
U vreme letnjih vrućina treba izbegavati kafu i kofeinske napitke (npr. „koka-kolu“ i energetska pića) jer imaju mnogo šećera i istovremeno su diuretici. Organizam zbog visokih temperatura gubi mnogo tečnosti putem znojenja i disanja, a diuretici prave samo još veću štetu organizmu. Stručnjaci ne savetuju ni prirodne sokove jer takođe sadrže visok sadržaj šećera i samo privremeno mogu da utole žeđ. S porastom mase i telesne aktivnosti, raste i količina vode koju je potrebno uneti u organizam. Za svaki sat vežbanja treba popiti litar vode, a najbolje je tečnost unositi pre, za vreme i posle vežbanja. Voda ili izotonična pića, u kojima su mineralne soli i šećeri isti kao u krvi, najbolji su izbor jer znojenjem, osim vode, gubimo i minerale.
- Najbolje je piti običnu vodu ili blago mineralnu vodu. Savetujemo najviše jednu do dve čaše mineralne vode dnevno. Moje kolege preporučuju „hebu“, „rosu“ ili „prolom“ vodu jer po svom sastavu najviše prijaju organizmu - poručuje doktor Borović.

Izvor: Blic žena


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Živa i mrtva voda

Živa i mrtva voda

Informacije skrivene u vodi utječu na naše zdravlje

1.jpg

Od davnina slušamo priče o "živoj" vodi i njezinim iscjeljujućim svojstvima.
Postoji li zaista takva voda ili je to samo plod mašte narodnih kazivača?
Nepobitna je činjenica da je voda najbitniji element na Zemlji.
Bez nje život na našoj planeti nije moguć. Ona izravno utječe na pravilno funkcioniranje svih naših organa te je stoga svakodnevno trebamo unositi u dovoljnim količinama.
No, to nije sve. Voda je zapravo mnogo više od H2O.
Najnovija istraživanja pokazuju da voda ima "pamćenje".
Informacije u vodi koju pijemo mogu utjecati na našu produktivnost, raspoloženje, čak i zdravlje.

Je li voda živo stvorenje?


Japanski znanstvenik Masaru Emoto nedavno je proveo opsežno istraživanje toga kako voda reagira na različite utjecaje, poput glazbe, misli i riječi.
Dobio je iznenađujuće rezultate.

2.jpg

Prirodna voda koja je poticala iz planinskih potoka ili izvora, kao i voda nakon molitve, klasične glazbe i pozitivnih misli, formirala je savršene kristale nevjerojatne ljepote.
Kristali zagađene i stajale vode su bili nepravilnog i deformiranog oblika.
Destilirana voda uopće nije imala kristalan oblik, ali kada joj je rečeno "hvala" ili joj je upućena ljubav i pažnja, i ona je formirala prelijepe kristale.

3.jpg

A ako bi se na bočici s uzorkom vode napisalo "Adolf Hitler", ili bi se taj uzorak izložio glazbi poput tehna ili heavy metala, ili bi joj se uputila neka pogrdna riječ, voda bi odgovarala ovakvim tipom amorfnih struktura.

Istraživanja dr. Masarua Emote potvrđuju da je voda "živa" i ima pamćenje.
Kada je pijemo, informacije koje se nalaze u vodi prenose se na nas.
"Voda posjeduje sposobnost umnažanja i pamćenja informacija. Mogli bismo reći da voda oceana pamti stvorenja koja žive u oceanu. Ledenjaci bi mogli sadržavati milijune godina povijesti naše planete.
Voda kruži planetom, teče kroz naša tijela i širi se čitavim svijetom. Kad bismo bili u stanju pročitati informacije sadržane u pamćenju vode, čitali bismo pripovijest epskih razmjera.
Razumijevanje vode donosi nam razumijevanje svemira, prirodnih čudesa i samoga života." - Masaru Emoto, "Poruke skrivene u vodi".

Dva lica vode


Austrijski naturalist, filozof i izumitelj Viktor Schauberger još je prije stotinu godina proučavao svojstva vode.
Schaubergerova polazna točka, nadahnuta njegovim intuitivnim uvidima i potvrđena brojnim iskustvima, jest da je voda živi entitet.
To znači da ima svoju strukturu i osobine. Ona diše i prolazi kroz procese umiranja i obnavljanja.
Može biti zdrava ili nezdrava. On se usredotočio da shvati kako se procesi života manifestiraju kroz vodu i kako te procese možemo voditi za dobrobit svih.
Schauberger je opisivao prirodnu vodu, onu koja izranja iz gorskog izvora kao OPLEMENJENU VODU. Patentirao je uređaj u obliku jajeta koji vodu iz slavine pretvara u izvorsku vodu visoke kakvoće.
Pomoću ovog uređaja, voda može ponovo upijati neophodne elemente i vratiti svoju energiju.
Schauberger je na sebi ispitivao takvu vodu i uvjerio se u njezino blagotvorno djelovanje. Prijatelji i znanci su doznali za to i zatražili da je i sami kušaju.
U nekoliko tjedana počele su kolati priče o izvanrednim oporavcima od kroničnih oboljenja. Bubrežni kamenci, reumatizam, malarija – sve se smanjivalo nakon što je oboljeli popio nešto vode iz Schaubergerove jajolike posude.
Čak su opadala i oboljenja od raka. Međutim, u Austriji je zakon samo kvalificiranim liječnicima omogućavao da liječe ljude, a vlasti su za to doznale. Smatralo se da je njegova voda nelegalna te je nažalost bio primoran prekinuti istraživanje.
Olof Alexandersson je napisao odličnu knjigu "Living water", u kojoj možete saznati više o otkrićima Viktora Schaubergera, koja mnogi znanstvenici danas smatraju revolucionarnima.

Informirana voda


Tajna pamćenja vode krije se u njezinoj strukturi. Voda se sastoji od takozvanih klastera.
Molekula vode je dipol - što znači da ima jedan pozitivan i jedan negativan pol i oni se međusobno privlače.
Molekule se zato povezuju preko vodikovih mostova u lance molekula višeg reda, makromolekule, koje nazivamo klasterima.
Postoji beskonačan broj kombinacija povezivanja, a svaka geometrijska struktura skriva u sebi određenu energijsku informaciju.
Zbog toga voda može prenositi bezbroj informacija.
"Živa" voda, ili voda koja ima pravilnu kristalnu strukturu, boljeg je okusa i pozitivno djeluje na naše zdravlje i raspoloženje.
Ova činjenica je danas dokazana brojnim istraživanjima. Biljke koje su zalijevali takvom vodom, rasle su brže, bile su otpornije na bolesti i davale više plodova.
U povijesti postoji i bezbroj primjera čudesnih iscjeljenja uz pomoć "žive", "svete" ili takozvane energizirane vode.

Ali koja je to - "živa voda"? Gdje je možemo pronaći? Živa je voda prirodna i čista voda iz izvora ili takozvana informirana, programirana ili energizirana voda.
Voda se može programirati na više načina - uz pomoć glazbe, boja, fraktala, molitvi, afirmacija, orgonske energije.
Programiranjem vode ne samo da se vraća njezina prirodna struktura, već se i smanjuje njezina genotoksičnost (zagađenost teškim metalima, klorom i pesticidima).

Flaška - vlastiti izvor žive vode

Ove godine tvrtka Biovega je predstavila Flašku - proizvod koji programira vodu uz pomoć orgonske energije.
Običnu vodu iz slavine Flaška u roku od 5 minuta mijenja u „živu vodu“.
Staklo Flaške je programirano tako da poboljšava strukturu i kvalitetu vode koja se u njoj drži.
Programirano staklo Flaške smanjuje genotoksičnost vode za 45% i utječe na njenu molekularnu strukturu, pa voda iz slavine nalikuje izvorskoj vodi.
Flaška dolazi u 3 veličine i ima modernu zaštitnu navlaku od neoprena. Flaška štiti vaše zdravlje i štedi novac, jer više ne morate kupovati vodu u plastičnim flašicama.
Flašku možete nabaviti u svim Bio&Bio trgovinama.

4.jpg

Izvor: Alternativa



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Važnost vode za organizam

Važnost vode za organizam

Nedovoljno vode u telu dovodi do akutne dehidracije koja se prepoznaje po suvoći usta, smanjenom izlučivanju mokraće, glavobolji, zatvoru

1.jpg
Voda ispira organizam i sprečava stvaranje kamena

"Da li pijete dovoljno vode?", "Voda za vaše telo", "Značaj vode za nas", samo su neke od tematskih celina kampanje "Čitaj šta piješ" koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja Republike Srbije u okviru Nacionalnog projekta prevencije kardiovaskularnih bolesti na svom internet portalu mandarina.rs. Suština kampanje je da se građani podsete na to koliko je važno unositi preporučenu količinu vode u organizam, bez favorizovanja bilo koje flaširane vode na tržištu. Važnost vode, osnovnog sastojka tela koja čini oko 60% ukupne telesne težine, kao i na koji način vitalni sistemi zavise od nje, objašnjava saradnik kampanje dr Olga Hadžić iz Savetovališta za ishranu DZ "Dr Ristić".

- Unos vode neophodan je za metabolizam i normalne fiziološke funkcije. Istovremeno, voda obezbeđuje unos esencijalnih materija kao što je kalcijum, magnezijum i fluor. Voda odnosi toksine iz vitalnih organa, donosi hranljive materije do ćelija, hidrira kožu, održava normalnu telesnu temperaturu kao i pritisak. Koliko će ko tokom dana uneti vode u organizam zavisi od mnogo faktora, a pre svega od opšteg zdravstvenog stanja, nivoa telesnih aktivnosti kao i vremenskih uslova. Suština je da organizmu pružimo ono što mu treba, jer će u protivnom trpeti.

2.jpg

Šta se dešava ako organizam nema dovoljno vode?

- Nedovoljno vode u organizmu dovodi do stanja poznatog kao akutna dehidracija. Prepoznaje se po suvoći usta, smanjenom izlučivanju mokraće, glavobolji i zatvoru. U težim slučajevima može doći i do smanjenog rasuđivanja, nesvestice, poremećaja u regulaciji telesne temperature, oštećenju funkcija kardiovaskularnog sistema, kao i umanjenju radne i sportske sposobnosti. Da se ovo ne bi dogodilo neophodno je uzimati količinu koja nadoknađuje izgubljenu vodu iz organizma mokrenjem, znojenjem, disanjem. Uzimanje vode u normalnim količinama praktično nema neželjenih erfekata.

Može li, ipak, da se pretera sa unosom vode?

- Kod zdravih osoba sa normalnom bubrežnom funkcijom to se zaista retko dešava. Bubrezi su u stanju da izluče veliku količinu mokraće za kratko vreme i na taj način koriguju preveliki unos vode. Osim toga, unošenjem dovoljnih količina vode smanjuje se rizik od dobijanja kamena u bubregu. Zapravo, voda ispira organizam i sprečava stvaranje kamena. Istovremeno, donosi potrebne minerale i oligoelemente neophodne za normalno funkcionisanje. Od količine minerala u vodi zavisi kojom brzinom će voda da se transportuje iz creva u krv. Zato nije dobro da količina minerala bude preniska, ali ni previsoka. Ako količina minerala nije uravnotežena, bubrezi mnogo više rade i zamaraju se.

Kako onda da napravimo dobar izbor vode?
- Pažnju treba obratiti na mineralne vode jer one sadrže mineralne soli. To su podzemne vode koje, u odnosu na količinu minerala koje sadrže, mogu biti vrlo slabo mineralne, slabomineralne, mineralne i mineralne vode bogate mineralnim solima. Obična voda nalazi se u grupi slabomineralnih. Negazirana mineralna voda u sebi ne sadrži ugljen- dioksid, dok je gazirana mineralna voda sa ovim gasom. Zavisno od količine gasa koju poseduju, mogu biti prirodno gazirane mineralne vode, gazirane mineralne vode pojačane ugljen-dioksidom sa izvora i gazirane mineralne vode sa dodatkom gasa. U odnosu na mineralni sastav se i preporučuju za različita zdravstvena stanja.

Kako to izgleda u praksi?
- Slabomineralne vode, primera radi, imaju nizak sadržaj mineralnih materija, i kao takve brzo prolaze kroz organizam, zbog čega su veoma pogodne za trudnice, dojilje, bebe i odojčad. Zbog najpovoljnijeg mineralnog sastava smatraju se univerzalnim i preporučuju se svim uzrastima, a zdrave osobe mogu da ih piju u neograničenim količinama. Smatra se da ove vode imaju idealan balans minerala koji je fiziološki najblagotvorniji za organizam. S druge strane, mineralne vode posebno se preporučuju sportistima i vrlo aktivnim osobama. To je zato što povećana vrednost elektrolita u njima pospešuje brzo osveženje i pravilno hidriranje organizma. Da bi postigli željeni efekat ovu vodu treba piti pre, tokom i posle fizičke aktivnosti. Međutim, ovo ne važi za starije osobe koje vole da piju mineralne vode. Njima se ne preporučuje konzumiranje mineralne flaširane vode u velikoj količini zbog natrijuma, što može nepovoljno da utiče na hronične bolesti poput srčanih oboljenja ili hipertenzije.

Na šta treba da se obrati pažnja prilikom odabira flaširane vode?
- Prvo treba da se pročita hemijski sastav vode, kako je obrađena, odakle je došla, a na kraju i da se proba njen ukus. To je zato što na tržištu postoji veliki broj proizvođača sa različitim vodama po ambalaži, dizajnu, ceni, ukusu, kao i sastavu. Da bi ste saznali kakvu vodu unosite u organizam, počnite da čitate etikete. Ovo je važno, jer kvalitet voda u priličnoj meri zavisi od okruženja. Neke vode potiču iz dubina koje su potpuno zaštićene od zagađenja. Važno je utvrditi i da li je konkretna voda pravilno obrađena i tehnički ispravna, da ne sadrži pesticide i druge otrovne i štetne materije.

Kako da budemo sigurni da pijemo apsolutno ispravnu vodu?
- Da bi se uverili da je voda za piće u potpunosti ispravna treba proveriti da li je testirana u za to ovlašćenim zdravstvenim ustanovama i da li ispunjava sve zakonske propise i standarde. Neke osobe i pored toga moraju da obrate pažnju na kvalitet vode koju piju. Ovo se posebno odnosi na one čiji je imunitet oslabljen virusom side, hemoterapijom, transplantacijom organa i lekovima koji se uz transplantaciju propisuju. Tu su i osobe podložnije infekcijama i mikrobskim zagađivačima kao što je kriptosporidija koja može da se nađe u vodi za piće. Kriptosporidijum je mikroskopski parazit koji živi u crevima zaraženih životinja i ljudi. Prenosi se putem fekalija u učaurenom, uspavanom stanju i van organizma može da živi veoma dugo što ga čini rezistentnim na dezificijense na bazi hlora. Ovaj parazit i kod zdravih osoba može da izazove oboljelje, dok kod osoba sa oslabljenim imunitetom može da dovede do ozbiljnih zdravstevnih komplikacija, pa i smrti. Zato bi svi koji koriste vodu sa česme trebalo ne samo da je prokuvaju, već i da je prečiste kroz specijalne filtere.

DVE LITRE DNEVNO
Ljudsko telo bez vode može da preživi između osam i četrnaest dana, zavisno od osobe kao i količine znojenja i mokrenja. Nedostatak vode drastično utiče na organizam, a posebno na mozak i pluća koje čine više od dve trećine ove dragocene tečnosti. Samo disanjem dnevno se izgubi dve do tri čaše vode. Zato se i insistira da svakodnevno treba piti i više od dve litre vode, kako bi svi organi bili dobro snabdeveni. Istina neke osobe retko piju vodu uz obrazloženje da se dovoljnim količinama tečnosti snabdevaju kroz hranu, sokove, čajeve, kafu, slatka gazirana pića, alkohol... Međutim, ne shvataju da vodu ne može da zameni ništa i da organizam traži ovu vrstu pića, neopterećenu šećerom i kalorijama, kao što je slučaj sa drugim vrstama tečnosti. Zapravo, dovoljan unos vode može da pomogne da izgubite višak kilograma. Žeđ se vrlo često tumači kao glad, pa je preporučljivo uvek prvo popiti čašu vode i jesti tek ako glad ne prestane. Na taj način, smanjuje se unos hrane, a topi se višak kilograma.

Izvor: Večernje novosti



 
Natrag
Top