Voda - najbolje piće

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Voda s krastavcem – osvježavajući napitak za tijelo iz snova

dcbpzYN.jpg


Samo dva sastojka potrebna su za vrhunsko osvježenje za vrijeme nesnosnih vrućina i tijelo iz snova: voda i krastavac.

Obična voda s krastavcem pravi je hit, osobito među manekenkama i svima onima koji budno paze na svaki kilogram, budući da pomaže u mršavljenju i čišćenju organizma.


Omiljena je i među sportašima. Krastavci bogati silicijem pomažu zdravlju tkiva i mišića te brzo nadoknađuju tekućinu izgubljenu tijekom treninga.


Krastavci i voda kombinacija su koja istovremeno hidratizira organizam, ali i potiče izlučivanje viška nakupljene tekućine.


Zahvaljujući kaliju, krastavac je kvalitetna alkalizirajuća namirnica koja će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka i potaknuti bolju funkciju živaca i mišića.


Voda s krastavcem idealno je piće za vruće dane, kada organizam jednostavno vapi za tekućinom, jer je vrlo ukusna pa ćete je s lakoćom pijuckati cijeli dan.


Osim osvježenja, ovaj napitak, bogat vitaminima A i C očistit će vašu kožu od akni i prištića, dati joj sjaj, pomoći u ublažavanju bora i hidratizirati je iznutra i izvana.


Sastojci:

  • 2 litre vode
  • 1 veliki krastavac (iz organskog uzgoja)


Krastavac dobro operite, odstranite krajeve i narežite na tanje kriške, s korom. Stavite kriške krastavca u vodu i nakratko ohladite u frižideru.


Poslužite s kockicama leda i listićima mente.


Po želji, ovom ukusnom napitku možete dodati kriške limuna ili limete, komadiće jagode, maline i drugo voće po izboru.


Vodu s krastavcima, brzo, jeftino i ukusno piće, uvijek poslužite hladnu.

Kalorijska vrijednost

1 čaša (250 ml)
kalorije - 5 ccal
proteini - 0.3 g
ugljikohidrati - 0.8 g
masti - 0.1 g
vlakna - 0.3 g

Oq97KjU.jpg


Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Japanci savetuju: Budite zdravi uz pomoć vode

Japanski naučnici tvrde da ujutru na prazan želudac treba popiti 600 ml vode, jer će ona pročistiti želudac, ali i smanjiti rizik razvoja niza bolesti. Kako kažu Japanci, voda pročišćava creva i povećava sposobnost želudca da apsorbuje nutrijente iz hrane.

kzdvL1W.jpg

Savetuju da dan započenemo vodom i pustimo je da odradi svoje

Naučnici preporučuju da, čim se probudimo i pre nego što operemo zube i umijemo se, treba popiti 600 ml vode. Posle toga treba oprati zube, ali ne treba ništa jesti i piti 45 minuta, potom doručkovati i ništa piti niti jesti iduća dva sata.

U tom slučaju će voda pomoći oslobađanje toksina iz našeg tela što je prvo vidljivo na licu i telu, odnosno koži, koja će postati svežija i čistija.

Ako se pak ne unosi dovoljno vode u organizam, povećava se rizik od raznih bolesti, poput raka dojke i materice, leukemije, dijabetesa, bubrežnih kamenaca, astme, zatvora, glavobolja i mnogih drugih.

Japanski stručnjaci savetuju da ako je 600 ml vode ujutru previše, treba početi s manjom količinom koju postupno treba povećavati.

(Tanjug)
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Mala ispravka ovde, ujutru kad ustanete, obavezno operite zube, najgore sto moze da vam se desi u zivotu jeste da sa vodom progutate odumrle celije mesa iz usne supljine sa sve bakterijama. Znaci, sastrugano staro tkivo sa unutrasnje strane obraza, nepca i td... jer vam se moze desiti da zapatite vrlo neugodan zadah, koji ce vas pratiti celog dana, a moze da predje i u hronicno. Lepa kombinacija je takodje upotreba, Sode bikarbone, koja ce da unisti prezivele bakterije i ulepsa vam dan. Sa vodom se naravno slazem, mada ce vecina nas da se masi rukom, za soljom kafe... da bi se probudila i vratila na noge. Naravno, opet greska, talog kafe na svezem zelucu i kasnije u besici, napravi ...da urin kod coveka pocne da se oseca na kilometar, pa se desava da mora dva puta da povucete vodu u wc-u. Zao mi je sto sam vam razbio san o kafi, al sta je tu je...ko shvati ovaj savet za ozbiljno, on kao alternativu kafe moze da prokuva kasiku meda u loncetu vode, da zapeni. Stari Tibetanski lek, za staro dobro jutro, med naravno kuvanjem gubi sva svojstva, ali izgleda da se tu nesto drugo desava...takodje nije lose kasika maslinovog ulja na prazan zeludac, ili kantarionovog...po zelji i mogucstvu.
Sto se tice Japanskih naucnika, neka ne peru zube pre konzumiranja vode, a djakuzi neka upotrebljavaju pre nuzde, ne posle, da ne otanje kozu. To je moja ideja njima za sledeci experiment, da vidimo rezultate za sest meseci iz zemlje Azura i izlazeceg Sunca...harakiri...

(Tibet, Saolin Masters)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Baš sam te se pre neki dan setila, dugo nisam viđala tvoje komentare. ;)

Ja imam neki svoj sistem, što se toga tiče. Osim pranja zuba, jutro započinjem čašom filtrirane vode, posle koje vežbam jogu, pa popijem čaj (zeleni, crveni afrički grm ili jasmin), a kafu tek posle doručka, što naročito preporučujem ljudima koji imaju problema sa želucem, u koje i sama spadam. Sve ovo jako dobro funkcioniše i super se osećam. Probajte. ;)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Ovih 12 simptoma govori vam da pijete premalo tekućine

NyNFC6r.jpg


Ako ste u vrijeme visokih temperatura razdražljivi i mori vas glad za slatkim, razmislite unosite li dovoljne količine tekućine u organizam.
Jer navedeni simptomi, koje ćete zacijelo pripisati nekom drugom uzroku, u biti su znak dehidriranog organizma koji vas pokušava upozoriti da je krajnje vrijeme da posegnete za tekućinom.
A koliko je piti pitanje je koje je aktualno cijele godine, ne samo ljeti, kada su nam različite čaše i boce stalno pri ruci.
Koliko je premalo, a koliko previše, kada piti i što piti?
Na pitanje što piti, odgovor je jednostavan – običnu vodu.
A koliko? Tu se količine tekućine još definiraju.
Iako se većina stručnjaka slaže da je optimalno unijeti oko 2 litre tekućine dnevno (bez hrane), taj se iznos ljeti i povećava.
Posljednje procjene sugeriraju da bi žene trebale unositi 2.7 litara vode dnevno, a muškarci čak 3.7 litara.
No zacijelo ste i sami pronašli svoju dozu, odnosno primijetili upozorenje ako je situacija drugačija.
Za žeđ već znate, ona je najpoznatiji tjelesni alarm kod gubitka tekućine. No kojim vas još signalima tijelo opominje da mu je potrebno više?

12 simptoma dehidracije

Žeđ, najpoznatiji simptom, javlja se kad je “kriza” već počela.
No postoje i drugi simptomi koji vas nastoje upozoriti na nju.
To su:

  1. glavobolja i vrtoglavica
  2. umor
  3. promjene raspoloženja
  4. grčevi u mišićima
  5. trnci
  6. bol u leđima i zglobovima
  7. zatvor
  8. nemogućnost koncentracije
  9. suha, ispucala koža i naglašene bore
  10. tamna boja urina
  11. neugodan zadah
  12. želja za slatkim.

Kako gubite tekućinu?

Hrana koju unosite u organizam pokriva svega petinu dnevnih potreba za tekućinom, ostalo je nužno unijeti pićima, najbolje običnom vodom.
Tekućinu tijekom dana izbacujete mokrenjem, stolicom, znojenjem, ali i – disanjem.
Mokrenjem se gubi u prosjeku oko 1.5 litara vode, a samo znojenje i disanje troše odatnu litru.
Ne unosite li minimalno 2 litre tekućine, organizam je trajno u stanju dehidracije, koja ga iscrpljuje, što dugoročno dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Provjerite boju mokraće

Pijete li dovoljno tekućine, možete provjeriti i uz pomoć mokraće – učestalosti koliko mokrite i kakve boje je vaša mokraća.
Normalan broj mokrenja u jednom danu kreće se između 6-8, pa je rjeđi odlazak u toalet također znak da vam treba više tekućine.
Boja mokraće u slučaju dehidracije je tamna (poput boje meda) i koncentrirana.
Kod dovoljnog unosa tekućine, mokraća je svjetlo žute boje, gotovo prozirna.
No ovo pravilo ne vrijedi ako uzimate dodatke prehrani u obliku multivitamina ili vitamine B skupine. Riboflavin, odnosno vitamin B2 također ima sposobnost obojiti mokraću u svijetlu boju, pa se vodite vlastitom evidencijom unosa tekućine.

Opasnosti dehidracije – najugroženija djeca, bolesnici i stariji

Budući da je voda potrebna za rad metabolizma, cirkulaciju, regulaciju temperature, izlučivanje toksina i otpada, njen manjak u organizmu stvara dugoročne posljedice.
Stručnjaci diljem svijeta, posvećeni analizi prehrambenih navika djece, došli su do zabrinjavajućih podataka.
Nedavna američka studija, provedena na uglednom sveučilištu Harvard, pokazala je da je više od 50 posto djece dehidrirano. Dječaci su bili u lošijem stanju nego djevojčice.
Prijašnje studije alarmirale su javnost s podatcima da u Americi čak jedna četvrtina djece uopće ne pije vodu, nego uglavnom zaslađene i opasne, gazirane sokove. Promatrali su populaciju od 2 do 17 godina.
Djeca inače nemaju dovoljno razvijen mehanizam žeđi, stoga je nužno da ih često nutkate tekućinom, pri čemu se domaći i svježe cijeđeni sokovi te voda nameću kao pravi izbor.
Povećan i češći unos tekućine obveza je i za starije osobe te prilikom bolesti (osobito kod želučanih tegoba praćenih povraćanjem i proljevom), kako bi se spriječilo daljnje, opasno iscrpljivanje organizma.

Voda traži još vode

Mnogi su svjesni da ne piju dovoljno tekućine, ali ne mogu se natjerati popiti čašu vode, jer ne osjećaju da su žedni.
Dobra je vijest da voda, uz brojne druge utjecaje na organizam, ima i sposobnost poticati – žeđ.
Zato, što više pijete, tijelo će tražiti još više tekućine.

Izvor: Alternativa za Vas
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kažu da je voda s limunom ujutro dobra za vas… Ali evo što vam nisu rekli!

T19h5ad.jpg


Većina ljudi zna da limun voda je dobra za nas. Puna je vitamina C i odlična za cjelokupno zdravlje. Pogotovo što smo se približili još jednoj sezoni gripe i potrebno je naš imunološki sustav držati u top formi.

I dok može biti dobro popiti veliku čašu vode s puno svježeg, organskog soka od limuna, ovo je ono što možda još ne znate.

1. Voda s limunom može pomoći izliječiti akne.

Pijenje vode s limunom jača imunološki sustav i pomaže u probavljanju hrane. To pomaže očistiti vaše akne.

2. Voda s limunom pomaže da izgubite težinu.

Jedna od velikih prednosti soka od limuna je da pomaže tijelu normalizirati razinu šećera u krvi što pruža veliku pomoć u mršavljenju.

3. Voda s limunom pomaže spriječiti nastajanje bubrežnih kamenaca.

Barem kod nekih ljudi. Limun sadrži tonu kalija što čini razinu citrata u urinu većim, a što onemogućava stvaranje kamenaca.

4. Voda s limunom pomaže spriječiti nastajanje žučnih kamenaca.

Ista priča kao i stavka gore, naravno.

5. Voda s limunom pomaže kod GERB-a.

GERB ili gastroezofagealna refluksna bolest je vraćanje sadržaja iz želuca u jednjak, što je vrlo neugodno zbog povećanog lučenja želučane kiseline. Može izgledati kao kontraproduktivno, jer je limun toliko kiseo, ali sok od limuna u vodi zapravo pomaže smiriti želučane kiseline i čini dobro.

6. Voda s limunom pomaže kod mučnine.

Najjednostavniji, ali zaista djelotvoran prirodni lijek protiv mučnine i povraćanja je sok od limuna. Posebno se preporučuje i nakon povraćanja jer trenutno osvježava usnu šupljinu i umanjuje mogućnost od ponovne pojave mučnine. Sok od limuna u ovom slučaju treba napraviti s manje vode nego sto to u sebi sadrži klasična limunada i ne treba ga popiti odjednom već u gutljajima. Budući da je potpuno neškodljiv, koristan je za otklanjanje mučnine i u trudnoći.

Vjerojatno ste mislili da ćemo reći neke loše stvari o vodi s limunom, zar ne? Međutim, loših stvari kod vode s limunom gotovo da i nema osim što kažu da limun oštećuje zubnu caklinu te je preporučeno promućkati malo vode u ustima nakon konzumiranja ili pak vodu s limunom piti na slamku.

Stoga ne zaboravite jutros na svoju vodu s limunom!

Izvor: Atma.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Sve dobrobiti srebrne vode: Kako da je napravite i koristite

water-glass-Gabriele-Diwald-600x273914c3ecb8ecaef45.jpg


Ovako dobijenu srebrnu vodu pijte dva puta dnevno, po 100-150 ml. Pijte je ujutru, na prazan stomak i uveče pre večere. Pijte je tokom 2 meseca.

Vodu iz slavine sipajte u veću teglu i ostavite da odstoji preko noći, minimum 8 sati. Tokom prva 3-4 sata iz vode izlaze isparljive materije, a tokom sledeća 2-3 sata talože se soli metala.

Ujutro stavite u teglu srebrnjak ili srebrnu kašičicu, i ostavite ih da odstoje 24 časa. Možete držati vodu i u posudi od srebra. Srebro efikasno čisti vodu od raznih mikroba, prenosi prirodna-medicina-recepti.com.

Ovako dobijenu srebrnu vodu pijte dva puta dnevno, po 100-150 ml. Pijte je ujutru, na prazan stomak i uveče pre večere. Pijte je tokom 2 meseca.

Lekari preporučuju korišćenje srebrne vode za prevenciju gripa, bolesti organa za disanje, organa za varenje, stomatitis, infekcije uva, nosa i grla, cistitisa, upale oka, za lečenje alergija, trofičkih čireva, rana i opekotina. Takođe se koristi i za lečenje bruceloze, astme i reumatoidnog artritisa.

Stimulativno deluje na rad krvotvornih organa, povećava broj limfocita i monocita, crvenih krvnih zrnaca i nivo hemoglobina.

Srebrna voda, dobijena na navedeni način, vrlo je blaga. Koristite je za povremeno pročišćavanje organizma, za zaštitu organizma u vreme epidemije gripa itd.

Idustrijski dobijena srebrna voda ima mnogo veći sadržaj jona srebra i treba je piti samo povremeno, u vrlo ograničenim količinama. Ako je stalno pijete, doći će do akumulacije jona srebra. To stvara višak srebra u organizmu, koji dovodi do ozbiljnih metaboličkih poremećaja, depresije, letargije, sivila kože i drugih negativnih posledica.

Izvor: Prirodna-medicina-recepti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vodena terapija – Iskustva ljudi: “Pijem litru i pol vode ujutro na prazan želudac!”

water-running-into-hands-in-street_1301-1566-696x398cb834ac60e837bc0.jpg


Osobna iskustva vodenom terapijom za portal Aura.ba, prenose glumac Adis Omerović i bivša missica BiH za Miss Svijeta Aleksandra Kovačević. Dijabetes, pretilost, tuberkuloza, astma, tahikardija i mnoge druge bolesti mogu se ublažiti ili izliječiti ovom terapijom,a da ne govorimo o ljepoti i vitkosti. Svi znamo ali često zaboravljamo da je čista voda najbolja piće i najjeftiniji lijek. Broj onih koji su povratili svoje zdravlje zahvaljujući samo ispijanju vode, nemjerljiv je. Nuspojava nema, ne iziskuje novac.

Iako je bilo poznato Egipćanima, Grcima i Rimljanima – terapijsko korištenje vode uvelike je zaživjelo sredinom 19. stoljeća, a od svoje draži i postojanosti, nije izgubilo ništa do dana današnjeg.

U Japanu je navika piti vodu odmah nakon buđenja.

I znanstvenici su također uvidjeli prednosti te tehnike pa sve više doktora pacijentima savjetuje – vodenu terapiju. U “Japan’s Sickness Association” – (Udruga bolesnih Japana) hvale samo jednu terapiju – vodenu.

Iza «Vodene terapije» ne stoje zvučna imena, klinike, doktori, organizacije… već samo presretni praktikanti.

Razlog vjerovatno leži u tome što je vodena terapija neprofitabilna.

Na njoj se ne može, naime, zaraditi, jer vodu, imamo svi ali nikad nećete vjerovati u efikasnost ove terapije ako ne probate.

No, na kraju krajeva, što vas košta da probate?

Adis Omerović: “Istopio” suvišne kilograme
– Slučajno sam na internetu našao neke članke koji govore o dobrobiti ove jednostavne terapije, odlučio probati i sada sam tu gdje je jesam – mlađi, ljepši i zdraviji – govori mladi sarajevski glumac Adis Omerović.

– Stvar je u tome da se odmah nakon ustajanja, dakle na prazan želudac popije oko litra i pol vode. Prije umivanja, prije pranja zuba, prije ičega.

Ništa ne jesti 45 minuta. Nakon toga, možete i vagon hrane unijeti u sebe, ako osjetite potrebu. Nije važno. Meni se lice iščistilo, perut nestala, glavobolje, stomak se istopio… – kaže Adis.

Aleksandra Kovačević: Litra i pol na prazan želudac!
Njegovo mišljenje dijeli i Aleksandra Kovačević. Ona je svojedobno na svjetskom natjecanju ušla među osam najljepših.

– Povremeni sam konzument ove terapije budući da je moje zdravlje odlično. Dakle, eksperimentiram povremeno, nekad zaboravim, a iskreno, nekad mi je mrsko piti litru i pol vode. U stvari, odlučila sam se za količinu od litre. Počela sam u siječnju 2010. godine, kada su počele intenzivne obaveze i pripreme oko izbora za miss.

Čula sam da vodena terapija jača imunitet, otklanja stres i budi energiju, a toga mi je trebalo. I ispostavilo se da je tako i u praksi. Bitno je samo vodu ispiti odmah nakon buđenja i 45 minuta poslije ništa ne jesti. Isprva je teško, barem je meni bilo unijeti odmah toliko tekućine u želudac, no, kako sam ubrzo osjetila pozitivne efekte, prilagodila sam se. Nakon dva mjeseca dosljedne prakse, sad samo povremeno uradim taj jutarnji ritual, da preveniram ne daj Bože kakvu bolest. Mogu vam reći i da vodena terapija pomaže kod održavanja tjelesne težine – priča ljepotica.

Koliko dugo traje “liječenje”?
Liječenje vodom daje rezultate za “stare” i ozbiljne bolesti kao i za “nova” moderna oboljenja. Poznato je kao efikasno za liječenje slijedećih bolesti:

1. Hipertenzija (1 mjesec)
2. Zatvor, opstipacija (1 / 2 dana)
3. Dijabetes (1 / 2 tjedna)
4. Plućna tuberkuloza (3 / 4 mjeseca)

Ova terapija ako se koristi u kontinuitetu (s povremenim pauzama) ima pozitivne efekte kod glavobolja, srčanog sustava, brzih otkucaja srca, epilepsije, masnoća u krvi, bronhitisa, astme, bolesti bubrega i mokraćnih organa, povraćanja, gastritisa, dijareje, hemeoroida, svih bolesti očiju, bolesti maternice, menstrualnih poremećaja, bolesti uha, grla i nosa.

Ovo liječenje nema popratnih efekata, osim što ćete češće ići mokriti.

Dobro bi bilo ovo uzeti za dnevnu praksu tokom cijelog života, a ne samo dok liječimo bolest. Pijte vodu i ostanite aktivni. Kinezi i Japanci piju vrući čaj tokom jela… ne hladnu vodu. Možda je vrijeme da usvojimo njihove navike pijenja (u malim gutljajima) tokom jela.

Metoda liječenja
1. Čim se probudite ujutro, prije pranje zubi popijte minimum 4 čaše ili cca 6 dl mlake vode (ne hladne!). Postupno povećavati količinu vode do litre i po, ako možete.

2. Operite zube i usnu šupljinu, istružite jezik i nemojte jesti ni piti ništa narednih 45 minuta.

3. Nakon 45 minuta možete normalno jesti i piti.

4. Nakon 15 minuta (koliko je trajao vaš doručak/ručak/večera) nemojte jesti ili piti ništa narednih 2 sata.

Oni koji su stari ili bolesni i ne mogu popiti 4 čaše vode odmah na početku (dok se ne priviknu) mogu početi tako da popiju odjednom koliko mogu, a onda svakim danom povećavati količinu vode dok ne dosegnu te minimalne 4 čaše vode.

Pijte mlaku vodu (ili onu sobne temperature) pomalo cijeli dan, ne odmah nakon obroka, a obavezno popiti pred spavanje.

Ova metoda će pomoći bolesnima, a zdravi će uživati još veće zdravlje.

Ne čekajte i počnite odmah ujutro!

(aura.ba)
 
Natrag
Top