Voda - najbolje piće

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Tri očigledna znaka da ste dehidrirali
izvor: gloria.hr | sreda 28.05.2014. |
Često se dogodi da mnogi ni ne znaju da su dehidrirali jer nemaju osećaj žeđi, međutim postoje očiti znakovi koji ukazuju na to.


1612037535384a01bd4232874075258_orig.jpg



Ovo su tri znaka da ste dehidrirali:

Glavobolja

Vaše telo konstantno gubi tečnost, što znači da s njom gubi i esencijalne soli koje su odgovorne za krvnu sliku. Što više tečnosti gubite, to krvni pritisak niže pada i dovodi manje kiseonika u mozak, a to rezultira glavoboljom.

Urin vam je izuzetno žute boje

Ukoliko vam je urin intenzivno žute boje, to znači da je koncentracija soli veća od normalne i da se organizam ne može dobro čistiti te se skupljaju toksini. Ukoliko vam je urin proziran, to znači da unosite previše tekućine – stoga držite se sredine.

Patite od zatvora

Voda pomaže u ispiranju creva i njihovom efikasnijem čišćenju. Ako u organizmu nema dovoljno vode, hrana će se teško sama kretati te će se duže zadržavati u crevima. Rezultat toga je nadutost i neprijatan zatvor.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Pet razloga zbog kojih je dobro da vodu pijete ujutru
Autor: zdravahrana.com/Foto: Profimedia.rs 02.06.2014. - 19:47 http://www.24sata.rs/specijal/zivot...-da-vodu-pijete-ujutru/komentari/138434.phtml
24sata.rs
Pogledajte sve razloge zbog kojih je dobro da započnemo dan sa dve čaše čiste, zdrave vode...

1219317-voda.jpg

Voda daje vašoj koži čist i sjajniji izgled | Foto: Profimedia.rs


1. Pijenje vode na prazan stomak (ujutru) pročišćava debelo crevo i olakšava mu da apsorbuje hranljive materije iz hrane.


2. Podstiče proizvodnju novih krvnih zrnaca i mišićnih ćelija.


3. Hladna voda pomaže pri mršavljenju. Ako ujutru popijete pola litre vode na normalnoj temperaturi (hladna voda), to će da ubrza jutarnji metabolizam za 24 odsto.


4. Čini kožu sjajnijom. Voda vam pomaže da izbacite toksine iz krvi, što će pomoći da vaša koža ima čist i sjajan izgled.


5. Uravnotežuje limfni sistem. Limfne žlezde uravnotežuju telesne tečnosti i bore se protiv infekcija, i pomažu vam da svakodnevno funkcionišete na najbolji način.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voda odnosi kilograme

Ako je pijete pre svakog obroka, brže mršavite od onih koji broje kalorije u svakom zalogaju, tvrdi nutricionista dr Brenda Dejvi

69555486626187339165.jpg


VODA je najzdravije piće i verovatno jedino koje pomaže da oslabimo, a pri tom se kilogrami ne vraćaju, tvrde stručnjaci. Ova "magična" tečnost na prirodan način potiskuje apetit i razgrađuje masnoće. Naučnici tvrde da smanjen unos može da dovede do taloženja masnih naslaga.

Ako popijete čašu vode pre svakog obroka, brže mršavite od onih koji broje kalorije u svakom zalogaju, objašnjava dr Brenda Dejvi, nutricionista sa Univerziteta Virdžinija. Njen tim je tri meseca analizirao kilažu ispitanika i rezultati su pokazali da su osobe koje su pre svakog obroka pile vodu izgubile sedam kilograma, čak 2,5 više od onih koji su strogo pazili šta jedu.

Osim toga, Brenda savetuje da se uzdržite od zaslađenih pića, jer su pogubni za stas.

Kada pre jela popijemo vodu, osećamo sitost i manje jedemo, objašnjava američki nutricionista. Supe, čorbe i ostala jela bazirana na vodi, mogu da budu čak i efikasnija od vode. Sličan efekat se postiže sa voćem, povrćem i kašama, jer previše vode u kratkom vremenskom periodu nije dobro za organizam.

S druge strane, ako unosimo malo vode, telo to shvata kao pretnju po život i počinje da zadržava svaku kap u međućelijskom prostoru, što za posledicu najčešće ima otečena stopala, noge i šake. Dehidratacija usporava cirkulaciju krvi i aktivnost mozga, iscrpljuje telo. Voda kontroliše sistem za varenje, ispira štetne materije, oslobađa telo od toksina. Dok prolazi kroz bubrege, pomaže telu da se oslobodi suvišne količine soli.
Najbolje je da je pijete hladnu, jer se brže apsorbuje, ali izbegavajte led.

Izvor: Večernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Drevna japanska terapija vodom

60080122835685141805.jpg


Voda je istinski izvor života i osnovni element svake funkcije u organizmu. Bez dovoljne hidriranosti nemoguće je zamisliti zdrav krvotokok, bubrege, mišiće i posebno pročišćavanje odnosno elminaciju štetnih stvari iz organizma. Pijenje vode generalno je dobro za zdravlje i sjetit ćete se da je to prva stvar koja se daje nekome tko se ne osjeća dobro. Na žalost moderno doba preplavljeno raznoraznim kemikalijama i lijekovima potisnulo je u zaborav koliko je u stvari obična voda bitna za naš dobar, zdrav i dug život.


Ponukani time naišli smo na interesantnu preporuku koja je poznata skoro svakom Japancu. Radi se o japanskoj vodenoj terapiji poznatoj iz drevnih vremena, a koja je aktuelizirana u vrijeme nakon drugog svjetskog rata. Tada se u japanskim novinama pojavila preporuka izvučena iz tradicionalne medicine koja je savjetovala početak dana pijenjem veće količine čiste vode.


Japanska tradicionalna medicina preporučuje pijenje vode odmah nakon buđenja kao najvažniju prirodnu zdravstvenu naviku. Znanstvenici su zvanično potvrdili učinkovitost ovakve prakse. Japanska vodena terapija daje odlične rezultate kao prirodno sredstvo za tretiranje meningitisa, dijabetesa, gastritisa, glavobolje, astme, bronhitisa, artritisa, epilepsije, bolova, srčanih problema, masnoća u krvi, bolesti bubrega, mokraćnih kanala, nervnog rastrojstva, hemeroida, bolesti očiju, menstrualnih tegoba, opće slabosti, gubitka energije te za čišćenje organizma.


Japanska vodena terapija obavlja se na sljedeći način:


Ujutro odmah po buđenju, prije pranja zuba, potrebno je popiti 4 čaše mlake vode odnosno oko 640 ml. Nakon što popijete vodu, sljedećih 45 minuta ne treba ništa drugo piti ili jesti. Poslije toga nastavljate normalno sa svojim rutinama.


Terapija preporučuje i konzumiranje mlake vode tijekom sva tri obroka i do 15 minuta poslije, a nakon toga pauzu od 2 sata od jela i dodatne vode. Terapija daje izvrsne rezultate za većinu tegoba i čišćenje organizma već nakon 30 dana korištenja. Preporuka je da se ovakav način konzumiranja vode usvoji kao stalno životno pravilo. Ne postoje nikakve posljedice i opasnosti od ovakve terapije osim što može uzrokovati nešto učestalije mokrenje. Oni kojima je teško započeti dan s preko pola litra vode, a posebno starijima i bolesnima preporučuje se postepeno dostizanje željene količine od 4 čaše vode ujutro. Na mnogobrojnim forumima na internetu možete pronaći brojna svjedočanstva ljudi koji su značajno popravili svoje zdravlje, energiju te fizički izgled primjenom ove jednostavne terapije.


Stanovnici Japana za razliku od zapadnog svijeta skoro nikada ne koriste hladnu vodu u ishrani i jako su skloni konzumiranju toplog čaja uz hranu.


Japanci su jedna od najzdravijih i dugovječnijih nacija na zemlji a 2008. godine imali su registrirano preko 33.000 osoba starijih od 100 godina.


ZdravljeBEZdoktora / humansarefree.com
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Ne treba smetnuti s uma da je voda u savremenom svetu odnosno danas vrlo opasna i smatra se glavnim nosiocem ubrzavanja starosti.Elem,svugde se mogu naci saveti kako je dobro piti 2-3 litra vode dnevno sto se vidi iz prilozenih postova,ali se nigde ne spominje koja se voda sme tako piti.Tako unesena voda u organizam sadrzi hlor[vreme isparavanja 12-24 sata],zatim rdju,teske metale i tesku vodu[2H2O] i td.Sede vlasi jos u tridesetim mogu pred vas doneti pitanje sta to pogresno radite???.Brz test da bi ste ustanovili sta zapravo pijete je sledeci.Napunite plasticnu flasu vodom,ostavite 2-3 prsta da ima vazduha pri vrhu,zatvorite flasu i stavite u zamrzivac.Sutra dan nakon potpunog zamrzavanja izvadite flasu i ostavite da se odmrzne na sobnoj temperaturi.Samo pogledajte sta se nalazi na dnu,razno razne cestice koje podsecaju na perut tiskaju se po dnu boce.To je ujedno jedan vid preciscavanja vode jer ce te nakon toga pazljivo odliti cistu vodu gledajuci da onaj otpad ostane na dnu.Ja sam tu recimo isao korak dalje pa sam u Merkatoru nasao neke filtere za vodu od 400-600 dinara,bez posude [posuda je skupa ,pa sam sam nesto improvizovao].Tako tretirana voda filterom ne ostavlja talog u flasi.Inace na kutiji od filtera pise da 100 posto otklanja hlor,rdju i jos neke stvari.Postoje i neke knjige na netu koje potvrdjuju ovo sto sam rekao recimo Miroslav Markovic - Cuda i misterije vode i vere ,koju bi bilo steta ne procitati i nemati u kolekciji.Zdravlje !!
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Isto to preporučuje i Georgij Nazarov, prečistiti vodu zamrzavanjem, a onda ono poslednje parče leda što ostane u flašici, jednostavno izbaciti.
Ja već godinama imam bokal sa filterom i zadovoljna sam. Čak i kad kupim vodu (kad mi zbog kvara na mreži nestane vode), ja i tu kupovnu vodu provučem kroz svoj bokal. Više verujem njemu nego industriji. :)
I ti bokali nisu mnogo skupi, oko hiljadu dinara košta bokal sa filterom, a posle menjate filtere na oko 2-3 meseca, u zavisnosti od toga koliko ukućana ima i koliko uopšte pijete vodu. Moja topla preporuka svima. Nije to neka investicija s obzirom na to koliko od nje ima koristi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Alarmantno: Što je opasna, a što živa voda?

1_zps835f3834.jpg


Autor: Dr Joseph Mercola/mercola.com



Voda je neophodna za život i mi obično pretpostavljamo da je voda „čista“ ili „dobra“ ako ne dobivate vašu vodu iz kontaminiranog izvora. Ali može li voda ikada postati „loša“?


Problem s flaširanom vodom

Kao što je naveo Dr. Kellogg Schwab, ravnatelj Instituta Vode Johns Hopkins Sveučilišta u nedavnom članku u “Time”, faktori kao što su sobna temperatura i izloženost suncu i/ili vaše usne mogu uvesti mikroorganizme u vašu čašu ili bocu vode, ako je ostavljena na dulje vrijeme, koji onda mogu početi rasti u pravim uvjetima.


Ponovno korištenje jednokratnih plastičnih boca vode također ima svoje rizike, kao što je razmotreno u članku Huffington Posta. Ukratko, voda može postati „loša“ ako je neodgovarajuće pohranjena, zatim ako se ponovno koriste prljave boce, ili neredovito čisti sustav za filtriranje vode.


2007. godine izvješće pod nazivom „Mitovi o vodi iz boce: razdvajanje činjenica od fikcije“, objavljeno u časopisu Praktična Gastroenterologija, upozorava da „potrošačevo ponovno korištenje komercijalno zapakiranih boca vode nije preporučeno iz perspektive mikroba.“


Komercijalne boce vode su sklone da postanu istrošene od višekratne upotrebe, što može dovesti do rasta bakterija u površinskim pukotinama unutar boce. Ovaj rizik je složen ako ne očistite adekvatno bocu nakon svakog korištenja, koristeći blagi sapun i toplu vodu. Čak i sa pranjem, ova mikroskopska skrovišta još uvijek mogu dopustiti bakterijama da se zadržavaju.


Možda je još važnije, dok ovo izvješće još uvijek dovodi u pitanje sigurnost plastičnog kemijskog bisfenola-A (BPA), znamo da BPA i ftalati mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene opasnosti, posebno trudnicama i djeci.


BPA je identificiran kao spoj koji imitira estrogen 1930-ih. U to vrijeme, bio je korišten kao umjetni estrogen za udebljavanje peradi i goveda, i služio je kao oblik nadomjesne terapije estrogena za žene.


Ftalati su druga grupa kemikalija pronađenih u plastičnim bocama, koje su također poznati da predstavljaju slične zdravstvene opasnosti. Ftalati su zapravo jedni od endokrinih razarača koji najviše prodiru, a povezani su s nizom razvojnih abnormalnosti.


Već u 1940-ima Bayer and General Electric koriste BPA da bi polikarbonatnu plastiku učinili tvrđom i napravili epoksi smolu dok ftalati čine plastiku mekšom. Sada znamo da se BPA i ftalati ispiru iz plastične posude, kontaminirajući bilo kakvu hranu ili piće koje sadrži.


Iz ove perspektive, ja preporučujem izbjegavanje vode u plastičnim bocama u potpunosti.


Ovo je, po mom mišljenju, daleko više zabrinjavajući problem nego problem potencijalnog mikrobnog rasta koji se događa kako se boca troši.


Staklo je jedna od najboljih alternativa


2010. godine Kanada je proglasila BPA otrovnom tvari, te je BPA zabranjen u bocama za bebe u Europi i SAD-u. međutim, još je uvijek dopušten u plastičnim bocama za vodu i drugim plastičnim posudama za hranu.


Jedna studija u 2011. godini je otkrila da se iz većine plastičnih posuda ispiru kemikalije koje uništavaju endokrini sustav čak iako su označene kao da ne sadrže BPA.


70% uobičajenih plastičnih proizvoda su zapravo kod testiranja bili pozitivni na aktivnost estrogena, i taj broj je porastao na 95% kada su proizvodi bili podloženi stvarnim uvjetima kao što su pranje posuđa ili zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici.


Toplina i sunčeva svjetlost također mogu ubrzati raspadanje plastike, pa izbjegavajte pijenje iz boca koje su se nalazile u stražnjem dijelu vašeg automobila već neko vrijeme.


Da bi izbjegli ispiranje kemijskih otrova u vašu vodu, izaberite staklo prije plastike.


Dok je ovaj članak usredotočen na plastiku, ovaj savjet se također odnosi i konzerve, koje su veliki izvor izloženosti BPA, pa kada god možete, izaberite staklenke nad konzervama, ili se ipak odlučite za svježe.


Opasnost od ponovnog punjena neopranih boca vode


Nakon ovoga, svakako se isplati biti svjestan problema mikroba, bez obzira je li koristite staklene ili plastične boce – iako je plastika poroznija i s time je veća vjerojatnost da zadržava bakterije.


Kao što je navedeno u istaknutom članku:
„2002. godine studija… istraživači s sveučilišta u Calgaryju su uzeli 76 uzoraka vode iz boca vode od učenika osnovne škole; neke od boca su bile ponovno korištene mjesecima i bez pranja.
Pronašli su da su gotovo dvije trećine uzoraka imale razinu bakterija koja prelazi onu navedenu u smjernicama za pitku vodu, što može biti rezultat ‘učinka ponovnog bakterijskog rasta u bocama koje su ostale na sobnoj temperaturi duže vrijeme’, napisali su istraživači u studiji…
„Najvjerojatniji izvor probavnih bakterija pronađenih u bocama vode učenika je u rukama samih učenika… Neadekvatno i nepravilno pranje ruku nakon korištenja toaleta može rezultirati fekalnim koliformama u učionicama.“


Prijašnja KLTV istraga je također pronašla da ponovno korištenje boca vode za samo jedan tjedan je dovelo do rasta bakterija koje mogu izazvati bolesti.


Dr. Richard Wallace je rekao KLTV-u:
„Zapravo smo ih uzgajali oko vrata i s unutarnje strane, na dijelovima koji bi ušli u vaša usta. Tu svugdje je naraslo mnogo bakterija od kojih bi mogli postati jako bolesni, gotovo kao trovanje hranom. To može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev… Morate zapamtiti da ovakve boce nisu sterilne i da voda u njima nije sterilna. Čim iz njih pijete, one su kontaminirane boce.“

Nisu sve vode stvorene jednako

Osim pitanja o pravilnom skladištenju i važnosti za održavanjem vašeg sustava za filtriranje vode ako želite sigurnu, čistu vodu, postoje i različite vrste vode, i neke su zdravije od drugih.


Destilirana voda


Preporučujem izbjegavanje destilirane vode i radije biranje vode koja je što „življa“, tj. strukturirana.


Tijekom destilacije, voda se zagrijava i isparava iz svojih otopljenih minerala. Para se zatim kondenzira, a nastale kapljice se skupljaju


Znam da postoje mnogi koji imaju jake stavove o destiliranoj vodi i vjeruju da je zdrava, ali moje istraživanje to ne podržava.


Destilirana voda je aktivni apsorber i kada dođe u kontakt s zrakom, brzo upija ugljikov dioksid i postaje kisela. Budući da nema otopljenih minerala i drugih čestica, ima sposobnost da upija otrovne tvari iz vašeg tijela i eliminira ih. Međutim, iako pijenje destilirane vode može biti korisno za detoksikaciju tjedan ili dva, što je duže pijete, to je vjerojatnije da će doći do razvoja mineralne deficijencije.


Pijenje isključivo destilirane vode može dovesti do rapidnog gubitka elektrolita (natrij, kalij, klorid) i minerala u tragovima, što može dovesti do srčanih nepravilnosti , visokog krvnog tlaka, i kognitivnih/emocionalnih smetnji.


U novinama F. Koziseka iz Svjetske Zdravstvene Organizacije (WHO), voda kojoj nedostaje kalcija i magnezija, kao što je destilirana voda, povezana je s slijedećim zdravstvenim problemima:
Kardiovaskularne bolesti Prijevremeni porođaji, niske porođajne težine, i preeklampsija
Veći rizik od fraktura kostiju kod djece Različiti oblici raka
Neurodegenerativne bolesti Povećan rizik od „iznenadne smrti“
Motoričke neuronske bolesti Akutna deficijencija magnezija i kalcija, slabost, umor, grčevi mišića


Destilirana voda možda nije čista kao što mislite


Postoje i drugi potencijalni problemi s kojima se borimo. Dok mnogi vjeruju da je destilirana voda čišća ili slobodnija od zagađivača od druge vode, krajnji rezultat nije čist kao voda s kojom smo počeli…


Razlog za to je da bilo koji zagađivači u vodi koji su isparili na nižim temperaturama od vode, kao što su hlapljivi organski spojevi (VOC), biti će također kondenzirani a druge strane.


Većina vode iz slavine sadrži nusproizvode dezinfekcije (DBP), kao što su trihalometani (THM) i halooctene kiseline (HAA), koji su izrazito otrovni.


Smatra se da su DBPi 10,000 puta toksičniji od klora, i od svih drugih toksina i zagađivača koji se nalaze u vodi iz slavine, kao što si fluor i razne farmaceutske droge, DBPi se smatraju nagorima.


Opet, proces destilacije može pogoršati prisutnost DBPa u vašoj vodi, jer isparavaju na nižoj temperaturi od vode. Stoga su oni kuhani i kondenzirani na drugoj strani. Kao rezultat ovih sada uobičajenih zagađivača vode, destilirana voda može zapravo sadržavati veće koncentracije opasnih zagađivača nego s kojima ste počeli.


U suštini, očisitili bi vodu plus sve one hlapljive kemikalije koje su najotrovnije.
Osim toga, jer je destilirana voda kisela i demineralizirana, biti će sklonija vući zagađivače iz bilo koje posude u koju ste je stavili.


Mnogi destilatori na tržištu su napravljeni od metala, što može dodati određene otrovne metale kao su nikal ponovno u vodu. A ako koristite destilator s plastičnim bocama, imate brojne plastične kemikalije s kojima se morate nositi, kao što su BPA i ftalati, o kojima smo raspravljali ranije.


Vaše tijelo ima najviše koristi od žive, strukturirane vode

2011. godine, i ponovno 2013., intervjuirao sam Dr. Geralda Pollacka o njegovoj uistinu inovativnoj teoriji o fizici vode.


Osim što je profesor bioinžinjerstva na Sveučilištu u Washingtonu, također je i osnivač i glavni urednik znanstvenog časopisa zvanog Voda, i objavio je mnoge usporedne znanstvene radove na tu temu. Čak je i dobio prestižnu nagradu Nacionalnog Instituta Zdravlja. On vjeruje da strukturirana ili živa voda zapravo ima drugačiju kemijsku strukturu i nije H2O nego H3O2.


Njegova knjiga, Četvrta Faza Vode: Iznad Krutog, Tekućeg i Pare, je fenomenalno čitanje koje se lako razumije.


Četvrta faza vode, ukratko, je živa voda.


Naziva se EZ voda – EZ znači exclusion zone (zona isključenja) – koja ima negativni naboj. Ova voda može zadržavati energiju, kao i baterije, i može isporučiti energiju također.


Vaše stanice se uglavnom sastoje od EZ (visoko strukturirano/poredano) vode, a budući da se sastoje od EZ vode, i one rade kao male baterije u vašem tijelu.


Ovo je ono što čini pijenje strukturirane vode tako važnim, jer je ovo vrsta vode koja je potrebna vašim stanicama za optimalno funkcioniranje.


Možda ste čuli za „strukturiranu vodu“ prije. Mnogi su skeptični, a neki čak i ne vjeruju da postoji, a kamoli da ima kakvu vrijednost. Ali važno je kada pokušavate naći vodu visoke kvalitete. Proces filtriranja vode koji se koristi za čišćenje naše opskrbe vodom, često de-strukturira vodu, pa je pitanje je li važno dodajemo li ili ne strukturu natrag u vodu.


Kako dobiti strukturiranu, živu vodu

Četvrta faza vode: H3O2 ili EZ voda (“Exclusion Zone”)


Ali kako dobiti živu, strukturiranu vodu?


Voda postiže svoju naloženu strukturu kroz energiju koju dobiva iz okoliša, obično u obliku elektromagnetskog zračenja, uključujući sunčanu svjetlost i infracrvenu (toplina). Spektar vidljive svjetlosti, ultraljubičasto (UV) i blizu infracrveno, gradi nataloženu vodu.


Ali za praktične svrhe, da bi dodali strukturu natrag u svoju pročišćenu vodu u kući, možete koristiti slijedeća dva pristupa:


1. Hlađenje na otprilike 4°C
2. Miješanje vode s žlicom u okrugloj staklenci da bi stvorili vrtlog


Dr. Pollack zapravo istražuje mogućnost da je možda strukturirana (EZ) voda posrednik između vode i leda.


Moguće je da je prava struktura EZ vode bliska s ledom – gotovo, ali ne sasvim, što bi moglo objasniti zašto hlađenje pomaže da se reorganiziraa i restrukturira.


Stvaranje vrtloga također pomaže kod dodavanje strukture natrag u vodu jer uznemirenost stvara mjehuriće koji se obavijaju u vrtlog.


Prema riječima Dr. Pollacka, „ako ovi mjehurići sadrže ovojnicu strukturirane vode, onda bi kovitlanje bio jako moćan način za povećanje strukture.“






Voda također može biti restrukturirana vođenjem električne struje kroz nju, ali je potrebno više istraživanja da bi utvrdili točni napon da bi bio učinkovit.


Također, ovakva voda je alkalna, negativno ionizirana.


Izvorska voda s dubokog izvora


Osim hlađenja i kovitlanja, možete naći živu vodu u prirodnim izvorima.


Ova voda je također sklona imati neutralno pH područje, što je odlično.


Ako bi našli lokalni izvor gdje možete prikupljati vodu tada koristite staklene posude. Samo budite sigurni da poduzmete mjere da se ne bi razbile tijekom transporta i izbjegavajte ih ostavljati u automobilu gdje izloženost svjetlosti i toplini može promicati kolonizaciju mikroorganizama.


Najbolji izvor žive vode je topljenjem ledenjaka ali je to jako nedostupno stoga je dobra opcija izvorska voda sa što dubljeg izvora.


DODATAK

Mineralna voda


Mineralna voda je voda iz mineralnih izvora. Sadrži razne minerale poput natrija, kalija, magnezija, kalcija, klorida, fluorida, sulfata, i brojnih drugih koji joj daju određen okus.


Mineralna voda može biti gazirana ili negazirana.


Tradicionalno se mineralne vode rabe u toplicama za kupke ili za piće.


S obzirom na to, redovito i prekomjerno konzumiranje mineralne vode može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput bubrežnih kamenaca, visokog krvnog tlaka te se povećava rizik od pojave moždanog i srčanog udara.


Nutricionistica Sonia Pombo, naglasila je kako bi osobe koje inače imaju problema s visokim krvnim tlakom, trebale potpuno prestati konzumirati mineralnu vodu.


Kišnica


Kišnica je također strukturirana voda, što je razlog zašto travnjaci izgledaju mnogo bolje nakon kiše nego nakon što dobiju vodu iz crijeva za polijevanje. Međutim, zbog velikog zagađenja atmosfere ne savjetujem da pijte kišnicu.


Filtrirana voda


Sumnjate li ili znate da je voda loša, možda je dobro razmisliti o tome da je filtrirate. Na tržištu su različiti filtri koji čiste vodu od klora, nitrata, olova, kamenca itd. Ispitajte što je vašoj vodi i prema tom nalazu nabavite filter. Najjednostavniji su filtri u staklenom ili plastičnom vrču koje treba redovito mijenjati. Druga i skuplja varijanta su aparati za filtriranje koje možete postaviti uz vašu slavinu. U svim filtrima su aktivni ugljen i smola koja mijenja ionski naboj. Aktivni ugljen upija vrlo male količine organskih tvari, otklanja neugodni miris i razlaže klor. Sintetska smola djeluje na sastojke koji su pozitivno nabijeni (metali, na pr.) i mijenja im naboj u negativni. Druge smole mijenjaju negativni naboj minerala u pozitivni (postiže se bolja lužnatost vode). Kao i kod filtera u vrču, i ove treba redovito čistiti i mijenjati. Drugačije se u filtru mogu razvijati bakterije koje zagade vodu a sve one tvari koje filter zaustavlja mogu ponovno prodrijeti u pitku vodu.


Prokuhana voda


Smisao kuhanja vode je višestruk. Prvo i osnovno, kuhanjem se uništavaju mikroorganizmi i potiče se taloženje kemijskih nečistoća iz vode.
Ako prokuhate običnu vodu iz pipe i pustite da vrije bar 5 minuta, poslije hlađenja možete naći gust talog otpadnih i štetnih tvari. Dakle, prvi rezultat kuhanja mikrobiološka i kemijska ispravnost vode.
Druga je svrha prokuhavanja suptilnija, ali podjednako važna. Voda je osnovni rastvarač u bezbrojnim biokemijskim reakcijama koje se neprekidno dešavaju u našem organizmu.
Kuhana voda ima višak agnija (probavne vatre) i samim tim se lakše probavlja u tijelu i potiče imunitet.


Redovna upotreba prokuhane vode jača imuni sistem, snagu i energiju. Ovo je naročito važno za osobe koje su već bolesne.






Kristalna voda


Eliksir od kristala ili energizirana voda je pitka voda u koju stavimo odgovarajuće prirodne kristale koji otpuštaju informacije, energiju u vodu i dobivamo vibracijski napitak. Pročitajte ovdje kako ga napraviti.


Informirana voda


Tajna pamćenja vode krije se u njezinoj strukturi. Voda se sastoji od takozvanih klastera. Molekula vode je dipol – što znači da ima jedan pozitivan i jedan negativan pol i oni se međusobno privlače. Molekule se zato povezuju preko vodikovih mostova u lance molekula višeg reda, makromolekule, koje nazivamo klasterima.


Postoji beskonačan broj kombinacija povezivanja, a svaka geometrijska struktura skriva u sebi određenu energijsku informaciju. Zbog toga voda može prenositi bezbroj informacija.


“Živa” voda, ili voda koja ima pravilnu kristalnu strukturu, boljeg je okusa i pozitivno djeluje na naše zdravlje i raspoloženje. Ova činjenica je danas dokazana brojnim istraživanjima. Biljke koje su zalijevali takvom vodom, rasle su brže, bile su otpornije na bolesti i davale više plodova.


U povijesti postoji i bezbroj primjera čudesnih iscjeljenja uz pomoć “žive”, “svete” ili takozvane energizirane vode.


Živa je voda prirodna i čista voda iz izvora ili takozvana informirana, programirana ili energizirana voda.


Voda se može programirati na više načina – uz pomoć glazbe, boja, fraktala, molitvi, afirmacija, orgonske energije, specijalnih podložaka.


Programiranjem vode ne samo da se vraća njezina prirodna struktura, već se i smanjuje njezina genotoksičnost (zagađenost teškim metalima, klorom i pesticidima).


Razgovor dr Mercole sa dr Pollackom o živoj vodi:


Izvor: Atma/mercola.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sve dobrobiti srebrne vode: Kako da je napravite i koristite

Ovako dobijenu srebrnu vodu pijte dva puta dnevno, po 100-150 ml. Pijte je ujutru, na prazan stomak i uveče pre večere. Pijte je tokom 2 meseca.


1_zpsd09faa06.jpg


Vodu iz slavine sipajte u veću teglu i ostavite da odstoji preko noći, minimum 8 sati. Tokom prva 3-4 sata iz vode izlaze isparljive materije, a tokom sledeća 2-3 sata talože se soli metala.

Ujutro stavite u teglu srebrnjak ili srebrnu kašičicu, i ostavite ih da odstoje 24 časa. Možete držati vodu i u posudi od srebra. Srebro efikasno čisti vodu od raznih mikroba, prenosi prirodna-medicina-recepti.com.

Ovako dobijenu srebrnu vodu pijte dva puta dnevno, po 100-150 ml. Pijte je ujutru, na prazan stomak i uveče pre večere. Pijte je tokom 2 meseca.

Lekari preporučuju korišćenje srebrne vode za prevenciju gripa, bolesti organa za disanje, organa za varenje, stomatitis, infekcije uva, nosa i grla, cistitisa, upale oka, za lečenje alergija, trofičkih čireva, rana i opekotina. Takođe se koristi i za lečenje bruceloze, astme i reumatoidnog artritisa.

Stimulativno deluje na rad krvotvornih organa, povećava broj limfocita i monocita, crvenih krvnih zrnaca i nivo hemoglobina.

Srebrna voda, dobijena na navedeni način, vrlo je blaga. Koristite je za povremeno pročišćavanje organizma, za zaštitu organizma u vreme epidemije gripa itd.

Idustrijski dobijena srebrna voda ima mnogo veći sadržaj jona srebra i treba je piti samo povremeno, u vrlo ograničenim količinama. Ako je stalno pijete, doći će do akumulacije jona srebra. To stvara višak srebra u organizmu, koji dovodi do ozbiljnih metaboličkih poremećaja, depresije, letargije, sivila kože i drugih negativnih posledica.

Izvor: Prirodna-medicina-recepti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zašto treba piti vodu s limunom?

Ako želite promeniti svoju naviku ispijanja obične vode, a istovremeno podstaći fizičko, mentalno i duhovno zdravlje, svakako biste trebali početi svakodnevno piti vodu s limunom.

ST3fz0P.jpg


Čisti kožu
Jedan od glavnih razloga zašto veliki broj ljudi uopšte i pije vodu je da očistite kožu. Voda može pomoći u ispiranju toksina što će vašu kožu učiniti čišćom, a vitamin C će smanjiti rizik od nastanka bubuljica i akni, i vidljivost znakova starenja.

Uspostavlja pH ravnotežu
Iako su limuni kiselog ukusa zapravo imaju alkalno delovanje na zdravlje. Sve namirnice sa alkalnim delovanjem pomažu u regulaciji pH vrednosti, a na taj način učestvuju u prevenciji različitih bolesti i otežavaju preživljavanje različitim patogenima u organizmu.

Jača imuni sistem
Još jedna od odličnih prednosti ispijanja vode s limunom jest jačanje imunološkog sistema. Kalijum iz limuna učestvuje u kontroli krvnog pritiska, stimuliše rad mozga i nervnog sistema, a vitamin C pomaže telu da se odbrani od gripa i prehlade. Ako patite od gripa i prehlade, popijte malo tople vode sa limunom i medom.

Podstiče mršavljenje
Osim što će pomoći vašoj koži da ostane čista, uravnotežiti rad svake ćelije i podstaći zdravlje, voda s limunom je odlična za ubrzanje rada metabolizma. Voda sa limunom će vam pomoći u postizanju zdrave telesne težine jer reguliše apetit i sprečava žudnju za grickalicama. To su samo neke od prednosti ovog jednostavnog napitka.

Ublažava mamurluk
Kada se borite s mamurlukom, voda s limunom će vam sigurno pomoći da se osvežite. Alkalno delovanje limuna je odličan način da ublažite probavne tegobe i želudačne smetnje, što će vam sigurno dobro doći jer alkohol iritira želudac. Topla voda s limunom će imati antiseptičko delovanje i podstaći će detoksikaciju organizma.

Osvežava dah
Voda sa limunom će ukloniti neprijatan ukus i zadah iz usne duplje. Alkohol, pušenje i jako začinjena jela isušuju usnu šupljinu i uzrokuju neprijatan zadah. Dovoljno je u ustima promućkati malo vode sa limunom ili čak pojesti krišku svežeg limuna.

Podstiče zdravlje nervnog sistema
Još jedna od izvanrednih prednosti limuna jest ta da sadrže kalijum. Adekvatan unos kalijuma pomaže u prevenciji depresije, problema sa pamćenjem i koncentracijom. Limun je odličan izvor vitamina C koji će poboljšati sposobnost tela da se bori sa stresom.

Podstiče zdravlje respiratornog sistema
Ako osećate probleme sa zdravljem respiratornog sistema, kao što su astma ili različite vrste infekcija, voda s limunom je savršen napitak. Voda sa limunom ima odlično antibakterijsko delovanje i pomaže u borbi protiv infekcija, olakšava iskašljavanje i ublažava simptome respiratornih bolesti. Voda sa limunom je odlična za ublažavanje simptoma alergije jer povećava alkalnost tela.

Podstiče zdravlje digestivnog sistema
Postoji niz prednosti vode sa limunom, a jedna od najznačajnijih je pozitivan uticaj na zdravlje probavnog sistema. Ako osećate bolove u želudcu, popijte malo vode sa limunom i odmah ćete osetiti olakšanje.

Podstiče detoksikaciju
Stručnjaci preporučuju da svakodnevno unosite namirnice koje podstiču detoksikaciju organizma, a upravo će to napraviti voda sa limunom. Limun ima odlična detoksikacijska svojstva koja će pomoći u održavanju zdravlja celokupnog sistema.

Smanjuje sluz
Ako ste ljubitelj mlečnih proizvoda, naročito mleka, verovatno u jutarnjim satima imate nakupljenu sluz unutar usne šupljine. Jednom kada počnete da pijete vodu sa limunom, primetićete da se nivo sluzi u usnoj šupljini i grlu drastično smanjila.

Smanjuje nivo upale
Upala može uzrokovati niz zdravstvenih tegoba. Limun ima protivupalno delovanje i definitivno vam može pomoći u ublažavanju i prevenciji upale. Istraživanja su pokazala da hronična upala u telu može da poveća rizik od nastanka niza bolesti.

Veća nivo energije
Ako svaki dan vodite borbu s popodnevnim umorom, počnite piti vodu s limunom. Možete piti vodu s limunom umesto kafe ili pak uz kafu. Gotovo odmah ćete osetiti povećanu nivo energije, a istraživanja su pokazala da sam miris limuna može ublažiti umor.

Pomaže u održavanju zdravlja celokupnog organizma
Uopšteno gledano, voda s limunom je odličan način da ostanete nehidratizirani i potstaknete zdravlje celokupnog organizma. Voda sa limunom neće učiniti čuda za vaše zdravlje. Potrebno je usvojiti druge zdrave životne navike, a limun može dodatno poboljšati vaše zdravlje.

Izvor: Centar zdravlja
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Iscjeljujuća moć vode

FhS253y.jpg


Voda je medij (element) vezan za naš psiho-emocionalni sklop i sfere nesvjesnog. Poznato je da se japanski naučnik, Masaru Emoto, bavio istraživanjem vode, zamrzavajući nekoliko tisuća različitih uzoraka vode i promatranjem njihovih kristalnih formi. Tom prilikom uočeno je da kristali vode nepogrešivo reagiraju na određene zvučne forme (frekvencije riječi ili melodije), pa čak i na esencijalno ulje određenog cvijeta, kristal vode je reagirao tako što je formirao oblik tog cvijeta. Evidentno je da voda vrlo lako usvaja i memorizira informacije, ali isto tako, možemo zaključiti da je voda čisto, izvorno znanje, inteligentna sila koja je sama po sebi pasivna sve dok ne dođe u kontakt s određenim informacionim poljem, gdje se počinje ponašati u skladu s primljenom informacijom.

S druge strane, od pamtivijeka se voda koristi za čišćenje i otpuštanje nečistoća, kao i u raznim ritualima duhovnog liječenja i narodnih bajalica u kojima se vodi predaje “da odnese urok” ili se na vodu uče razne molitve, stavljaju zapisi i sl., te se ta voda koristi za piće, kupanje ili čišćenje prostora.

Mi proživljavamo različita životna iskustva koja ostaju zabilježena u rezervoarima nesvjesnog kao psiho-emocionalni utisci. Ako smo jednom imali neprijatno iskustvo s nekom osobom, cijeli život nosimo taj ožiljak i plašimo se ponovnog kontakta s tom osobom, imamo jako uvjerenje koje nas podsjeća da se držimo što dalje, kako se ne bismo ponovo opekli. Kad god ugledamo tu osobu ili mislimo na nju, naše vodeno tijelo ili psiha reagira stvaranjem istih kristalnih oblika. Prijatna iskustva dovode do stvaranja pravilnih oblika, poput cvijeta, pahuljice i sl., dok negativna iskustva stvaraju kristal slomljene ili nepravilne strukture. Dokle god postoji negativna reakcija na određenu misao ili pojavu, to je znak poremećaja kristalne strukture i postojanja iskrivljenih formi (uvjerenja). Naš fizički lik, izraz lica, sjaj u očima, čistoća kože govore o dominantnim formama unutar nas.

Afirmacije “ja sam sretan”, “ja sam zdrav”, “ja sam bogat” imaju svrhu da liječe te nepravilnosti, ali dosta osoba će reći da ne osjeća nikakve efekte afirmacija. Problem je što su afirmacije prezentovane na potpuno pogrešan način. Mi imamo čitav sistem informacija unutar nas. Imamo programe, iskustva, bolesti, način reagovanja, odbrambene mehanizme, imamo osobe koje su smještene u svoje foldere – “poželjan, nepoželjan, simpatičan, antipatičan” i u našem supitlnom psiho-emocionalnom tijelu oni su zabilježeni kao informacija, koja bi se mogla okarakterisati kao odgovarajuća kristalna forma. Sve je na suptilnim nivoima stvar božanske geometrije i svaki se energetski obrazac može okarakterizirati numerički ili geometrijski. Sve ima svoj proces nastajanja. O tome dosta govore istočnjačke yantre.

Kada smo depresivni i napeti, okupamo se toplom vodom ili ležimo u kadi vode i osjećamo kako napetost popušta. Većina nas, idealan odmor zamišlja negdje na moru, skoro je nezamisliv odmor bez vode, boraveći u morskoj vodi, otpustimo i zaboravimo sve probleme, osjećamo se jako ugodno i opušteno. Voda je medij oslobađanja, otpuštanja. Čista prirodna voda ima informaciju od minerala s kojima dolazi u dodir zbog čega postaje ljekovita. Voda je pasivan, reaktivan element, za razliku od vatre koja je aktivna. Voda samo reagira na određenu informaciju, pri čemu stvara oblik. Ona se ne bori, ne odupire, već usvaja, prihvaća, prilagođava. Pogledajmo kapljicu vode, ona se ničemu ne odupire, već jednostavno teče i spaja s drugim kapljicama, tvoreći ocean. Ona se prepušta i tako sebi produžava život. Kada bi se kapljice vode ponašale poput nas, zgrčeno i odvojeno, imali bismo bezbroj pojedinačnih kapljica koje bi ubrzo usahle.

S obzirom da je voda prijemčiv element, ona će vrlo lako očistiti prljavštinu (informaciju) na način da je prihvati k sebi i ima sposobnost izravnanja nepravilnosti. Slana morska voda je idealan čistač. Da nije tako, zamislimo šta bi bilo sa silnim uginulim morskim životinjama ili zagađenim rijekama i kanalizacijom koje se slijevaju u more. Voda apsorbira najveće nečistoće i otpad. Morska sol poništava sve informacije i idealan je energetski čistač. Naše suze su slane i one nas emotivno pročišćavaju.

Duhovni iscjelitelji koriste vodu u koju su pohranili određenu informaciju. Islamska religija nudi dosta različitih molitvi i ajeta iz Kur’ana koje mogu biti izučene na vodu, da se zatim ta voda pije. Kada pogledamo doslovni prijevod određene molitve, ona nema direktnu vezu s problemom koji imamo, već nosi univrzalnu poruku. Mi ćemo se možda pitati kako ja mogu učenjem ove molitve riješiti problem koji imam.

Odgovor je više nego jasan. Univerzum je mnogo inteligentniji od nas. Mi imamo dosta informacijskih grešaka, zbog čega se držimo i nekih nezdravih uvjerenja, patimo od nedostatka ljubavi i sl. Učenjem molitvi, mi radimo na ispravljanju takvih grešaka i time ozdravljujemo kompletan sistem, a ne samo jedan problem. Učenjem molitve na vodu mi pojačavamo njenu vibraciju koja dopire do svake stanice organizma.

S druge strane, imamo različite oblike “iscjeljivanja” problema koji su u širokoj upotrebi. Žena se obrati duhovnjaku jer je muž vara. Ovaj joj da vodu i kaže da je sipa mužu u jelo i piće. Ona ne poznaje sadržaj informacije koja je pohranjena u vodi. Nakon izvjesnog vremena, dođe do prividnog poboljšanja, ali se kasnije vraća na staro. Tu je problem mnogo kompleksniji, jer je prijevara samo posljedica nečega, a ne uzrok. Žena vidi ljubavnicu kao uzrok svojih problema. Vidi muža koji griješi. Tu je fokus izmješten izvan nje. Nema sagledavanja niti priznanja vlastitih grešaka i ona postaje apsolutna žrtva. Žena ima savršen alibi za mržnju, netrpeljivost, negativne misli, uz punu podršku bliskih osoba. Tu se stvara dosta novih informacionih nepravilnosti i situacija se pogoršava. Ovakvi, pogrešni načini “liječenja” samo doprinose pogoršavanju situacije. Međutim, komercijalni vidovnjaci i duhovnjaci su uglavnom vođeni osobnim interesima i svjesno griješe, jer kada bi rekli ženi da treba iscijeliti svoje greške i nepravilnosti, to ne bi bila “roba” po koju je dotična došla i izostao bi financijski rezultat.

Izvor: Duhovni-razvoj.blogspot.com
 
Natrag
Top