Voda - najbolje piće

Član
Učlanjen(a)
26.10.2012
Poruka
71
voda(1).jpg


• „Voda je najbolja od svih stvari.“ Pindar,Olimpijske ode
„Na ovom svijetu nema ničeg blažeg ni istančanijeg od vode. Ali ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno.“ Lao Ce
• „Voda je opšte, nasljedno dobro čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi." citat iz Evropske povelje o vodi
• „Voda je pokretač prirode.” Leonardo da Vinči
• „Voda je najplemenitiji od svih elemenata." Pindar
• „Voda je materija od koje zemlja ne može ništa sakriti; isisava ono najdublje skriveno u njoj i stavlja u naša usta.” Žan Žirado
• „Ukoliko postoji čarolija na ovoj planeti, ona je u vodi.“ Loren Ejsli
• „Voda čini vezu sa našim susjedom, dubljom i kompleksnijom od bilo koje druge.” Džon Torson
• „U vremenu kad je čovjek zaboravio na svoje porijeklo, kad je slijep da prepozna i svoje najsušnije potrebe da preživi, voda i ostali izvori su postali žrtve njegovog nehaja.” Rakel Karson
• „Razumjeti vodu znači razumjeti kosmos, čuda prirode i sam život.“ Masaru Emoto
• „Ko ne brine o vodi ne brine za bolje sjutra.“ Stara irska poslovica
• „Zaboravljamo da ciklus vode i životni ciklus predstavljaju jednu cjelinu.“ Žak Kosto
• „Hiljade ljudi živjelo je bez ljubavi, bez vode nijedan.“ V.H. Auden
• „Tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda važna.“ Bendžamin Frenklin
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.01.2013
Poruka
16
Zašto je važna voda?

Zašto je važna voda?

Da li ste znali koliko je voda važna? Svi znamo za činjenicu da naš organizam bez vode ne može pravilno da funkcioniše, a nekoliko dana konstantne dehidriranosti vodi u sigurnu smrt. Sama ta činjenica dovoljna je da Vas primora na koju čašu vode više tokom dana. Ali, krenimo redom..

Zašto je voda važna?
Da bismo pravilno odgovorili na ovo pitanje iznećemo nekoliko činjenica. Naše telo se sastoji najvećim procentom (oko 70%) od vode. Gubitkom samo 2% od ukupne količine javljaju se takozvani “slabi simptomi” kao što su subjektivni osećaj dehidriranosti, suva usta, gubitak apetita, nešto tamniji urin od uobičajenog itd.. Ukoliko naše telo izgubi oko 4-5% vode moguće su pojave glavobolja iz prostog razloga što, suočivši se sa isuficijencijom vode, organizam za rad mozga i centralnog nervnog sistema “vuče” tečnost iz mokraće – urin! Iznenadili biste se koliko problema može da otkloni samo jedna čaša vode više. Ako bismo još napomenuli ekstremnu situaciju gde naše telo ostane bez 10-12% tečnosti, pri kojoj se javljaju ozbiljni telesni problemi kao što su zamagljen vid, teško disanje, znatno smežurana koža, povraćanje i slično, u potpunosti je jasno koliko je voda važna.

Da li postoji nešto kao prevelik unos tečnosti u organizam?

Objasnili smo esencijalnost vode. Ali, da li postoji tako nešto što bi moglo da se nazove preterivanje sa unosom vode? Nažalost, da – postoji! Piti vodu u većim kolilčinama ili brže nego što naš organizam može da je procesuira i iskoristi može imati teške posledice za unutrašnje organe. Dobar parametar procene koliko smo hidrirani je boja urina. Naime, kao što je već pomenuto, prilikom nedostatka tečnosti urin poprima nešto tamnije nijanse i to je sasvim siguran znak početne dehidriranosti. Sa druge strane, preveliki unos vode ima za posledicu prozirnu boju urina. Ova nijansa nije toliko opasna, ali svakako pruža informaciju da se naš dnevni unos vode povećao.

Koliko vode treba piti?

Neka optimalna količina unete tečnosti bi trebala da bude 1l na 25kg telesne mase. To otprilike znači da bi osoba od 80kg trebala da unese nešto više od 3l tečnosti dnevno. Da li je to sve voda? Odgovor je negativan. Premda veliku količinu od pomenute 3l čini voda, jedan deo “otpada” na tečnost dobijenu kroz redovan unos voća, povrća, drugih vrsta tečnosti i ostale hrane. Osobe koje se bave fizičkom aktivnošću bi, svakako, trebale da pojačaju svoj unos tečnosti u organizam, kontrolisano.

Da li treba piti vodu tokom treninga?

Postoje zablude kako velika količina vode može dovesti do problema tokom fizičke aktivnosti. Ukoliko se zadovolji parametar da unos vode bude optimalan, ovo nije tačno. Naime, svakako da je pogrešno neposredno pred, na primer, cardio-vascularni deo treninga uneti 1l vode jer ta količina ne može da se iskoristi datog trenutka, a usput nas i remeti u “akciji” otežavajući performans! Idealno bi bilo unositi tečnost na svakih 15-20min treninga (ne više od dovoljne količine da se izbegne dehidriranost), ukoliko taj trening traje sat vremena ili nešto duže!

Izvor: Trx.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ovu naviku imam već godinama, ali nisam znala da od nje ima toliko koristi. Probajte, nije teško, a mnogo znači.

voda.jpg
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mozak traži čašu vode

Mozak traži čašu vode

Kako se reguliše količina tečnosti u organizmu i koji je zadatak receptora za žeđ

1.jpg
Preterani unos tečnosti, naročito posle velikih fizičkih napora može da bude fatalan

SA SVAKOM čašom vode koju tokom dana popijemo pomažemo organizmu da bolje radi.

Voda čini oko 70 odsto telesne težine čoveka, i osim što učestvuje u metabolizmu, prenosi hranljive materije u ćeliju i otpadne materije metabolizma iz ćelije, omogućava olakšano kretanje, ima važnu ulogu u biohemijskim procesima, cirkulaciji, termoregulaciji. Ipak, sa uzimanjem tečnosti ne treba ni preterivati, ali ga ne treba ni zanemarivati, dovoljno je samo da se ispoštuju dnevne potrebe.
Koliko je telu tečnosti potrebno, zavisi od mnogih faktora - starosti, pola, klimatskih uslova, fizičke aktivnosti.
Da bi u telu uvek bilo tečnosti koliko treba, brinu osmoreceptori koji se nalaze u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za kontrolu endokrinog sistema i autonomnih funkcija.

Ovi receptori su osetljivi na promenu osmolalnosti (količine rastvorene supstance) plazme.
- Postoje dve grupe osmoreceptora i one su smeštene u različitim delovima hipotalamusa - objašnjava profesor dr Miloš Žarković, endokrinolog Instituta za endokrinologiju, dijabetes i poremećaje metabolizma Kliničkog centra Srbije. - Jedna grupa reguliše unos tečnosti, i čim osmolalnost pređe određeni nivo, osećamo žeđ. Druga grupa reguliše lučenje adiuretskog hormona koji dovodi do zadržavanje vode na nivou bubrega. Ukoliko je osmolalnost visoka (nema dovoljno tečnosti) luči se ovaj hormon i voda se zadržava u organizmu, a ukoliko je osmolalnost niska (ima previše tečnosti), lučenje ovog hormona iz hipofize prestaje, i voda se izmokrava. Osim toga, pijenje vode trenutno prekida lučenje adiuretskog hormona, pre nego što nastane promena osmolalnosti, verovatno tako što se stumulišu receptori u grlu.
Receptori za žeđ predstavljaju specijalizovane neurone koji su u stanju da osete promenu osmolalnosti (količine rastvorene supstance) u krvi. Kada se to desi ovi receptori šalju signale ka hipofizi, žlezdi koja koordiniše rad drugih žlezda. Ukoliko nema dovoljno tečnosti u organizmu hipofiza luči adiuretski hormon i bubreg zadržava vodu, a luči veoma koncentrovanu mokraću i tako izbacuje višak rastvorenih supstanci iz organizma. Druga grupa osmoreceptora šalje signal ka mozgu koji dovodi do osećaja žeđi.

- Vodu pijemo da bismo održali cirkulišući volumen, prvenstveno da bi kroz krvne sudove išla dovoljna količina tečnosti, jer kada nema dovoljno tečnosti, krvni sudovi se prazne i pada pritisak. Drugi razlog je da bismo održali osmolalnost, odnosno da bi količina natrijuma i drugih supstanci u krvi i drugim telesnim tečnostima bila normalna - kaže dr Žarković. - Tečnost koja se nalazi u ćelijama i izvan njih ima određenu koncentraciju rastvorenih supstanci i određene karakteristike. Ako ima previše rastvorenih supstanci, tečnost postaje nepovoljna za organizam. Za ljudski organizam je od velikog značaja koncentracija natrijuma.

2.jpg

Ako u tečnosti koja se nalazi u ćeliji ima manje natrijuma nego u tečnosti koja je okružuje, voda će, kroz membranu koja ih razdavaja, da krene iz ćelije napolje, jer natrijum ne može da prođe kroz barijeru. A organizam teži da koncentracija natrijuma sa jedne i druge strane membrane bude ista. Kao rezultat toga ćelija će da se smežura. Ako pak u ćeliji ima više natrijuma nego u tečnosti koja je okružuje, natrijum će da upija tečnost, ćelija će da bubri, da se naduva, što je veoma opasno naročito za mozak.
Ako nastane otok mozga, on nema gde da se širi, počeće da gura strukture odozgo naniže, i ako se pritisne deo gde prolazi kičmena moždina u kojoj su centri za disanje, čovek će da prestane da diše i da umre. A kako i tečnosti u mozgu (krvotok i cerebrospinalna tečnost) imaju određeni volumen, kada se ćelije naduvaju, smanjiće se protok krvi.

- Da bi koncentracija rastvorenih supstanci uvek bila u normali pijemo vodu i izbacujemo višak - objašnjava dr Žarković. - Potrebna količina tečnosti zavisi od fizičke aktivnosti, spoljašnje temperature, kao i drugih faktora koji utiču na gubitak ili uzimanje tečnosti. Ukoliko je osoba zdrava, organizam je u stanju da reguliše potreban unos tečnosti. U principu, potreba za tečnošću je 30 do 40 ml po kilogramu telesne težine na dan za odrasle, ali intenzivna fizička aktivnost i visoka temperatura mogu značajno da povećaju potrebu za tečnošću. Dnevne potrebe organizma za vodom su specifične i kod trudnica i majki koje doje.
Starenje smanjuje osećaj žeđi i povećeva koncentraciju adiuretskog hormona, što čini stare osobe osetljivijim na poremećaj unosa tečnosti. Pušenje, odnosno nikotin jak je stimulus za sekreciju adiuretskog hormona. I u jednom i u drugom slučaju receptori za žeđ će signalizirati kada treba posegnuti za čašom vode, ne treba na silu da se pije.

- Preterani unos tečnosti, naročito posle velikih fizičkih napora može da bude fatalan - upozorava dr Žarković. - Bubreg ne može da adekvatno izluči tečnost, a adiuretski hormon se ne luči pravilno. Unos prevelike količine tečnosti može da dovede do fatalnog oticanja mozga. U tim situacijama treba uzimati dovoljno tečnosti, ali oko 10 odsto manje od količine izgubljene tečnosti.

NEŽELJENE KALORIJE IZ SOKOVA
Voda najbolje gasi žeđ, a ukoliko radije pijete neke druge napitke, trebalo bi da znate da postoje i oni koji izazivaju dehidriranost, i postižu suprotan učinak od željenog. - To su alkoholna pića i napici koja sadrže kofein, kao što je kafa, čaj i koka-kola, jer je potrebno više vode da se oni prerade nego što je unesemo konzumiranjem - kaže Jasmina Stojanović Ristivojević, nutricionista dijetetičar. - Sokovi i napici za sportiste smanjuju žeđ, ali s njima unosimo i često neželjene kalorije, i zato ih treba uzimati kao užinu.


ČUVA VITALNOST, USPORAVA STARENJE

Popijte jednu ili dve čaše vode ujutru, to je odlično za čišćenje tela. Uzmite vodu između doručka i ručka, kao i između ručka i večere. Pre nego što odete na spavanje, takođe popijte vodu ili nezaslađen čaj. Voda čuva vitalnost, poboljšava kvalitet života, usporava starenje, a utiče i na lepotu.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voda i limun za vitkost i imunitet

Voda i limun za vitkost i imunitet

Konzumiranjem čaše mlake vode sa pola isceđenog limuna svakog jutra možete ubrzati metabolizam, ojačati imunitet i smanjiti osećaj gladi.

1.jpg

Ovaj napitak od limuna, koji bi trebalo da bude sobne temperature, bogat je vitaminom C i jača imunitet, a pomaže i telu da se bori sa prehladama.

Pored toga, nutricionisti kažu da vitamin C iz limuna pomaže telu da apsorbuje gvožđe, posebno ono koje nalazimo u namirnicama koje nisu životinjskog porekla, prenosi portal herbateka.eu.

Sok limuna sličan je strukturi želudačnih sokova i ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt, tako što podstiče njihovo izlučivanje. Dobar je i protiv gorušice i nadutosti.

Limun pomaže i u borbi protiv starenja kože. Antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože. Vitamin C iz limuna pomaže u izgradnji kolagena koji drži bore pod kontrolom.

Ovaj citrus sadrži i pektin koji stvara osećaj sitosti. Limunov sok deluje i kao diuretik, podstiče proizvodnju urina, čisti urinarni trakt. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora.

Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima i deluju dezinfekciono. Čaša limuna i vode umesto jutarnje kafe znatno je zdravija.

Mlaka voda sa limunom štiti zdravlje, umanjuje stres i depresiju, a osim toga sadrži vitamin P koji povoljno deluje na prokrvljenost kapilara i uopšteno prokrvljenost organizama. Osim što pomaže kod zaceljivanja rana, limunski napitak dobar je i za zdravlje kostiju, tkiva, hrskavice, a smiruje i upalne procese.

Izvor i foto: Novi magazin
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voda najbolji saveznik dijete

Voda najbolji saveznik dijete

Podvrgavanje bilo kakvoj dijeti može biti znatno lakše uz pomoć obične vode, ona pomaže da zavarate glad, da sagorite više kalorija i oslobodite se štetnih materija.

1.jpg

Dolaskom leta mnoge dame su sklone počinjanju drastičnih dijeta, ne bi li u kupaćem kostimu izgledale što atraktivnije. Međutim, većina nije svesna koliko u tome može da im pomogne obična voda.

Ako želite da smanjite unos kalorija, čaša vode pre svakog obroka može vam pomoći u tome. Imaćete osećaj sitosti i nećete moći da se prejedete. Voda takođe pomaže i da otklonite "zabune" u svom telu, jer nije retko da mislite da ste gladni, a zapravo ste samo žedni.

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, vaš metabolizam se usporava, što proces slabljenja čini gotovo nemogućim. Ako pijete više vode, organizam je u stanju da sagori više kalorija bez osećaja umora. Nutricionisti preporučuju čašu vode odmah ujutru, na prazan stomak.

Dehidratacija može da dovede do nepravilnog funkcionisanja organizma. Pored toga, voda je "odgovorna" i za izgled vaše kose i kože, ali nemojte da pijete više od 2 do 2,5 litara dnevno ako vam ne prija.

Kada vežbate ili se bavite nekim oblikom rekreacije, telo se kroz znoj oslobađa štetnih materija, a da biste ubrzali njihovu eliminaciju, pomoći će vam voda.

Savet svim damama koje misle da imaju višak, je da se ipak ne podvrgavaju strogim dijetama na visokim temperaturama jer mogu ugroziti svoje zdravlje.Tajna vitkog izgleda se ne krije u dijetama već u umerenoj ishrani, redovnim vežbama i pravilnom hidriranju organizma.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Tina Philips/FreeDigitalPhotos.net

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lepo pričaj, voda te sluša

Lepo pričaj, voda te sluša

Voda, čudesna tečnost koja život znači, eliksir mladosti i zdravlja . Stručnjaci tvrde da voda "pamti", "voli" klasičnu muziku, lepe reči i nežnosti, ali i da poprima lekovita svojstva svih materija i biljaka sa kojima dođe u kontakt

1.jpg

BEZBOJNO hemijsko jedinjenje kiseonika i vodonika (H2O) koje je osnova života na našoj zemlji, u različitim formama prekriva preko 70% zemljine površine. Ova jednostavna, a sa druge strane tako čudesna tečnost, daje nam mora, jezera, reke, kišu, led, sneg, možda i najlepšu atmosfersku pojavu - dugu... Ona nas krepi, isceljuje, relaksira, pročišćava...

Koliko je važna dokazuje činjenica da su sve poznate civilizacije u istoriji bujale baš pored velikih voda. Egipat je stasao pored Nila, Mesopotamija uz Tigar i Eufrat... baš kao i moderne prestonice i veliki svetski centri kao što su London, Pariz, Tokio...
Voda "živi", tvrde neki stručnjaci i smatraju da je ona akumulator i transformator svih energija koje postoje na zemlji i u svemiru.
Počinje svoj "život" onog trenutka kada padne na zemlju kao kiša i tada je potpuno čista, ne sadrži nikakve minerale i elemente. Međutim, na svom putu oko sveta, ona apsorbuje sve na šta naiđe i nastavlja svoj put kroz reke, jezera, mora. Isparava, odlazi u oblake i ponovo se vraća... Neki naučnici veruju da voda usput ostvaruje interakciju sa svim bićima i životnim procesima na zemlji, preuzima svojstva svega na šta naiđe i prenosi ih dalje.
Stručnjaci tvrde da se prirodna izvorska voda sastoji od 18 različitih molekularnih jedinjenja i 15 raznovrsnih jona, dok destilovana i "kišnica" ne sadrže te elemente.
Voda u izvornom obliku pravi je eliksir zdravlja i mladosti, daleko blagotvornija od one koja je nastala laboratorijskim sjedinjavanjem vodonika i kiseonika. Isceljujuće moći vode poznate su vekovima, a čudotvorni izvori najčešće se nalaze pored manastira i svetilišta.
Vatikan priznaje da na svetu postoji 65 takvih izvora, koje svakodnevno posećuju milioni ljudi u nadi da će ih magične moći vode dovesti do zdravlja.
Vernici smatraju da i obična voda postaje isceljujuća blagosiljanjem, a tradicija osveštanja vode datira još iz 2. veka nove ere. Voda se koristi prilikom krštenja, a pravoslavni sveštenici svetom vodom osveštavaju kuće vernika pred krsnu slavu ili velike hrišćanske praznike.
Ali, voda je lekovita čak i kada je sasvim obična. Njen zvuk čuda čini za psihu. Istraživanja pokazuju da žubor vode, ili tzv. "bela buka" blagotvorno deluje na zdravlje, pa ne čudi što se akvarijumi, kućne fontane, pa čak i mašine koje proizvode ovakav zvuk preporučuju svima sa slabijim živcima.
Danas ne postoji nijedan kozmetički preparat koji ne navodi hidrataciju kao glavni kvalitet, a blagotvornost kupanja u toploj vodi i detoksikacija u saunama i parnim kupatilima danas je maltene stvar opšte kulture i brige o zdravlju. Hidroterapija upražnjavana je još u staroj Grčkoj i starom Rimu gde su postojale “sudatorije”, sobe koje su se koristile kao parna kupatila. Od latinske rečenice “solus par agua” (lečenje pomoću vode) potiče i reč SPA, danas sinonim za banju u mnogim svetskim jezicima.
Voda je, takođe, najobilnija supstanca u čovekovom telu. Njeno učešće u težini je do 60% kod odraslih i 80% kod dece.
Spektralnom analizom svetlosti utvrđeno je da molekula vode ima u međuzvezdanom gasu, pa je gotovo izvesno da voda postoji i u drugim galaksijama. Ima indicija da se na nekim satelitima velikih planeta voda nalazi u tečnom stanju, pa čak i da ispod tankih kora od leda postoje veliki okeani tečne vode, što naučnike navodi na zaključak da nismo sami u svemiru.

2.jpg

Spiritualisti smatraju da je voda ogledalo ljudske svesti, a kako čini ogroman procenat našeg organizma, to kako se prema vodi ponašamo, određuje i našu sudbinu i životni put. S obzirom na to da se čovekov mozak sastoji čak od 90% vode, upravo je voda ta u kojoj se odvija najveći broj hemijskih procesa u organizmu, što je bez konkurencije čini najzdravijim napitkom na svetu.
Postoji i teška voda, koja ubrzava starenje, negativno utiče na metabolizam i predstavlja neutronski usporavač u nuklearnim reaktorima. Dokazano je da u vodi nastaloj topljenjem glečera ima 20 puta manje teške vode nego u onoj koja teče sa česme, pa takvu "laku vodu", dragocen dar prirode, koriste i tibetanske lame, poznate po dugovečnosti i vitalnosti.
Često, naročito u reklamama za deterdžente, čujemo izraz tvrda voda. Iako se smatra da takva voda nije dobra, naučnici su dokazali suprotno. Ona je bogata kalcijumom i magnezijumom, elementima neophodnim za dobro zdravlje. Kada govorimo o pijaćoj vodi, problem je zapravo kamenac koji se javlja kao posledica transporta kroz vodovodne cevi, promene pritiska i temperature. Prirodne mineralne vode predstavljaju posebnu grupu podzemnih voda koje se razlikuju od vode za piće iz česme prema sadržaju minerala, oligoelemenata ili drugih sastojaka. Leče reumatizam i povrede nervnog sistema. U Srbiji je registrovano preko 200 izvora mineralnih voda, što nas čini jedinstvenim u svetu.
Bez vode ne možemo, potrebna nam je svake sekunde našeg života. "Česmovača”, koju bije glas da nije čista, može se pretvoriti u zdravu vrlo jednostavno - odleđivanjem. Naime, posle zamrzavanja i odleđivanja u vodi ostaje talog na dnu u kojem se zadržavaju sve toksične supstance. Stručnjaci tvrde da, ipak, ne bi trebalo da eksperimentišemo i da je flaširana voda najbolji izbor, a na vama je samo da odaberete omiljenu.

3.jpg

KRISTALI "VOLE" MOCARTA
Čuveni austrijski naučnik Viktor Šauberger, 20-ih godina prošlog veka, tvrdio je da je voda živa, odnosno da se ponaša kao živo biće, da ima svoj životni vek i sudbinu, i da, ako sa njom nepravilno postupamo, može da se "razboli" i "naljuti". Tvrdio je da svoja stanja može da prenese i na ostale žive organizme koji je okružuju, pa tako utiče na ljude, životinje, biljke...

Njegova istraživanja potvrdio je i japanski naučnik Masaru Emoto, koji je ispitivao kako se voda "ponaša" kada se izloži različitim spoljnim uticajima, kao što su, na primer, reči, muzika, misli, pa čak i molitva. Uzeo je uzorke vode iz jezera, reka i izvora, zamrzavao ih, izlagao raznim uticajima i proučavao ispod mikroskopa. Došao je do zapanjujućih rezultata.
Primetio je da voda iz prirodnih izvora, odnosno ona koja je čista i neprerađena, koja dolazi iz "zemljine utrobe", formira potpuno jedinstvene i vrlo pravilne heksagonalne kristalne oblike izuzetne lepote, koji su pod mikroskopom izgledali kao prava umetnička dela. Sa druge strane, kristali iz zagađenih voda, hemijski prerađenih ili tretiranih bili su deformisani, nepravilni i ružni.
Zamolio je tada sveštenika iz lokalnog hrama da očita molitvu zagađenoj vodi koji je zamrzao i ponovo posmatrao. Dogodilo se nešto čudesno - kristali su se posle molitve ispravljali, dobijali lepe i pravilne oblike, baš kao i oni iz prirodne, čiste izvorske vode.
Takođe, voda jako voli klasičnu muziku, a posebno "uživa" u delima Baha i Mocarta, pa kristali koje voda formira budu perfektnog oblika, gotovo geometrijski pravilni. Ali, zato, na primer, posle pesme Elvisa Prislija "Heartbreak Hotel", kristali se deformišu i izgledaju kao napukli. Voda mnogo voli i nežne reči, pa je bila savršena kada joj se govorilo "hvala", "izvoli", "volim te", ili joj se uputio bilo kakav nežan gest ili znak ljubavi.
Voda ne voli agresiju ni mržnju, baš kao ni "brzu" muziku. Na grube reči i loše ponašanje, tehno ili hevi-metal muziku, reaguje uvek isto - ne formira kristale.
Još jedna neverovatna reakcija vode primećena je nakon što se u čašu doda samo jedna kap aromatičnog ulja bilo koje biljke. Ledeni kristali poprimaju oblik cveta biljke čije je ulje dodato.
Upravo na tome se bazira teorija da voda poprima lekovita svojstva materija ili biljaka. Zanimljivo je da, iako se bezbroj puta razredi, kristali vode ostaju isti i lekoviti su baš kao i prilikom najjače koncentracije biljaka. Na tome se bazira i homeopatija, a homeopate rastvaraju supstance sve dok one postanu nevidljive u vodi. Ali, čak i kada se to dogodi, blagotvorna dejstva razlaganih supstanci ostaju, što se objašnjava sposobnošću vode da “pamti”. Međutim, homeopate upozoravaju da će nam upravo ta osobina "doći glave". Jer, voda pamti i hemikalije i otrove koje ispuštamo u atmosferu, reke i mora, i bez obzira na to koliko je kasnije "glancamo", filtriramo i tretiramo, ona će nam sve vratiti.

4.jpg

ZANIMLJIVE ČINJENICE
* Gotovo svaka ćelija zahteva vodu za pravilan rad organizma i ne postoji metabolički proces koji se može odvijati bez nje. Voda poboljšava mentalne funkcije, pomaže pri gubitku kilograma, ona je gorivo za rad mozga i zaštitnik od raznih bolesti
* Ljudi mogu živeti ceo mesec bez hrane, ali bez vode samo nedelju dana
* Voda sprečava karijes, jer proizvodi nekoliko važnih telesnih tečnosti, uključujući i pljuvačku, a prosečna osoba potroši od tri do četiri čaše vode dnevno samo na disanje i znojenje
* Gotovo 95% vode na Zemlji je slano, neprimereno za piće. Manje od 1% slatke vode je pogodno za piće, a najveći deo nalazi se u polarnom snegu i ledu. Drugim rečima - od 100 l vode manje od polovine male kašičice je raspoloživo za piće
* Prema izveštaju Ujedinjenih nacija o ljudskom razvoju gotovo trećina ljudi na planeti nema pristup čistoj vodi, a više od polovine svetskih reka ozbiljno je zagađeno
* U poslednjih 50 godina zbog vode je bilo čak 37 ratnih sukoba
* Litar vode težak je 1,01 kilogram
* Led je 9% lakši od vode, a osobina vode da se prilikom zaleđivanja širi samo je jedna od četrdesetak anomalija kojima je “obdarena” ova tečnost
* Tokom života popijemo oko 75.000 litara vode.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koliko čaša voda nam je zaista potrebno?

Koliko čaša voda nam je zaista potrebno?

Voda je neophodna za svaki metabolički proces u telu, ali treba li je piti pre nego što osetimo žeđ

1.jpg

POSTOJI niz konfuznih informacija vezanih za vodu i žeđ. Da li popiti osam čaša dnevno?

Treba li piti vodu pre nego što osetimo žeđ?
„Voda je neophodna za svaki metabolički proces u telu“, kaže Peni L. Vilson, dijetetičarka u Institutu za sportsku medicinu u Hjustonu. „Ona je za organizam, u stvari, ono što je gorivo za automobil“. Evo nekoliko mitova i činjenica o vodi i hidrataciji:

Pijte osam čaša dnevno:
Koliko ćete tačno čaša u toku dana popiti je individualna stvar. „Osam čaša je potpuno proizvoljna količina“, kaže Suzan Jeardžin sa Univerziteta u Južnoj Karolini. „Svi, a naročito sportisti, imaju različite potrebe“. Američki institut za medicinu preporučuje čak veće dnevne količine, 2.700 ml za žene i 3,5 litara za muškarce.


Bistar urin je pokazatelj hidriranosti
: „Sve dok je bledožut, kao limunada, hidrirani ste“, kaže Jeardžinova. Ako je potpuno bistar, to znači da, možda, preterujete. S druge strane, ako je urin boje soka od jabuke ili čak tamniji, pa još ima i miris, to je znak da niste pili dovoljno vode.


Kofein dehidrira
: Kofein se ponaša kao diuretik? Nije baš tako. „Nedavno istraživanje pokazalo je da ako popijete 250-300 ml, što je dve šolje kafe, ona će minimalno povećati izbacivanje urina za otprilike tri sata posle konzumiranja“, objašnjava Jeardžinova.


Žeđ nije uvek dobra za hidrataciju
: Žeđ je najbolji pokazatelj da vam nedostaje voda, a neki stručnjaci bi rekli da ona govori da vam još nešto nedostaje. Oni smatraju da bi bilo dobro da znate koliko tačno se znojite, naročito ako trčite na duge staze. Dag Kaza, profesor sa Univerziteta Konektikat, kaže da to možete da izračunate lako. Izvagajte se nagi pre i posle trčanja. Uračunajte u to i koliko ste vode popili tokom trčanja. Svakih pola kilograma koje izgubite prevedite u oko pola litre tečnosti. Kaza ističe da ne bi trebalo piti više tečnosti nego što je gubite.

Čista voda najbolje hidrira: Voda nije najbolji izbor za sve situacije. Za lakše, jednočasovno trčanje tokom hladnijih dana, pijuckanje vode je dovoljno. Ali, ako vas očekuje duža trka, i to tokom avgustovskog jutra, kada se mnogo znojite i izbacujete so, ubacite i malo natrijuma. So pomaže da sačuvate vodu, a i ređe ćete urinirati. Sportski napici i voda obogaćena elektrolitima dobra su rešenja.

Mnogo vode dobro je za detoksikaciju:
„Nema dokaza da ogromne količine vode čiste organizam“, kaže dr Stenli Goldfarb, profesor medicine na Univerzitetu Pensilvanija. „Ako ništa drugo, mnogo vode može neznatno da umanji sposobnost bubrega da filtrira krv“.


Hidriranost umanjuje rizik od toplotnog udara:
„Dehidrirane osobe su toplije“, kaže Kaza. On tvrdi da se za svaki procenat telesne mase izgubljene kroz znoj, temperatura tela povećava za pola stepena, „što čini hidrataciju veoma važnom u prevenciji toplotnog udara“. Ali, postoje i drugi faktori koji igraju važnu ulogu. Veličina tela, intenzitet vežbanja, godine, vlažnost vazduha, spoljna temperatura...

MOŽE SE I PRETERATI
„NARAVNO da možete i da preterate sa količinom“, kaže Kaza, „a to je ponekad opasno po život“. Previše vode može da dovede do simptoma hiponatremije, stanja u kojem nivo natrijuma u krvi postaje opasno nizak. Poremećaj soli i vode u telu oseti oko jedan procenat maratonaca, trkači na kraće staze, oni koji maratonsku trku završe posle više od četiri sata, i oni koji mnogo pešače ili trče u hladnijim vremenskim uslovima (kada se mnogo ne znoje).

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Flaširana voda sadrži preko 20.000 potencijalno opasnih kemikalija

Flaširana voda sadrži preko 20.000 potencijalno opasnih kemikalija

1.jpg

Ako mislite da je flaširana voda puno bolji izbor od vode iz pipe, daleki ste od istine.
Najnovije studije iz Njemačke pokazuju da osim već poznatog BPA (bisfenola A), flaširana voda može sadržati i preko 20.000 drugih otrovnih kemikalija.
Među njima je i dietilheksil fumarat (DEHF) - kemikalija koja ometa rad ljudskog hormonalnog sustava.
Do otkrića su došli Martin Wagner i njegov kolega Jorg Oehlmann sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu, zajedno s timom istraživača s Njemačkog Federalnog Instituta za hidrologiju.
Koristeći najnovije tehnologije proučavali su 18 vrsta flaširane vode na prisutnost kemikalija koje ometaju rad endokrinog sustava (EDC).
U testiranoj vodi identificirali su više od 24.520 različitih kemikalija.
Među svim kemikalijama, znanstvenike je najviše zabrinula prisutnost DEHF-a - kemikalije koja se koristi za poboljšanje fleksibilnosti plastičnih boca.
Ustanovljeno je da je upravo ona izazvala najveću anti-estrogensku aktivnost, što je veoma zabrinjavajuće.
Ostale kemikalije u tragovima također su pokazale antagonističku aktivnost, što znači da i one remete rad hormonalnog sustava.
Objavljena studija objašnjava da je 13 od 18 testiranih vrsta vode pokazalo značajnu anti-estrogensku aktivnost.
Za 16 od 18 uzoraka ustanovljeno da blokiraju androgene receptore u tijelu za zapanjujućih 90 posto.

Plastične boce nisu sigurne za upotrebu


U flaširanoj vodi pronađeno je nekoliko tisuća kemikalija štetnih za naš hormonalni sustav, što znači da plastika uopće nije sigurna za upotrebu (na što već odavno upozoravamo).

Očito je da DEHF nije jedina kemikalija koja uzrokuje značajnu štetu endokrinom sustavu, s obzirom na to da tim ovu kemikaliju nije mogao označiti kao posebno anti-androgensku.
To sugerira da postoji i neka druga kemikalija ili kombinacija kemikalija, koje se otpuštaju u flaširanu vodu iz plastike i ometaju rad naših hormona.
„Korištenjem autentičnih metoda, potvrdili smo identitet i biološku aktivnost DEHF-a i dodatnih izomera dioktil fumarata i maleata“ - izvijestili su istraživači.
„S obzirom na to da je DEHF anti-estrogenska, ali ne i anti-androgenska supstanca, zaključili smo da postoji dodatna, još neidentificirana kemikalija koja mora doprinositi antagonističkom učinku flaširane vode“.
Nakon ovih revolucionarnih otkrića možemo zaključiti da su potrebna daljnja istraživanja kemikalija koje se otpuštaju iz plastike u našu hranu i vodu, razmjera tog problema i njihovog utjecaja na naše zdravlje.

S obzirom na to da vladine agencije sigurno se neće zainteresirati za ovakva istraživanja, neovisna znanost će jednostavno sama morati preuzeti tu ulogu.
"Ovo je tek početak identifikacije spojeva koji se nalaze u ambalažnim materijalima, a ometaju endokrini sustav.“ kaže Bruce Blumberg sa sveučilišta Kalifornije.
Dodaje, da će ovaj tip analize biti jako važan za naše buduće razumijevanje kojim smo to kemikalijama rutinski izloženi i koje od njih predstavljaju opasnost za naš hormonalni sustav.
U međuvremenu, preporučujemo da izbjegavajte plastičnu ambalažu koliko god je to moguće. Umjesto plastičnih, koristite staklene bočice za vodu.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Deset čaša vode na dan topi kilograme

Deset čaša vode na dan topi kilograme

Izgladnjivanje i izbegavanje slatkiša, hleba i ostalih poslastica koje "goje" više vam neće biti neophodno. Naime, naučnici tvrde da se kilogrami mogu topiti i na mnogo jednostavniji način - uz pomoć ispijanja velike količine vode

1.jpg

Voda topi kilograme, tvrdnja je do koje su nedavno došli naučnici koji imaju dug staž u istraživanjima o gojaznosti, kilogramima i mršavljenju. Oni su nedavno izneli zaključak da ljudi koji unose velike količine vode, tačnije deset čaša tokom dana, lakše gube kilograme od ostalih koji se ne pridržavaju ovog pravila.

Voda smanjuje indeks telesne mase, odnosno ukoliko u toku dana popijete dva litra vode, manje ćete biti gladni, a samim time ćete i manje jesti. Takođe, dobar način da naterate sebe da manje pojedete je i da pre obroka popijete dve čaše vode koje će vam stvoriti mali osećaj sitosti, a samim time vas i naterati da smanjite unos kalorija tokom jela.

Voda sagoreva masti, i to čak 50 odsto masti iz tela, za razliku od kaloričnih pića koja utiču na gomilanje masnoće i kalorija u telu. Takođe, voda je odličan izvor energije za sportiste, s obzirom na to da sprečava da telo dehidrira i daje mu snagu koja mu je potrebna.

Istovremeno, ovaj magični napitak odličan je u borbi protiv mamurluka, s obzirom da je jako važno da telo bude hidrirano nakon unosa alkohola u organizam. Nije na odmet popiti i nekoliko čaša pre same zabave, a nakon pijanstva, pa čak i ako van ne bude do toga, obavezno unesite vodu u organizam.

Izvor: Telegraf.rs

 
Natrag
Top