Voće i povrće u službi zdravlja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Koren zlata vredan

Đumbir je ljutkast, vrlo aromatičan začin. Ukiseljen se često servira uz suši, a s obzirom na njegova brojna lekovita svojstva, preporučuje se u obliku toplog, zimskog napitka, koji pomaže u borbi protiv prehlade i gripa

Đumbir je biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine, a njegova posebnost krije se u noti egzotičnosti i orijentalnosti, koja ga razdvaja od odomaćenih, mediteranskih začina. Poprilično je aromatičan, jakog i oštrog ukusa i ugodnog mirisa, zahvaljujući eteričnom ulju i raznim mirisnim smolama. Obilno se koristi u kuhinjama Azije, gde njegovu važnost nadmašuje jedino so. Spada u najskuplje, najtraženije i komercijalno najviše korišćene aromatične biljke (osim bibera i paprike). Njegova cena posledica je veoma dugog procesa zrenja (pet do devet meseci).

U tropskoj Aziji uzgaja se već 3.000 godina, ali je njegovo tačno poreklo nepoznato. Đumbir se koristio i na Bliskom istoku i u južnoj Evropi mnogo pre rimskih vremena. Portugalci su ga doneli u Afriku, a Španci odneli na Karibe. Krajem 16. veka, Španci su imali rastuću trgovinu đumbirom između Jamajke i kontinentalne Evrope. Jedan je od najstarijih neevropskih začina, posebno omiljen u Engleskoj, gde se još od srednjeg veka posluživao na stolu uz biber i so kao osnovni začin, a kasnije je gotovo svaki grad imao svoj Ginger street, tj. ulicu u kojoj se obično trgovalo začinima. Đumbir se najviše proizvodi u Indiji, gde se i potroši više od polovine u bezbroj specijaliteta. Naveliko se koristi i u drugim azijskim zemljama, zatim u arapskoj kuhinji, u Švedskoj, kao i u svim zemljama britanskog Komonvelta.

Lek za sve boljke

Koren đumbira u količini od 100 grama ima energetsku vrednost od 80 kcal, a mineralni sastav mu je vrlo raznolik - u značajnijim količinama sadrži kalijum, bakar, magnezijum i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B grupe, poput vitamina B6. Kao hrana i lek koristi se već hiljadama godina, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz četvrtog veka p. n. e. navodi kao delotvoran u lečenju mučnine, bola u stomaku, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfučije, u srednjem veku evropski vladari su mu pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. veku korišćen je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ajurvedskom lečenju za poboljšanje probave, lečenje srčanih bolesti i zaceljivanje rana.


Medicinska istraživanja ukazuju na to da je koren đumbira delotvoran kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu koren đumbira za sprečavanje jutarnjih mučnina u prvim mesecima trudnoće. Takođe je dokazano njegovo pozitivno dejstvo u poboljšanju probave, jer pospešuje proizvodnju sluzi, probavnih sokova i žuči.
Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprečavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za lečenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospešuje kontrakcije srca, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, snižava nivo holesterola, deluje protivupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sistem. Ako se uzima redovno, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva ne bi trebalo uzimati ga uveče pre spavanja jer može da izazove nesanicu.
Ipak, danas se u industriji manje koristi za proizvodnju lekova, ali je znatno zastupljen u proizvodnji alkoholnih pića, slatkiša i kozmetike.

Neprevaziđen u kuhinji
Ako imate mogućnost izbora, uvek dajte prednost svežem nasuprot sušenom i đumbiru u prahu. Svež đumbir najčešće se prodaje u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Prilikom kupovine izaberite čvrst i gladak plod jer to znači da je svež, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Zreli plodovi biće ljući i s više vlakana. Đumbir je na tržištu dostupan u dva oblika - mlad i zreo. Zreo đumbir, šire rasprostranjen, ima čvrstu kožu koja zahteva ljuštenje, dok mladi đumbir nije potrebno ljuštiti, ali se može kupiti samo na azijskim pijacama.
Umotan u papirnu salvetu i stavljen u plastičnu kesu, neoljušteni đumbir možete čuvati u frižideru do tri nedelje, a oljušten možete da zamrznute i koristite do šest meseci. Đumbir u prahu je dostupniji od svežeg, a možete ga kupiti u svakom većem supermarketu. Čuvajte ga u čvrsto zatvorenoj staklenoj bočici na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ukoliko ga čuvate u frižideru, povećaćete mu trajnost na godinu dana.
Samo je istočna Azija iskoristila pun potencijal đumbira, pa ga, osim svežeg i sušenog, tamo možete naći konzervisanog u sirupu, ušećerenog i ukiseljenog koji se koristi u japanskoj kuhinji kao obavezni dodatak u pripremi sušija, a dolazi pod nazivom gari ili sushoga.
Njegova oštra, prodorna i pikantna aroma daje specifičan ukus jelima azijske kuhinje, posebno onim pripremljenim u voku. Za guljenje đumbira koristite nož za štedljivo guljenje, a zatim ga, prema potrebi, isecite na ploške, štapiće (žilijen) ili ga narendajte.
Svež đumbir koristi se u pripremi kako slanih, tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvežavajuću aromu marinadama, prženim jelima, čorbama, karijima, žitaricama i svežem povrću. Svakako nov ukus daće plodovima mora, a teškim mesima, poput patke i svinjetine, smanjiće masnoću. Toplu i mirisnu notu daće poširanom voću, kompotima, testima za pripremu kolača i napicima.

Evo jednostavnih ideja za primenu đumbira:

Osvežite svoju omiljenu salatu novim salatnim prelivom od maslinovog ulja, tamari umaka, iseckanog belog luka i narendanog đumbira.
Dodajte ga dinstanom povrću ili marinirajte tofu pre pečenja u marinadi od soja sosa, susmovog ulja, belog luka, narendanog đumbira i malo meda.
Dodajte nekoliko kriški đumbira prilikom kuvanja kompota, narendajte ga u nadev za pečene jabuke ili u umućenu pavlaku, a u prahu ga dodajte u testo za mafine ili kod pripreme kolača sa sušenim voćem.
Zbog pozitivnog delovanja na zdravlje, posebno u podizanju imuniteta, đumbir je i čest sastojak napitaka. Dodajte ga sveže pripremljenom soku od odabranog povrća i voća, limunadi s dodatkom meda ili jednostavno prokuvajte nekoliko ploškica đumbira u vodi i dobićete tradicionalni čaj od đumbira. A tek kuvano vino s đumbirom!
Sušeni đumbir ne može da zameni svež. Najbolje ga je koristiti u pripremi biskvita, peciva i klasičnog pudinga.

Press



 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Mali dodatak tvom postu,o lekovitim svojstvima đumbira

Lekovita svojstva đumbira: smiruje kašalj i prehladu, sprečava pojavu glavobolja i migrene, ima antiseptično dejstvo.

Obloge od đumbirove vode povećavaju cirkulaciju i šire krvne sudove, ublažavaju akutne i hronične bolove kod reumatizma, artritisa, kičme, stomačnih grčeva, kamena u bubregu i žučnoj kesi, zubobolje, asmatičnih napada, bronhitisa, zapaljenja jetre, prostate, ubrzavaju regeneracijuoštećenog tkiva, ublažavaju napetost mišića.

Čaj protivprehlade:

* 1 koren đumbira (svež ili osušen) ili 2 kašikice praha
* 1 kašikica malteksa ili meda
* 1/2limuna

U pola litra vode staviti opran i isečen koren i kuvati oko 20 min. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi na oko 50°C. Dodati zaslađivač, a zatim limun. Piti dok je topao i svež.

Đumbirova voda se priprema na sledeći način: prokuvati 4,5 L vode i smanjiti temperaturu. U međuvremenu izrendati 100 - 140 grama svežeg korena đumbira (rendati kružno) ili uzeti 30 - 40 g. praha i u platnenoj kesici ili višeslojnoj gazi staviti u vodu i ostaviti da krčka 5 min.

Voditi računa da voda sa đumbirom ponovo ne provri, jer će biti uništeni aktivni sastojci đumbira. Povremeno stisnuti vrećicu sa đumbirom uz zid lonca da bi se dobila tamno smeđa, mirišljava tečnost

Obloge treba da budu vrele kada se stavljaju na obolelo mesto. Voditi računa da koža ne izgori. Oblogu prekriti suvim peškirom da bi se što duže zadržala vrelina.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Jesenji plodovi u službi zdravlja

Jesenji plodovi u službi zdravlja




Hladniji dani su razdoblje u kojem organizam napadaju virusi koji uzrokuju prehladu, kijavicu i gripu. Posegnite za sezonskim namirnicama.

Nakon ljeta kad je na stolovima bila pretežno lagana hrana, vrijeme je da organizam naoružamo zdravim sezonskim namirnicama. Pravilnim odabirom i kombiniranjem sočnih jesenskih plodova moguće je stvoriti kvalitetan i hranjiv obrok. Konzumiranjem sezonskog voća poput jabuka jačate imunološki sustav.

Aminokiseline štite od upala

Jesen i hladniji dani su razdoblje u kojem organizam napadaju virusi koji uzrokuju prehladu, hunjavicu i gripu. Dobra vijest je da zdravim namirnicama možete ojačati imunitet i sačuvate organizam od bolesti koje donosi zima. Na vašem biste tanjuru trebale naći bjelančevine i namirnice koje obiluju aminokiselinama koje možete naći u žitaricama i povrću. Bjelančevine se nalaze u mesu, mlijeku i ribi, namirnicama koje obiluju i toliko potrebnim omega 3 masnim kiselinama kojima ćete obraniti organizam od kroničnih upala. Vitamin C i beta karoten su također odlični saveznici za borbu protiv prehlade.

Voće = izvor vitamina

Voće je odličan izvor vitamina stoga u prehranu uključite mandarine koje su bogate flavonoidima i osim protiv upala sjajne su saveznica za blistavu i zdravu kožu.
Jabuka jača imunološki sustav jer sadrži antioksidativna svojstva. Kruška ubrzava oporavak stanica i organizma te se preporuča osobama koje su izložene svakodnevnom stresu.
Avokado je voće koje sadrži mnoštvo vitamina poput vitamina B6, vitamina C, E, magnezija koji su dobri za ublažavanje bolova u mišićima. Suhe šljive bogate su željezom i vitaminom C, fosforom te djeluju kao antioksidans. Možete ih jesti između obroka ili ih napuniti orasima i uživati u pravoj jesenskoj poslastici. Papaja koja sadrži vitamin C poznata je kako prirodan aspirin. Papaju također možete pojesti nakon teškog obroka kako bi lakše probavili hranu.
Limun neka bude neizostavna namirnica za vrijeme hladnih dana. Korica limuna je poznata kao bogati izvor antioksidansa poput vitamina C i flavonoida koji štite organizam od prehlade i infekcija.
Kukuruz koji se u jesensko doba prodaje i na ulici pomaže u očuvanju crijevne mikroflore i najbolji je saveznik u borbi protiv rota virusa. Cimet, začin koji je poznat po svom ljekovitom djelovanju stavite na svoj jelovnik. Konzumiranjem samo prstohvata te namirnice na dan podići ćete razinu energije. Cimetom možete posipati prvu jutarnju kavu i uživati u mirisima.

Zeleni čaj jača imunitet

Paprika je bogata vitaminom C i beta karotenom te će na vaš organizam imati protuupalna svojstva. Jedite ju sirovu uz sendvič ili kao salatu. U salatu možete dodati i kukuruz koji je bogat vitaminom F i folnom kiselinom. Orašasti plodovi pomažu tijelu u borbi protiv bakterijske i virusne infekcije. Grickajte ih između obroka.

Bioaktivni jogurt je bogat kalcijem, fosforom Vitaminima B1, B2, B3, d, magnezijem i cinkom. Konzumiranjem ove namirnice obranit ćete se od virusa. Med koji je prepun ugljikohidrata te glukoze i fruktoze također možete koristiti kao dodatak kolačima ili čaju čime ćete potaknuti umnu i fizičku aktivnost.
Zeleni čaj je izvrsno sredstvo za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse flavonoida koji pomažu u očuvanja zdravih i čvrstih zubi, a pomaže i u mršavljenju.
Sezonsko voće i povrće je najbolji način da se obranite od bakterija i virusa koji dolaze s hladnim danima. Doba gripe je započelo, a s obzirom na sve brojnije uzročnike bolesti najbolje je da prehranom spriječite bolesti kako ih lijekovima ne bi morali liječiti.


Javno
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Karfiol kao lek

Karfiol kao lek



U novije vreme se karfiol, kao i ostalo povrće iz "porodice kupusa", sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, veoma povoljno deluje protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane.

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije i Mediterana i koristi se u ishrani u raznim oblicima već nekoliko hiljada godina. U sadašnjem obliku je počeo da se koristi u 15. veku, dok se u Americi koristi od 16. veka.

Karfiol se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime, ali je zahvaljujući plastenicima i staklenicima dostupan gotovo cele godine. Ako se uzme u obzir i ukiseljen (konzerviran kiseljenjem), karfiol se onda na našoj trpezi može naći tokom cele godine.

Budući da se karfiol dobija od ukrštenih sorti, a poreklom je od kupusa - zbog korisnih sastojaka zove se i "školovani kupus". Razlikujemo beli i ljubičasti karfiol, a sličnih su osobina.

Sastav

Karfiol je sličan brokoliju, a u sebi sadrži sledeće hranljive sastojke:


*beta-karoten
*biljna vlakna
*biljne masti
*biotin
*vitamin A
*vitamin C
*gvožđe
*glukozu
*enzime
*izotocijanate
*indole
*kalijum
*kalcijum
*lutein
*proteine
*sulforafan
*sumpor
*ugljene hidrate
*fitonutrijata
*folnu kiselinu
*fosfor
*celulozu

Korišćenje

Karfiol se u ishrani koristi sirov (kao salata...), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), pohovan, kao dodatak jelima (supi), ali i ukiseljen, kao zimska salata (turšija)... Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.

U ishrani se koristi cvast i lišće zato što imaju najviše korisnih sastojaka. Za dijetalnu ishranu je povoljan pošto se teže vari, pa drži sitost. Karfiol nije pogodan za osobe koje boluju od crevnoželudačnih bolesti.

Pošto je osetljiv, karfiol se može ubran čuvati nekoliko dana van frižidera, a i u frižideru samo nekoliko dana.

Dejstvo

Uzimajući u obzir da karfiol sadrži dosta lekovitih materija i antioksidanskog je dejstva, dokazano je da veoma povoljno deluje na organizam u borbi protiv sledećih bolesti:

*alergija
*anemija
*artritis
*astma
*bolesti disajnih organa
*bolesti zuba
*bolesti srca
*bolesti usne duplje i ždrela
*depresija
*ekcem
*impotencija
*istegnuća mišića i legimenata
*lečenje raka
*menopauza
*multipleks skleroza
*nedostatak apetita
*neplodnost
*nesanica
*nestabilan krvni pritisak
*osteoporoza
*prehlade i grip
*problemi sa kosom
*problemi sa metabolizmom
*problemi sa nivoom holesterola u krvi
*problemi sa povredama kože i kožnim bolestima
*problemi sa prostatom
*problemi u trudnoći
*povećana telesna težina
*sinuzitis
*stres
*uganuća
*hemoroidi
*šećerna bolest
*šlog

Način delovanja

Ispitivanjima se došlo do zaključka da pored antioksidantskog delovanja karfiol ima veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija (detokcikacija) nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

Karfiol nije prolazna moda, već veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti pa ga zato treba često koristiti u ishrani.

Izvor: revija Bilje i zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Cvekla - Rudnik minerala usporava starenje

Cvekla - Rudnik minerala usporava starenje



Ova dvogodišnja biljka vretenastog korena crvene boje i tamnozelenog lišća poreklom je sa obale Sredozemlja. Iz zemlje se vadi u jesen, a ako se zaštiti na odgovarajući način, presna biljka može da se sačuva do narednog leta. Inače, ne koristi se samo podzemni deo cvekle, već i list, koji je vredan koliko i koren. Može da se upotrebljava kao spanać.

Sastav i dejstvo

* Energetska vrednost cvekle je visoka: 100 grama jestivog dela ima 189 kJ ili 45 kcal. Osim što je izuzetno bogata belančevinama, mastima i ugljenim hidratima, cvekla sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Znatno je i prisustvo vitamina B1, B2, C, kao i vitamina B12.

* Zahvaljujući prisustvu antocijana, koji daje toplu crvenu boju soku cvekle, a utiče i na obnavljanje krvi, ova blagotvorna biljka deluje i antikancerogeno.

* Koristi se i u lečenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripa u početnom stadijumu. Povoljno utiče na nerve i rad mozga.

* Zbog prisustva joda i hroma, kojeg u drugom povrću nema, preporučuje se starijim osobama jer usporava starenje i onima koji pate od arterioskleroze.

* Osnov višestruke lekovitosti čine betanin i betain, jer podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove, podstiču rad jetre...

* Pigment betanin, koji pripada grupi antocijana, suzbija bakterije i viruse, čime cvekla podržava prirodnu odbranu. Betanin deaktivira bakterije i podstiče njihovo izbacivanje iz organizma.

* Iako ima povrća bogatijeg gvožđem, cvekla se preporučuje anemičnima. Razlog je visok sadržaj antocijanina koji joj daje crvenu boju, a on štiti eritrocite i čini krvne sudove elastičnijim. Ovim posrednim načinom utiče na srce, pa ono bolje pumpa krv. A adenin kojeg, takođe, ima u cvekli, omogućava održanje visoke koncentracije leukocita.

* U cvekli se nalazi i proteinska komponenta betain, koja jača jetru i podstiče razgradnju masnih naslaga u telu. Jedna čaša soka od cvekle uz obrok može da pomogne u mršavljenju.

* Zbog celuloze i pektina koje sadrži, pozitivno deluje na rad creva.

* Naučnici su utvrdili da sok cvekle pojačava snagu mišića tokom fizičkih aktivnosti. Osobe koje redovno jedu cveklu raspolažu većom količinom kiseonika koji se troši prilikom sportskih aktivnosti.

* Kuvanjem gubi lekovitost, pa je najbolje piti sok od presne cvekle. Cvekla bi trebalo da se tanko oljušti, sitno narenda, pa prelije sokom od limuna i medom. Kada malo odstoji, iscedi se sok i pije tokom dana. Kod težih oboljenja savetuje se dnevno od pola do litar soka.

* Cvekla obiluje oksalnom kiselinom (338 mg /100 g cvekle), a ona negativno utiče na apsorpciju kalcijuma i ostalih minerala. Pacijenti koji boluju od osteoporoze, kao i oni sa kamenom u bubregu, bolje da budu oprezni i da ne preteruju sa cveklom.

Čisti krv

Operite dve veze mladih listova cvekle, isecite i stavite da se kuva. Neka se sa cveklom kuva i veza peršunovog lista. Dok se lišće kuva (10-15 minuta) naseckajte mladi crni i beli luk sa perima, narendajte šargarepu, peršun i manji celer. Zatim se narenda i četiri-pet cvekli, sve prelije velikom kašikom ulja i sokom od limuna, stavi u vodu u kojoj se bari lišće i odmah skloni sa šporeta.

Jača želudac

Krupno narendajte cveklu i upola manje korena celera. Zatim začinite se s malo soli, jabukovim sirćetom, kašičicom maslinovog ulja i mlevenim kimom. Sve se izmešajte sa kiselom pavlakom i pospite peršunovim listom.


Izvor: revija Moć prirode
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Boranija - hrani i leči

Boranija - hrani i leči

Boranija je veoma hranljivo povrće iz roda mahunarki. Poreklom je iz Meksika, ali se koristi u ishrani skoro u svim zemljama sveta. U Evropu je boranija doneta u 16. veku. Boranija (Phaseolus vulgaris) se preporučuje za ishranu zbog svojih bioloških i lekovitih sastojaka.



Sorte

Postoji mnogo vrsta boranije, a neke od poznatijih su: tiber, nerina, lodi, fruidor, šumadinka, zlatna olovka, unidor, kineska boranija, italijanska boranija...

Postoji podela na niske i visoke sorte, a niske se više gaje zato što su jeftinije za uzgoj, a daju veće prinose. Po boji boranija može biti zelena, bledožuta, žuta, ili šarena, po dužini - dugačka, srednja ili kratka, a po obliku - šiljata, okrugla ili široka.

Sveža boranije je na pijaci dostupna od proleća do jeseni, a smrznuta, sušena i konzervirana se može naći u prodavnicama tokom cele godine.

Sastav

Boranija u sebi sadrži razne korisne sastojke kao što su:


arginin
bakar
belančevine
biljna vlakna
biljne masti
vitamini B
vitamin C
vitamin E
vitamin K
vitamin PP
gvožđe
inzotole
kalijum
kalcijum
kobalt
magnezijum
mangan
mineralne soli
natrijum
nikl
proteini
saponini
selen
ugljeni hidrati
folna kiselina
fluor
fosfor
celuloza
cink
šećer

Upotreba u ishrani

Boranija ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrednost, pa je po sastavu sličnija povrću nego mahunarkama.

Mahuna boranije sa zrnima koristi se tako što se kuva: sveža, smrznuta, sušena ili konzervirana. Priprema se kao glavno jelo bez mesa, ali i sa raznim vrstama mesa ili sa pečurkama, bademima, lešnicima. Može se kuvana koristiti i kao dodatak salatama.

Boranija se mora kuvati, pošto nekuvana ima štetne sastojke. Preporučuje se za dijetalnu ishranu i deci i trudnicama.

Lekovito dejstvo

Pošto sadrži dosta lekovitih materija, boranija povoljno deluje na organizam kada su u pitanju:

anemija
bolesti zuba
bolesti mokraćnih puteva
bolesti srca i krvnih sudova
bronhitis
depresija
ekcem
impotencija
krvarenje iz nosa
makularna degeneracija
kao diuretik
nastanak šećerne bolesti
neplodnost
nesanica
osteoporoza
otvorene rane i prelomi
pad imuniteta
prevencija bolesti organa za varenje
prehlade i grip
problemi sa kožnim bolestima i borama
problemi sa kostima
problemi sa holesterolom
problemi u trudnoći
razne infekcija
sinusitis
sprečavanje bubrežnih bolesti
sprečavanje i lečenje nekih vrsta raka
stres
hipertireoza
hronični umor

Zaključak

Boranija je veoma korisna namirnica i dobar prirodan antioksidans, kao i lek za prevenciju i lečenje raznih bolesti.

Na organizam boranija deluje slično insulinu, a deluje i na izlučivanje otrovnih materija iz organizma.

Izvor: Bilje i zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Čaša svežeg soka puna zdravlja

Čaša svežeg soka puna zdravlja

Sveže ceđeni sokovi od voća i povrća najbolji su izvor hranljivih materija koje su vam potrebne za optimalnu energiju.



Prirodni sokovi mogu bitno da da poboljšaju zdravlje, čak i da spasu život. Tako bar tvrdi naša čitateljka Nevena, koja je zbog neadekvatne ishrane gotovo ugrozila svoje zdravlje. "Jela sam neredovno i nekvalitetno, što je ostavilo strašne posledice na moje zdravlje. Patila sam od hronične slabosti, zbog koje sam morala da napustim posao", priseća se Nevena. "Nisam imala snage čak ni da prećem hodnik, a da mi kolena ne zaklecaju." U potrazi za lekom, Nevena je obišla brojne ordinacije i probala različite dodatke ishrani, ali ništa nije bilo dovoljno efikasno. A onda je pročitala jedan članak o blagotvornom dejstvu sveže cećenih sokova od voća i povrća, kao i knjigu koja je bila preporučena u tom tekstu.

Nevena je počela svakodnevno da pije sveže cećene sokove i usvojila je vegetarijanski način ishrane. Rezultati su bili zapanjujući. Za samo tri meseca, Nevena je postala "nova" osoba - puna energije, snage i dobrog raspoloženja. Ova promena inspirisala ju je da svoju terapiju pretvori u nov način ishrane. Od tada je prošlo već pet godina, a Nevena više nikada nije osetila slabost ili ozbiljno obolela.


Zašto prirodni sok?

Ukoliko želite da izvučete maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbuje. Prirodnim cećenjem, voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega su lakše svarljivi i brže dospevaju u ćelije. Ukoliko postoji veća potreba za biljnim vlaknima lako možete da je zadovoljite unosom integralnih žitarica, svežeg povrća i voća, ili jednostavnim dodavanjem integralnih žitarica u sveže cećeni sok.

Voće ili povrće?

Voće je bogato raznovrsnim hanljivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobijen cećenjem 2 šolje voća, jer koncentrovani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može da izazove značajan porast nivoa šećera u krvi. Pored toga, iscedite sok od nekoliko listova spanaća, malo šargarepe i celera (zbog raznovrsnosti, možete da dodate i cveklu ili dve). Mešanje više vrsta povrća u jednom piću obezbećuje unos većeg broja hranljivih materija i poboljšava ukus napitka.

Kolika je trajnost prirodnog soka?

Toplota, svetlost i vazduh ubrzavaju razgradnju hranljivih materija, zbog čega je uvek najbolje da sok popijete neposredno nakon cećenja voća (ili povrća). U slučaju da ste napravili veću količinu soka, držite ga u zatvorenoj posudi u frižideru (ali, ne duže od 24 sata). Eksperti preporučuju da napravite dve porcije soka od povrća - jednu odmah popijte, a drugu držite u zamrzivaču, od 10 do 20 minuta (zbog očuvanja hranljivih materija), pre nego što je stavite u frižider.


Zašto su prirodni bolji od kupovnih sokova?

Kupovni sokovi podvrgavaju se procesu pasterizacije, pri kojoj se uništava odrećena količina hranljivih materija (vitamina, minerala i enzima). Upravo zbog toga, većina proizvođača naknadno dodaje u napitke vitamine i minerale, ali stručnjaci smatraju da su ove materije najkorisnije u svojoj prirodnoj formi, jer su tada i najefikasnije. Ukoliko, ipak, niste u mogućnosti da sami pravite prirodno ceđene sokove, onda u prodavnici uvek birajte one koji nose oznaku "100 % voće", bez dodatog šećera ili vode.


Poboljšajte ukus soka

Iako će se vaše nepce, nakon odrećenog vremena, navići na ukus sokova od povrća, u početku može da vam se učini da su ovi sokovi neukusni. Zato vam predlažemo ova a recepta za spravljanje sokova od vrća, kojima se dodaje voće radi poboljšanja ukusa. S obzirom na činjenicu da mnogi ljudi imaju otpor prema ovoj ili onoj vrsti povrća, u ovako pripremljenim sokovima
rovatno neće ni osetiti njihov ukus, a uneće potrebne hranljive materije.


Osnovni koktel

Ovaj koktel zadovoljiće ukus početnika, dok će beta karoten iz šargarepe i cink iz ćumbira ojačati imunitet.
Potrebno (za jednu osobu): 3 šargarepe srednje veličine, 2 struka celera, prstohvat ćumbira u prahu, 1/2 nakisele jabuke (* Kada se naviknete na ovaj ukus, možete obogatiti koktel dodavanjem 1/2 oljuštenog krastavca/malo iseckanog lišća peršuna/3 cveta brokolija/nekoliko listova spanaća.)


Osvežavajući koktel

Celer je odličan izvor magnezijuma, minerala čiji nedostatak najčešće izaziva osećaj slabosti, dok miroćija podstiče oslobaćanje hormona dobrog raspoloženja (endorfina) u mozgu.

Potrebno (za jednu osobu): 4 šargarepe srednje veličine, jedna vezica miroćije, 1 struk celera sa lišćem, 1/2 limuna.


Koja je dovoljna količina soka?

Nutricionisti preporučuju da svakodnevno popijete sok od 2 šolje voća i 2,5 šolje povrća u okviru prosečne ishrane u vrednosti od 2.000 kalorija. S obzirom na to da se iz različitog voća i povrća dobija različita količina soka, najbolje je da se rukovodite porcijama sirovog voća i povrća. Sok od povrća je idealno rešenje u situacijama kada nemate vremena za pripremu obroka. Uostalom, nekada je lakše popiti sok od kelja, nego ga pojesiti kao prilog jelu.


5 saveta za adekvatnu pripremu prirodnog soka


1 Nabavite kvalitetan sokovnik. Izaberite onaj koji ima jak elektromotor, kao i onaj koji ima manje delova i dodataka (zbog lakšeg održavanja).


2 Obezbedite mesto na kuhinjskom pultu. Postavite sokovnik na mesto koje će omogućiti njegovu laku upotrebu.


3 Nabavite specijalnu literaturu. Ukoliko ne možete sami da osmislite recepte za pripremu ukusnih napitaka od voća i povrća, onda je najbolje da kupite knjigu recepata.


4 Neka voće i povrće bude organsko i ekološko. Najvredniji sastojci voća i povrća obično se nalaze u njihovoj kori ili ljusci. Ipak, ukoliko namirnice nisu odgajane na prirodan, organski način, morate dobro da ih operete zbog prisustva pesticida u ljusci.


5 Mislite unapred. Operite, oljuštite i iseckajte voće i povrće i držite ga i zatvorenoj posudi u frižideru (tokom noći). Na ovaj način, olakšćate sebi postupak pripreme soka.


Izvor: Zdravlje
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Beli luk - lek za sve boljke

Beli luk - lek za sve boljke

Press




Beli luk, jedna od najstarijih uzgajanih kultura, poreklom je iz srednje Azije, a već više od 4.000 godina koristi se ne samo kao začin različitim jelima, već i kao vrlo lekovito sredstvo zbog prirodnih antiseptičkih i antibiotskih dejstava

U starom Egiptu je bio toliko omiljen da su ga faraoni uvrstili u popis stvari koje će im trebati na drugom svetu, pa se poklanjao u znak pažnje, a zapisano je da je zbog njega izbio i prvi štrajk u istoriji. Pošto im je bio uskraćen, robovi su demonstrativno prekinuli gradnju piramida. U antičkoj Grčkoj se najviše prepisivao kod plućnih bolesti, ali je zbog njegovog neugodnog mirisa poseta hramovima posle konzumiranja bila strogo zabranjen. Beli luk je kroz vekove služio za ispiranje gnojnih rana i čireva, lečenje kolere, glavobolje, prehlade, kašlja, upale pluća, bronhitisa i tuberkuloze, crevnih parazita. I još: služio je i u borbi protiv starenja, vampira, ali i za rešavanje ljubavnih problema - njime se lečila impotencija.

U novije vreme postaje jedna od najpopularnijih lekovitih biljaka. I šta je to što ga čini toliko posebnim? Beli luk sadrži eterično ulje s alinom, sastojkom koji se sečenjem ili pasiranjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan miris, ali koji takođe razgrađuje masnoće i ima antibiotičko delovanje. Takođe, dobra je izvor vitamina A, B1, B2 i C, minerala, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i fosfora, bakra, kobalta i mangana... Zbog takvog sastava, uspešno uništava bakterije, viruse i gljivice, pa je vrlo delotvoran kao sredstvo protiv prehlada i kijavica, različitih gljivičnih oboljenja kože i crevnih infekcija. Ima i vrlo pozitivan učinak na krv i krvne sudove. Redovnom primenom podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi. Odličan je antioksidans, pa štiti organizam od delovanja slobodnih radikala. Dokazano je da ima pozitivan uticaj na rad želuca, a ima i citostatičko delovanje. Generalno, povoljno utiče na imuni sistem, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama. Jedan je od najdelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv ešerihije koli i stafilokoka. Konačno, koristi se kod bronhitisa, sprečava grip, a spoljnom primenom može da ublaži i reumatične bolove.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Riznica vitamina

Riznica vitamina

Kurir 01.12.2009 18:19

Mnogi potrebni sastojci za bolje zdravlje nalaze se u kori voća ....

Što se većine ljudi tiče, pravi i jedini ukus svakog voća je njegova ukusna i mekana sredina. Ali, da li je to i najhranljiviji deo voćnog ploda?

Istraživanja kažu da nije. Iako se i u samom plodu nalazi mnogo potrebnih nutritivnih sastojaka i antioksidansa, u kori se nalazi još i više.
Niko, naravno, ne želi da glođe ceo ananas, ali kora od sledećih pet plodova je izrazito zdrava i dostupna, pa se isplati da malo namučite vilicu i dobro je sažvaćete.


Jabuka

Istraživanja koja su provedena na Univerzitetu Kornel u Njujorku pokazala su da kora jabuke sadrži 87 odsto više supstanci koje služe kao prevencija raka od sočne bele sredine. Zato, sledeći put kad uzmete jabuku, zaboravite na guljenje!


Narandža

Univerzitet u Arizoni otkrio je da jedna čajna kašičica kore od narandže nedeljno smanjuje mogućnost raka kože za čak 30 odsto. Da biste pojeli koru od narandže morate da imate jako razgibanu i snažnu vilicu, pa predlažemo da je jednostavno narendate u salatu, kolače ili neko drugo jelo.


Krastavac

Kora ovog povrća s malo kalorija bogata je silicijumom, koji služi za obnovu kože, umanjuje bore, a dnevna doza koju bi trebalo unositi u organizam je upravo jedan neoljušteni krastavac. Samo ga dobro operite!




 
Član
Učlanjen(a)
29.10.2009
Poruka
1.416
Da li šargarepa zaista pospešuje vid ???

Na pitanje da li šargarepa pospešuje vid, posebno noću, sledi odgovor koji krije nešto što je verovatno, malo poznato.

sargarepa2.jpg


U omiljenom povrću Duška Dugouška sadržan je karotin, izvor vitamina A, koji utiče da čovek bolje vidi u mraku.

Međutim, ovo uverenje postalo je naročito popularno početkom Drugog svetskog rata, kada je Britansko ratno vazduhoplovtsvo počelo da koristi radar.

U nameri da sakriju način na koji uspevaju noću da spaze nemačke avione, ponudili su rešenje u koje su, očigledno, mnogi poverovali: razlog što britanski vojnici i noću lako mogu da spaze neprijateljske letilice je što jedu mnogo šargarepe, piše "Politikin Zabavnik".

Naravno, to ne znači da šargarepa nije zdrava. Zbog velike količine beta karotena, zbog čega je i narandžaste boje, šargarepa je odgovorna za zdravu kožu, naročito suvu, jača srce, blagotvorno deluje na rad jetre.

Šargarepa obiluje i vitaminima iz grupe B (B1, B2, B5, B6), kao i PP, D, E i H. Zanimljivo je da, za razliku od drugog povrća sadrži vrlo malo vitamina C.

Bogata je i mineralma, a posebno se preporučuje deci jer podstiče telesni razvoj, jača kosti i povećava otpornost prema infekcijama.

2hnz9t2.gif

i448064_1zwcbjn.gif.

 
Natrag
Top