Ne znam što je bio, niti me je briga. Katolik sigurno nije.
Iako je formalno bio luteranac, itekako je hvalio KC.
Citiraj Hitlerove, ili Himlerove, pohvale Vatikanu.
Dok ti tražiš citat, evo još jednom Hitlerove pohvale Lutheru:
Luther je bio veliki čovjek, div. S jednim zamahom probio je sumrak, vidio Židova kako ga mi tek danas počinjemo gledati“.
Na ovu izjavu imam bar 10 izjava za KC gdje još veća hvala, a njih dvojica jesu bili katolici.
I spisak koji sam dao govori ko je izvor tome, a imam i spisao samog vrha Njemačke, taman kao negdje i ovaj.
Točno, gleda se u globalu. I upravo gledajući u globalu, i sami učeni i iskreni protestanti zaključiše da je Luther najveći genij zla.
Znači da to nije duh reform. a kod vas jeste duh KC to, naravno nije svaki katolik takav. E u tome je razlika.
Sve ovo što si nabrojao, plodovi su djelovanja vas koji ste se stavili u službu "kneza ovog svijeta".
E nije samo to, nego to govori o duhu te religije.
Zato ne pričaj besmislice, hoćeš reći da je isti mentalitet naroda u Jemenu koji se kolju decenijama i isti mentalitet Islanđana ili Finaca.
Što pričaš bezveze, hoće reći da je isto ono što se dešava u Siriji, Iraku itd. i ono u Danskoj ili Francuskoj.
Da je tako onda bi ovaj spisao bio barem približan.
Zašto je Hitler hvalio Minhen i dole Jug, a nije Hamburg itd. A evo za Hitlera i saveznike.
Iako je ovo samo vrh, a dole niže u Njemačkoj to je već približno isto.
I za Italiju isto, bilo je dole niže dosta antifašista i u Franc. ali glavni saveznici su zna se ko.
Govorim ti o ideji ovoga, a ne da su zlo isključivo činili katolici, pa naravno da nisu, činili su ga svi.
Ali ovo nije plod reform. jer sam ti već rekao da prije 20. i 30. gdoina prošlog vijeka i nakon 45. je manji antisemitizam u protest. državama nego u katoličkim u Evropi.
Dakle u širem vremenu ti pokazujem šta je refom. a ne u izdvojenom vremenu zla koje je zahvatilo sve religije u Evropi.
Kada je Luter pred svoju smrt napisao dekrete protiv Jevreja, sami njemački knezovi su ih poništili i primili mnoštvo Jevreja koji su bili progonjeni u katoličkom svijetu.
Duh reformacije je već prrosvjećivao karakter protestanata.
Katolici su bili neprijateljski raspoloženi prema Jevrejima i prije nacizma i u priličnoj mjeri su i danas, a protestanti su se odrekli svog vjerovanja decenijama prije pojave nacizma. Svo vrijeme protestantizma, od XV veka do tridesetih godina XX veka, protestantski narodi su imali tolerantan duh prema Jevrejima, a i poslje nacizma.
Dakle o tome ti pričam, a ne da kažem samo su jedni činili zlo, a drugi nisu.
Ne možeš naći izjavu Lutera koja jeste nadahnula HItlera i reći to je reform. nije refomr. jedan čovjek, kao ni katoličanstvo.
Duh religije je nešto drugo, to je da je uglavnom kod pripadnika te religije to, a ne da je kod svakog.
Nemoj biti smiješan ne možeš na osnovu jedne rečenice ocijeniti duh religije. Ko kada bih ja rekao da je pušenje zdravo jer je moja baba pušila i živjela 95 godina.
I onda reći eto zdravo je vidiš da je žena pušila 70 god. i dočekala 95. Ne može dokaz biti jedan primjer ili jedna izjava ili sve izjave jednog čovjeka.
Daću na temi dokaze što nije ozbiljan arg. na toj temi.