Vjera i djela.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vi necete da priznate i to je jedini problem. Moj post vas obara 100%.

Koga vi uopste ubedjujete? Mene ili druge?

Ja sam 100% siguran u ono sto pricam. A vi mozete samo pokusavati sebe da opravdate , nista drugo, vidimo da vam ne uspeva da ovo oborite nijednim razumnim ili biblijskim argumentom..

Ovo nikakvo cinjenje "kompromisa" nije, ili bilo sta slicno, vec postoje sveti predmeti u Bibliji (kod Mojsija) i Bog ih je dao i svojoj crkvi u NZ. Dok sam spoljasnji cin ne ukazuje na obozavanje srcem.

To moze tako izgledati spolja, kao da neko obozava predmet, ali spolja gledano kadio je svestenik ispred kovcega zaveta , skropio krvlju pa to nije znacilo sluzbu likovima andjela i predmetu!

Dakle, vi uzmete sve i izvrnete, po spoljasnjem cinu gledajuci i osudjujuci, a srce i smisao zapovesti vam nije bitno! Dakle trazite razlog da optuzite.

A da ste ziveli u doba Izraela, optuzili bi i njih da "sluze svetinji i skiniji'' i to bas tako i pise doslovno da su 'sluzili svetinji i kovcegu', ali ne znaci bukvalno i formalisticki kao sto vi hocete da tumacite kad vam ide u prilog da optuzite..

Vi ste formalisti kad vam to odgovara, a pravite se duhovni opet kad vam odgovara..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja sam 100% siguran u ono sto pricam. A vi mozete samo pokusavati sebe da opravdate , nista drugo, vidimo da vam ne uspeva da ovo oborite nijednim razumnim ili biblijskim argumentom..

I džihadisti su sigurni. Ali ipak vidi se da umiruješ sebi savjest.

Ovo nikakvo cinjenje "kompromisa" nije, ili bilo sta slicno, vec postoje sveti predmeti u Bibliji (kod Mojsija) i Bog ih je dao i svojoj crkvi u NZ.

A sam pravoisl. teolog Šmeman priznaje kompromise u praznicima.

Pa niko nije obožavao i klanjao se predmetu, kada jesu onda su dobijali opomene.

Dok sam spoljasnji cin ne ukazuje na obozavanje srcem.

Nego na šta ukazuje na obožavanje rukom i vratom.

To moze tako izgledati spolja, kao da neko obozava predmet, ali spolja gledano kadio je svestenik ispred kovcega zaveta , skropio krvlju pa to nije znacilo sluzbu likovima andjela i predmetu!

Ta služba je završena u NZ.

Nešto se ne sjećam da piše u BIblliji da se prave hramovi kao vaši, da imaju tačno te predmete, ikone itd.

Dakle, vi uzmete sve i izvrnete,

A Bog vama države, opet neki haos u Ukrajini.

po spoljasnjem cinu gledajuci i osudjujuci,

Pa dokazuje stanje srca.

a srce i smisao zapovesti vam nije bitno! Dakle trazite razlog da optuzite.

Očigledno da nisi shvatio smisao zapovijesti pa ti se čini da ima smisla ako se čovjek klanja predmetu.

A da ste ziveli u doba Izraela, optuzili bi i njih da "sluze svetinji i skiniji''

Pa jesu se i oni klanjali, onda im Bog sprži hram i idole, kada su se klanjali, kada nisu onda nije.

i to bas tako i pise doslovno da su 'sluzili svetinji i kovcegu',

Opet tvoj formalizam, nije služio predmetu, nego Bogu, srcem. A nisu se klanjali kada su služili Bogu, nisu se klanjali predmetu.

ali ne znaci bukvalno i formalisticki kao sto vi hocete da tumacite kad vam ide u prilog da optuzite..

Pa tako ti tumačiš sve.

Vi ste formalisti kad vam to odgovara, a pravite se duhovni opet kad vam odgovara..

Ko nam kaže.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
A sam pravoisl. teolog Šmeman priznaje kompromise u praznicima.
To je druga tema, vec sam dokazao da nema kompromisa u praznicima. Vasa pusta zelja, dokaza u istoriji nikakvih.

Pa niko nije obožavao i klanjao se predmetu, kada jesu onda su dobijali opomene.
Pa fino, ni mi se ne klanjamo niti obozavamo, vama tako izgleda. Sta me briga sta ti mislis u svojoj glavi gledajuci spolja bitnije mi je da je moje srce pravo i da ja predmet ne obozavam kao sto crkva i uci da ne trebam da ga obozavam..

Nego na šta ukazuje na obožavanje rukom i vratom.
Ako spoljasnji cin dokazuje obozavanje, onda optuzi jevrejskog svestenika da je obozavao likove andjela u svetinji! I on je pred njima vrsio sluzbu kao i mi pred slikama.

Bas si neposten!

Kad ces ti postati posten i razumno diskutovati?

Ta služba je završena u NZ.

Nešto se ne sjećam da piše u BIblliji da se prave hramovi kao vaši, da imaju tačno te predmete, ikone itd.

E pa ne znas bibliju dovoljno, nije sve u SZ ispunjeno na Hristu, kao sto sam objasnio pasha se nije u potpunosti ispunila i zato je transformisana u Euharistiju. I to je obred! Nasa crkva nije bez obreda i rituala i sluzbe kao sto ti tvrdis. I krstenje je obred. A sta je hleb, a casa? Cemu sluze predmeti i ti obredi? Zasto uopste vrsis taj obred kad je sve ispunjeno?

Vidis, neki su nasli svoje ispunjenje u Hristu a neki nisu, ovi koji nisu su preobrazeni u Hriscanske rituale kao pasha u euharistiju, a crkva uvodi i nove rituale kao sto je krstenje. Medjutim istorija crkve ne staje sa smrcu apostola, pa crkva i kasnije uvodi neke rituale, a ono sto je kasnije uvedeno to ukazuje na nebesku stvarnost na sluzbu u nebeskom hramu, a to je ono sto se nije ispunilo, jer Hristos i dalje posreduje. Ikone i slike su nama isto sto su i jevrejima bili predmeti, pa ukazuju na nebesku stvarnost, a nisu napravljeni u svrhu zamene, vec su oni predstava Boga, kao sto je bila Mojsiju zmija, i kao sto su likovi andjela bili predstava nebeskih bica ispred Boga!

Nema u tome nikakve greske!

Pa dokazuje stanje srca.
Pa eto dokazuje to i stanje srca jevrejskog svestenika koji je ulazio u svetinju nad svetinjama i vrsio sluzbu ispred oltara , kadio i skriopio krvlju po rogovima, znaci po tebi "sluzio je predmetima"!

Zasto ti ovo ne mozes priznati?

A znas i sam, nego neces da priznas.
Moras se vec jednom pokajati za to ponasanje.

Očigledno da nisi shvatio smisao zapovijesti pa ti se čini da ima smisla ako se čovjek klanja predmetu.

Pa nisi ti razumeo smisao jer da jesi, razumeo bi da likovi i sluzba pred njima nisu greh jer su sluzili i sinovi Izraelovi.

A mislis da svestenik nije u svetinji padao nicice i klanjao se Bogu?

I sta bi ti rekao kad bi to video, da li se on poklanjao Bogu ili predmetu?

Stvarno se pravis lud!

Pa jesu se i oni klanjali, onda im Bog sprži hram i idole, kada su se klanjali, kada nisu onda nije.
A kako su se klanjali? Jel to onda kad su nazivali zmiju "nehushtan"???

Pa zmiju su napravili drugim bogom, koji je sve samo ne Jahve!

A svestenik je sluzio skiniji non stop, i kadio pa ga ne ubi Bog za sluzbu predmetu?

Zasto sve izvrcete???

Posredno obozavanje kroz predmete i likove su imali i Izraelci, shvati vise!

Sve dok nisu predmet obozavali nije ih Bog kaznio bez obzira na cin, kaznio ih je kad su predmetu pripisali bozanska svojstva ili su ga nazvali drugim bogom!

Opet tvoj formalizam, nije služio predmetu, nego Bogu, srcem. A nisu se klanjali kada su služili Bogu, nisu se klanjali predmetu.
Nije to moj formalizam vec pokazujem vas formalizam, jer vi mislite da kaditi ispred lika znaci "sluziti im", kao sto ste nas i optuzivali da mi kadimo slikama!

Ma jes, nije se klanjao kad je ulazio u hram, a posebno u svetinju nad svetinjama, ne lupaj gluposti, jevreji su se inace klanjali ko muslimani do zemlje! Takav je bio obicaj!

Pa tako ti tumačiš sve.
Pokazali ste da vi tako tumacite, kad nas optuzujete da sluzimo predmetima!
A ja sam uzeo da vam pokazem da biblija to bas naziva "sluzbom skiniji", da vidis koliki ste formalisti shvatajuci nase postupke formalno, jer biblija ne shvata ovo formalno kao vi, ali ga naziva "sluzbom skiniji" a prenosno misli na sluzbu Bogu!

Pa videli smo postupke, ne trebam ja nista ni da kazem.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
To je druga tema, vec sam dokazao da nema kompromisa u praznicima. Vasa pusta zelja, dokaza u istoriji nikakvih.

Čuj dokazao, dao svoju riječ, a ja dao od pravosl. duhovnika i to jedan od značajnijih da su napravljeni kompromisi sa paganizmima u praznicima.

Pa fino, ni mi se ne klanjamo niti obozavamo, vama tako izgleda. Sta me briga sta ti mislis u svojoj glavi gledajuci spolja bitnije mi je da je moje srce pravo i da ja predmet ne obozavam kao sto crkva i uci da ne trebam da ga obozavam..

Tako misle formalno (bukvalno) i proždrljivci, Biblije je mjerilo a ne lično uvjerenje samo po sebi.

Ako spoljasnji cin dokazuje obozavanje, onda optuzi jevrejskog svestenika da je obozavao likove andjela u svetinji! I on je pred njima vrsio sluzbu kao i mi pred slikama.

Ovo je isto dokaz da si ti formalista, nije on kadio nikakvom predmetu. Za tebe ako nije po tvom onda je sve idolopoklonstvo, ja odem u sobu i stanem ili klknem ispred vrata ja onda se klanjam vratima. A tu je predmet jer se tu molim, a ne klanjam se njemu.

Dakle za tebe ili nije grijeh klanjanje koje vi radite ikoni ili je onda sve grijeh, što se čovjek pokloni, a tu se našao neki predmet iako se njemu ne klanja.

E pa ne znas bibliju dovoljno, nije sve u SZ ispunjeno na Hristu, kao sto sam objasnio pasha se nije u potpunosti ispunila i zato je transformisana u Euharistiju.

Čime dokazuješ, kojim stihom u Bibliji? Čuj nise se ispunila, a Isus ubijen kao prava žrtva.

I to je obred! Nasa crkva nije bez obreda i rituala i sluzbe kao sto ti tvrdis.

Kao da sma ja rekao je bez obreda, problem kod vas je magijsko shvatanje obreda i vračanje.

I krstenje je obred. A sta je hleb, a casa? Cemu sluze predmeti i ti obredi? Zasto uopste vrsis taj obred kad je sve ispunjeno?

I sve magijski shvatate. I krštenje i pričest itd.

Vidis, neki su nasli svoje ispunjenje u Hristu a neki nisu, ovi koji nisu su preobrazeni u Hriscanske rituale kao pasha u euharistiju, a crkva uvodi i nove rituale kao sto je krstenje.

To je novo samo po činu, suštinski to je ekvivalent obrezanju.

Pa nisi ti razumeo smisao jer da jesi, razumeo bi da likovi i sluzba pred njima nisu greh jer su sluzili i sinovi Izraelovi.

A mislis da svestenik nije u svetinji padao nicice i klanjao se Bogu?

Čuj ako si ti formalista, ja nisam.

Ti ne razlikuješ klanjanje nečemu i ispred nečega jer se to nalazi. Vi se klanjate nečemu.

A kako su se klanjali? Jel to onda kad su nazivali zmiju "nehushtan"???

Pa zmiju su napravili drugim bogom, koji je sve samo ne Jahve!

Evo dokaza da si formalista, kao i JS, pa da su zmiju nazvali Jahve opet nije Jahve.

Zato kod vas i jesu promijenili imena jer ste formalisti, pa se više ne klanjam Jairu ili Svarogu nego nekom svecu, pa mislite da je to sada ok.

Kada su bili ispravni nisu se klanjali predmetima kao vi, a kada nisu onda im je BOg palio idole kao i vama. Vi ste samo uvijek takvi bili.

Nije to moj formalizam vec pokazujem vas formalizam, jer vi mislite da kaditi ispred lika znaci "sluziti im", kao sto ste nas i optuzivali da mi kadimo slikama!

Čim mu kadiš znači da mu služiš.

Jadno je svako posredno obožavanje Boga, taj onda i ne obožava. Slike u SZ su imale svrhu informacije, a predmeti su ukazivali na žrtvu. A ne da im se neko klanjao.

Kada su počeli da obožavaju kovčeg (Jevreji) Bog im je ga uzeo i dao ga Filestejcima.

Ma jes, nije se klanjao kad je ulazio u hram, a posebno u svetinju nad svetinjama, ne lupaj gluposti, jevreji su se inace klanjali ko muslimani do zemlje! Takav je bio obicaj!

Ne razlikuješ klanjanje nečemu direktno i klanjanje ispred nečega jer se tu nalazi taj predmet.

Pokazali ste da vi tako tumacite, kad nas optuzujete da sluzimo predmetima!

Pa predmete koristimo i mi, ali im ne služimo.

A ja sam uzeo da vam pokazem da biblija to bas naziva "sluzbom skiniji",

Pa vidi se da si formalista pa se hvataš za riječ služba skiniji i to bukvalno shvataš da služe skiniji.

Služba je samo Bogu, ako je prava služba, ako je lažna onda predmetima, demonima.

da vidis koliki ste formalisti shvatajuci nase postupke formalno, jer biblija ne shvata ovo formalno kao vi, ali ga naziva "sluzbom skiniji" a prenosno misli na sluzbu Bogu!

Ali se niko nije klanjao skiniji. Oni su time pokazali da je to služba Bogu.

Pa videli smo postupke, ne trebam ja nista ni da kazem.

ti si već ovdje meni rekao da sam ja jado jadni, a ovamo kukaš na PP što je bilo odavno, samo za razliku od tebe ja sam se tebi izvinio, a ti nisi.

I razlikovaćemo se, jer ja ne idem tamo gdje me truju nacijom, ponosom i gordošću, a ti ideš. Postao si pravi pravoslavac.

I džabe se Laodik. nada da ćeš prihvatiti istinu, on ne zna da ko jednom uđe u blato ako se ne izvlači onda se sve dublje i dublje uvlači u njega.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
I razlikovaćemo se, jer ja ne idem tamo gdje me truju nacijom, ponosom i gordošću, a ti ideš. Postao si pravi pravoslavac.

Али зато волиш Американце "до бола". У праву си, немој да те неко трује љубављу према својој нацији, радије воли оно што ти "браћа" кажу. Било је таквих и под Турском, Аустро-Угарском, Немачком, и сад под НАТО окупацијом. Таквих ће бити до самог краја, лепо апостол рече да ће се намножити такви...

I džabe se Laodik. nada da ćeš prihvatiti istinu, on ne zna da ko jednom uđe u blato ako se ne izvlači onda se sve dublje i dublje uvlači u njega.

Нема бољег примера од тебе. Сећам се какав си био пре уласка у секту, сад си прави Хамза...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Али зато волиш Американце "до бола". У праву си, немој да те неко трује љубављу према својој нацији, радије воли оно што ти "браћа" кажу. Било је таквих и под Турском, Аустро-Угарском, Немачком, и сад под НАТО окупацијом. Таквих ће бити до самог краја, лепо апостол рече да ће се намножити такви...

Ti mene klevetom, a ja tebe Biblijom. Dakle po djelima ćemo se poznati.

Pošto svi kažu da imaju pravu, ispravnu, Božju vjeru i samo oni je imaju, a drugi je nemaju, kako onda da znamo ko je prava i ispravna vjera. Bog je u Bibliji uspostavio jedan jednostavan mehanizam. Bog kaže da će se ispravna vjera vidjeti po djelima.

Luka 6,43 Jer nema drveta dobra da rađa zao rod; niti drveta zla da rađa dobar rod.
Luka 6,44 Jer se svako drvo po rodu svom poznaje: jer se smokve ne beru s trnja, niti se grožđe bere s kupine,

Jakov 2,20 Ali hoćeš li razumjeti, o čovječe sujetni! da je vjera bez djela mrtva?
Jakov 2,26 Jer kao što je tijelo bez duha mrtvo, tako je i vjera bez dobrih djela mrtva.

Može li biti slučajno da su baš ovo najmanje korumpirane države.

1. Danaska (protes.)
2. Novi Zeland (protes.)
3. Finska (protest.)
4. Švedska (protest.)
5. Švajcarska (ima dosta protest.)
6. Norveška (protest.)
7. Singapur,
8. Holandija (protest.)
9. Kanada (ugl. protest.)
10. Njemačka (dosta protest.)
11. Velika Britanija (protest.)
12. Australija (protest.)
13. Island (protest.).

Opet neka slučajnost, najveća pismenost 1900. god. oko 90% i preko 90% je u ovim državama. SAD, Kanada, VBR, Danska, Norveška, Švedska, Island, Australija, Finska, Novi Zeland.

Нема бољег примера од тебе. Сећам се какав си био пре уласка у секту, сад си прави Хамза...

A kakve su pravosl. države Grčka korumpirana, Ukrajina na izdisaju, Rumunija korumpirana, Rusija isto.

Stih pravi za vas.

"Ne uzdajte se u lažne reči govoreći: Crkva Gospodnja, Crkva Gospodnja, Crkva Gospodnja ovo je. Nego doista popravite svoje puteve i dela svoja, i sudite pravo izmedju čoveka i bližnjega svojega." (Jeremija 7,4-5)

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Управо су твоја дела срамотна, то што ти радиш частан човек никада не би радио. И још користиш Библију како не треба. Твоје понашање је велико зло, мада мислим да то одавно не можеш да видиш.

То што ти мислиш на световну корупцију, ја сагледавам другачије. Код Бога је корупција безбожништво, издаја, неверство (не само према супружнику). Видиш, Хамза као феномен није нешто ново. То је одређени карактер који изда своје, па онда да би доказао како је лојалан "бије и када не треба". Не може да се уздржи да испољи своју мржњу према онима којима је окренуо леђа. Да се бар понаша нормално, па и некако, али Хамза је ревностан у уништавању и вређању. И онда још Хамза говори како су његова дела велика и праведна, а оних које би он радије сатро ништавна и јадна.

Те твоје успехе са корупцијом ја видим супротно. Те твоје узданице су далеко од Бога и Христа. Ту је корупција највећа, не најмања како ти кажеш. Како време иде све више ће безбожништво владати, вера се потискивати као нешто што квари младе људе. Зато секте као што је твоја служе, да се брже подривају цркве где још имају утицаја.

Гардијан: Религија у Европи „при крају снага“
среда, 21. мар 2018, 16:28 -> 17:09

Извор: Танјуг
Већина младих у најмање десет европских земаља нема осећај никакве верске припадности, што показује тренд поступног скретања Европе према постхришћанском друштву, пише британски „Гардијан“, позивајући се на истраживање које је данас објављено.

„Религија је при крају снага. Уз часне изузетке, све више младих не идентификује се са религијом“, каже Стивен Буливант, професор теологије и социологије религије на лондонском католичком универзитету Сент Мерис који је у сарадњи са париским Католичким институтом (ИЦП) извршио истраживање и објавио његове резултате у извештају „Млади Европе и религија“.

Буливант сматра да ће то у будућности вероватно бити и израженије.

Истраживање спроведено на младима од 16 до 29 година у 21 европској земљи показало је да је најнерелигиознија земља Чешка, у којој 91 одсто испитаника тог узраста нема никакву верску припадност.

Исто је одговорило између 70 и 80 одсто младих у Естонији, Шведској и Холандији.

Више од 50 одсто младих без верске припадности је у Великој Британији, Мађарској, Белгији, Француској, Финској, Данској, Норвешкој и Шпанији.

Са друге стране, најрелигиознија земља је Пољска, где је младих који нису религиозни само 17 одсто, а одмах иза ње је Литванија са њих 25 одсто.

Извештај Буливанта темељи се на подацима из европског социјалног истраживања (ЕШ) које је спроведено од 2014. до 2016. године.

„Хришћанство као задато, као норма, ствар је прошлости и то вероватно заувек. Или барем за наредних сто година“, тврди Буливант.

Религиозност у Европи
Религиозност у Европи (данас)

Eurobarometer Poll 2005
Земља
/Верује у Бога Верује у духовно биће
или животну силу
/Не верује ни у Бога,
ни у духовно биће, ни у животну силу

Француска 34% 27% 33%
Чешка 19% 50% 30%
Белгија 43% 29% 27%
Холандија 34% 37% 27%
Естонија 16% 54% 26%
Немачка 47% 25% 25%
Шведска 23% 53% 23%
Луксембург 44% 28% 22%
Уједињено Краљевство 38% 40% 20%
Данска 31% 49% 19%
Мађарска 44% 31% 19%
Шпанија 59% 21% 18%
Норвешка 32% 47% 17%
Словенија 37% 46% 16%
Финска 41% 41% 16%
Бугарска 40% 40% 13%
Литванија 49% 36% 12%
Исланд 38% 48% 11%
Словачка 61% 26% 11%
Летонија 37% 49% 10%
Швајцарска 48% 39% 9%
Аустрија 54% 34% 8%
Хрватска 67% 25% 7%
Италија 74% 16% 6%
Португалија 81% 12% 6%
Ирска 73% 22% 4%
Грчка 81% 16% 3%
Кипар 90% 7% 2%
Малта 95% 3% 1%
Пољска 80% 15% 1%
Румунија 90% 8% 1%
Турска 95% 2% 1%

U Švedskoj predložen zakon kojim se religija proteruje iz škola
Info 14.03.2018. | 06:01

Švedska Socijaldemokratska stranka je predložila novi zakon kojim bi stali na kraj nezavisnim verskim školama u ovoj severnoj zemlji.

"Religijski uticaj više ne treba da ima svoj dom u školama Švedske. Religija ne doprinosi deci obrazovanjem koje im je neophodno za budućnost i život u našoj zemlji", stoji u saopštenju ove stranke.

Socijaldemokrate tvrde da je deci potrebno obezbediti kvalitetno obrazovanje bez obzira na njihovo porodično poreklo, zemlju iz koje dolaze, pol ili religijsku pripadnost. Autor: Nezavisne novine

У овом часу када је хришћанство на удару са свих страна имамо парадокс да прохришћанске групе нападају друге, са потпуно истим средствима које богомрзци користе. Уместо да се хришћани уједињују под налетом антихристовог духа, ми се кољемо и мрзимо.

Још се хвалиш делима? Немој, још није касно да престанеш.

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Može li biti slučajno da su baš ovo najmanje korumpirane države.

1. Danaska (protes.)
2. Novi Zeland (protes.)
3. Finska (protest.)
4. Švedska (protest.)
5. Švajcarska (ima dosta protest.)
6. Norveška (protest.)
7. Singapur,
8. Holandija (protest.)
9. Kanada (ugl. protest.)
10. Njemačka (dosta protest.)
11. Velika Britanija (protest.)
12. Australija (protest.)
13. Island (protest.).

Opet neka slučajnost, najveća pismenost 1900. god. oko 90% i preko 90% je u ovim državama. SAD, Kanada, VBR, Danska, Norveška, Švedska, Island, Australija, Finska, Novi Zeland.
A, može li biti slučajno da je upravo u zemljama koje si gore nabrojao, najveći procenat ateista?!

Anketa Evropske komisije(Eurobarometar) rađena 2010. godine pokazala je da najveći broj ljudi koji su odabrali opciju "Ne verujem u boga, niti bilo koju vrstu duha ili životne sile" živi u Francuskoj (40 odsto). Oko 27 odsto Francuza veruje u boga, a isti je procenat onih koji veruju u neku vrstu božanstva ili životne sile. Šest odsto ispitanika odgovorilo je sa "Ne znam".

Više štete nego koristi?
Čak 49 posto ispitanika koji su učestvovali u globalnom istraživanju agencijeIpsos Global @dvisor(2017) slaže se da religija čini više štete nego koristi u svetu. Anketa je sprovedena među odraslim ispitanicima mlađima od 65 godina u 23 zemlje širom sveta, a zemlje u kojima se veruje da religija čini više štete nego koristi nalaze se uglavnom u zapadnoj Evropi, te Indiji i Australiji.

Druga na listi je Češka, u kojoj živi 30 odsto ateista. Ipak, samo 16 odsto Čeha veruje u "zvaničnog" boga, dok je velika većina odabrala opciju "verujem u neku vrstu božanstva".

Treća je Švedska, sa 34 odsto ateista, četvrta je Holandija u kojoj živi 30 odsto onih koji ne veruju u boga, a peta je Norveška, gde se 29 odsto stanovništva izjasnilo kao ateisti.

Na dnu liste su Rumunija (92 odsto ispitanika kazalo je da veruje u boga, sedam odsto veruje u neku vrstu božanstva, a procenat ateista je zanemarljiv (ispod 0.5 odsto).

Pretposljednja je Turska (manje od jedan odsto ateista, 94 odsto veruje u boga, a četiri odsto ispitanih odgovorilo je sa "Ne znam").

Sledi Malta sa dva odsto ateista, Kipar sa tri odsto i Grčka u kojoj ima četiri odsto stanovništva koje ne veruje u "nezemaljsko".

Uprkos velikom broju religioznih ljudi među Evropljanima, religija na listi ličnih vrednosti nije ni u prvih deset. Na toj listi prvi je mir, slede poštovanje ljudskog života, ljudska prava, demokratija, lična sloboda, tolerancija, jednakost, vladavina prava, solidarnost, multikulturalnost, pa tek onda religija.

Studija nezavisne mrežaWIN/Galup Internationalrađena 2015. godine na uzorku od 63.000 ljudi u 65 država otkrila je nekoliko interesantnih činjenica. Prema ovom istraživanju, najmanje religiozna zemlja na svetu je Kina, gde se samo šest odsto stanovništva izjašnjava kao vernici. Na drugom mestu je Japan, a slede Švedska, Češka i Holandija.

Isti izvor navodi da je najreligioznija zemlja na planeti Tajland, gde 94 odsto ljudi kaže da su vernici, a samo jedan posto se deklarišu kao ateisti.

Kada je o kontinentima reč, analiza ankete pokazuje da najviše religioznih ljudi živi u Africi i na Bliskom istoku, a zemlje u kojima nema verske slobode (Saudijska Arabija i niz bliskoistočnih i afričkih zemalja) nisu ni obuhvaćene istraživanjem.

Jedan od najmanje očekivanih rezultata ovog istraživanja je da su mladi ljudi religiozniji od ljudi srednjih godina i onih u trećem životnom dobu. Ispitanici između 20 i 25 godina najviše su se identifikovali s verom, a najskeptičniji su oni između 44 i 54 godine.

Isti izvor navodi da su najpobožnije domaćice, slede penzioneri, a zatim studenti.

Najmanje vjernika među obrazovanim i bogatim
Bogatiji ljudi su manje religiozni. Anketa je pokazala veliku razliku između prosečne (osam odsto ateista) i više srednje klase (25 odsto). Takođe, što su ljudi obrazovaniji, broj vernika je manji. Troje od petoro fakultetski obrazovanih ljudi izjasnilo se kao religiozno, dok se među anketiranima koji nemaju fakultet tako izjasnilo četvoro od petoro.

Izvor: "Mondo"

http://mondo.rs/a1074480/Info/Ex-Yu...zivanja-o-broju-ateista-u-Evopi-i-svetu.html#

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Управо су твоја дела срамотна, то што ти радиш частан човек никада не би радио. И још користиш Библију како не треба. Твоје понашање је велико зло, мада мислим да то одавно не можеш да видиш.

Ateizam je raširen svugdje, za razliku od nas vi ste svoju crkvu napali, palili hramove, ubijali monahe i sveštenike.

Naravno da ćeš da popljuješ sagovornika koji je iznio podatke koji tebi ne odgovaraju.

Ostao si bez teksta.

То што ти мислиш на световну корупцију, ја сагледавам другачије.

Čuj svjetovna korupcija. :beee:

Sve je mjerilo pobožnosti.

Код Бога је корупција безбожништво, издаја, неверство (не само према супружнику).

Sada sagledavaš drugačije kada ste pokazali gori rod. Pa ko je prema ljudima koruptivna obično je i prema Bogu.

Видиш, Хамза као феномен није нешто ново.

Dokaz da ne voliš muslimane i protestante, posebno Amerikance.

То је одређени карактер који изда своје, па онда да би доказао како је лојалан "бије и када не треба".

:roll::beee:

Не може да се уздржи да испољи своју мржњу према онима којима је окренуо леђа.

Jel ti to kroz mene projektuješ sebe?

Да се бар понаша нормално, па и некако, али Хамза је ревностан у уништавању и вређању.

Tebe vrijeđaju podaci koje sam dao.

И онда још Хамза говори како су његова дела велика и праведна, а оних које би он радије сатро ништавна и јадна.

Pokazali ste da su vam djela takva.

Ja sam samo konstatovao.

Те твоје успехе са корупцијом ја видим супротно. Те твоје узданице су далеко од Бога и Христа.

A da ste vi pokazali bolji rod, onda bi to bio produkt pravosl. vjere.

Ту је корупција највећа, не најмања како ти кажеш.

Ko ima ovu najmanju, svjetovnu, taj ima manju i duhovnu.

Šta ti hoćeš da kažeš da ste bolji duhovni, a pokazali gori rod prema ljudima.

Зато секте као што је твоја служе, да се брже подривају цркве где још имају утицаја.

Vi sami sebe podrivate, što se i vidi po raskolima, sukobima u Ukrajini, Gruziji.

Izjeli ste svoje države korupcijom, nazadnošću.

Буливант сматра да ће то у будућности вероватно бити и израженије.

Истраживање спроведено на младима од 16 до 29 година у 21 европској земљи показало је да је најнерелигиознија земља Чешка, у којој 91 одсто испитаника тог узраста нема никакву верску припадност.

Pa ateisti imaju bolji rod od vas.

Evo ti jedno istraživanje iz baš BG.

Istraživanje koje je obelodanio Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koje je rađeno u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, među pripadnicima pravoslavne, katoličke i islamske religije, otkrilo je da su pripadnici sve tri religije skloniji sukobima i manje spremni na praštanje i pomirenje u odnosu na ateiste i agnostike.

Najgore rezultate su pokazali “oni koji se deklarišu kao ´ubeđeni vernici koji prihvataju sva učenja svoje religije i po njima se ponašaju´. Potom slede vernici koji ne prihvataju baš sve zahteve svoje vere, a najspremniji praštanju i pomirenju jesu ateisti i agnostici.” (N. Petrović, Psihološke osnove pomirenja, 265, 2005)

Dakle, najskloniji sukobima i nepraštanju jesu oni vernici koji zastupaju da se drže učenja svoje crkve, a manje oni koji ne prihvataju sve što crkva uči, a najmanje oni koji ne veruju i koji su neopredeljeni po pitanju da li veruju u Boga ili ne.

Psiholog prof. dr. Nebojša Petrović koji je vodio istraživanje, iznosi zaprepašćujuće saznanje da oni koji visoko vrednuju religiju, jesu manje spremni da u protivniku vide ljudsko biće i da mu oproste, nego oni koji se deklarišu kao ateisti ili agnostici. Takođe, istraživanje koje je radio dr. Radovan Čokorilo u Hercegovini (Trebinju i Mostaru), otkrilo je viši nivo autoritarnosti kod pripadnika sve tri religije nego kod ateista. Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju.

Уместо да се хришћани уједињују под налетом антихристовог духа, ми се кољемо и мрзимо.

Sa vama(koji ste izvrnuli Božju riječ, negirate 4. zapovijest, samim tim i Dekalog, koji vjerujete da se mrtvi mogu dozvati, vjerujete u reinkarnaciju, koji jedete svinjetinu, klanjate se idolima) nikada.

Још се хвалиш делима? Немој, још није касно да престанеш.

Isus je rekao da ćemo se prepoznati.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Опет субота?

3. Јер ми који веровасмо улазимо у покој, као што рече: Зато се заклех у гневу свом да неће ући у покој мој, ако су дела и била готова од постања света.

4. Јер негде рече за седми дан овако: и почину Бог у дан седми од свих дела својих.
5. И на овом месту опет: Неће ући у покој мој.

6. Будући, пак, да неки имају да уђу у њега, и они којима је најпре јављено не уђоше за непослушање;

7. Опет одреди један дан, данас, говорећи у Давиду по толиком времену, као што се пре каза: Данас ако глас Његов чујете, не будите дрвенастих срца.
8. Јер да је Исус оне довео у покој, не би за други дан говорио потом.
9. Дакле је остављено још почивање народу Божијем.
10. Јер који уђе у покој Његов, и он почива од дела својих, као и Бог од својих.

Тако хришћани почивају, јер верују и улазе у Мир Божји (покој). А који је то други дан (данас) ако није субота, за суботаре (фарисеје) ће остати мистерија.

А то што ти не желиш да видиш да западни свет (мада већ цео свет) уживајући у комфору и материјалној сигурности одбацује Божије нормативе и мења своје секуларне "у складу са временом", ја сам немоћан да ти помогнем. Теби је само циљ да покажеш како је протестантизам успешнији, не гледаш већу слику.

Najautoritarniji su vernici pravoslavne vere, zatim islamske, i potom katoličke, dok su najmanje autoritarni oni koji ne veruju.

Зато што су прошли кланицу због тога што су православни, тј. Срби. Зато што цепање Србије још није готово и докле не падне та западна вашљива и лицемерна империја неће престати. Мада ће онда са истока кренути опет она стара која се полако зацељује. Онда ће и ту Хамза да се истиче.

Sa vama(koji ste izvrnuli Božju riječ, negirate 4. zapovijest, samim tim i Dekalog, koji vjerujete da se mrtvi mogu dozvati, vjerujete u reinkarnaciju, koji jedete svinjetinu, klanjate se idolima) nikada.

Таман ћеш се уклопити кад ислам превлада, Хамзо. Па ћеш онда нама неверницима и свињољупцима главу на пањ и: фик! Оде глава невернику!

Poslednja izmena:
Natrag