Rom 12:1 Stoga vas, braćo, zaklinjem Božijim milosrđem da svoja tela prinesete na živu, svetu, Bogu ugodnu žrtvu, da to bude vaše duhovno služenje Bogu.
Rom 12:2 I nemojte više da se saobražavate ovome svetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svoga uma da razaberete šta je Božija volja, šta je dobro, ugodno i savršeno.
Rom 12:3 Na osnovu milosti koja mi je data, svakom među vama kažem: ne mislite o sebi bolje nego što treba da mislite, nego mislite o sebi trezveno, u skladu sa merom vere koju je Bog odredio svakom od vas.
Rom 12:4 Jer, kao što u jednom telu imamo mnogo udova, a svi udovi nemaju istu ulogu,
Rom 12:5 tako smo i mi, mnogi, jedno telo u Hristu, a jedan drugom udovi.
Rom 12:6 A u skladu s milošću koja nam je data, imamo različite darove. Ako je nečiji dar prorokovanje - neka bude srazmerno veri;
Rom 12:7 ako je služenje - neka služi; ako je poučavanje - neka poučava;
Rom 12:8 ako je tešenje - neka teši; ako je davanje - neka daje od srca; ako je upravljanje - neka bude revnostan; ako je pokazivanje milosrđa - neka to čini s radošću.
Rom 12:9 Ljubav neka bude nelicemerna. Gnušajte se zla, držite se dobra.
Rom 12:10 Volite jedan drugoga bratskom ljubavlju; poštujte jedan drugoga više nego sebe.
Rom 12:11 U revnosti ne posustajte; u duhu budite puni žara; Gospodu služite.
Rom 12:12 U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi istrajni.
Rom 12:13 Delite sa svetima koji su u oskudici; budite gostoljubivi.
Rom 12:14 Blagosiljajte one koji vas progone - blagosiljajte, a ne proklinjite.
Rom 12:15 Radujte se sa onima koji se raduju, plačite sa onima koji plaču.
Rom 12:16 Među sobom budite složni. Ne idite za onim što je visoko, nego neka vas privlači ono što je ponizno. Ne budite uobraženi.
Rom 12:17 Nikom ne uzvraćajte zlo za zlo. Pazite da činite ono što je dobro u očima svih ljudi.
Rom 12:18 Ako je moguće - koliko od vas zavisi - živite u miru sa svim ljudima.
Rom 12:19 Ne svetite se sami, dragi moji, nego ostavite mesta Božijem gnevu. Jer, zapisano je: "Moja je osveta, ja ću uzvratiti", kaže Gospod.
Rom 12:20 Nego, "ako je tvoj neprijatelj gladan, nahrani ga; ako je žedan, daj mu da pije. Jer, ako to učiniš, posućeš mu glavu užarenim ugljevljem."
Rom 12:21 Nemoj da te zlo pobedi, nego ti pobedi zlo dobrim.