Tako biva u praksi. Naša balkanska društva su daleko od tolerancije prema drugim i drugačijim.
Prebacit ću se na Hrvatsku i katolike u Hrvatskoj.
Situacija u Hrvatskoj je slična. Mislim da je još gora glede verske tolerancije.
da svoju djecu pošalju na sate vjeronauka
Neka ih pošalju u crkvu. U Srbiji je sada veronauka izborni predmet, alternativa je "građansko vaspitanje" (!?). I to je loše, ali teranje nekoga na versku nastavu je ravno zločinu.
njeni clanovi vrse medjusobne usluge
Međusobne usluge?! Vernici eventualno volonterski rade za popove. Popovi ne rade ništa mukte. Po tvojoj logici bi trgovac pravoslavac, koji proda robu kupcu pravoslavcu, to trebao smatrati res privatumom i izbeći plaćanje PDV-a. Glupost.
Sto bi se vecina izivljavala nad manjinom i kakve ovo ima veze sa temom?
Svako ia svoju versku nastavu.
Kako nema veze s temom? To je jedan od razloga protiv.
Roditelji manjinskog deteta, da bi izbegli šikaniranje većine, upisuju dete na ("tuđu") veronauku. Čist prozelitizam
ali izbacio bih evolucionisticku biologiju koja je zasnovana na nepotvrdjenim teorijama
Po toj logici bi morao izbaciti i euklidsku i/ili neeuklidske geometrije iz matematike, Njutnovi i/ili kvantnu mehaniku iz fizike itd. itd. Sve su to teorije koje jednog dana budu pobijene, usavršene,... Mani se plitkoumnih rezona.
U Rusiji psotoji predmet Istorija religije umesto veronauke i za sve je obavezan i mozda bi i to bila dobra varijanta.
Što da ne. U srednjoj školi i da predmet ne predaju popovi i priučeni predavači već antropolozi, kulturolozi, sociolozi ili neki drugi stručnjaci srodnih oblasti. Da se proučava Mirča Elijade i slični ozbiljni autori.
To je nemoguce spreciti sem edukacijom vaspitanjem i ravnopravnim odnosom.
Slažem se.
Ne kazem ja da se nastava obavezno mora odrzavati u skoli
Nije suština u prostoru u kome se to održava. Problem je što je uključeno u školski program i odvija se tokom nastave. Ti me se podstiče segregacija po toj osnovi. Neka to verske zajednice organizuju po svom ćefu van školskog nastavnog procesa i bog nas veselio. E sad, tako je rađeno i tokom komunizma. Pouzdano znam jer sam pri crkvi, kao dete, pohađao veronauku. Neko ide na balet, neko na engleski, neko na klavir, neko na veronauku, neko na sve, neko ništa,...
Suština cele priče je u SILI. MORANJU. To je prozelitizam. Koalicija vlasti i verskih zajebnica koje na taj način zajednički ostvaruju svoje ciljeve.
A trebalo bi da je Srbija (i Hrvatska) sekularna država.
A ovo ostalo sto ti navodis nije esencijalno niti bitno za coveka, da bi smo se time detaljno bavili.
Naprotiv. To je bitno za čoveka a religija je protiv čoveka. Da ne spominjem Gavrilovića koji bi sad malo tuđu decu slao u nove ratove. Matematika, fizika, evolucija, hemija... nisu nisu nikada prouzrokovale ratove, što se za religiju nikako ne može reći.