Uloga religije u cuvanju i zastiti porodice

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Na temi Religijske vesti, nas brat i saradnik Darth, izmedju ostalog, rekao je i ovo:
“Ne pišemo o tome kako se porodica, kao osnovna celija društva, svetost u malom, uništava.”

Posto nije prikladno, a nije ni dozvoljeno, da na bilo kojoj temi otvaramo druge teme, zato sam resi da otvorim ovu temu.


Porodica zaista jeste osnovna celija drustva i ako je ona napadnuta, ranjena i onemogucena da pravilno deluje, celo drustvo snosi negativne posledice. U onoj sredin u kojoj su temelji porodice osteceni, ni Crkva ne moze da bude na duhovnoj visin koja joj je odredjena.

Bog je osnovao porodicu: I rece Gospod Bog: Nije dobro da je covek sam; da mu nacinimo druga prema njemu... I Gospod Bog stvori zenu od rebra, koje uze Adamu, I dovede je k Adamo... Zato ce ostaviti covek oca svojega i mter svoju i prilijepoce se zeni svojoj, i bice dvoje jedno tijelo.” 1. Mojsijeva 2,18-24.

Ovo je bio Boziji plan:
“Radjajte se i mnozite se, i napunite Zemlju I vladjte njom i budite gospodari...” 1. Mojsijeva 1,28.
Padom u greh, covek je izgubio to gospodarsko pravo i postao popdlozan mnogim napadima i iskusenjima.

Dakle, Bog je osnovao porodicu. To je najbolje sto je Bog mogao da pokloni ljudskom rodu.

Medjutim, u nase vereme, ta Bozja ustanova napadnuta je sa mnogo strana. Neprijatelj je zapretio unistenjem te jedinstvene celije od koje zavisi opstanak covecanstva.


Sta je to sto preti unistenju porodice? Mozemo li cuti i vase misljenje?
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Da bi zastitio porodicu, u tu svrhu, Bog je odredio dve zapovesti Dekaloga:
Prav je o postovanju roditelja: “Postuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti je dao Gospod Bog tvoj.” 2. Mojsijeva 20,12.

Druga je: “Ne cini preljube.” 2. Mojsijeva 20,14.

Kada bi svi hriscani postovali i sproveli u zivot ove dve zapovesti, mnoge porodice bile bi zasticene od rasula.

Kada sam sa suprugom i sinom pre mnogo godina dosao u New York, upoznali smo bracni par Italijana, Andjela i Rozu Koza, koji su bili u penziji. U pocetku oni su nam mnogo pomagali i upucivali nas gde da kupujemo hranu i ostalo i cega treba da se cuvamo. Imali su troje dese, stariji sin bio je zubar, kcerka farmaceut, a mladji sin, Judzin zavrsio je najpre za farmaceota, zatim studirao medicinu i postao lekar, internista. Svi su zuveli daleko od roditelja. Roditelji od svojih skoromnih prihoda sve su zrtvovali da podignu i skoluju decu.

Kada su roditelji imao 50ogodisnjicu braka, godinu dan ranije oboje su dosli i nas pozvali da budemo na toj svecanosti. Cak su doneli i jelovnik i rekli: vi izaberite sebi ono sto vi jedete i to ce vam biti servirano. Majka je sa ponosom predstavljala moju suprugi imen. Bio je prisutan i svetenik i tada smo imali priliku da upaoznamo i njihovu decu.


Ti njihovi roditelji bili su zaista dobri ljudi. Moja supruga i ja smatrali smo ih kao svoje roditelje. Posto su ziveli u malom jednosobnom stanu, nisu imali gde da parkiraju koja i mi smo im dali mesta u nasoj garadzi.

Kada je otac Andjelo imao 78 godina, razboleo se i lekaari su mu dali jos 5 sedmica zivota.
Da bi nesreca bila veca, Judzin se zaljubio u svoju sekretaricu, koja je bila katolkinje iz Poljske, oterao zenu sa troje dece i ponovo se ozenio. Svakako roditelji nisu mogli da se pomirer sa tim.

Andjelo je svakoga dana plakao i vikao: ja zelim da vidim svoga sina Judzina pre nego sto umrem, ali Judzin se nikad nije javio niti je dosao da vidi oca koji je umirao.
Mom seinu, koji je tada bio student, dojaduio je njegv palac,uzeo je telefon i nzvao sina. Rakao mu je da je otac na umoru i da dodje sto pre dok jos moze videti zivog oca. Ni posle toga sin nije zavo niti je dosao da ispuni poslednju zelju oca koji je umirao.


Dve sedmice kasnije, ja sam uzeo telefon i nazvao sina. Njegova druga zena jos uvek je njegova sekretarica, zato kad bi joj rekao ko sam ne bi dozvolila da govorim s nji, zato sam rekao da sam prijatelj doktora Koze iz Nje Yorka I da zelim da razgovaram s njim, tako mi je dozvolina da razgovaram s njim. Sve sam objasnio sinu, izneo mu stanje u kom mu se otac nalazi i zamolio ga da sto pre dodje, ako zeli jos jednom da vidi zivog oca. On je odgovorio: “Ja cu razgovarati sa mojim bratom", i to je bilo sev. I posle tog sin se nije javio niti je dosao da vidi umiruceg oca.

Najzad otac je umor, sin se ni posle toga nije javio. Na sahrani, moja suoruga sina i ja, mi stranci, bilismo prisutni, ali Judzin nije ni na sahranu dosao ocu.


Sta je bio uzrok ove velike tragedije i nepravde prema ocu koji je umirao?
Nemoral! Nepostovanje roditelja! Prestup sedme zapovesti!


Nije uzalud Gospod preko proroka isaije izjavio:
“O da si pazio na zapovesti Moje! Mir bi tvoj bio kao reka, i pravda tvoja kao valovi morski.” Isisja 48,18.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Da bi zastitio porodicu, u tu svrhu, Bog je odredio dve zapovesti Dekaloga:
Prav je o postovanju roditelja: “Postuj oca svojega i mater svoju, da ti se produlje dani na zemlji, koju ti je dao Gospod Bog tvoj.” 2. Mojsijeva 20,12.

Druga je: “Ne cini preljube.” 2. Mojsijeva 20,14.

Ipak je na ovom planu najvažnija Božja zapovijed: "Plodite se i množite". Ali, Adventisti sedmog dana doskočiše Bogu, porukom: "Plodite se i dođite u naše bolnice, mi ćemo vam djecu abortirati, ubiti".
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Ipak je na ovom planu najvažnija Božja zapovijed: "Plodite se i množite se". Ali, Adventisti sedmog dana doskočiše Bogu, porukom: "Plodite se i dođite u naše bolnice, mi ćemo vam djecu abortirati, ubiti".

Slape. pre svega nije najvaznija zapovest "monozi te se".
Evo sat je Bog rekao: “Radjajte se i mnozite se, i napunite Zemlju I vladjte njom i budite gospodari... 1. Mojsijeva 1,28.

Bog je cuveka postavio gospodarem i upraviteljem.
Zatim stvorio mu je druga i osnovao porodicu.
Zastiti porodice, Bog je posvetio dve zapovesti: Postovanje roditelja i "Ne cini preljube".

Slape nastavlja:
Adventisti sedmog dana doskočiše Bogu, porukom: "Plodite se i dođite u naše bolnice, mi ćemo vam djecu abortirati, ubiti".

Slape ne moze biti da ne izvrne istinu i da ne iznosi lazi. Kada bi to bilo drugacije, Slape ne bi bio Slape.

Pre svega Adventisticke bolnice ne vrse abortuse. Jedino ako bi zivot majke bio u opasnosti, onda majka ima prednos.

Za tvoju pouku Slape:
Moj sin je podpredsednik Adventistickog univerziteta kome pripadaju cetiti bolnice. Glana bolnica broji 950 kreveta.

Nijedna od tih bolnica ne vrsi abortuse.
Moj sin rece to nije samo sto bolnice to ne rade, nego
u Americi nijedna bolnica ne vrsi abortuse, jer je to mnogo skupo, nego postoje privatne klinike koje to rade. Tako Slape, naucio si ovoga puta nesto novo. A
dventisti ne vrse abortuse u svojim bolnicama.

Nego Slape, daj reci nam sta tvoja Crkva radi da ogranici ili zaustavi abortuse?

"Dom koji je ukrasen ljubavlju, saosecanjem i neznoscu je mesto koje andjeli rado posecuju i na kome se slavi Bog. Uticaj brizljivo cuvanog hriscanskog doma u godinama detinjstva i mladalastva, najsigurnija je zastita od iskvarenosti sveta. U atmosferi toga doma deca ce nauciti da vole svoje roditelje i svog nebeskog Oca."
Temelji sretnog doma, str. 12.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
Slape ne moze biti da ne izvrne istinu i da ne iznosi lazi.

Pre svega Adventisticke bolnice ne vrse abortuse. Jedino ako bi zivot majke bio u opasnosti, onda majka ima prednos.

Za tvoju pouku Slape:
Moj sin rece to nije samo sto bolnice to ne rade, nego u Americi nijedna bolnica ne vrsi abortuse, jer je to mnogo skupo, nego postoje privatne klinike koje to rade. Tako Slape, naucio si ovoga puta nesto novo,
adventisti ne vrse abortuse u svojim bolnicama.

Za tvoju pouku Marko, :)

Tema o Adventističkoj crkvi i abortusu pojavila se 2011. godine u Washington Post-u. Adventistička zdravstvena organizacija natjecala se s Katoličkom organizacijom za dobivanje dozvole za gradnju jedne nove bolnice u okrugu Montgomery. Adventisti su u dokumentaciji koju su priložili naveli da se ne treba dopustiti gradnja „katoličke bolnice“, jer se u katoličkoj bolnici ne bi obavljali abortusi, a to je onda problem. „Ne dozvolite da katolici podignu bolnicu, jer oni ne nude abortuse kao mi.“ Lydia Perris, glasnogovornica VAB-a, potvrdila je u izjavi za Montgomery Gazette News da adventističke bolnice obavljaju abortuse.Ta bolnica se nalazi na samo nekoliko kilometara od sjedišta Generakne konferencije Adventističke crkve. Abortusi se obavljaju doslovno „niz ulicu“ odatle.

P.S. Za tvoju pouku Marko.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Evo i katolici odobravaju abortus u slicaju da preti opasnost zivotu majke:

Pobačaj kad je ugrožen život žene



Je li dopušten pobačaj kad je ugrožen život žene, odnosno kad ga dijete ugrožava?

Katolička tradicija uvažava činjenicu da trudnoća može prouzrokovati neizbježnu prijetnju po život majke, a time i djeteta. Tada se može reći da se trudnoća zakonito moralno može prekinuti.

1. Ako se radi o teškoj medicinskoj bolesti koja bi neizbježno uzrokovala smrt majke i ploda – npr. kad trudna žena oboli od bolesti koja je lokalizirana na uterusu.
Primjer: Može se dogoditi da je u uterusu karcinom, a u njemu se nalazi embrij. Trudnoća je relativno rana i liječnik prognozira da će se rak s vremenom proširiti i ubiti majku, a zajedno s njom i dijete. Ako nije moguć „partus prematurus“, tj. prijevremeni porod, djeluje se invazivno, tj. odstranjuje se uterus. Ovim činom se spašava život majke, jer ako se to ne učini, moguća je smrt i majke i djeteta. Ovdje vidimo primjenu čina s dvostrukim učinkom. Prema tome, uvjeti za ovaj čin su:

• liječnik koji djeluje treba biti terapeut koji brine o prvom načelu medicinske etike: zaštita života i želi spasiti život koji se može spasiti; nakana liječnika mora biti moralno prihvatljiva (ne smije htjeti činiti nešto protivno moralu i temeljnim načelima medicinske etike);
• loš učinak (eliminiranje fetusa) ne smije biti sredstvo za postizanje dobrog učinka (spas majke), nego moraju biti istovremeni, tj. u istom vremenu se čini čin koji prouzrokuje dvije posljedice;
• mora postojati adekvatan razmjer između vrijednosti koje su u igri, tj. ne može se tražiti zdravlje, a riskirati život, nego vrijednosti moraju biti adekvatno proporcionalne (život majke i život djetata).

2. Ako se radi o izvanmateričnoj trudnoći.
Nekada se plod ugnijezdi u jajovodu i s razvojem embrija, fetusa, majka je izložena smrti jer jajovod nije predviđen za razvoj ploda. Zato se ovdje može djelovati u skladu s načelom čina s dvostrukim učinkom: jer ukloniti jajovod (dio jajovoda), znači spasiti život majci, a loš učinak znači lišiti fetus života koji bi ionako umro, jer se ne razvija u maternici.

U ova dva slučaja spašava se život majke i čin je u sebi dobar, samo što proizvodi i jednu duboko neželjenu posljedicu a to je smrt ploda. Također, u ova dva slučaja ne ide se za tim da se ukloni plod nego maternicu, odnosno jajovod. Želim naglasiti da eliminacija ploda nije sredstvo za spašavanje majke nego neželjeni učinak. U tom smislu, ova dva postupka se ne mogu nazivati pobačajem.

Btb,
don Damir

To znaci u dva slucaja i Katolicka crkva odobrava abortus, ako je u pitanju zivot majke i ako je u pitanju izvanmatericno zacece.
To prihvata i Adventisticka crkva.


"Za decu dom treba da bude najprivlacnije mesto na svetu, a prisustvo majke njegova najveca privlacnost. Deca imaju osetljivu prirodu koja se zasniva na ljubavi. Njih je lako zadovoljiti. Neznim zahtevima, recima ljubavi i postupcima, majka moze da ih veze za svoje srce."
Temelji sretnog domoa, str. 14.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
To znaci u dva slucaja i Kkatolicka crkva odobrava abortus, ako je u pitanju zivot majke i ako je u pitanju izvanmatericno zacece.
To prihvata i Adventisticka crkva

Netočno.

Činjenice i fikcija u vezi adventista i pobačaja, Nic Samojluk

Većina adventista nije svjesna tih neoborivih činjenica, a mnogi od njih reagiraju zijevanjem. Siguran sam da odluka naše crkve da profitira od ubijanja nevine nerođene djece ima tendenciju neutralizirati misiju Crkve Ostatka.

Nekada smo bili poznati kao oni koji su držali svih deset Božjih zapovijedi, dok je ostatak kršćanstva držao samo devet. Redefiniranjem izvornog i istinskog značenja Šeste zapovijedi Dekaloga i pružanjem usluga pobačaja našim pacijentima, postali smo poput ostatka svijeta.

Nekada sam katolicima pokazivao biblijske tekstove, ali to više ne mogu raditi gledajući ih ravno u lice. Ako bih to učinio danas, katolik bi me mogao pitati: "Što je gore, štovati Boga na pogrešan dan u tjednu ili ubijati nevina ljudska bića zbog prljave dobiti?"

Naš brod je pogodio moralni ledeni brijeg i moramo uključiti alarm. Ako nastavimo u ovom duhovnom mrtvilu, naš brod će zasigurno potonuti poput Titanika. Vrijeme je bitno! Hoćete li mi se pridružiti u ovoj svetoj misiji? Ne mogu to učiniti sam. Znam pola tuceta adventista koji dijele moju zabrinutost, ali trebamo stotine tamo gdje je sada samo šačica!
----------------------------------------------------------
Nick Samojluk je adventistički aktivist i pisac koji se zalaže za zaštitu nerođene djece.
 
Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Slape, umesto da skupljas price takvih kao sto si i ti koje neprestano izvrces cinjenice,
za one koji zele da znajo koje je ZVANICNO GLEDISTE ADVENTISTICKE CRKVE,
evo ga na ovom linku:
https://www.adventist.org/en/information/official-statements/guidelines/article/go/-/abortion/

Posto je to suvise dug tekst i on je na Engleskom jeziku.
Tu vam je zvanicno objasnjeno sta Adventisti veruju i uce o tom predmetu.


Slape, mozes li nam objasniti KO KADA I GDE JE NAREDIO KATOLICKIM SVESTENICIMA DA SE NE ZENE?

U Bibliji je zapisano: "Istinita je rec ako ko zeli episkopstvo, on zeli dobro delo. Ali episkop treba da je besprekoran, JEDNE ZENE MUZ." 1. Timotiju 3,1.3. prevod Bakotic.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.331
za one koji zele da znajo koje je ZVANICNO GLEDISTE ADVENTISTICKE CRKVE,
evo ga na ovom linku:
https://www.adventist.org/en/information/official-statements/guidelines/article/go/-/abortion/
https://www.adventist.org/en/information/official-statements/guidelines/article/go/-/abortion/

To ti je nešto iz 1992. godine. :) U tvojoj crkvi stvari danas s abortusom stoje ti ovako:

- Adventisti su u dokumentaciji koju su priložili naveli da se ne treba dopustiti gradnja „katoličke bolnice“, jer se u katoličkoj bolnici ne bi obavljali abortusi, a to je onda problem. „Ne dozvolite da katolici podignu bolnicu, jer oni ne nude abortuse kao mi.“ Lydia Perris, glasnogovornica VAB-a, potvrdila je u izjavi za Montgomery Gazette News da adventističke bolnice obavljaju abortuse.Ta bolnica se nalazi na samo nekoliko kilometara od sjedišta Generakne konferencije Adventističke crkve.

- Nick Samojluk:
Nekada sam katolicima pokazivao biblijske tekstove, ali to više ne mogu raditi gledajući ih ravno u lice. Ako bih to učinio danas, katolik bi me mogao pitati: "Što je gore, štovati Boga na pogrešan dan u tjednu ili ubijati nevina ljudska bića zbog prljave dobiti?"

Slape, mozes li nam objasniti KO KADA I GDE JE NAREDIO KATOLICKIM SVESTENICIMA DA SE NE ZENE?

Nije nitko naredio. To su neki odabrali prema Isusovim riječima. Mt 19,12: Doista, ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji sami sebe onesposobiše poradi kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti, neka shvati."

P.S. Ne skreći s teme i ne spamaj.
 
Natrag
Top