Idemo redom:
Финансирамо и војску, да ли бих могао добити ПМ 84 и сандук муниције 7,62 мм.
Имам свадбу у комшилуку, па да мало дам одушка ......
Zar je zaista ovo argument u korist veronauke u školi?
A što misliš hoće li građanski odgoj biti nametanje volji većine? Ne znam kako je kod vas, u Hrvatskoj se on uvodi slijedeće godine. Bilo bi pošteno da se sve izmjene u školskom sustavu potvrde dvotrećinskom većinom. Inače, bit će nametnut kao nekada marksizam.
Građanski odgoj ima za cilj podizanje mladih ljudi u duhu demokratije, ljudskih prava, tolerancije i slobode. To je ono što je društvu potrebno jer to je najhumaniji doseg ljudske civilizacije. Međutim, koliko je meni poznato, on će, nažalost, biti izborni predmet, zar ne?
Видим колико је "модерно" понашање донело благодати за пар деценија, како ће бити касније и то знамо: као Содома и Гомора, као пред потоп. Тачно је такво понашање људи: толико прљавштине, перверзија, абортуса, уништених младих живота...и све је крив неко ко позива на морал? Крив је онај који види морални и духовни суноврат? Крив је Исус што позива на покајање и нови начин живота, духовни препород?
Prljavština, perverzija i uništenih mladih života bilo ja daleko, daleko više u vremenu dok je nauka bila potisnuta od strane hrišćanske religije. Tada su mladi ženski (pa i muški) životi završavani na lomači, ili su pak trgani na delove zato što su obeleženi od strane "moralnih vertikala društva" kao bezbožnici, veštice, antihristi ili su im date neke druge negativne etikete nastale u hrišćanskom arsenalu dobrote i ljubavi.
Da li hrišćani imaju pravo da pozivaju na moral kada u Bibliji piše da je taj bog pun ljubavi i oprosta pobio svu prvorođenu decu u Egiptu, kada je slao sušu, glad i bedu na hiljade i hiljade ljudi? Kada je naređivao mučenja, ubijanja i silovanja? Ne moraš ni odgovoriti na ovo jer znam šta ćeš reći - izvučeno iz konteksta. Ja sam, naravno, glup i ograničen jer ne mogu da shvatim kontekst u kome je paljenje ljudi i podvođenje dece moralno i opravdano.
Мој је предлог да се са васпитањем крене у рођеној кући, у школи може ко хоће. Колико видим ти намећеш своје субјективно мишљење: "U javnim školama koje finansiramo svi mi religija nema šta da traži." Ко сте то ви? Ми финансирамо и теорију да смо настали од примата (мајмуна), можда се неки и не слажу са тим! Шта ћемо сада? Значи да ће опет твоје (ваше) субјективно мишљење да пресуди, ви знате да је нешто истина, а ми морамо да се повинујемо.
Prvo, mi nismo nastali od majmuna nego ljudska vrsta i primati imaju zajedničkog pretka.
Drugo, nauka počiva na objektivnom ispitivanju stvari što znači da jedina odbacuje svakog sujeverje, subjektivizam, verovanja, strah i slično i daje rezultate objektivnog naučnog istraživanja zasnovanog na naučnom metodu. Ukoliko ti pojmovi nisu jasni, idi na glavni podforum Nauke i društva i naći ćeš temu "O nauci".
Treće, mi znamo da je nešto "istina" jer rezultati pokazuju tako. Ako hoćeš da oboriš to, vrlo rado bih voleo da vidim neki tvoj naučni rad koji će dokazati da teorija evolucije ne drži vodu. Šta više, nauka je sama po sebi veoma samokritična i uvek su dobrodošli radovi koji ispituju ono što trenutno važi za najverovatnije objašnjenje nekog fenomena.
Četvrto, "mi" smo stanovnici Srbije od kojih su neki pravoslavci, neki katolici, neki muslimani, neki jevreji, neki ateisti i nije opravdano promovisati jednu religiju u javnim školama u koje idu sva deca. Ne samo da nije opravdano iz demokratskih razloga, nego zbog toga što je škola institucija u kojoj se treba steći neko znanje, a ne subjektivno verovanje jednog dela stanovništva (bilo ono i u većini) jer školska znanja razvijaju se iz naučnih saznanja.
Лично сам свестан да је религија намерно компромитована, да људи нису верни Богу, па и они који кажу да јесу у срцу не верују, или испуњавају неке обичаје без праве вере и присуства Бога у свакодневном животу, зато и говорим да људи којима је стало до неких вредности које нису помодарске и "напредне", боље да васпитавају децу у својим домовима. У школама је заиста тешко да нешто могу да науче због великих мрзитеља религије, тј. Бога.
Hmm, vidiš, ja sam išao u školu i naučio jako mnogo stvari. Nećeš mi verovati ali čak sam išao i na veronauku do kraja osnovne škole. Uspešno sam završio i srednju školu a na kraju i fakultet. Znam mnogo toga i ponosam sam na to što otvorenog uma volim i želim da se i dalje usavršavam i učim. Nisam primetio da mi je bilo šta od toga bilo teško ostvariti zbog velikih mrzitelja religije.