Turističke zanimljivosti

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zašto u avionima postoje pepeljare ako je pušenje zabranjeno
Iako je pušenje u avionima zabranjeno već nekoliko decenija, oni i dalje ne smeju da lete ako nemaju pepeljare

Izvor: b92

Foto: Thinkstock
Iako danas ne možemo uopšte zamisliti kako je to izgledalo nekad kad su putnici mogli bezbrižno da puše u avionima, danas još uvek postoje pepeljare u njima, a mnoge osobe oštrog oka mogle su se u to i lično uveriti.

Naime zakonom je i dalje propisano da u toaletima moraju biti pepeljare, za slučaj da naiđe neko ko neće mariti za zakon nego će hteti hitno da zapali.

Avio kompanije brinu da bi pušači u panici mogli nepravilno da ugase cigaretu, ubacujući je u umivaonik ili korpu za papirne maramice. A budući da ne žele da se oglasi požarni alarm ili da se pojavi strah među drugim putnicima, odlučili su da je pametnije da ostave na raspolaganju sigurnu metodu rešavanja cigareta.

Inače, u Americi je pušenje na domaćim letovima zabranjeno 1988. godine, dok je većina drugih avio kompanija sledila taj potez tokom devedesetih godina.

Zabrana pušenja obično se svuda strogo sprovodi, uz konstantna ponavljana upozorenja. Ali 2009. godine britanski Boing 747, na putu za Meksiko, prizemljen je nakon što je otkriveno da u avionu nema pepljare. Smeli su da nastave put tek nakon što je donesena pepeljara iz drugog aviona.

"Reč je o pravnom zahtevu, jer, iako je pušenje zabranjeno, ako neko ipak odluči da zapali, on mora da ima mesto na kom će tu cigaretu moći sigurno da ugasi", izjavio je portparol kompanije Britiš Erlajns, dodajući da se izvinjavaju nepušačima, ali da je sigurnost ipak uvek na prvom mestu, piše Dejli Mejl.

Inače, ovo pravilo je nastalo nakon tragedije koja se dogodila 1973. godine kad su 123 osobe poginule na letu iz Rija de Ženeira prema Parizu, jer je pilot bio primoran da naglo sleti budući da je bilo dima u pilotskoj kabini.

Smatra se da je dim uzrokovala zapaljena cigareta koju je neko bacio u korpu za smeće, a mnogi putnici su poginuli od gušenja još dok je avion bio u vazduhu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Za ljubitelje mira i tišine: Najmanje naseljene zemlje sveta
Da li žudite za tim da se osamite i “isključite mozak” bar nakratko?

Izvor: Telegraph,B92

Svi oni kojima je dosta gradske gužve i buke i žele da, za promenu, malo uživaju u predivnoj prirodi, mogu da “pobegnu” u neke pustije delove planete.

Bilo da je u pitanju tumaranje ravnicama Mongolije, probijanje kroz šume Surinama ili krstarenje fjordovima Grendlanda, verujemo da bi vam odmor u nepreglednim i divljim prirodnim prostranstvima izuzetno prijao.

Prema podacima UN-a, odnosno broju stanovnika po kvadratnom kilometru, ovo je 10 najmanje naseljenih krajeva sveta:

10. Bocvana – 3.5 stanovika po kvadratnom kilometru



9. Surinam – 3.3 stanovika po kvadratnom kilometru



8. Island – 3.3 stanovika po kvadratnom kilometru



7. Australija – 3.1 stanovika po kvadratnom kilometru


6. Francuska Gvajana – 2.9 stanovika po kvadratnom kilometru


5. Namibija – 2.9 stanovika po kvadratnom kilometru



4. Zapadna Sahara – 2.3 stanovika po kvadratnom kilometru



3. Mongolija – 1.9 stanovika po kvadratnom kilometru



2. Foklandska ostrva – 0.3 stanovika po kvadratnom kilometru



1. Grenland – 0.0 stanovika po kvadratnom kilometru

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Grad u kojem je algebra dobila ime
Sa bogatom istorijom dužom od 2000 godina, uzbekistanski grad Kiva predstavlja užurbanu oazu krcatu fascinantnom arhitekturom iz vremena kada je Put svile bio na vrhuncu.

Izvor: BBC,B92

Okružen pustinjama Kizilkum i Karakum, jedinstveni grad Kiva nekad je predstavljao poslednju stanicu karavana na putu ka Iranu, koji su prevozili sve od papira, porcelana i začina do robova, konja i voća.

Građevine novije istorije brižljivo su uklapane u postojeću strukturu, stvarajući na taj način izuzetno skladnu urbanu kompoziciju.


Kiva je ojačana bedemima, a u unutrašnjem gradu, poznatom kao Ičan Kala, koji štite 10 metara visoki zidovi sagrađeni od cigala od blata, nalaze se sve važnije znamenitosti.

Tokom šetnje Ičan Kalom nemoguće je promašiti Islam Hodža medresu i minaret visok 45 metara koji predstavlja najvišu građevinu Kive.


Ipak, jedna od najupečatljivih građevina ubedljivo je minaret Kalta Minor, prekriven glaziranim šarenim keramičkim pločicama, čija će vas lepota osvojiti na prvi pogled, odmah nakon što zakoračite kroz Zapadnu kapiju. Njega je podigao Muhamed Amin Kan, čuveni vladar, sa ciljem da sa njega posmatra grad Bukaru, smešten 400 kilometara jugoistočno od Kive. Radovi su počeli 1851., ali ih je prekinula Kanova smrt 1855. godine, pa je ubrzo dovršen zadržavši postojeći oblik, sa 14 metara širine i 26 metara visine.


Živopisne ornamente moguće je videti i na Letnjoj džamiji, smeštenoj u utvrđenoj rezidenciji vladara Kive – Kuna Ark, za koju se veruje da je podignuta 1838. godine.


Centralna Azija vekovima je bila jedan od svetskih centara obrazovanja, a ni Kiva nije izuzetak. Abu Abdulah Muhamed ibn Musa el Horezmi, persijski naučnik rođen oko 780. godine, smatra se osnivačem decimalnog sistema. Zapravo, reč “algebra” potiče iz njegovog algebarskog matematičkog traktata, nazvanog “Hisab al-Jabr w'al-muqabala”. U njegovu čast podignut je spomeni u blizini Zapadne kapije.


Uprkos nesvakidašnjoj lepoti unutar gradskih zidina, vredi zakoračiti i u spoljašnji svet, gde živi većina stanovnika, i potrošiti vreme na obilazak pijace i degustaciju lokalnih specijaliteta. Tamo možete stići napuštanjem Ičan Kale kroz Istočnu kapiju – pijaca se nalazi “na korak” od zidina.

Ispijanje čaja jedan je od idealnih načina da uživate u lepoti grada – čaj čini značajan deo uzbekistanske kulture, pa ne čudi što su brojne čajdžinice izuzetno popularne. Čaj u Kivi obično se pije bez šećera, a obroci počinju i završavaju se ovim napitkom.

163475147155ed6409d5559383754478_v4%20big.jpg
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Zaboravite na Bali, ovo je ostrvo iz snova
Ako pogledate fotografije Balija od pre 30-tak godina videćete da je on postao žrtva brzog razvoja, a veći deo južne obale pretvoren je u naselja.

Izvor: b92
204967645255f32ca62c95a857854256_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Bali je godinama bila jedna od najtraženijih destinacija na svetu. S raskošnim poljima pirinča, surferskim plažama i jedinstvenoj Bali-Hindu kulturi, Bali osvaja turiste već decenijama. Međutim, sa procvatom turizma i mnoga druga ostrva skaču u prvi plan sa zapanjujućom prirodom i fascinantnom kulturom.

Lombok, koji se nalazi tek iza 'ugla' Balija ima sve što moderni turista traži. Peščane plaže, prekrasnu prirodi i nikakvu gužvu. Evo zašto je Lombok toliko bolji od Balija.

Na Lomboku je još uvek netaknuta priroda

Ako pogledate fotografije Balija od pre 30-tak godina videćete da je on postao žrtva brzog razvoja, a veći deo južne obale pretvoren je u naselja. I dok je nekad oduševljavao turiste prekrasnim poljima pirinča, danas se ovde osećate kao da se nalazite u užurbanom gradu.

U suprotnosti tome Lombok se čini kao malo selo koje još uvek spava svoj zimski san. Netaknuta priroda prostire se po celom ostrvu, a u samo nekoliko minuta biciklom ćete se naći usred polja pirinča. Središte ostrva je nacionalni park kojim dominira veliki vodopad, a šume su pune divljači.

192932206755f32ca68cfe0316042591_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Lombok nije 'zagađen' saobraćajem

Bali je možda malo ostrvo, ali ponekad su potrebni sati kako biste došli s jednog mesta na drugo. Saobraćaj je užurban, a nesreće motocikala su česta pojava. Lombok još uvek nije 'prezagađen' saobraćajem, što ga čini savršenim za vožnju motorom ili biciklom, a taksijem ili kombijem možete u relativno kratkom vremenu doći s jedne strane ostrva na drugu.

Lombok ima manje turista

Bali je već decenijama na vrhu liste najpoželjnijih destinacija i prema tome je prepun turista. Na Lomboku još uvek možete da surfujete bez da pazite koga ćete 'zgaziti'. Bez gužve, možete se opustiti uživajući u predivnoj prirodi i upijanju neistražene kulture.

Lombok je pravo 'lokalno' odmorište

Sa znatno manje turista, Lombok još uvek uspijeva da održi lokalni štih. U gradovima Sengigi i Kuta, turisti i 'lokalci' još uvek surfuju zajedno, jedu u istim restoranima i zabavljaju se u istim barovima. A glavni grad Mataram poznat je po tradicionalnim restoranima i obrtima u kojima možete kupiti tradicionalne, ručno izrađene, suvenire.

201373183455f32ca6d8336775232508_v4%20big.jpg

Foto: Thinktsock
Lombok je znatno jeftinija destinacija

Na kraju ono što je jako bitno. Lombok je znatno jeftinija destinacija od Balija. Bali obožavaju slavne osobe, pa su mnoga odmorišta zbog toga podigla svoje cene do neba. Međutim Lombok još uvek nije sam sebe uzdigao u zvezde pa se za prosečnu cenu može uživati u vrhunskoj hrani, ali i odsesti u kvalitetnom smeštaju.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Sedam evropskih destinacija koje morate posetiti ove jeseni
Dolazak jeseni oboji prirodu u živu paletu toplih žutih, narandžastih i crvenih nijansi koje dodatno prolepšaju vizuru pojedinih gradova i mesta. Ako planirate neko kraće putovanje ove jeseni, svakako posetite neke od ovih zadivljujućih lepotica.

IZVOR: B92


Foto: Thinkstock
Kambrija

Engleska grofovija na severozapadu zemlje koja se graniči sa Škotskom izvor je predivnih prirodnih lepota kojima je u jesen još teže odoleti. Osim Nacionalnog parka “Lake District” čija jezera oduzimaju dah, istražite i šumu Frizidejl u kojoj tamni borovi i crvene bukve čine zadivljujuće krajolike. Ne zaboravite da u lokalnom pabu isprobate domaći cider i nazdravite novom godišnjem dobu.



Kambrija / Foto: Thinkstock


Briž, Belgija

Srednjevekovni belgijski grad u jesen dobija jednu od najlepših evropskih panorama gde zlatna i grimizna vinove loze obrubljuje istorijske zgrade, a predivni prizori se oslikavaju u gradskim kanalima. Deo gradskog šarma iskusićete na otvorenim pijacama koje trguju sve do početka novembra, a pogotovo ako isprobate slavne napitke od kakaa poput De Proeverieja.

Oslo, Norveška

Promene godišnjih doba naročito su lepe na sjeveru Evrope. Šetnja Oslom tada postaje pravo zadovoljstvo, pogotovo po pitoresknim gradskim parkovima koji svake godine postaju sve lepši. Nikako nemojte zaobići posetu zamku Akeršus i park skulptura Vigeland čiji kipovi posebno dolaze do izražaja uz promenu lišća na okolnim stablima.



Oslo / Foto: Thinkstock


Prag, Češka

Prestonica Češke lepa je u svim godišnjim dobima, ali pruža nešto posebno kad lišće počne da menja boju na stablima gradskih parkova. U jesen ima i nešto manje turista na ulicama, pa je lakše uživati u posebnostima kao što su Praška tvrđava, Vaclavske Namesti i Karlov most. Posebno uživanje predstavlja vožnja brodićem po Vltavi.

Pijemont, Italija

Oktobar je vrhunac sezone za uživanje u hrani i piću u ruralnom Pijemontu. Kesteni, čokolada, tartufi i druge vrste pečuraka imaju posebne festivale na kojima se uživa u lokalnim specijalitetima. Ako imate priliku, priključite se berbi grožđa u nekom lokalnom vinogradu i uživajte u domaćim običajima.

61120324155fe49197ae53786484721_v4%20big.jpg

Pijemont / Foto: Thinkstock


Budimpešta, Mađarska

Prijatne jesenje temperature u septembru i oktobru odlična su preporuka i za posetu susedima, koji u ovo doba organizuju niz gastronomskih festivala na otvorenom. Osim uživanja u lokalnoj hrani i pićima, grad nudi brojne 'besplatne' atrakcije koje svakako morate da istražite pešice. Ukrcajte se na brodić i uživajte u lepom plavom Dunavu.

Bled, Slovenija

Bledsko jezero u Sloveniji odličan je izbor za ljubitelje aktivnog odmora. Ovde možete da planinarite, jašete, voziti bicikl, ploviti u tradicionalnim čamcima, ili jednostavno uživate u zadivljujućem krajoliku, 'uokvirenim' čarobnim planinama u okolini.

 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Gradovi koje ne biste smeli da posetite sami
Neke destinacije su opasnije od drugih, posebno za putnike koji vole da putuju sami. Za sve vas koji planirate putovanje u neki od ovih pet gradova bez pratioca, možda bi bilo dobro da razmislite o nekim drugim mestima.

Izvor: B92

Foto: Thinkstock
Za mnoge putnike, svet je predivno mesto puno čudesa iza svakog ugla. Sa svakom novom avanturom naučimo nešto novo o sebi, ljudima, ali i o tome kako nas drugi vide. Međutim, uz sva divna mesta koja putnici mogu doživeti, postoje i mnoga mesta koja se smatraju opasnim. Naravno da i u 'sigurnim' gradovima možete naići na probleme, ali prema statistikama u ovim destinacijama je opasnost veća.

U nekim gradovima, naoružane bande mogu biti veoma drske u svojim napadima u kojima ciljaju na turiste. Čak i uz najbolje pripreme mnogi putnici ne znaju gdje je potrebno najviše paziti na opasnost. Neke destinacije su opasnije od drugih, posebno za putnike koji vole putovati sami. Za sve vas koji planirate putovanje u neki od ovih pet gradova možda bi bilo dobro da razmislite o nekim drugim mestima ili se informišete pre puta u kojim delovima grada ćete se moći bezbrižno kretati.

Bogota, Kolumbija

Ovaj drevni grad u Kolumbiji i dalje je industrijski centar u samom srcu nacije. Poznata po proizvodnji jedne od najboljih kafa na svijetu i predivnom cveću, hiljade ljudi svake godine posećuje ruralnu Kolumbiju u potrazi za volonterskim radom, ali i turistički. No mnogi od njih ne shvataju kakvoj opasnosti se izlažu. Terorističke organizacije, dileri droge i naoružane bande, svi oni ostavljaju vidljivi pečat na svakodnevicu Bogote.

Meksiko Siti, Meksiko

Svakog dana preko 150 000 ljudi legalno prelazi granicu između SAD-a i Meksika zbog nebrojenih razloga. Bilo da su u potrazi za odmorom, poslovno ili u poseti poznanicima ili rođacima, Meksiko je popularna i lako dostupna destinacija za mnoge putnike iz Severne Amerike. Tako ni glavni grad nije izuzetak. I dok se mnogi mediji fokusiraju samo na probleme koji se vežu uz granicu SAD-a i Meksika, retki su ti koji si daju truda i izveštavaju o problemima koji muče turiste prilikom posete tom gradu. U Meksiko Sitiju su prevare, ubistva i borbe narkokartela svakodnevica. Ženama se nikako ne preporučuje da putuju same javnim prevozom po noći.

Lima, Peru

Lima se smatra gradom s najviše turističkih atrakcija u Peruu, ali i u Južnoj Americi, stoga se nalazi na 'travel' listi mnogih svetskih putnika. Zbog velike posećenosti kriminalci u ovom gradu postali su snalažljivi i domišljati u svojim namerama da prevare turiste. Od ilegalnih taksista koji naplaćuju puno više nego bi smeli do otmica na usamljenim putevima, u Limi opasnosti vrebaju skoro pa iza svakog ugla.

Nju Delhi, Indija

Nju Delhi, kao ekonomsko središte Indije, privlači poslovne ljude, ali i turiste. Kao i svaki grad u razvoju, Nju Delhi ne samo da otkriva svoj identitet nego i opasnosti koje dolaze s ubrzanim razvojem. Neke od njih su seksualni prestupi, posebno prema ženama. Prema britanskom ministarstvu spoljnih poslova, seksualni prestupi povećavaju se na svakodnevnoj bazi. Stoga se ženama preporučuje da uvek putuju u društvu i nikada ne izlaze same na ulicu, posebno noću.

Džakarta, Indonezija

Popularna destinacija za sve one koji traže odmor u tropskim predelima, Džakarta svojim turistima nudi zdravu dozu avanture i jedinstvene kulture. Dodatak tome je činjenica da Džakarta leži na području zvanom 'vatreni prsten' pa je zato podložna čestim zemljotresima. To bi isto trebalo da imate na umu prilikom planiranja putovanja, posebno ako razmišljate o putnom osiguranju. Jer samo jedan zemljotres je dovoljan da vam odmor pretvori u noćnu moru.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Pogledajte mapu najopasnijih turističkih destinacija
Saznajte u kojim zemljama, prema britanskom Ministarstvu spoljnih poslova, postoji najveća opasnost od terorističkih napada.

Izvor: Telegraph utorak, 3.11.2015. | 13:30
15797221525638a94f51712607071395_v4%20big.jpg

Foto: Screenshot
Pretnja od terorizma označena je kao “visoka” u više od 30 zemalja sveta, gde su se Španija i Francuska našle na istoj lestvici kao Libija, Pakistan i Somalija.

Egipat, na čijoj se teritoriji prošle nedelje srušio ruski putnički avion, označen je kao najrizičnija država. Uprkos tome što je istraga i dalje u toku, stručnjaci za avijaciju navode da je uzrok pada aviona najverovatnije - bomba.

Tunis, gde je letos stradalo oko 30 turista britanske nacionalnosti, takođe se kotira visoko na listi, zajedno sa Indonezijom, Rusijom, Mjanmarom, Kenijom, Turskom, Tajlandom, Australijom, Belgijom i Filipinima.

Nešto manje opasne destinacije su države na Bliskom Istoku, uključujući Irak, Jemen, Siriju, Liban, Izrael, Avganistan i Saudijsku Arabiju.

Zemlje u kojima su šanse da se dogodi teroristički napad najmanje su Island, Poljska, Češka, Švajcarska, Mađarska, Vijetnam, Japan, Bolivija i Ekvador.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.467
12 ZASTRAŠUJUĆIH Ovo su najopasniji putevi na svetu
BlicOnline

Ovih 12 najstrašnijih puteva na svetu nisu za one sa slabim srcem. Sam pogled na njih nateraće vas da se stalno držite za pojas tokom vožnje.


1.


e2261ea80cac3cffd7cc005fc0e73388.jpg

Dalton auto-put

Dalton auto-put na Aljasci je prava noćna mora. Proteže se kroz gustu šumu preko reke Jukon. Ova saobraćajnica uglavnom je šljunkovit put i ima veliki broj znakova upozorenja o strmim nagibima i mogućim opasnim odronima.

2.

1e5b6e94c54e6404a9de60e5c8e1b5c6.jpg

Pritvi auto-put

Pritvi auto-put, dugačak 174 kilometara, nalazi se u Nepalu. Ovaj put nudi prekrasan pogled na Himalaje i neke od najvećih verskih objekata u ovoj državi. Međutim, oštre krivine, slaba vidljivost, strme deonice čine ga veoma opasnim. Preopterećen je saobraćajem, sklon klizištu i polavama, pa se tako ubaraja u neke od najopasnijih puteva.

3.

10cb837b6ba1921d8e872390e03cca99.jpg

Atlantik auto-put

Most na norveškom atlantskom putu izgleda kao da nigde ne vodi iza krivine. Neverovatna optička varka nije ipak najstrašnija na ovom putu, koji broji i mnoge druge opasnosti. Jaki vetrovi nose okean i nanose vodu na put što može da bude veoma opasno po vozače.

4.

d0eda12d57cbf8771c1a72e1157db931.jpg

Kolima auto-put


U istočnoj Rusiji, Kolima auto-put nalazi se u jednoj od najhladnijih oblasti. U sred bela dana vozače su često napadali medvedi kad su bili zarobljeni u snegu zbog neprohodnosti. Nazivaju ga još i "put kostiju" zato što je hiljade zatvorenika iz gulaga umrlo tokom njegove izgradnje.

5.

c7abf40ba4079d7d70c29fff8853f951.jpg

Ho Ši Mi

Ho Ši Min put prolazi kroz planine i pirinčana polja Vijetnama i Laosa. Služio je ranije za snabdevanje hranom i oružjem tokom Vijetnamskog rata. Oko 80 aktivnih bombi je ostalo sakriveno u okolini ovog puta.

6.

ae33ec20ece58b1cf1af4d78c814c86d.jpg

Brazilski "put smrti"

Brazilski "put smrti" je jedna velika smrtonosna zamka. Oko 300 vozača godišnje pogine survajući se u prašumu 11000 metara ispod puta.

7.

a7a5165d69dc4979f6f18eddfb2b2947.jpg

Stelvio put

Stelvio put je nekad bio na granici između Italije i Austro-Ugarske i kao zmija se uvija uz alpski planinski venac. Njegove impresivne krivine i usponi privukli su i profesionalne vozače iz celog sveta.

8.

b0a687b4cea10570ff46bc4ec211a05c.jpg

Kolorado auto-put

Kolorado auto-put ili kako ga lokalno nazivaju Kolorado milion dolara vredan put, dobio je to ime zbog vozači koji su tuda prolazili i rekli da bi samo za milion dolara opet vozili ovu rutu. Ima veoma visoke litice, uske trake i ide kroz 10000 stopa visoke planine.

9.

9582264296b783fa3c46354a975d2378.jpg

Guolang tunel

Mala grupa meštana iz Kine je bila umorna zbog kruženja oko grada i odlučila je da izgradi Guolang tunel kroz Taihan planine pre oko 40 godina. Pet godina su gradili tunel i oko 32 "prozora" koja su ručno iskopana na zidovima tunela mogu da budu veoma opasni i da izletite sa puta kroz njih.

10.

18fc87d350ea3240b533bc5d859db060.jpg

Hurgada put

Ako na Guglu ukucate Hurgada put u Egiptu, odmah će vam iskočiti : "Da li je bezbedan za turiste?" Ovaj put je popularno svratište za drumske razbojnike i teroriste.

11.

c5061759ad6786215ab9badb035385ca.jpg

Karakoram

Najviši auto-put na svetu, Karakoram, nastao je kao zajednički projekat Kine i Pakistana i izgrađen je 1960-ih. Oko 900 radnika je nastradalo tokom izgradnje ovog puta kada su pali u klisuru.

12.

1be9b2df3b545c3ab3a9b1dbde74c4bb.jpg

Komonvelt avenija

Filipinska Komonvelt avenija je poznata po velikom broju saobraćajnih nesreća. Najmanje dve do tri se dese u toku jednog dana. Zbog toga je ova avenija dobila naziv "Ubilački auto-put".
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Maho - najopasnija plaža na svetu

Plaža Maho na karipskom ostrvu Sveti Martin jedna je od najboljih lokacija na svetu za posmatranje sletanja aviona.

rU2dumQ.jpg

Kako da se odoli i ne napravi ovakva slika?

Čuveni Međunarodni aerodrom Princeza Julijana smešten je uz samu obalu, pa se na plaži svakodnevno skupljaju gomile ljudi kako bi kamerom zabeležile niski let aviona i napravile selfi.

Uprkos tome što znak na plaži upozorava da struje vazduha iz mlaznog motora ili elise prilikom poletanja illi sletanja mogu prouzrokovati povrede, pa čak i smrt, posetioci ignorišu upozorenja i uz vrisku i navijanje posmatraju kretanje aviona.

Adrenalinskim zavisnicima najveće zadovoljstvo predstavlja penjanje na ogradu, gde ih podižu vazdušne struje.

S obzirom na to da je avionska pista znatno kraća nego inače i da je plaža puna ljudi, sletanje predstavlja poseban izazov za pilote.

U prilogu možete videti kako izgleda zateći se na plaži u tom trenutku.



(Vestionline)
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
12 zanimljivosti o San Marinu
Da se nalazi u Italiji verovatno znate, ali sledeće činjenice o jednoj od najmanjih država na svetu najverovatnije niste znali...

Izvor: B92
118629743556d1b91f4bbef994954527_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
1. Prema popisu iz 2013, u San Marinu ukupno živi 34.450 stanovnika.

2. Grad San Marino ujedno je i glavni grad države San Marino, ali je najveći grad Dogana.

3. Peta je najmanja zemlja na svetu, a treća u Evropi (posle Vatikana i Monaka).

4. Državu je još 301. godine pre nove ere osnovao klesar Marin (sveti Marin) s ostrva Rab, pa se ona smatra najstarijom republikom na svetu.

5. Skoro celo Apeninsko poluostrvo se ujedinilo 1861. godine, ali je San Marino ostao nezavisan.

6. Za vreme Drugog svetskog rata država je zadržala neutralnost.

57966572356d1b91fa1df4267815281_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
7. Prva demokratski izabrana komunistička vlast bila je upravo u San Marinu, i to od 1945. do 1957.

8. Uprkos činjenici da je sredstvo plaćanja evro, država nije članica ni Evropske unije ni Evrozone.

9. Iako država ima svoju vojsku, za eventualnu odbranu zemlje je zadužena italijanska vojska.

10. Sportisti San Marina nastupili su na 12 letnjih i sedam zimskih olimpijada i nikada nisu uzeli medalju.

11. Hrana je slična kao i u italijanskoj regiji Emilija Romanja, ali naročit specijalitet ovde je 'Torta Tre Monti'.

12. Što se hleba tiče, ovde ćete najčešće uz jelo dobiti 'piadinu'.
 
Natrag
Top