Trovanje istine

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ne trabunjaj, ništa objašnjeno nije.

Sve, samo ti ne voliš što jeste tako. Ti bi voleo da nije.

Isus nas je oslobodio od "Adamova grijeha", i on je jadnik nemoćan što se tiče naših "svakodnevnih" grijeha. To si tvrdio.

Jovan Prezviter je napisao(la):

U Adamovom grehu su svi naši :). Adam kao začetnik greha je odgovoran svojim posredno i za naše(svi naši su već viđeni u Adamovom). Tako da su "u Adamovom" svi naši pojedinačni.

Dakle, junačino, što još fali, uz držanje Mojsijeva zakona, jer vidjesmo da za svakodnevne grijehe od Isusa nema pomoći prema tebi,

Držanje Mojsijevog zakona nas čini ljudima, zrelim ljudima i pokazuje da smo na Božijoj strani. Takvi, primamo Hristovo oproštenje koje je za nas učinio, oprostivši nam Adamov greh, a kroz njega i sve naše lične.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ljubav nije zakonska odredba.:).

Ljubav nadilazi zakon. Jel to rekao sv. Pavao ili mi je samo došlo u glavu, ne znam...
ali, znam da je tako. :beee:

I onda ovo:
"Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci." (Mt 22,34-40)
I ovo:
"Čuj, Izraele! Gospodin, Bog naš, Gospodin je jedini! Zato ljubi Gospodina, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom! Riječi ove što ti ih danas naređujem neka ti se urežu u srce."

Greh je "bezakonje" a to podrazumeva postojanje zakona koji se krši.

Grijeh nije uvijek bezakonje, može biti ljudska slabost ili neznanje.

Ljubav je nešto drugo. Ono je osećanje.

Ma, nije. Ako govorimo o ljubavi Božjoj, ta ljubav nije osjećaj, (osjećaji su prolazni). Bog je ljubav (ne osjećaj)i kad upoznamo Boga/ ljubav, koji nas je prvi uzljubio, onda Ga u Njegovoj ljubavi možemo ljubiti.
»Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!« (Rim, 5)

Svi smo sagrešili "u Adamu".

Ja nisam.., ja sam u Evi. :rolleyes:

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ljubav nadilazi zakon.

Ne, nije to rekao :). Ljubav nadilazi znanje. To je rekao.

Ma, nije. Ako govorimo o ljubavi Božjoj, ta ljubav nije osjećaj, (osjećaji su prolazni).

Mi nemamo ljubav Božiju..nego ljubav kao ljudi.:). Ta ljubav može biti kao što rekoh ispravna(ona koja potiče da smo bolji ljuudi i da sa radošću držimo zapovesti) ili pogrešna(ona koja se svodi samo na osećanja).

Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!« (Rim, 5)

Naravno, ali ona ne može doći ako ne slušamo Boga. On nam je pokazao šta želi od nas. Mi smo Njegovi kada Ga slušamo i poštujemo ono što on želi da poštujemo.

a nisam.., ja sam u Evi.

Hah.:).

Pavle kaže da smo svi sagrešili "u Adamu". Svima nam je pripisan Adamov greh i zato nam je u startu potreban Spasitelj.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Upravo se u toj njegovoj tvrdnji razotkriva sav materijalistički idiotizam i potpuno nepoznavanje kako pojma greha kao takvog, smrti kao takve i samog Boga.
Od Boga oni očekuju da bude mađioničar i knjigovođa koji čekira listu "dobrih" ili "loših" djela te na osnovu toga određuje kaznu ili nagradu.

I meni se čini da inzistiranje na zapovijedima odražava farizejski duh. I to najbolje ocrtava carinik u hramu. To je u ljudskoj prirodi, kad učiniš nešto dobro ili realiziraš neki zadatak/zapovijed, barem podsvijesno očekuješ zahvalu ili pohvalu. Naravno da to nije dobro, jest ljudski, ali nije savršeno.
Ne znam kako drugi protestanti razmišljaju o tome, ali moguće je da adventisti stavljaju akcent samo ( ili više) na zapovijedi zbog subote.
Kad se bolje razmisli, nije to neobično. Čak mi se učini da se ne nalaze najbolje po mnogim pitanjima. Novajlije. Zar nisu oni došli zadnji u protestanskom svijetu?
A nastupili su s novom doktrinom.
To kažem jer sam čitala u jednoj njihovoj studiji pod naslovom "Lažni proroci u adventizmu" i tu se iznosi povijesni pregled događaja, pojava, proroštava, a i raskola u adventizmu. Vrlo dinamično, s puno promjena.
DarthShone, koliko Katolička Crkva ima teologa i svetaca I Duha Svetoga, naravno, koji su to "odradili" za nas. Stoga samo možemo zahvaljivati Bogu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Držanje Mojsijevog zakona nas čini ljudima, zrelim ljudima i pokazuje da smo na Božijoj strani. Takvi, primamo Hristovo oproštenje koje je za nas učinio, oprostivši nam Adamov greh, a kroz njega i sve naše lične.

Hvala ti. Konačno si odgovorio na ono što sam te stotinu puta upitao - kako se spasavamo. Dakle, prema tebi, ako ne držimo Mojsijev zakon, ni Bog nam ne može pomoći. Jer, tek kad držimo Mojsijev zakon, Bog će se smilovati i oprostiti nam.

P.S. Samo ne znam što to treba oprostiti onima koji ne griješe, ali "Sveznajući Jovan" valjda sve zna.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
DarthShone, koliko Katolička Crkva ima teologa i svetaca I Duha Svetoga, naravno, koji su to "odradili" za nas. Stoga samo možemo zahvaljivati Bogu.

Kako Mu ne zahvaljivati, kada nas i pored sve naše grešnosti toliko voli da nas još održava u postojanju. Pri tome ne mislim na Crkvu, nego na celokupno čovečanstvo.

Naime, zamisli da čovjek ima moć Boga. Da nam se pokoravaju, jer smo ih stvorili i uredili, i elementi, prirodni elementi...

Ne bi nas ni bilo. Poubijali bi smo se, anihilirali bi smo kosmos.

Zato je greh toliko strašan i zato nas Isus svakodnevno, svakog trena, jer prihvatajući Njega kao Boga, sa nama je sve do svršetka sveta, spašava.

Sjeti se šta su Njegovi, židovi, gledajući Ga kako visi s križa govorili. Sjeti se kako su govorili "Neka siđe s križa", "Neka Ga spasi ako mu omilje"...

Šta su očekivali?

"Ovaj rod ište znak"... eto šta.

Zamišljali su, i dalje zamišljaju Boga kao mađioničara.

Jer, oni bi, samo da imaju Silu koju Bog ima, ne samo s Krža sišli, nego bi sve oko sebe uništili u trenu.

Da li Bog tako deluje?

Nije pitanje može li, nego da li tako deluje?

Ne, jer misli Njegove nisu naše misli, niti su putevi (načini) Njegovi naši putevi (načini).

Nikada nisu bili, niti će biti.

Naravno da to nije dobro, jest ljudski, ali nije savršeno.

Nije samo ljudski, Bog nas nije takvima zamislio. Takvi smo od pada.

Umrli smo duhovno smo umrli u toj mjeri da su pojedinci ulazak u "hram" dozvolili samom sotoni.

P.S. Samo ne znam što to treba oprostiti onima koji ne griješe, ali "Sveznajući Jovan" valjda sve zna.

Kako šta, pa "nedovoljnu revnost" u "poštovanju" "zakona" (jedenje mesa - iako Dekalog nigde ne pominje zabranu mesa, pijenje alkohola, iako isti nema negativnu konotaciju u Dekalogu, nedovoljno slušanje "anđela" s kreditnim karticama...)

Ironičan sam.

Niko nije bezgrešan, te se ta Jovanova mantra i te kako može staviti pod Mileritima tako čest simptom materijalizma.

A sve to je plod činjenice da oni Boga i ne poznaju, nego im je Bog njihov alter ego.

Da li je taj "alter ego" Bog?

Nije.

Pa šta je onda?

"Ja sam koji nisam"...

Čije je to ime i opis?

Samog sotone.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, prema tebi, ako ne držimo Mojsijev zakon, ni Bog nam ne može pomoći.

Time pokazujemo na čijoj smo strani. Ako smo na Božijoj naravno, tada nam se zasluge Hristove krvi pripisuju. Zakon "posredno" spasava. Ne direktno.

Ono što je direktno (diektna korist zakona), jeste postajanje zrelih, odgovornih, pravičnih ljudi sposobnih da razlikuju istinu i laž. :). Bog nam je dao mogućnost da živimo po savesti. Da nije stavio neprijateljstvo između semena žene i zmije ne bismo to imali. To je veliki dar, to da imamo slobodu da se opredelimo, premda nismo zaslužili, po odluci naših praroditelja. Prava sloboda dakle nije sloboda od zakona(od Boga) već slodboda da Ga izaberemo u životu.

Svi smo sagrešili u Adamu. Nema pravednih.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, da se vratimo suštini..držanje zakona oslobađa od ratova, nesuglasica, mržnje, krađe, laži..dakle..opšta dobrobit čoveka. Da su ljudi živeli po zakonu i držali se principa Božijih ne bi bilo ovoliko gladi, bolsti, ratova..itd...nacionalnih podela..svega što sada imamo.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Time pokazujemo na čijoj smo strani. Ako smo na Božijoj naravno, tada nam se zasluge Hristove krvi pripisuju. Zakon "posredno" spasava. Ne direktno.

Ništa posredno, Zakon prema tebi spašava najdirektnije. Ako ne držiš Mojsijev zakon, po tebi, ni Bog ti ne može pomoći. Dakle, spasit se možeš samo držanjem Mojsijeva zakona.

Odgovori mi na najdirektnije pitanje - Ako ja ne držim zapovijedi iz Mojsijeva zakona, može li i hoće li mene Bog spasiti?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ništa posredno, Zakon prema tebi spašava najdirektnije

Ti sad prekrajaš moje reči, ne znam zašto to činiš? Jer ja ovakav način tvoj ne razumem. Hajde da nisam ništa rekao pa da ti kažeš..ja mislim da si ti to podrazumevao. Ali ovo je već drsko sa tvoje strane..jer ja ti očito kažem "indirektno" a ti kažeš ono što ti hoćeš. Pa kakva je to diskusija?

No, razumem da ti ovo saznanje stvara blagu nelagodu, i zato razumem tvoj stav.

Ako ne držiš Mojsijev zakon, po tebi, ni Bog ti ne može pomoći. Dakle, spasit se možeš samo držanjem Mojsijeva zakona.

Držanje Mojsijevog zakona te stavlja na stranu Božiju. Dakle, kada si na strani Božijoj, Bog ti pripisuje zasluge Hristove žrtve.

Ako ja ne držim zapovijedi iz Mojsijeva zakona, može li i hoće li mene Bog spasiti?

Trebaš da držiš zakon Mojsijev jer ti znaš za njega. Drugo su oni koji ne znaju..njima Bog po savesti sudi, koliko su imali svetlosti. Oni koji znaju i razumeju su obavezni da taj zakon sprovode. Ali da pojasnim još jednom. Samo držanje te ne spasava, već te stavlja nastranu Božiju a tada te spasava Hristova krv prolivena. No, očekuje se da staneš na stranu Božiju.

Ako želiš spasenje, sam ispitaj i sebi pojasni ove stvari. Imaš Reč Božiju, ona je jasna. Kako razumeš, tako živi. Ispitaj sve..ne veruj ni meni jer ti kao i ja imaš savest, i to zahvaljujući Hristu i Božijem planu spasenja. Bog je učinio sve što treba za nas..hajde mi nešto za Njega da učinimo. Hajde da mu odamo zahvalnost tako što ćemo iskoristiti slobodu savesti koju nam je omogućio i da budemo na Njegovoj strani. Amin.

Poslednja izmena:
Natrag