Torte i kolači sa kajsijama i breskvama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zalogajčići od kajsije

767ZALOGAJCICI_KAJSIJA.jpg

Izvor: Sale & Pepe
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Punjene kajsije

PUNJENE KAJSIJE

Potrebno je: 24 kajsije, 80 g "pti ber" keksa, 50 g maslaca, 50 g seckanih oraha, grančica ruzmarina i 2 kašike šećera u prahu.

Kajsije sipajte u ključalu vodu i kuvajte minut-dva, izvadite, ređajte na upijajući papir i kada se ohlade, uklonite im kožicu, prepolovite ih i izvadite im koštice. Izmrvite keks i pomešajte sa seckanim orasima, dodajte otopljeni maslac i promešajte. U svaku polutku od kajsije nanesite malo ove smese, odozgo položite nekoliko iglica ruzmarina, pospite šećerom u prahu i ređajte ih u pleh obložen kolačarskim papirom. Pecite 10 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Napomena: na isti način možete pripremiti i breskve.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Letnja ruža sa breskvama

Letnja ruža sa breskvama

letnja-ruza.jpg

Za 4 osobe: 3 jajeta, 150 g šećera, 130 g brašna, 70 g skrobnog brašna, 6 g suvog kvasca, 350 g slatke pavlake, 500 g krem pudinga od vanile, 150 g bresaka iz kompota, 4 zrele breskve i 0,5 dl likera od pomorandže.

Umutite žumanca sa 3 kašike ključale vode, dodajte - kašiku po kašiku dve trećine šećera i nastavite da mutite još 10 minuta. U ovu masu lagano umešajte čvrst sneg od belanaca i preostalog šećera i na kraju mešavinu brašna i skrobnog brašna, pa promešajte da se svi sastojci sjedine. Dobijenu smesu preručite u podmazan okrugli pleh za torte i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni. Pečenu koru ostavite da odstoji preko noći. Ujutro je horizontalno isecite da dobijete 3 kore. Sve kore ovlaš poprskajte likerom. Pripremite krem puding prema uputstvu na kesici i pomešajte ga sa trećinom šlaga od slatke pavlake. Dodajte izmiksane breskve iz kompota i sve sjedinite. Ovom masom premažite dve kore, položite ih jednu na drugu, odozgo stavite treću koru, celu tortu premažite preostalim šlagom i odozgo ukrasite kriškama svežih bresaka.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Aromatični poljupci

Aromatični poljupci

AROMATICNI-POLJUPCI_310x186.jpg

Za 4 osobe: 12 kajsija, 100 g ovsenih pahuljica, 50 g smeđeg
šećera, žumance, 3 kašike desertnog crnog vina, kašika sušenih pšeničnih klica, 30 g maslaca i prstohvat soli.

Ovsene pahuljice pomešajte sa kašikom šećera, dodajte maslac i kratko prpržite da se karamelizuju. Kajsije operite, prepolovite, izvadite im koštice. Iz svake polutke kašičicom pažljivo odvadite malo mesa i sačuvajte za kasnije. Penasto umutite žumance sa preostalim šećerom, dodajte vino, karamelizovane ovsene pahuljice, pšenične klice, na vrh noža soli i usitnjeno "meso" od kajsija. Sve pažljivo sjedinite i ovom masom punite polutke kajsija. Punjene kajsije ređajte u podmazan pleh i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni. Servirajte toplo ili hladno.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kolač s prelivom od bele čokolade

Kolač s prelivom od bele čokolade

KOLAC-SA-PRELIVOM-OD-COKOLA.jpg

Za 4 osobe: 500 g kajsija, 4 jaja, 400 g sremskog sira, 2 kašike šećera, kašičica cimeta u prahu, pomorandža, kašika šećera u prahu, 100 g bele čokolade i maslac.

Penasto umutite žumanca sa šećerom, dodajte sir, pažljivo promešajte da dobijete gustu, homogenu masu. Dodajte struganu koru pomorandže i promešajte. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca i lagano, mešajući odozdo nagore, pomešajte sa masom od žumanaca. Dobijenu masu sipajte u plitak okrugli pleh, prečnika 24 cm, odozgo rasporedite oprane, očišćene i na kockice isečene kajsije i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Belu čokoladu izlomite, dodajte 10 g maslaca i sok od pomorandže i sve zajedno otopite na pari, stalno mešajući. Pečeni kolač pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta i servirajte s toplim prelivom od bele čokolade.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolat od kajsija i pistaća

Rolat od kajsija i pistaća

ROLAT-SA-PISTACIMA.jpg

Za 4 osobe: 1 kg kajsija, 150 g brašna, žumance, 100 g šećera, 2 kašike maslinovog ulja, 100 g seckanih pistaća, 50 g prezli, 2 grančice nane, limun, 2 kašike ruma, maslac i šećer u prahu.

Brašno pomešajte sa 0,6 dl mlake vode, uljem i žumancem i mesite dok ne dobijete glatko, homogeno testo. Umotajte u aluminijumsku foliju i ostavite da odstoji 30 minuta. Kajsije operite, prepolovite, izvadite im koštice, isecite na tanke kriške, prelijte ih limunovim sokom, pospite struganom limunovom korom i ostavite sa strane 30 minuta. Prezle propržite na vrelom maslacu da porumene. Na radnoj površini istanjite testo, prebacite ga na kuhinjsku krpu i pospite ohlađenim prženim prezlama. Na ivicu testa nanesite mešavinu seckanih pistaća i kriške kajsija i uz pomoć kuhinjske krpe uvijte rolat. Rolat položite u pleh obložen kolačarskim papirom, odozgo rasporedite komadiće maslaca i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Pečeni rolat premažite ostatkom otopljenog maslaca i šećerom u prahu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Jednostavna torta

Jednostavna torta

JEDNOSTAVNA-TORTA.jpg

Za 4 osobe: 1 kg kajsija, 300 g ribizli, 2 kašike džema od kajsija, kašika meda, 3 jajeta, 5 kašika mleka, 100 g brašna, 50 g skrobnog brašna, 50 g šećera, pola kesice suvog kvasca, limun i kašičica cimeta u prahu.

- Žumanca umutite sa mlekom, postepeno dodajte šećer, brašno i skrobno brašno, snažno mutite da se sastojci sjedine, začinite struganom limunovom korom i cimetom u prahu i još jednom dobro promešajte. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca, pažljivo ga pomešajte sa pripremljenom smesom i dodajte suvi kvasac. Ovako pripremljenu smesu sipajte u podmazan, plitak, okrugli kalup za torte, prečnika 30 cm i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu tortu ohladite, izvadite iz kalupa, premažite mešavinom meda i džema od kajsija, ukrasite kriškama svežih kajsija i ribizlama.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Parfe od kajsija

Parfe od kajsija

PARFE-OD-KAJSIJA.jpg

Za 4 osobe: 400 g kajsija, 1 dl suvog belog vina, 2 jajeta, 60 g šećera, 1,5 dl slatke pavlake, kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike likera od ribizle, limun i nekoliko listića nane.

Penasto umutite žumanca sa 30 g šećera. Posudu s tom masom položite u drugu posudu dopola napunjenu vodom i na slaboj temperaturi kuvajte uz stalno mešanje da dobijete gust krem. Sklonite s ringle i ostavite sa strane da se ohladi. Pola količine opranih i očišćenih kajsija prelijte mešavinom vina i ekstrakta vanile i zajedno izmiksajte. Umutite šlag od slatke pavlake i posebno čvrst sneg od belanaca, pomešajte ove dve mase i dodajte preostali šećer, izmiksane kajsije i krem od jaja. Sve lagano sjedinite i ovom smesom napunite okrugli kalup za sufle, prečnika 22 cm i ostavite da odstoji četiri sata u frižideru. Preostale kajsije prelijte vinom i sokom od limuna, dodajte struganu limunovu koru i sve zajedno izmiksajte. Dobijenu masu zagrejte i dodajte joj seckane listiće nane. Ohlađeni parfe izvadite iz kalupa, ukrasite listićima nane i servirajte sa kremom od kajsija.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Bakin kolač

BAKIN KOLAČ

bk.jpg

POTREBNO JE
ZA KORU 200 g brašna, kašičica praška za pecivo, kesica vanilin šećera, 80 g šećera, 70 g margarina, jaje ZA FIL 250 g breskvi, 2 kesice pudinga od vanile, 100 g šećera, 500 ml mleka, 2 čaše kisele pavlake

PRIPREMA
Pomešajte u većoj posudi brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte jaje i naseckani margarin, te umesite glatko testo. Razvijte ga potom i njime obložite pouljen i brašnom posut pleh. Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. U međuvremenu skuvajte puding, pa ga gotovog sjedinite s kiselom pavlakom. Breskve oljuštite i isecite na kriške. Polupečenu koru izvadite iz rerne, malo je ohladite, premažite polovinom pudinga, poređajte breskve, sipajte preostali puding i odozgo rasporedite preostale breskve. Vratite u rernu i pecite još 60 minuta na 160 stepeni. Pečeni kolač hladite dva sata na sobnoj temperaturi.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Breskve na šlagu

BRESKVE NA ŠLAGU

1.jpg

POTREBNO JE
ZA KORU 4 jajeta, 8 kašike šećera, 8 kašika brašna, pola kesice praška za pecivo, 50 ml ulja ZA FIL 4 breskve, desetak višanja, 2 kašike šećera, kesica želatina, 2 kesice šlaga, 200 g šećera u prahu, kesica vanilin šećerom, 400 ml jogurta

PRIPREMA
Penasto umutite žumanca sa šećerom. Smesu lagano sastavite s dobro umućenim belancima, pa sipajte brašno izmešano s praškom za pecivo i ulje i ujednačite. Testo potom razlijte u pouljen i brašnom posut okrugli kalup i pecite 25 minuta na 180 stepeni. Želatin ostavite da stoji u vodi da nabubri. Šlag umutite sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i jogurtom. Na kraju umešajte oceđen želatin i sve preručite na prohlađenu koru. Oljuštene breskve prepolovite i višnje bez koštica kratko kuvajte u malo vode sa šećerom. Prohlađene polutke breskvi i višnje rasporedite po torti i stavite u frižider da se dobro ohladi.
 
Natrag
Top