Torte i kolači sa kajsijama i breskvama

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač od kajsija

Kolač od kajsija

19c.jpg

Za 6 osoba - Za koru:
250 g brašna, 150 g maslaca, 80 g šećera u prahu, 30 g mlevenih badema, celo jaje i prstohvat soli.
Za krem od badema: 50 g maslaca, 50 g meda, 50 g mlevenih badema, 1 dl slatke pavlake, celo jaje, kašika šećera u prahu i 500 g kajsija.

Pomešajte maslac, šećer, so i mlevene bademe, pa dodajte jaje i brašno i energično umutite da dobijete rastresito testo. Formirajte jufku, umotajte u providnu foliju i preko noći čuvajte u frižideru. Ohlađeno testo istanjite na brašnom posutoj radnoj površini i njime obložite podmazan četvrtast kalup. Dno izbockajte viljuškom, prekrijte masnim papirom, odozgo položite šaku pasulja i pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Umutite maslac sa medom, dodajte mlevene bademe, jaje i slatku pavlaku, promešajte i dobijen krem sipajte preko ohlađenog, pečenog testa. Kajsije očistite, presecite na četiri dela i ređajte preko krema. Pospite šećerom u prahu i pecite 25 minuta na 180 stepeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voće u sirupu

Voće u sirupu

19voce-u-sirupu_620x0.jpg


Potrebno je:
8 svežih kajsija, 60 ml kristal šećera, 75 ml vode, 15 ml meda, 2 kašike soka od limuna, kašičica nane, kašičica vanilin šećera i 3 kašike badema isečenog na tanke listiće.

Kajsije operite i isecite po vertikali na četvrtine ili polovine, nemojte ih ljuštiti. U manju posudu sipajte vodu i kada provri na pari pripremite sirup tako što ćete da pomešate kristal i vanilin šećer, med i sok od limuna. Vruć sirup prelijte preko voća i pospite listićima badema.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa kajsijama i cimetom

Kolač sa kajsijama i cimetom

19cimetom-i-kajsijam.jpg


Potrebno je:
10 kajsija, 200 g finog brašna, 1/2 kašičice soli, 2 kašičice praška za pecivo, 5 kašika šećera, jedno jaje, 2 kašike butera, 2 dl mleka i kašičica vanilin šećera.
Za dekoraciju:
2 kašike šećera i 2 kašičice cimeta.


Rernu zagrejte na 180 stepeni. U velikoj posudi za mućenje pomešajte brašno, so i prašak za pecivo, a u drugoj posudi umutite 5 kašika šećera sa buterom i jajetom tako da dobijete penastu smesu. Zatim u nju sipajte mleko i vanilin šećer, pa dobro umutite mikserom. Sipajte u posudu sa brašnom i ponovo mutite dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte u pleh koji ste obložili kolačarskim papirom. Kajsije operite, ocedite, oljuštite i isecite na tanke kolutove, pa ih poređajte preko smese za pečenje. Sipajte preko njih šećer i cimer. Pecite oko 45 minuta, pre nego što izvadite, ubacite čačkalicu u testo, ako je izvadite bez naslaga testa, znači da je gotovo. Isecite na kocke i sačekajte da se ohladi pre serviranja.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Orijentalni slatkiš

Orijentalni slatkiš

19orijentalni-slatkis.jpg


Za 4 osobe potrebno je:
220 gr kajsija, 1 dl vode, 2 kašike butera i 2 kašike žutog šećera.
Za fil:
75 gr mlevenih oraha i 50 gr žutog šećera.
Za dekoraciju: 2 kašike seckanih pistaća.


Rernu zagrejte na 180 stepeni. Kajsije operite i oljuštite im kožicu, pa ih presecite na pola, ali ne do kraja i odstranite koštice. Svaku polovinu nafilujte orahom i šećerom, pa ih poklopite. Poređajte ih na kolačarski papir kojim ste obložili pleh. Svaku kajsiju premažite sa malo butera, otopite šećer u vodi i sipajte preko kajsija. Pecite u rerni oko 20-30 minuta. Izvadite ih i pospite iseckanim pistaćima, servirajte dok su tople, a kao prilog možete da servirate kuglu sladoleda od vanile ili pistaća.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Melba" kup

"Melba" kup

19-MELBA-KUP.jpg


Za 4 osobe:
4 zrele breskve, 300 g malina, 60 g šećera u prahu, štapić vanile i 30 g listića badema. Za sladoled: 4 žumanca, 150 g šećera, 0,5 l mleka i 2 dl slatke pavlake.

Breskve potopite u ključalu vodu, odmah ih izvadite i potopite u hladnu vodu, pa poređajte na veći tanjir, pospite s 20 g šećera u prahu i ostavite sa strane. Mleko sipajte u posudu, dodajte štapić vanile koji ste prethodno vertikalno zasekli i kuvajte do vrenja na umerenoj temperaturi. Čim mleko proključa, sklonite s ringle, poklopite i ostavite da se ohladi 15 minuta, pa procedite. Posebno penasto umutite žumanca sa šećerom. Mlako, proceđeno mleko lagano sipajte preko penasto umućenih jaja, snažno mešajući, pa 10 minuta kuvajte na pari na umerenoj temperaturi, ne prestajući da mešate. Ovako pripremljen krem preručite u dublju četvrtastu posudu i stavite u frižider da se hladi. U ohlađen krem dodajte šlag od slatke pavlake, lagano promešajte, pokrijte aluminijumskom folijom i odložite u zamrzivač. Kada se krem stegne, snažno ga promešajte i vratite u zamrzivač. Ovaj postupak ponovite četiri-pet puta. Za to vreme izmiksajte maline sa preostalim šećerom u prahu. Breskve presecite na četiri kriške i rasporedite u četiri čaše. U svaku čašu stavite po dve kugle sladoleda, prelijte pireom od malina i ukrasite listićima badema.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kolač sa breskvama

Kolač sa breskvama

1.jpg


Za 4 osobe:
400 g gotovog, okruglog patišpanja za torte, 400 g bresaka, 150 g krem-sira, 100 g šećera u prahu, 50 g mešanog kandiranog voća, 250 g slatke pavlake i 1 dl ruma.

Breskve kuvajte 15 minuta u ključaloj vodi, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite, prepolovite, izvadite im koštice, poređajte na upijajući papir i pospite s 50 g šećera u prahu. Penasto umutite krem-sir, postepeno dodajući preostali šećer u prahu, a pred kraj mućenja stavite sitno seckano kandirano voće. Patišpanj horizontalo isecite na dva diska, obilato ih poprskajte rumom, sačekajte minut-dva, jedan disk premažite kremom od sira i kandiranog voća, a zatim ga poklopite drugim diskom. Penasto umutite šlag od slatke pavlake, jedan deo nanesite u tankom sloju na ceo kolač, a drgi deo šlaga preručite u kolačarski fišek. Ocedite polutke bresaka i rasporedite ih po površini kolača, svuda uokolo ukrasite šlagom i do serviranja čuvajte u frižideru.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni krem

Voćni krem

1.jpg

Za 4 osobe: 1,2 kg bresaka, listić želatina od oko 5 g, 150 g šećera, 5 belanaca, 500 g slatke pavlake i kašika voćnog likera po želji.

Breskve potopite minut-dva u ključalu vodu, oljuštite, uklonite im koštice, odvojte 900 g i izmiksajte, a ostatak sačuvajte za kasnije.

Šećer prelijte s četiri-pet kašika vode i kuvajte dok se šećer ne otopi, a masa malo zgusne. Počnite da mutite sneg od belanaca i postepeno mu dodajte malo-pomalo pripremljenog sirupa od šećera. Mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca, odnosno smesu za puslice. Listić želatina otopite u malo hladne vode, ocedite, sipajte kašiku likera i kuvajte na umerenoj temperaturi da se želatin sasvim otopi. Dobijenu želatinastu masu pomešajte sa izmiksiranim breskvama i snažno promešajte. Posudu sa smesom od bresaka položite u drugu veću posudu koja je do pola napunjena kockicama leda. Ne prestajući da mešate dodajte sneg od belanaca i kada masa počne da se zgušnjava, stavite ranije umućen šlag od slatke pavlake. Čuvajte u frižideru najmanje dva-tri sata, a neposredno pre serviranja ukrasite kriškama preostalih bresaka.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Nektarine i šljive u medu

Nektarine i šljive u medu

2.jpg

Potrebno je: 3 velike nektarine, 2 velike šljive, 2 kašike soka od limuna, kašika maslinovog ulja, 3 kašike meda, 2 kašičice cimeta i kašičica iseckanog lista nane.

Nektarine dobro operite, po želji oljuštite i isecite na kriške, kao i šljive, pa ih uvaljajte u smesu od jedne kašike meda, kašičice soka od limuna i kašičice cimeta. Pecite ih na roštilju, na umerenoj temperaturi nekoliko minuta sa svih strana. Sipajte ih u posudu za salatu i ostavite da se prohlade 10 minuta na sobnoj temperaturi. Za to vreme napravite preliv, u manjoj posudi pomešajte sok od limuna, cimet, maslinovo ulje, med i nanu. Prelijte preko nektarina i šljiva, dobro promešajte. Pre serviranja ohladite u frižideru.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Breskve sa cimetom i čokoladom

Breskve sa cimetom i čokoladom

2.jpg


Potrebno je:
4 breskve, 4 kašike butera, 2 kašike žutog šećera, 1/2 kašičice cimeta i 2 table bele čokolade.

U manjoj posudi pomešajte istopljeni buter, žuti šećer i cimet, pa u to uvaljajte dobro oprane breskve sa kožicom, isečene na polovine. Breskve pecite na gril tiganju ili roštilju na umerenoj temperaturi oko 5 minuta sa obe strane, za to vreme istopite belu čokoladu. Breskve poređajte na tanjir tako da budu okrenute sredinom nagore, prelijte ih ostatkom butera, šećera i cimeta i na kraju kašičicom sipajte belu čokoladu u udubljenja od koštica. Servirajte kao topli ili hladni desert.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Začinjeni kolač s kajsijama

Začinjeni kolač s kajsijama

1.jpg

Sastojci

  • 250 g brašna
  • 250 g putera
  • 200 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 4 jajeta
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • malo karanfilića u prahu
  • malo đumbira u prahu
  • 1 kašika meda
  • 100 g oraha
  • 100 g suvih kajsija
  • puter i brašno za kalup
Za dekoraciju:
  • 80 g šećera
  • 40 g seckanih oraha
  • 30 g seckanih suvih kajsija
Priprema

Mikserom umutite šećer s puterom da dobijete penastu masu. Dodajte joj kašičicu ekstrakta vanile i brašno pomešano sa začinima i praškom za pecivo. U pripremljenu smesu umešajte jaja i med.

Krupno iseckajte orahe i kajsije i dodajte ih smesi, izmešajte, pa izlijte u kalup zapremine 1,5 l, prethodno premazan puterom i posut brašnom. Pecite kolač oko 1 sat i 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Sačekajte da se kolač ohladi, pa ga izvrnite.

Dekoracija:

Napravite karamel od šećera i 3 kašike vode: kada postane svetao, dodajte mu orahe i kajsije, vratite na vatru na koji minut, mešajući, pa ga odmah zatim izlijte po površini pečenog kolača da bude u tankom sloju.

Izvor: Hranazadusu.com
 
Natrag
Top