- Učlanjen(a)
- 15.08.2014
- Poruka
- 946
Nije mi teško da pošaljem mejl Supportu i upitam ih da li bi prihvatili dopadljiviji (kvalitetniji) srpski jezik Jovanka. To mogu da uradim jedino kao vlasnik kupljenog (licenciranog) TomTom PND uređaja Start42. Iako se za uređaj nudi i prijatan glas Jelene, mogu ipak reći da se meni ne dopada nijedan od ponuđenih : Predrag i Jelena (Srbija). Tu su i Goran i Irena (Hrvatska) i solidna Sara (BiH). Najava Jelene je vrlo loša, otprilike "Štigli šte na odredište", prve dve reči su nerazumljive i zato ga do sada nisam probao. U simulaciji zvuči sasvim korektno....S druge strane, morao bih da dobijem dozvolu od autora i vlasnika glasa Jovanke jer ne smem da nudim tuđu intelektualnu svojinu. Ukoliko autor Jovanke vidi ovo, nadam se da će se javiti porukom. Imam u vidu da bi autor sigurno želeo i da naplati svoj rad....Dakle, pokrenuli smo inicijativu, ali nije baš sve tako jednostavno...Treće, ako i dobijem dozvolu i TomTom uvrsti Jovanku u ponudu glasova za PND, i dalje će biti neizvesno dodavanje za TomTom android verzije. Proverio sam sada NDS ponudu i ne nude se svi glasovi kao za PND...Mozda bi resenje problema zenskog glasa u NDS moglo da se resi zvanicnim dodavanjem glasa Jovanka u obe verzije navigacije. Ako je drugar @navigas ili neko drugi u kontaktu sa ljudima iz TomTom-a, mozda bi mogli da pokrenu tu pricu, mada znam koliko je to tesko.