Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
IME BOGA - JAHVE
POSTANAK 4,26
Šetu se rodi sin, komu on nadjenu ime Enoš. Tada se počelo zazivati ime Jahvino.
POSTANAK 12,8
Odatle prijeđe u brdoviti kraj, na istok od Betela. Svoj šator postavi između Betela na zapadu i Aja na istoku. Ondje podigne žrtvenik Jahvi i zazva ime Jahvino.
POSTANAK 13,4
do mjesta na kojem je bio postavio šator, između Betela i Aja, gdje je prije podigao žrtvenik. Tu je Abram zazivao ime Jahvino.
POSTANAK 21,33
Abraham zasadi kod Beer Šebe tamarisku i ondje zazove ime Jahve - Boga Vječnoga.
POSTANAK 26,25
Izak tu podigne žrtvenik i zazove Jahvu po imenu; postavi ondje svoj šator, a njegove sluge počnu kopati bunar.
…………………………………………………………………………………..
IZLAZAK 3,13
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju:
`KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?
IZLAZAK 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako:
JAHVE,
Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA,
TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..
A pre toga je rekao Mojsiju da se "Avramu Isaku i Jakovu nije objavio tim imenom" (zasto dajes polovican tekst???) !
Stoga svako ranije spominjanje tog imena u postanju su "Mojsijeve licne reci", jer je on u izvestaj "ukljucio ono sto je njemu bilo poznato" i tako je opisao sa svog stanovista!
To je isto kao da ja kazem danas:
"Laodikeja je prizvao ime Jehoshue", a on uopste nije izgovorio to ime vec je izgovarao "Hristos", npr..
Ali ja tako pisem, jer ja poznajem to ime!
Ja pisem sa svog stanovista!
Dakle gresis!
To nije dokaz da su izgovarali to ime!
I umesto da ucestvujes u diskusiji, neprestano pises jedno te isto ko programiran!