A po cemu si dosao do zakljucka da ga je 'obozavao'?Možda jehovci likuju do sada zbog ovog mojeg izlaganja, ali na žalost ovdje vidimo da je Jošua obožavao ovo božansko biće koje je u stvari Isus Sin Božji. To isto biće je dalo Mojsiju i 10 zapovijedi. Sin je vrijedan obožavanja kao i Otac.
Po tome sto mu se poklonio!?
I sam znas da su se ljudi klanjali i pred Davidom i pred Solomonom i pred svakim drugim kraljem, pa i brat pred bratom, sin pred ocem itd.itd. To je u to vreme bio znak postovanja a nikako 'obozavanja'.
Zapazi dole sta kaze Jahve!
Izlazak 23, 20-23: Šaljem, evo, svog anđela pred tobom da te čuva na putu i dovede te u mjesto koje sam priredio. Poštuj ga i slušaj! Ne buni se protiv njega, jer vam neće opraštati prekršaje: ta moje je ime u njemu. Ako mu se budeš vjerno pokoravao i budeš vršio sve što sam naredio, ja ću biti neprijatelj tvojim neprijateljima i protivnik tvojim protivnicima. Anđeo će moj ići pred tobom i dovesti te do Amorejaca, Hetita, Perižana, Kanaanaca, Hivijaca i Jebusejaca da ih uništim
Dakle 'postovanje' i 'slusanje', nikako obozavanje.
Drugo, dobro si ovo sve izneo i pokazao da ovaj andjeo tj. Isus Hrist je imao veliku ulogu u vreme Mojsija pa i kasnije. Ali njegova glavna uloga je tek trebala da dodje, a ona je u zamaljskom zivotu. Dobro prigni uho i slusaj ga iz prve ruke sta nam je Otac Jahve po njemu porucio. Hrist nista ne radi niti govori svojom silom ili svojom voljom, vec Jahvinom. Sam je to bar hiljadu puta ponovio. I sam kaze kome pripada slava kao jednom i jedinom Svevisnjem Bogu i samo njega prema prvoj zapovesti treba obozavati. Zaista ne znam kako ljudi smeju da idu preko ovih reci i da umesto Oca Jahvea obozavaju prema najvecoj zapovesti Isusa. Svako ko tako radi mozeli sebe nazvati Isusovim sledbenikom.
Nasa je duznost i obaveza da slusamo Sina i samo Sina jer niko drugi nije od Oca opunomocen da uci i da nam od Oca prenese istinu.
Sta kaze gore u 23 izlasku: Poštuj ga i slušaj!
Mi drugog ucitelja i otkupitelja nemamo, Otac nam je jednog i jedinog dao i zato nema drugog imena danog ljudima kojim bi se mogli spasiti a negovo ime je Isus Hrist. Nije Pera, Mika, Zika... vec Isus Hrist i drugog od Oca nema. Svako ko njega odbaci i ne slusa, ne slusa Oca Jahvea koji ga je i poslao!
E sad mi pokazi Hristove reci gde sebe Bogom predstavlja i gde trazi obozavanje koje Bogu pripada!
Bojim se da toga nema jer on nije svoju slavu trazio vec Jahvinu!
Poslednja izmena: