Tikvice i bundeva na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Da bi testo bilo rastresitije i malo naraslo. Može i prašak za pecivo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
8905_slozenac-sa-tikvicama-01_shutterstock_55220869_if.jpg


SLOŽENAC SA TIKVICAMA

POTREBNO JE

40 g maslaca, 2 glavice crnog luka, 300 g malih tikvica, mala glavica kelja, 1,5 dl vode, 250 g paradajza, 2 kašičice soli, 2 suvog biljnog začina, kašičica origana, biber, kašičica karija, 50 g rendanog parmezana

PRIPREMA

U vartostalnoj posudi zagrejte maslac 1–2 minuta na najjačoj temperaturi, pa na njemu minut-dva dinstajte usitnjeni crni luk. Tikvice operite i narežite na tanke kolutove, a oprani i oceđeni kelj na rezance, dodajte ih luku i na najjačoj vatri kuvajte 8–10 minuta. Potom dodajte paradajz narezan na osmine, posolite i začinite. Pre služenja jelo pospite parmezanom.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Varivo od bundeve i tikvice

Potrebno:
1 kg očišćene bundeve
1 manja tikvica
1 kašika domaćeg ajvara
1 kašika domaćeg dodatka od povrća
2 kašike ulja
1 kašika brašna
1 manja glavica crnog luka
1 ravna kašika aleve paprike
so, mleveni crni biber

Priprema:
Bundevu oprati, oljuštiti, očistiti od semena i droždine i iseći na kockice. Isto uraditi i sa tikvicom. Staviti u lonac, preliti vodom da masa ogrezne i kuvati napola. Na ugrejanom ulju staklasto propržiti sitno seckani crni luk, dodati brašno i propržiti zapršku, dodati alevu papriku, malo preliti vodom i umešati u lonac. Dodati ajvar, dodatak od povrća, promešati i još malo prokuvati da povrće omekša.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tikvice sa sirom

Tikvice sa sirom

237399_16423545454fa901b4c3e40917352313orig_f.jpg

Sastojci: 1 kg mladih tikvica, 3 jaja, 300 g belog sira, čaša kisele pavlake, malo mirođije, brašno, prezle, so, ulje

Priprema
Tikvice prvo oprati, oljuštiti, iseći na kolutove, posoliti i ostaviti deset minuta da puste vodu. Zatim ih ocedite, i umočite u brašno, razmućena jaja i prezle i pržite na ulju.

U tepsiju stavite red pohovanih tikvica, red izdrobljenog sira, pa opet tikvice.

Odozgo prelijte pavlakom promešanom sa sitno iseckanom mirođijom i zapecite u rerni.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sufle od tikvica i parmezana

18-V-sufle_620x0.jpg

Za 6 osoba: 4 tikvice srednje veličine, 75 g maslaca, 75 g brašna, 0,5 l vode u kojoj su se kuvale tikvice, kesica struganog parmezana, 4 jaja, prstohvat muskatnog oraščića, so i biber.

Unutrašnjost šest keramičkih vatrostalnih posuda obilato premažite maslacem i u svaku sipajte kašiku parmezana, pomerajući posudu ukrug da se parmezan zalepi i na zidove posuda, pa ih ostavite da odstoje u frižideru. Tikvice isecite na kolutiće i blanširajte tri minuta u ključaloj slanoj vodi, dobro ih ocedite i izgnječite viljuškom, a vodu u kojoj su se kuvale sačuvajte. Maslac otopite, šerpu sklonite s ringle, dodajte brašno, promešajte da se sjedini s maslacem, da ne stvore grudvice, pa sve vratite na ringlu. Ne prestajući da mešate sipajte vodu u kojoj su se kuvale tikvice, promešajte još nekoliko puta, sklonite s ringle i dodajte jedno po jedno žumance, zgnječene tikvice, preostali parmezan i sve snažno promešajte. Od belanaca umutite čvrst sneg i lagano ga umešajte u smesu od tikvica. Posolite, pobiberite i dodajte prstohvat muskatnog oraščića. Ohlađene keramičke posude napunite ovom masom, ali ne sasvim do vrha, poređajte ih u pleh i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Tokom pečenja ne otvarajte rernu! Servirajte toplo.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pomfrit od bundeve

3.jpg

Potrebni su vam:

termostabilno ulje

1 kašika čili sosa
1 velika bundeva, oljuštena, očišćena i isečena na štapiće kao pomfrit
morska so

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Pomešajte ulje i čili sos u velikoj posudi. Ubacite pomfrit i natopite sve jednako. Naređajte pomfrit na papir za pečenje i začinite sa malo soli. Pecite 20 minuta, prevrnite pomfrit i pospite sa još soli. Posle još 20 minuta trebalo bi da potamne na ivicama. Jedite toplo uz domaći kečap ili paradajz sos.

Izvor: Zdrav život
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohovani cvetovi maslačka

Pohovani cvetovi maslačka

1.jpg

Potrebno je: 20 cvetova maslačka, ubranih na čistom mestu daleko od zagađenja, 2 jaja, kašika vode, 1,5 šolja prezli, rendana kora od jednog limuna i sok, 1/2 kašičice soli, 1/4 kašičice mlevenog bibera i maslinovo ulje za prženje.

Maslačak operite pod mlazom vode, ali budite oprezni da ne izmrvite cvetove. Prstima pažljivo skinite tamnozelenu skramu sa cvetova i ostavite cvetove da se dobro osuše na kuhinjskom papiru. Za to vreme u maloj posudi umutite jaje, sipajte vodu, opet umutite i odložite sa strane. U drugoj posudi pomešajte prezle, koru limuna koji ste prethodno dobro oprali i držali u rastvoru sode bikarbone, so i biber. Tiganj za pečenje napunite maslinovim uljem debljine 2 prsta (možete da kombinujete ulje i puter) i dobro zagrejte. Cvetove maslačka potopite u jaje, zatim u prezle sa svih strana, pa stavite na tiganj i pecite oko minut-dva s obe strane, da dobiju zlatnu nijansu. Izvadite na papirnatu salvetu, prelijte sokom od limuna čiju ste koricu izrendali i servirajte kao toplo predjelo.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
TIKVICE NA ITALIJANSKI NAČIN

1.jpg

POTREBNO JE:
2 veće tikvice, 100 g fete, 100 g kačkavalja s biberom, seckani peršun
Za marinadu: 3 kašike balzamiko sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 2 čena belog luka, so, biber, malo strugane kore limuna


PRIPREMA
Usitnite beli luk, dodajte balzamiko sirće, maslinovo ulje, so, biber i rendanu koru limuna i dobro promešajte.

Tikvice nasecite na šnite, spustite ih u pripremljenu marinadu i stavite na šest sati u frižider.
Svaku šnitu pecite na jako zagrejanom roštilju po dva minuta ili dok lepo ne porumeni. Gotove šnite stavite u tanjir, pospite kockama fete i kačkavaljem s biberom, a na kraju i seckanim peršunom. Stavite u mikrotalasnu na minut i po, pa poslužite.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Punjene tikvice

PUNJENE TIKVICE

1.jpg

POTREBNO JE
2 veće tikvice, kašika parmezana, kašika seckanog peršuna, prstohvat bosiljka, manja glavica crnog luka, 2 čena belog luka, so, kašika kisele pavlake, sir, paradajz

PRIPREMA

Isecite tikvice na kolutove debljine desetak centimetara. Kašikom ih izdubite tako da dobijete korpicu, a sredinu sačuvajte. Tikvice potom malo posolite i natrljajte belim lukom. Na malo ulja propržite narezan crni i beli luk i sredinu iz tikvica. Dodajte naseckan paradajz i začine, pa nastavite da pržite dok ne ispari sok od paradajza. U prohlađenu smesu dodajte parmezan i kiselu pavlaku. Tikvice poređajte u podmazan pleh, punite ih filom i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Servirajte i ukrasite peršunom.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Persijske tikvice

Persijske tikvice

tikvicepunjenepersijske.jpg

Potrebno vam je:
6 tikvica

morska ili himalajska so i biber
3 kašike termostabilnog ulja
3/4 šolje jasmin pirinča
6 semenke kardamona
1 štapić cimeta
1/2 kašike kumina
1/8 kašike čilija
1 i 1/4 šolje vode
8 sušenih kajsija, isečenih
2 kašike limunovog soka
2 kašike soka od pomorandže
1/3 šolje pistaća
1/4 šolje peršuna
50g kozijeg sira
425g skuvanih leblebija

Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite tikvice na polovine, i kašikom im izvadite pulpu iz sredine tako da ostane fina rupa. Pulpu iseckajte. Tikvice poređajte na papir za sečenje, posolite, pobiberite i pecite 15 minuta. Na kašiki ulja zagrejte pirinač, kardamon, i cimet. Posle 5 minuta posolite, i ubacite kumin, čili i 1/4 šolje vode. Prokuvajte, smanjite vatru i ostavite da se krčka 12 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte kajsije. Poklopite i pustite da odstoji desetak minuta, a zatim izvadite štapić cimeta. Pomešajte dve kašike ulja, posolite i pobiberite, dodajte limun i pomorandžu i sve dobro umutite. Sve to pomešajte sa pulpom tikvica, pistaćima, i svim ostalim sastojcima kao i sa pirinčem. Uspite u tikvice i pecite još 6 minuta u rerni.

Izvor: Zdrav život
 
Natrag
Top