ТЕХНОЛОГИЈА ПЧЕЛАРЕЊА

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Тек крајем фебруара свако пчелиње друштво, за сваки случај, добије по једну погачу на сатоноше горњег наставка. Тада вршим и додатно утопљавање са још неколико листова новинске хартије. Када пчеле почну чешће да опште са околином у близини кошница активирам хигијенско појило и тиме помогнем пчелама да се не удаљавају од кошница по прохладном времену ради налажења воде која је и те како потребна за развој легла и лакше коришћење додатих пога
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ПРОЛЕЋНИ РАЗВОЈ



Активна пчеларска сезона на мом пчелињаку почиње у другој половини марта - када цветају прве воћке џанарика и кајсија. Пре тога не прегледам кошнице, само на лепом времену посматрам излет пчела и на основу посматрања лета закључујем какво је стање у кошници. Ако је неко друштво сумњиво, не доноси цветни прах или слабо излеће њега одмах, на брзину, прегледам и вршим санацију. Ако је довољно јако а нема матицу њему додајем нуклеус са матицом спајањем помоћу новинске хартије. Ако је доста слабо и акоима матицу, једноставно је ликвидирам, пчелe спојим са суседним друштвом и на тај начин вршим један вид природне селекције.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Први детаљан пролећни преглед вршим при дневној температури већој од + 17 степени и посебну пажњу обраћам на квалитет матице, јачину друштва, количину легла, количину хране и здравствено стање друштва. Све што се запази уноси се у пчеларску бележницу и ти подаци ће нам бити драгоцени у праћењу развоја друштава и припремама за искоришћавање главне паше.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Квалитет матице оцењујем према компактности и количини легла а уопште је не тражим и не трудим се да је видим. Јачину друштва оцењујем према броју рамова са леглом којих у ово време треба код јаких друштава да буде 6-8. Количину хране проверавам и у колико неко друштво нема залиху 8-10 килограма меда, њему под хитно, додајем још по једну-две погаче. Здравствено стање је увек добро и нема других проблема осим са вароом. Свако друштво сада добија летвице са флувалинатом, које остају у кошници месец дана, односно до следећег прегледа и проширења кошнице. Овом приликом обављам још две веома важне операције. Прво, наставке плодишта заокренем за 180 степени, и друго, скидам и склањам збег са кошнице, а кошницу прекривам најлоном или поклопном даском од лесонита, преко чега опет долази сав утопљавајући материјал и најзад кров кошнице. Пролећно стимулативно прихрањивање задњих година не примењујем јер за тај посао немам ни времена ни потребе.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Да мало појасним. У ово рано пролеће на вршим замену наставака јер су ноћи још увек хладне а често наилазе и хладни таласи по неколико дана па би замена наставака била контра продуктивна. Заокретањем наставака за 180 степени не цепамо легло, већ приморавамо пчела и матицу да саме проширују реон легла. Познато је свима да се легло налази ближе лету а мед у позадини кошнице. Заокретањем наставака мед долази до лета а легло у позадину. Пчеле настоје да поврате првобитно стање па убрзано преносе мед а тиме матици ослобађају простор за залегање.

Пчелама је у овом периоду, интезивног развоја легла, топлота потребна више него икад а такође им је потребна и велика количина воде. Стога плодиште покривам најлоном или лесонитом јер боље задржавају топлоту у кошници, а пошто не пропуштају влагу из кошнице, капљице воде од кондензоване водене паре налазе се на дохват руке пчелама па не морају ради воде излазити из кошнице по хладном и ветровитом времену. Новински папир се и даље задржава ради бољег чувања створене топлоте у кошници.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Пролећно стимулативно прнхрањивање изостављам из више разлога. Мислим да је оно изводљиво само на пчелињацима са мањим броје кошница или код пчелара који немају других обавеза. Сматрам да је узимљавање друштава са обилним залихама хране, које ће бити довољне до прве озбиљније паше, најбољи гарант доброг развоја пчелињих друштава у пролеће. Да би се развој убрзао вршим тзв. "аутоматско стимулативно прихрањивање", које се добија када пореметимо распоред хране у кошници и тиме приморамо пчеле да поново праве распоред хране какав им најбоље одговара. Преносећи храну пчеле је троше и тиме дочаравају пашу и унос нектара а уједно испражњују ћелије уоколини легла. Матица настоји да легло опет добије изглед круга и доста брже се повећава количина легла у кошници.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Прва операција у том правцу је заокретање наставака за 180 степени приликом првог прегледа. После десетак дана вршим поново заокретање наставака, али сада им вршим и замену места: горњи наставак иде на подњачу а доњи нзнад њега. Овом приликом не прегледам пчеле нити вадим рамове, сем ако је нешто сумњиво. Након десетак дана, када уцвета трешња и шљива, вршим још једном замену места наставцима, али овог пута без заокретања наставака. Ни овом приликом не вадим рамове и не прегледам пчеле па се посао врло брзо обави
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
ПРИПРЕМА ЗА ГЛАВНУ ПАШУ




После скоро месец дана од првог прегледа, када јабука буде у цвету, вршим сређивање друштава за главну пашу, избацујем из кошнице летвице са флувалинатом и проширујем кошнице додавањем трећег наставка. Овом приликом вршим селекцију друштава која ће се селити на други багрем, липу и сунцокрет, а која ће остати у базном пчелињаку јер никад не селим цео пчелињак већ само половину кошница.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Пошто у мом крају први багрем почиње да цвета око 10. маја, овај веома важан други преглед пчела у пролеће, обавља се на око три недеље пре почетка паше. На овај начин смо испоштовали оптимални рок за развој пчелињих друштава за багремову пашу а управо је и време за спречавање појаве ројевног нагона. Тек сада су се стекли сви услови за додавање и изградњу сатних основа. Кошнице су пуне младих пчела које су услед прилива свежег нектара и одговарајуће топлоте добиле нагон за градњу саћа. Прерано додате сатне основе не само што неће бити извучене већ ће донекле бити кочница развоју легла.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Да бих избегао мукотрпан посао око тражења матица, између првог и другог наставка стављам матичну рештку, па ћу кроз наредна два-три дана лако препознати у ком је наставку матица. Овом приликом обично наилазим на оптимално развијена пчелиња друштва, која у просеку имају 12-15 рамова са леглом, из којег ће се излећи пчеле које ће учествовати у коришћењу првог баграма. Ретко ће се наћи слабо друштво јер смо све слабиће санирали пре месец дана приликом првог прегледа. Сада доносимо одлуку која ће друштва користити само први багрем, а која ће ићи на други и остале паше.


Оним друштвима која користе само први багрем матица се ограничава на само један наставак на подњачи. Преко првог наставка долази матична решетка па наставак са "филованим саћем", наизменично поређаним изграђеним саћем и сатним основама. Као трећи ставља се наставак са преосталим леглом (сл.З).

 
Natrag
Top