Šta je novo?

ТЕХНОЛОГИЈА ПЧЕЛАРЕЊА

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
СЕОБА КОШНИЦА НА ЛИПОВУ ПАШУ
Сеобу на липову пашу на Фрушкој Гори обављам око 25-ог јуна. Пред полазак кошнице преуређујем на следећи начин: на подњачи остаје један наставак са леглом од старе матице - коју проналазим и ликвидирам; као други долази наставак са леглом и младом матицом (бивши четврти); затим долази матична решетка, па трећи наставак који је у главном празан и најзад четврти наставак у коме има легла од старе матице и нешто меда од купине и ливаде (сл.12). Везивање и транспорт кошница се одвија исто као и приликом сеобе на други багрем.

Цветање липе не траје дуго а са њом се преклапа цветање сунцокрета. После неколико дана обилазим пчеле на липи, порушим евентуално изграђене матичњаке у четвртом наставку и тражим локацију на позном сунцокрету, јер ако се користи липа не стиже се за рани сунцокрет. На липи пчеле остају максимално две недеље. Ако време буде одговарајуће и липа замеди биће чистог липовог меда. Посла око кошница на липовој паши скоро да и нема јер су друштва у пуном радном расположењу а увођењем младе матице максимално смо умањили могућност појаве ројевног нагона.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
КОРИШЋЕЊЕ СУНЦОКРЕТОВЕ ПАШЕ
Пошто липа нагло престаје са медењем, стога морамо бити спремни за брзу интервенцију да би мање каснили на сунцокрет. Одузимање меда се мора обавити пре поласка на сунцокрет (око 10-ог јула). На терен довозим за сваку кошницу по један празан наставак. Одузимам по један наставак са липовим медом и кошницу сређујем на следећи начин: на подњачи остају обадва плодишна наставка - само им се измену места; изнад матичне решетке долази празан наставак или са тзв. "филованим саћем" и као четврти долази наставак са липовим медом који није зрео за врцање (сл.13). Наставци са одузетим медом се остављају на страну па се у току ноћи врши транспорт кошница на сунцокретову пашу. У повратку, по завршеном транспорту, свраћам по одузети мед који возим кући на врцање.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
После неколико дана одлазим у Банат код пчела на сунцокрет. Том приликом опет повучем по један празан наставак за сваку кошницу. Сада одузимам по један наставак са медом у коме је липов мед помешан са сунцокретом. Изнад матичне решетке убацујем празан наставак а као четврти долази онај у коме има чистог сунцокретовог недозрелог меда. Одузети мед возим кући на врцање а кошнице остају на сунцокретовој паши до њеног краја.

Ако сунцокретова паша буде издашна на крају паше имаћемо пуне кошнице меда, па чак и легло у плодишту ће бити блокирано медом. Да бисмо на време почели са припремама за узимљавање, мед одузимамо крајем јула и кошнице враћамо у базни пчелињак где ће зимовати и припремати се за наредну пчеларску сезону, јер многи искусни пчелари кажу: "ако си са припремом за зиму почео другог августа, већ си закаснио један дан"(сл.14)
 
Top