Šta je novo?

ТЕХНОЛОГИЈА ПЧЕЛАРЕЊА

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Сређивање друштава која треба да користе и наредне паше обављам на следећи начин: на подњачи остаје један наставак са леглом и матицом; изнад њега долази други наставак са тзв. "филованим саћем"; затим долази матична решетка, па наставак са преосталим леглом (сл.4). Дакле, новододати наставак се додаје у плодиште и тиме матици омогућава да настави са интензивним полагањем јаја и извођењем пчела које ће користити другу багремову пашу. Цепањем легла и уметањем трећег наставка спречава се појава ројевног нагона, а друштво прође безболније него код ЛР кошнице, где су наставци виши. Захлађења крајем априла и почетком маја нису реткост, па нагла повећања запремине кошнице, могу негативно утицати на даљи развој друштва. После неколико дана прегледам треће наставке у којима је дигнуто легло и покидам све евентуално изграђене присилне матичњаке, како не би изазвали ројење друштва.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
КОРИШЋЕЊЕ ПРВЕ БАГРЕМОВЕ ПАШЕ
Први багрем, у мом крају, почиње са цветањем око 10. маја и најбоље меди на температури око 25 степени, и то ако је време тихо, а у ваздуху има довољно влаге. Цвет се на багрему задржи 10-12 дана. Тек сада ће уродити плодом сав наш труд око развоја друштава, само ако багрем замеди и буде одговарајуће време. Ако је пролеће било нормално и одговарајуће за развој пчелињих друштава она га дочекују оптимално развијена и у пуном радном расположењу.

За ових двадесетак дана од проширења кошнице већ је све легло изашло из трећег наставка а други, у коме је било сатних основа, је потпуно изграђен. Сада је моменат да извршимо три битне радње, ради што бољег коришћења паше и одржавања радног расположења: прво, да медиште проширимо додавањем новог наставка, друго, да очистимо мед од воћне паше и треће, да обезбедимо добру вентилацију кошнице.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Друштвима која користе први багрем и чије су матице ограничене на само један наставак, нови наставак са тзв. "филованим саћем" додајемо као други, одмах изнад матичне решетке. Тако сада ова друштва имају у првом наставку матицу и легло, други је новододати, трећи је са изграђеним саћем али скоро празан. Бивши трећи, са изашлим леглом и нешто меда са воћне паше, се одузима и из њега изврца стари и воћни мед. Одвајање овог меда је важно ради тога што би он умањио квалитет багремовог меда (сл.5).


 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Друштва која су одређена за коришћење другог багрема, и у којих је матица ограничена на два наставка за плодиште — само им се изврши замена места, а изнад матичне решетке додајем одједном два наставка са "филованим саћем". Истовремено одузимам бивши трећи наставак са старим и воћним медом и тако друштво остаје са четири наставка (сл.6).

Трећа битна ствар на почетку цветања багрема је обезбеђење добре вентилације у кошници. Да би избегли загушљивост у кошници и могућу појаву ројевног нагона а истовремено омогућили лакше испаравање нектара (брже сазревање меда) са кошнице склањамо најлон, поклопну даску и сав утопљавајући материјал а постављамо збег, који ће остати на кошницама све до краја октобра тј. до узимљавања пчела.

Када багрем почне најобилније, око седмог дана, да лучи нектар тада вршим контролу медишних наставака и према потреби додајем четврти, односно пети, са изграђеним саћем из кога је очишћен воћни мед.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
При крају прве багремове паше, само педесетак километара од базног пчелињака, почиње да цвета други багрем. Пчеле треба, без икаквог одлагања, што пре преселити на други багрем али се појављује проблем: Шта урадити са пуним наставцима недозрелог меда? Да се врца не може јер још није дозрео а да се ручно утоварају и селе пуне кошнице, ни то није изводљиво. Као најбоље решење показало ми се остављање пуних медишта на кошницама које се не селе ради чувања и дозревања меда. Са кошница које ће се селити на други багрем једноставно поскидам пуне наставке и ставим на оне које остају у бази. Пробао сам, по препоруци уважених пчеларских писаца да пренесем наставке са пчелама и сачекам да се све пчеле изпренетих медишта врате у матичну кошницу али разочаро сам се јер и после два дана нису се све пчеле вратиле, па сам ипак морао да стресам пчеле приликом преношења наставака - исто као када се мед одузима. Тако ће она друштва која не иду на други багрем добити још по дватри наставка пуна меда (сл.7).За неколикодана по завршетку багремове паше мед ће бити зрео за врцање. Мед сматрам зрелим за врцање тек кад пчеле затворе воштаним поклопцима више од 50% ћелија са медом. Друштва која неће ићи на други багрем имала су ограничену матицу на само један наставак. Да нисам тако радио сада бих, после багремове паше, имао велику количину пчела, које би остале неискоришћене и само би трошиле постојеће залихе меда у кошници.


 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
СЕОБА КОШНИЦА НА ДРУГИ БАГРЕМ
Пошто са кошница које селим на други багрем поскидам медишта на подњачи су остала само два плодишна наставка. Сада их сређујем на следећи начин: на подљачи остаје један наставак са матицом и леглом, на њега долази матична решетка, па два наставка, један са тзв. "филованим саћем" а други са изграђеним саћем, као четврти долази наставак са леглом из бившег плодишта (сл.8). На овај начин смо поцепали легло, као најбољи лек против појаве ројевног нагона и пчеле опет максимално запослили. Ова операција се изводи истовремено са одузимањем медишта, тако да нам преостаје само везивање и затварање кошница пред утовар. Пошто на подњачи и сваком наставку имам на супротним угловима лимене угаонике, кошницу најбрже и најпрактичније учвршћујем за транспорт опасивањем пластичном траком и затезањем помоћу металног затезача у облику дуплог W. Када се увече пчеле смире поскидам кровове те расхлађивањем кошнице приморам пчеле да се брже повуку са лета, како би их лакше помоћу мале прскалице са водом утерао и затворио лето. Лета затварам или лименим вратанцима или јсдноставно обичним сунђером.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Превоз кошница вршим ауто-приколицом ручне израде на коју стаје 15 кошница, пошто селим 30 кошница сеоба се одвија два вечера или ако даљина није велика једна се тура вози увече а друга пред зору. Кошнице се до приколице преносе ручним носачем и утовар је лак јер се све странице приколице отварају а патос је само педесетак центиметара изнад земље.


За време цветања првог багрема у базном пчелињаку се ради на производњи матичњака, углавном Алејевом методом, тако да матичњаци буду зрели - спремни за пресађивање у оплодњаке крајем маја, односно средином периода цветања другог багрема.

У обилазак кошница на терену крећем после неколико дана од сеобе, када већ имам зреле матичњаке - спремне за пресађивање у оплодњаке. Том приликом на терен понесем "Снерглове" поклопне даске за све кошнице на другом багрему. Посао на терену је следећи: скинем кров и четврти наставак са кошнице; заменим места другом и трећем наставку, јер пчеле прво пуне медом наставак изнад легла па после морају прелазити преко меда до друтог медишта; ставим на трећи наставак поклопну ''Снелгрову'' даску са отвореним летом; на то ставим четврти наставак у коме има још доста легла; прегледам рамове са леглом, да бих порушио све започете присилне матичњаке и тек сада стављам збег и кров кошнице (сл.9). Матичњаке не додајем одмах већ сутрадан, за које ће време све старе пчеле (излетнице) напустити одвојени четврти наставак и додавање матичњака ће бити сигурније јер познато је да старе пчеле нерадо примају нову матицу или зрео матичњак.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Сутрадан поново одлазим на терен. Матичњаке носим у кутији од стиропора, обложене меким пешкиром, водећи рачуна да се не повреде или изложе превеликој топлоти - односно хладноћи. Посао завршавам за сат-два времена. Само скинем кров и збег са кошнице, између два централна рама четвртог наставка усадим матичњак, вратим збег и кров на своје место и посао је завршен. Наредне две недељене обилазим кошнице на терену. Најбоље је не узнемиравати пчеле у времеоплодње матица (проценат успеха ће бити већи). За то време ће се излећи младематице, оплодити и почети да полажу јаја а мед од другог багрема ће сазрети ибити скоро сав затворен.

Пчелар у току маја и јуна скоро да нема времена за одмор. У базномпчелињаку има пуно посла око одузимања меда са првог багрема, проширивањаплодишта ради даљег развоја друштва од којих ће се мало касније формиратипотребан број оплодњака и вештачких ројева (сл.10). Врцање меда вршимрадијалном центрифугом (властите израде) у коју стаје осам рамова а покреће се електричном енергијом.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
После две недеље од пресађивањаматичњака, поново одлазим на терен ради одузимања меда са другог багрема и контроле квалитета младих матица. Натерен повучем довољан број празних(изврцаних) наставака и потребан приборза одузимање меда. Врцање не обављамна терену већ одузете наставке са медомвозим кући на врцање. Дотеране наставкеса медом не уносим у просторију за врцање већ их остављам напољу, заштићене од кише и улаза пчела. Тек када сунце

загреје мед у тим наставцима приступим врцању, уносећи по неколико наставакау просторију, настојећи да тако загрејан мед изврцам док се није охладио, јер утом случају посао иде пуно спорије.

Приликом одузимања меда са другог багрема (око 10-ог јуна) преуређујем кошницу за даљи период на следећи начин: на подњачи остаје наставак са леглом и старом матицом; на њега додајем празан наставак са изграђеним саћем; на то долази матична решетка па трећи наставак са изграђеним саћем; затим поклопна даска и четврти наставак са младом матицом (сл.11).
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Такав распоред наставака остаје наредне две недеље, тј. до сеобе на липу. Стара матица је добила већи простор за легло а тиха паша са купине и ливаде допринеће да се легло знатно прошири и друштва буду спремна за коришћење липове паше. Уколико нека млада матица није успела да се врати са оплодње, такво друштво ће бити пре сеобе на липу појачано додавањем нуклеуса са леглом и младом матицом.


 
Top