Testenine na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Testenina "a la Norma"

Testenina "a la Norma"

1.jpg


Za 4 osobe:
320 g kratkih makarona (penete ili pužića), 500 g paradajza, 2 veća plava patlidžana i još oko 400 g plavog patlidžana, čen belog luka, veza svežeg bosiljka, 100 g slanog kravljeg sira, maslinovo i suncokretovo ulje, so i biber.

Paradajz potopite na minut-dva u ključalu vodu, ocedite, ohladite pod mlazom hladne vode, oljuštite i iseckajte na kockice. Na nekoliko kašika vrelog maslinovog ulja kratko propržite iseckani beli luk, dodajte paradajz, posolite, pobiberite i kuvajte 10 minuta na umerenoj temperaturi. U međuvremenu prepolovite po dužini dva veća patlidžana, kašikom ih izdubite i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Izvađenu pulpu sačuvajte za neki drugi recept. Ostale patlidžane isecite na kolutiće i pržite sa obe strane u vrelom ulju, pa ređajte na upijajući papir. Testeninu skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi, ocedite i preručite u posudu u kojoj dinstate paradajz. Dodajte ispržene kolutiće patlidžana, pospite istruganim sirom i iseckanim bosiljkom, promešajte i dobijenu smesu rasporedite u izdubljene, pečene plave patlidžane.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pasta sa gamborima i brokolijem

Pasta sa gamborima i brokolijem

17-pasta-sa-gamborima-i-pov.jpg


Potrebno je:
500 g očišćenih, velikih gambora, 500 g špageta ili paste po izboru, kašika maslinovog ulja, 200 g cvetova brokolija, 2 čena belog luka, kašika soka od limuna, jedna ljuta zelena paprika i so po ukusu.

Pastu skuvajte u kipućoj slanoj vodi i ocedite je. Dok se kuva dobro zagrejte maslinovo ulje u tiganju sa nelepljivom podlogom i kratko izdinstajte sitno iseckani beli luk, a zatim dodajte opran brokoli, posolite i pobiberite, pa dinstajte još nekoliko minuta da spanać omekša. Sklonite s ringle i odložite sa strane. Gambore kuvajte desetak minuta i pomešajte ih sa spanaćem, dodajte limun i ljutu papriku isečenu na kolutove. Pastu sipajte u tanjire, a preko povrće iz tiganja.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špageti sa šafranom

Špageti sa šafranom

18 SPAGETI-SA-SAFRANOM-pasta-z.jpg

Za 4 osobe: glavica luka, 50 g maslaca, 2 kašike maslinovog ulja, kašika vinjaka, kašika šafrana u prahu, 400 g špageta, pola veze peršuna, so, biber i strugani parmezan.

Na vreloj mešavini maslaca i dve kašike maslinovog ulja propržite iseckani luk, posolite, dodajte kašiku vinjaka, sačekajte da alkohol ispari, pa dodajte šafran koji ste prethodno pomešali sa malo tople vode. Promešajte nekoliko puta i sklonite s ringle. Posebno skuvajte špagete u ključaloj slanoj vodi, pazeći da se ne raskuvaju, ocedite, preručite preko pripremljenog preliva od šafrana, promešajte, pospite iseckanim peršunom i struganim parmezanom i odmah servirajte.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Testenina sa piletinom i kestenom

TESTENINA SA PILETINOM I KESTENOM

2.jpg

POTREBNO JE

400 g makarona, 300 g pilećeg belog mesa, 200 g pečenog i očišćenog kestena, čen belog luka, pola kašičice majčine dušice, 50 g narendanog kačkavalja ili parmezana, 200 ml supe od povrća, pola kašičice skrobnog brašna, maslinovo ulje, so, biber

PRIPREMA
Makarone obarite u posoljenoj vodi i procedite. Na zagrejanom ulju propržite listiće belog luka i izvadite ga. Na ulje spustite belo meso isečeno na kocke i pržite da porumeni sa svih strana. Dodajte kesten i sipajte supu da namirnice ogreznu, pa kuvajte oko desetak minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuvanja umešajte skrobno brašno izmešano s maslinovim uljem i majčinu dušicu, te posolite i pobiberite. Barene makarone prelijte sosom od belog mesa i kestena, pa pospite narendanim kačkavaljem.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mašnice s piletinom

Mašnice s piletinom

18_620x0.jpg

Za 4 osobe: 320 g testenine u obliku mašnica, 250 g pilećeg filea, 100 g mešanog smrznutog povrća (miks za rusku salatu ili balkanska mešavina), 15 g sušenih pečuraka po izboru (šitake, vrganji, lisičarke, crna truba), 250 g spanaća, 4 fileta inćuna u ulju, 30 g pinjola za posipanje, 1 dl brendija, 40 g maslaca, 1 dl pilećeg bujona iz kocke, so i biber.

Maslac otopite u tiganju, dodajte meso i propržite ga sa svih strana. Posolite, pobiberite, zalijte brendijem, sačekajte da deo tečnosti ispari na visokoj temperaturi, a zatim ubacite smrznuto povrće. Pržite nekoliko minuta, pa dodajte isceđene i iseckane pečurke koje ste prethodno omekšali u malo tople vode. Prelijte unapred pripremljenim toplim pilećim bujonom, sačekajte da provri, smanjite temperaturu i kuvajte 25 minuta, s vremena na vreme okrenite meso. Izvadite pileće filee, iseckajte ih i vratite u tiganj. Dodajte očišćen i iseckan spanać i kuvajte na jakoj temperaturi još 10 minuta. Na kraju umešajte iseckane inćune, dobro promešajte i sklonite s ringle. Posebno skuvajte testeninu u ključaloj slanoj vodi, a pinjole kratko propržite u teflonskom tiganju bez masnoće. Testeninu ocedite, začinite je pripremljenim raguom, pospite prženim pinjolima i servirajte.

Izvor: Sale & Pepe




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Čokoladna pasta

Čokoladna pasta

1.jpg

Za 2 osobe
Testenina
250 g brašna
kašičica soli
2 jaja
40 g čokolade
3-4 supene kašike vode

Sos "Putaneska"
0,5 dl mediteranskog ulja
glavica crnog luka
6 čenova belog luka
400 g paradajz pelata
kašičica šećera
100 g seckanih maslina
30 g inćuna (ili dimljenih papalina)
2 kašike kapra
kašičica soli
kašičica sušenog bosiljka
sveže mleveni biber po ukusu

Način pripreme

1. Zamesiti testo za pastu zajedno sa otopljenom čokoladom i ostaviti da se ohladi u frižideru 20-30 minuta.

2. Razvući testo oklagijom i iseći u oblik po želji.

3. Skuvati pastu, oko 3-4 minuta, pri tom voditi računa da se ne prekuva.

4. Sos "Putaneska": Iseckanu glavicu crnog luka propržiti na 0,5 dl ulja, dok luk ne postane staklast, zatim dodavati namirnice redom: iseckani paradajz pelat, iseckane masline, inćune, kapar, beli luk (cele čenove), malo šećera i soli, na kraju kašičicu sušenog bosiljka. Ostaviti sos da malo iskuva i da se sjedini, a zatim na kraju dodati sveže mleven biber.

5. Testeninu servirati na tanjir, preliti sosom, po želji garnirati sa sezonskom salatom i parmezanom.

Izvor: GastroNomad


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bobo njoke

Bobo njoke

1.jpg

Za 4 osobe - za njoke: 1 kg belog krompira, 0,5 kg mekog brašna, 2 žumanca, 2 kašičice soli, kašičica bibera, 2 kašike struganog parmezana. Za sos: 150 g šargarepe isečene žilijen(na štapiće), 200 g brokolija, 200 g pilećeg belog mesa isečenog na kockice, čen belog luka, 3 dl neutralne pavlake, maslinovo ulje, so i biber.

Krompir skuvajte u ljusci, ocedite, oljuštite, ispasirajte, dodajte brašno, žumanca, so, biber i parmezan i mesite da dobijete kompaktno, ali ne suviše meko testo. Odvajajte komade testa i oblikujte trake, debljine prsta. Secite ih na komadiće dužine 1 cm i kuvajte u ključaloj slanoj vodi dok ne isplivaju
na površinu. Kuvane njoke vadite šupljom kašikom i preručite u posudu za serviranje. Na vrelom maslinovom ulju zajedno izdinstajte šargarepu i pileće belo meso. Posolite, pobiberite, dodajte seckani beli luk, promešajte, prelijte sa neutralnom pavlakom i mešajte da se sos malo zgusne. U gotov sos dodajte brokoli koji ste prethodno kratko obarili u ključaloj, slanoj vodi. Sos sipajte preko njoka, promešajte i služite.

(Novosti)



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"špageti" torta

"ŠPAGETI" TORTA

4.jpg

Za 4 osobe: 400 g špageta, 400 g mocarele, 3 paradajza, 8 listova bosiljka, 4 kašike maslinovog ulja, kašika sušenog origana, 300 g paradajz-pirea, glavica luka, so i biber.

Na dve kašike vrelog ulja propržite sitno seckani luk, dodajte paradajz-pire i dva prstima iscepkana lista bosiljka, posolite, pobiberite i kuvajte 20 minuta na umerenoj temperaturi. Špagete dopola skuvajte u ključaloj slanoj vodi, ocedite, prelijte pripremljenim sosom od paradajz-pirea i podelite na tri jednaka dela. Prvi deo rasporedite po dnu ovalne vatrostalne činije koju ste dobro podmazali preostalim uljem, prekrijte sa pola količine mocarele isečene na kolutiće, kao i sa dva iscepkana lista bosiljka. Odozgo nanesite novi sloj špageta sa prelivom i sloj mocarele. Preko toga rasporedite seckani paradajz, pospite ostatkom iscepkanih listića bosiljka, prekrijte novim slojem špageta, prelijte sa nekoliko kapi ulja, pospite bosiljkom i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zavodnička pasta

ZAVODNIČKA PASTA

2.jpg

POTREBNO JE
500 g špageta, plavi patlidžan, veća tikvica, 3 paradajza, 100 ml
vode, 100 ml slatke pavlake, pola kocke za pileću supu, 3 čena belog
luka, pola veze peršuna, maslinovo ulje, so

PRIPREMA
Skuvajte špagete, a tikvice i patlidžan isecite na kockice, posolite ih i ostavite da puste vodu. Paradajz isecite na četvrtine i izdubite mu meso. Sitno iseckajte beli luk i peršun. Na maslinovom ulju propržite tikvice i patlidžan, pa dodajte paradajz, so, beli luk i peršun. Izmrvite polovinu kocke za supu, dodajte u tiganj i nalijte vodom. Kada polovina vode ispari, dodajte pavlaku, promešajte i prelijte špagete.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Špageti sa aromatičnim prelivom

Špageti sa aromatičnim prelivom

1.jpg

Za 4 osobe: paket špageta od 400 g, 200 g mesnate slanine, veza majčine dušice, struk vlašca, veza peršuna, veza majorana, 60 g badema, maslinovo ulje, so i biber.

Začinsko bilje dobro operite, odvojte listiće od grančica i preručite u veći avan. Dodajte prstohvat soli i oko 60 ml maslinovog ulja i sve zajedno izgnječite da dobijete kremastu smesu. Bademe preručite u teflonski tiganj i pecite da porumene. Ohladite, iseckajte i pomešajte sa pripremljenom smesom, pa sve zajedno još malo izgnječite da dobijete homogenu, gustu masu. Slaninu isecite na kockice i pržite bez masnoće da postane hrskava. Špagete skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi, ocedite, ali sačuvajte malo vode u kojoj se testenina kuvala. Špagete i sačuvanu vodu preručite u posudu za posluženje, dodajte isprženu slaninu i pripremljeni zeleni preliv, promešajte i odmah servirajte.

(Novosti)
 
Natrag
Top