Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Teritorijalna veksilologija i heraldika Srbije

 • Začetnik teme zjovan29
 • Datum pokretanja
zjovan29

zjovan29

Član


6. Južno-bački okrug


 • Bač
 • Bačka Palanka
 • Bački Petrovac
 • Beočin
 • Bečej
 • Žabalj
 • Novi Sad
 • Srbobran
 • Sremski Karlovci
 • Temerin
 • Titel
 • Vrbas

opština Bačka Palanka


Bačka Palanka je usvojila grb 29. juna 2011. godine


Grb Bačke Palanke


Zastava Bačke Palanke


Srednji grb Bačke Palanke


Veliki grb Bačke PalankeZastava Bačke Palanke sa srednjim grbom


opština Bački Petrovac / Báčsky Petrovec
„Grb” Bačkog Petrovca


opština Beočin

Beočin koristi dvobojni plavo-beli pseudoheraldički amblem u dve verzije: sa ćiriličnim i sa latiničnim natpisom. Ostali elemnti su stilizovani grozd, fabrički dimnjak, silueta planine i reka.„Grb” Beočina


opština Bečej / Óbecse

Odlukom o izgledu grba i zastave opštine Bečej i njihovoj upotrebi koju je donela Skupština opštine Bečej 30. januara 2009. godine usvojeni su simboli opštine:Grb Bečeja


Zastava BečejaSrednji (pečatni) grb Bečejagrad Novi SadGrb Novog SadaZastava Novog Sada


opština SrbobranOvaj grb, usvojen je oko 2007. godine, zamenivši bivši rešenjem koje je bliže standardima nove srpske heraldike. Štit je podeljen na tri polja horizontalno, od kojih je donje plave boje sa tri vijugave srebrne linije. Srednje je zelene boje sa predstavom mosta u srebrnoj boji. Gornje polje je plave boje, na kojem se nalaze crkva sa dva tornja, građevina i još jedan toranj, sve belo. Iznad građevina je zlatno sunce sa 14 zrakova. Štit je oivičen tankom belom bordurom. U čelenci se nalaze tri diska (broša, kokarde?) sastavljena od koncentričnih krugova, od sredine ka ivicama: plavog, zelenog i belog. Venac oko štita sastavljen je od zlatnog klasa pšenice, sa desne strane,i klasa zlatne boje (nejasno koja je biljka u pitanju). Čuvari grba su dva bela propeta grifonolika bića. Stegovi Srbije, sa desno i verovatni opštinski steg sa leve strane. Proporcije stegova, za razliku od standardih, su 2:3. Postament je nepravilni oblik smeđe boje.

Zastava bi, prema ustaljenoj praksi mogla biti heraldički steg iz aktuelnog grba, ali do sada nema potvrde njene upotrebe.

Bivši amblem, koji se pominje kao zvanični poslednji put oko 2002. godine je tipičan predstavnik pseudoheraldičkih amblema socijalističkog perioda. Sadrži ideološke motive, stilizovane ljudske likove, koji predstavljaju narode koji žive u ovoj opštini, a smeđa boja bi trebalo da simbolizuje plodnu zemlju, zlatna verovatno žitna polja.
Grb Srbobrana


Zastava Srbobrana
Veliki grb Srbobrana


opština Sremski KarlovciGrb je usvojen 2004. godine posle raspisanog konkursa za izradu grba. Rad je akademske slikarke iz Sremskih Karlovaca Marije Davidović. Grb se javlja samo u osnovnom nivou.

Grb je u obliku štita plave boje. Elementi grba su: Arhanđel Mihajlo prikazan u beloj boji odeven u crveni plašt, bela silueta crkve sa dva tornja i tri krsta i dve plave vijugave linije.
Grb Sremskih KarlovacaGrb Karlovaca


opština TitelZastava Titela


opština VrbasUsvojen je grb u tri nivoa. Zastava je heraldički steg sa velikog grba. Autor simbola je Srpsko heraldičko društvo "Beli orao".

Kvadratna zastava, podeljena je na četiri polja.Grb VrbasaZastava Vrbasa


Srednji grb VrbasaVeliki grb Vrbasa
izvor:zastave-grbovi.com
 
Poslednja izmena:
zjovan29

zjovan29

Član
7. Sremski okrug

 • Inđija
 • Irig
 • Pećinci
 • Ruma
 • Sremska Mitrovica
 • Stara Pazova
 • Šid
opština Inđija


Simboli opštine Inđija opisani su u statutu opštine od 21. jula 2008. godine:

Opština ima grb i zastavu. Grb Opštine za osnovu ima crveni štit. U centralnom delu štita ističe se bela crkva sa tornjem koja simbolizuje narodni stožer ali i narod, njegovu veru i duhovnost. Jelen na krovu crkve i u skoku ka tornju, simbolizuje težnju jelena da se napije na izvoru životvorne vode, na kojoj je Isus Hristos predstavljen krstom na tornju crkve. Crkvu sa obe strane pridržavaju dva anđela u plavoj odeždi koji je simbolično čuvaju, a plava boja odežde koju nose ukazuje da se radi o nebeskom znamenju. Na površini ispod crkve ispisan je broj “1746”, koji označava godinu masovnijeg doseljavanja Srba u Inđiju. Ispod štita nalazi se traka sa natpisom naziva grada.

Do 2008. godine koristila se zastava odnosa strana 2:3 sa poljem plave boje.Grb Inđije


Zastava Inđije
Grb Inđije iz albuma "Grbovi Jugoslavije"
Zastava Inđije do 2008. godine
opština Irig


Blazon grba Iriga: Na crvenom, srebrni pelikan u milosrđu.Grb IrigaSrednji grb Iriga


opština Pećinci

Pećinci imaju grb u tri nivoa i zastavu.


Grb Pećinaca


Zastava Pećinaca


Srednji grb Pećinaca
Veliki grb Pećinacaopština Ruma


Osnovni grb Rume datira iz 1749. godine. Tri bele talasaste grede predstavljaju tri rečice na teritoriji Rume. Inicijali IHSEOR predstavljaju moto na latinskom: In hoc signo evadet oppidum Ruma , što znači Pod ovim znakom razvio se grad Ruma.


Grb Rume


Zastava Rume


Srednji grb RumeVeliki grb Rumegrad Sremska Mitrovica


Zastava Sremske Mitrovice je bela sa apliciranim amblemom. Nema podataka o razmeri, a koristi se najčešće kao vertikalna zastava izduženih proporcija.

Pseudoheraldički amblem Sremske Mitrovice je zvanični simbol opštine još od 7. juna 1967. godine, iako je Sremska Mitrovica ranije imala tradicionalni grb.

Amblem je autorsko rešenje slikara Enesa Mudrića, a nastao je inspirisan tradicionalnim grbovima Sremske Mitrovice.


„Grb” Sremske Mitrovice


Zastava Sremske MitroviceGrb Sremske Mitrovice


opština Stara Pazova


Stara Pazova ima grb u tri nivoa, kao i zastavu - heraldički steg. Zastava Stare Pazove je heraldički steg, koji ponavlja deo motiva sa osnovog grba (štita). To je horizontalno podeljena plavo-bela kvadratna dvobojka, podeljena linijom koja podseća na frontalni izgled sremskih tradicionalnih kuća. Na njoj su ukršteni zlatni mač, kiptar i pastirski štap.
Grb Stare Pazove


Zastava Stare Pazove


Srednji grb Stare PazoveVeliki grb Stare Pazove


opština Šid

Šid koristi istorijski grb, kome je dodat i natpis "Šid" u stopi štita.Grb Šidaizvor:zastave-grbovi.com
 
Poslednja izmena:
zjovan29

zjovan29

Član
GRAD BEOGRAD


Beograd je glavni grad Srbije. Grad Beograd ima zvanične simbole:

zastavu i grb u tri nivoa.


Zastava Beograda je heraldički steg koji ponavlja motive sa osnovnog
grba.
U upotrebi je od 1995. godine, a pre toga se poslednji put
vijorila 1932. godine
na spasovdanskoj litiji.


Grb Beograda

Zastava Beograda

Veliki grb Beograda

Grb Beograda iz albuma "Grbovi Jugoslavije"


Stilizacija grba Beograda, korišćena kao grb do 1991. godine.Grad Beograd i njegove opštine

Voždovac
Vračar
Zvezdara
Zemun
Novi Beograd
Palilula
Rakovica
Savski Venac
Stari Grad

izvor:zastave-grbovi.com 
zjovan29

zjovan29

Član
gradska opština

Voždovac

Grb Voždovca usvojen je u tri nivoa, devedesetih godina prošlog veka. Grb je izradilo Srpsko heraldičo droštvo.Stavljan je van snage od strane prinudne uprave opštine, ali je danas zvaničan. Opština poseduje i knjigu grafičkih standarda u kojoj su
opisani načini korišćenja simbola.

Zastava je tipični heraldički steg, sa ponovljenim motivom sa osnovnog grba. Oblik je kvadratan.

Štit je podeljen vodoravno, a gornje polje vertikalno na dva polja. Gornje desno crveno polje podeljeno je srebrnim krstom na četiri manja, od kojih svako sadrži srebrno ocilo. U gornjem levom plavom polju smeštena je crna veprova glava okrenuta na levo, zlatnih kljova i crvenog jezika, probodena zlatnom strelom u čelo. U doljem, srebrnom polju je plava heraldička ruža.

Srednji grb je krunisan zlatnom bedemskom krunom sa četiri vidljiva merlona. U zvaničnoj upotrebi je stilizacija koja ima tanku crvenu borduru oko štita, a bedemska kruna je stilizovana crvenim "malterom". Ovakva stilizacija se u prihvaćenim predlozima Srpskog heraldićkog društva ne pominje, ali opština koristi ovu stilizaciju za osnovni i srednji grb. Takođe, po ugledu na Grad Beograd opština koristi grb sa "logotipom" tj. ćiriličnim natpisom: "Gradska opština Voždovac" ili u varijanti na engleskom: "City Municipality Voždovac".


Postament velikog grba je travnati brežuljak, sa lentom koja nosi naziv opštine, ćiriličnim pismom. Desni čuvar je crni vepar, zlatno naoružan proboden u čelo zlatnom strelom. Levi čuvar je beli konj naoružan zlatno. Stegovi koje čuvari pridržavaju su stegovi Beogradai Voždovca.


Grb Voždovca
Zastava Voždovca

Srednji grb Voždovca

Veliki grb Voždovca


izvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Član


gradska opština


Vračar
Vračar ima zvanične simbole po standardima srpske heraldike: grb u tri nivoa i zastavu usvojene u aprilu 1993. godine. Autor grba i zastave je Dragomir Acović.

Heraldički steg Vračara je kvadratni i sadrži kao glavni motiv zlatni krst hrama Svetog Save na plavoj podlozi oivičenoj tankom zlatnom bordurom sa svih strana, osim sa strane koplja.

Osnovni grb Vračara ima iste motive kao i zastava. Štit je plave bojesa zlatnom bordurom. Srednji nivo grba je štit nadvišen zlatnom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona.
Grb Vračara
Zastava Vračara
Srednji grb Vračara

Veliki grb Vračaraizvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Člangradska opština


Zvezdara
Grb zvezdare je usvojen u tri nivoa. Izradilo ga je Srpsko heraldičko društvo "Beli orao".

Blazon grba glasi: Na polju plave boje uski zlatni krst, a preko njega srebrom opervaženo crno kružno polje na kome je sedam zlatnih zvezda sazvežđa Malog medveda, sa zvezdom Polaris, koja je u levom kantonu, i zvezdom Kohab, u stopi polja, nešto većom od ostalih zvezda.

Zastava je heraldički steg, plave je boje sa crvenim kantonom u gornjm uglu uz koplje. Crveni kanton sadrži srpski krst (beli krst sa četiri ocila) U plavom polju nalaze se sedam šestokrakih zlatnih zvezda raspoređenih kao sazvežđe Malog medveda.
Grb Zvezdare
Zastava Zvezdare
Srednji grb Zvezdare

Veliki grb Zvezdareizvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Član
gradska opština

Zemun

U poslednje vreme, u upotrebi se smenjuju različite stilizacije grba Zemuna. Štit im je po elementima zajednički i predstavlja tradicionalni grb Zemuna.

U oktobru 2009. godine, ponovo je vraćen grb sa čuvarima tzv. Krajišnicima, koji je bio aktuelan i u periodu 2004-2005.Ovo je jedan od primera nepoznavanja heraldike u praksi. Lokalne vlasti često identifikuju simbole sa određenom političkom partijom,
umesto sa teritorijom i stanovništvom teritorijalne jedinice, pa tako dolazi do česte promene simbola.

2004-2005Tradicionalni štit (osnovni grb) Zemuna sadrži drvo u prirodnim bojama koje izrasta iz zelenog podnožja. Osnovna boja štita je plava. Jelen koji leži u prirodnoj boji je sa desne strane, a sa leve je propeti zlatni lav koji u desnoj šapi drži srebrnu sablju. Zajedno sa bedemskom krunom sa pet kula čini srednji grb, koji nije u upotrebi od
2005. godine, već se koristi samo veliki grb Zemuna. Veliki grb je izmenjen 2005. godine. Izmene se ogledaju u promeni čuvara grba (umesto zlatnih lavova, na novom grbu su vitezovi sa štitovima sa belim krstom i ocilima), umesto starog motoa na lenti Oduvek, Zemun, zauvek, na novom je ime opštine. Takođe, postament sasatavljen od zelenog i plavog polja odvojenog belom vijugavom linijom na novm je grbu izostavljen.
Grb Zemuna
Zastava Zemuna
Srednji grb Zemuna
Veliki grb Zemuna
Zastava Zemuna (2009)
Zastava Zemuna (2003-2005)
Veliki grb Zemuna (2004-2005)izvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Člangradska opština


Novi Beograd
Na Dvadesetoj sednici SO Novi Beograd, održanoj 11. jula 2003, odbornici su usvojili grb Gradske opštine Novi Beograd – veliki, srednji i mali grb, i zastavu čiji je autor Srpsko heraldičko društvo. Odbornici su usvojili i Odluku o upotrebi i zaštiti grba i zastave, kojom se precizira njihova upotreba.

Zastava je heraldički steg sa velikog grba Novog Beograda. Razlikuje se od osnovnog grba. Zastava je crvena, a na počasnom mestu, u kantonu je zastava Beograda belo oivičena. U crvenom polju su tri bela uspravna pravougaonika raspoređena 2+1.

Grb Novog Beograda predstavlja srebrni vitao koji deli štit na tri polja. Ispunjeni prostor vitla (donji deo štita) aludira na grb grada Beograda(srebrna tvrđava na crvenom bregu), na ostala dva polja nalaze se po tri srebrna bileta 2+1.
Kombinacijaboja (crveno, plavo i belo) podseća na zastavu Srbije i nekadašnje
Federacije, čije je sedište Vlade na teritoriji Novog Beograda.

U čelenci srednjeg grba Novog Beograda nalazi se zlatna bedemska kruna sa četiri vidljiva merlona, što označava teritoriju sa više od 100000 žitelja.Čuvari na nivou velikog grba Novog Beograda su lastavice, vesnici proleća, buđenja prirode i obnove života; one su takođe simbol nastanjivanja, svijanja gnezda, doma kome su uvek vraća.
Grb Novog Beograda
Zastava Novog Beograda
Srednji grb Novog Beograda
Veliki grb Novog Beograda

Bivši amblem/logo Novog Beograda upotrebljavan do 2003. Godineizvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Član


gradska opština


Palilula
Odbornici Skupštine Gradske opštine Palilula usvojili su 7. juna 2006. na 12 sednici Skupštine Odluku o upotrebi simbola Gradske opštine Palilula. Odlukom je određen izgled i upotreba grba i zastave – grb se koristi u tri nivoa kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Zastava je kvadratnog oblika i ponavlja motiv sa štita, odnosno osnovnog grba.

Osnovni grb Palilule podeljen je horizontalno na dva polja, a gornje polje je podeljeno vertikalno na dva polja, oivičena zlatnim. Gornje desno polje je crveno sa zlatnom lulom, levo polje je plavo sa stilizovanom kupolom crkve svetog Marka i dve vijugave zlatne linije. Donje polje je belo sa zlatnom stilizovanom predstavom šatora, zlatnim ključem i godinom - 1830.

Srednji grb je štit sa zlatnom bedemskom krunom sa tri vidljiva merlona.

Veliki grb sadrži i sledeće elemente/parefernalije: desni čuvar grba je Sveti prvomučinek i arhiđakon Stefan, koji pridržava heraldički steg grada Beograda. Levi čuvar grba je Sveti apostol i jevanđelista Marko, koji pridržava heraldički steg Gradske opštine Palilula.

U čelenci grba je zlatna bedemska kruna sa tri vidljiva merlona i zlatnim lavom koji u desnoj šapi drži zlatni mač.

Postament je zeleni brežuljak. Na lenti su pored naziva opštine, ispisana i imena: sv. Marko i sv. Stefan.
Grb Palilule
Zastava Palilule
Srednji grb Palilule
Veliki grb Paliluleizvor:zastave-grbovi.com
 
zjovan29

zjovan29

Člangradska opština


Rakovica
Grb u tri nivoa i zastava su usvojeni u julu 1998. godine.

Zastava Rakovice je kvadratni heraldicki steg na kome je ponovljen motiv sa osnog grba (štita) opštine.

Osnovni grb je plave boje. U gornjem delu je crveno polje sa zlatnim ponovljenim krstom. Glavni motiv je crkva Svete Petke u beloj boji, ozidana crno. U donjem delu se nalazi predstava Rakovickog potoka u plavoj boji oivicena belim.

Srednji nivo grba je isti kao i osnovni, ali natkriven zlatnom bedemskom krunom sa cetiri vidljiva merlona.

Kod forme velikog grba, štit je naslonjen na ornamentalni postament na kome su cuvari grba koji pridržavaju stegove Beograda i Rakovice. Preko postamenta je postavljena lenta sa cirilicnim natpisom Rakovica.
Grb Rakovice
Zastava Rakovice
Srednji grb Rakovice

Veliki grb Rakoviceizvor:zastave-grbovi.com
 
Top