Teniske vesti i zanimljivosti

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Komšija Fonjini Novakov par u dublu
SO
Novak Đoković i Fabio Fonjini igraće zajedno u konkurenciji parova na turniru iz Masters 1000 serije u Monte Karlu.

10428152153370b82a661a759147921_size3.jpg
“Dragi obožavaoci, u Monte Karlu ću igrati u dublu sa svojim prijateljem Novakom Đokovićem. Čekam vas tamo“, napisao je Fonjini na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Đoković i Fonjini komšije su u Monte Karlu i u prošlosti su nekoliko puta isticali da su u vrlo dobrim odnosima.

Novak će u singlu braniti trofej u Monte Karlu, pošto je u prošlogodišnjem finalu savladao Rafaela Nadala.

Izvor: http://www.b92.net/sport/tenis/masters/vesti.php?yyyy=2014&mm=03&dd=29&nav_id=830223

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Vreme je za novi teniski "klasik", 40. okršaj Đokovića i Nadala

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pokušaće da se domogne četvrtog trofeja u Majamiju. Srbin se od 20.30 sati po srednjeevropskom vremenu sastaje sa Špancem Rafaelom Nadalom u borbi za titulu na turniru Masters serije. Novi duel prvog i drugog tenisera sveta biće njihov jubilarni 40. međusobni okršaj na ATP turnirima, a španski as je trenutno uspešniji i vodi u pobedama sa 22:17.
00122432.jpg

Poslednja dva meča Đoković i Nadal odigrali su u Pekingu i Londonu, oba su bila finalna i u oba je slavio Srbin. U Majamiju je Đoković do sada igrao u četiri finala i tri puta osvajao - 2007, 2011. i 2012. godine.

Interesantno, obojica tenisera su se bez borbe plasirala u finale. Nadalu je u polufinalu meč predao Čeh Tomaš Berdih zbog stomačnih problema, dok se protivnik Đokovića Japanac Kei Nišikori povukao zbog povrede prepone.

Turnir Masters serije na Floridi igra se za ukupan nagradni fond od 5,64 miliona dolara.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122432

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novak vs Rafa - 40. put! (20:30h)
Nedelja veče rezervisana je za novi teniski spektakl, u režiji dvojice najboljih tenisera planete - Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.
nole600187047020140325201832.jpg

Od 20 časova i 30 minuta po našem vremenu, Novak Đoković i Rafael Nadal sastaće se po 40. put na ATP turnirima, ali tek prvi put od početka tekuće sezone.

Osim što je njihov večerašnji duel jubilarni, on ujedno i direktno odlučuje o pobedniku turnira Masters serije u Majamiju.

Ono što je neuobičajeno, to je da su i Novak i Rafa ''preskočili'' polufinalne mečeve, jer su im protivnici Kei Nišikori, odnosno Tomaš Berdih špredali zbog zdravstvenih problema.

Tako su i Đoković i Nadal imali neočekivano više vremena za pripremu ovog susreta, pa će potpuno sveži i odmorni dočekati večerašnji meč.

U dosadašnjih 39 okršaja, Novak je dobio 17 mečeva, dok je Rafi pripalo preostalih 22, a u ovom trenutku teško je reći ko bi mogao da bude bliži pobedi, jer su i jedan i drugi u sve boljoj formi.

Novak je to potvrdio u Indijan Velsu, osvajanjem prve titule ove sezone i na krilima tog uspeha je i stigao u Majami, gde je nastavio u istom stilu.

S druge strane, Nadal je od početka ovog turnira beležio lake i ubedljive pobede, ne dajući svojim rivalima ''ni gram nade'' u prethodnim mečevima. Dodatni motiv za Španca biće i činjenica da još uvek čeka na titulu u Majamiju, pa svi uslovi postoje da večeras gledamo još jedan u nizu uzbudljivih mečeva Đokovića i Nadala.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/novak-vs-rafa-40-put-20-30h-172836.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Novak nadigrao Nadala i uzeo "duplu krunu" (FOTO)

Novak Đoković je u petom finalu Masersa u Majamiju osvojio četvrtu titulu. Posle Indijan Velsa trijumfovao je na Ki Biskejnu i osvojio "duplu krunu". Ovog puta je u finalu savladao prvog igrača sveta Rafaeal Nadala rezultatom 2:0, po setovima 6:3, 6:3 nakon sat i 26 minuta igre.
00122489.jpg

U jubilarnom 40. međusobnom duelu dva velika rivala Novak je ostvario 18. pobedu nad španskim teniserom, 14. na tvrdoj podlozi. Ovo je Novaku 17. Masters titula, 43. u karijeri. Osvojio je Novak i nove poene, jer je branio samo 90 iz prošle sezone, a od ponedeljka će minus za Nadalom biti manji za 310 bodova.

Nadal, ali i Španci, moraće da sačekaju narednu sezonu i priliku da konačno osvoje trofej u Majamiju. Pronašao je Đoković rešenje, pravu taktiku ze velikog rivala. Malo je onih koji nisu očekivali neizvesniji, borbeniji meč u Ki Biskejnu. Ali, često smo gledali Novakove lekcije prvom teniseru sveta, koji nije znao kako da osujeti perfektan retern drugog igrača sveta. Pokušao je sve, menjao taktiku, igrao agresivnije, rizikovao, ali uzalud. Novak je igrao svoju igru, mučio Nadala, imao odgovor na svaki njegov potez i na kraju suvereno slavio sa 6:3, 6:3.
rafa.jpg

Prvi igrač sveta definitivno nije imao svoj dan, posebno jer je protiv sebe imao raspoloženog Novaka. Španac je imao samo jednu šansu za brejk, u prvom gemu prvog seta. Nakon toga, Novak mu nije dao čak ni da pomisli na brejk. Dovoljno je reći da je u drugom setu na svoj servis izgubio samo četiri poena. Toliko je nemoćan bio Nadal.
majaminole.jpg

Takođe, Đoković je tek drugi teniser koji je u dva navrata osvojio i Indijan Vels i Majami iste godine, a pre njega to je uspelo samo Rodžeru Federeru 2005. i 2006. godine. I ovo je desti Masetsr u nizu koji su osvoili Novak ili Nadal.

Novak je već u prvog gemu bio na iskušenju. Nadal je zaigrao agresivnije poveo sa 40:30, ali se drugi igrač sveta odbranio i sprečio brejk. Posle uzbudljivog prvog gema usledila su dva gema u kojima igrači na riternu nisu uzeli ni poen, a srpski teniser je poveo sa 2:1. Jedan i drugi su uzela po dva servis gema bez problema a onda se Španac našao u problemu. Drugi teniser sveta odigrao je sjajan gem, koji je otvorio bekhend dijagonalom, potom je imao sreće, jer je forhend završio na liniji. Nadal je tražio čelendž, ali je lopta bila dobra, Srbin je poveo 40:15, iskoristio prvu brejk loptu za 4:2. Vođstvo je potvrdio na svoj servis gem (5:2) i nastavio da diktira dešavanja na terenu. Rafa ponovo nije baš bio siguran na svoj servis gem imao je Novak 30:15, ali je posustao, pa je Nadal smanjio (5:2). Ali, već u narednom gemu, Novak je protivniku prepustio samo jedan poen i dobio prvi set sa 6:3 u kome je od 18 poena na prvi servis uzeo 16.
navijaci.jpg

Svi smo od Nadala očekivali furiozan start u drugom setu, ali Španac nije imao rešenje za fantastičan retern srpskog tenisera. Činilo se da mu je potrebno malo vremena nakon gubitka prvog seta, pa je izgubio prvi servis gem i Novak je poveo sa 1:0. Ali, ni do kraja seta nismo videli pravog Nadala. Izgledalo je da će Srbin brzo da prokocka stečeno, gubio je 30:0 i 40:30, ali je na kraju potvrdio brejk za 2:0, a zatim je posle 23 minuta igre imao vođstvo od 3:1. Šansu da povede sa dva brejka prednost i verovatno reši set i meč Srbin nije iskoristio u petom gemu, pa je posle malo muke Rafa smanjio na 3:2.

pobeda.jpg

Nastavio je Novak da dominira. Frustrirao je španskog tenisera perfektnim reternima. Prvi set Đoković je završio na svoj servis, ali je do pobede stigao na servis protivnika. U osmom gemu je nakon dugog nadmudrivanja na mreži samo prebacio lopticu u polje Nadala, pao na leđa i s podignutim rukama proslavio pobedu.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122489

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Majami: Nadal - Đoković 3:6, 3:6 (KRAJ)

Rafael Nadal i Novak Đoković u finalu Mastersa u Majamiju igraju 40. međusobni meč, koji možete uživo da pratite uz naš portal. Drugi teniser sveta se bori za četvrti trofej u Ki Biskejnu i 43. u karijeri, a Španac za prvi i 63. Duel na Floridi će im biti prvi tokom ove sezone. Do sada je prvi teniser sveta slavio na 22 meča, ali je Novak bio uspešniji na tvrdoj podlozi. Na betonu su igrali 20 puta, a Đoković ima 13 pobeda.
00122484.jpg

Novak je do finala bio bolji od Žeremija Šardija (2:0), potom mu je meč predao Florijan Majer, pa je bio bolji od Tomija Roberda (2:0) i Endija Marija (2:0), dok mu je Kei Nišikori predao polufinalni duel. Nadal je savladao Lejtona Hjuita (2:0), Denisa Istomina (2:0), Fabija Fonjinija (2:0) i Miloša Raonića (2:1), dok je u polufinale, kao i Novak, prošao bez borbe, jer mu je meč predao Tomaš Berdih.

Đoković bi mogao da postane tek drugi teniser koji je u dva navrata osvojio i Indijan Vels i Majami iste godine, a pre njega to je uspelo samo Rodžeru Federeru 2005. i 2006. Po jedno su to učinili Andre Agasi, Pit Sampras, Majkl Čeng, Džim Kurijer i Marselo Rios.

Novak je Indijan Vels i Majami osvojio 2011.godine.

1. set

Meč je počeo. Prvi servira Đoković. Posle prvog poena, Nadal je poveo na Novakov servis 30:30, ali je ovaj uz as udarac izjednačio. Međutim, posle duge razmene udaraca Španac je prvi napao, to mu se isplatilo i stiže do 40:30, odnosno brejk lopte. Novak je prvi bio na iskušenju, ali je stigao do novog egala, a potom dobio prvi gem posle sedam minuta igre. Španac bez izgubljenog poena uzima prvi gem u setu za izjednačenje - 1:1.

Đoković uzvraća istom merom. Poveo je 2:1 pošto protivniku nije dozvolio niti jedan poen na njegov servis. Još jedan sjajan gem za Nadala koji izjednačuje na 2:2. Još uvek nema brejka, Srbin rutinski uzima gem za 3:2.

Razorna bekhend dijagonala donela je Novaku 30:0 na Nadalov servis, potom je Nadal mislio da je forhend srpskog tenisera završio u autu, ali se nakon čelendža uverio da je bila dobra, pa je drugi igrač sveta imao 40:15 i dve brejk lopte. Prvu je iskoristio i poveo sa 4:2. Odmah je Novak potvrdio brejk na svoj servis vodi sa 5:2, a Nadal servira za opstanak u setu i smanjuje na 5:3.

Perfektan gem Novaka. Tri set lopte (40:0) izdejstvovao je Novak protiv "kralja šljake" i koristi drugu za 6:3 i vođstvo od 1:0.

2. set

Nadal prvi servira. Brzo je Novak stigao do dve brejk lopte - 40:15. Imao je sjajan odgovor na drugi servis Nadala, što koristi i prvu brek loptu u drugom setu "pretvara" u vođstvo od 1:0. Nadal je na Novakov servis odmah poveo sa 30:0, imao i 40:30, ali je uzalud, jer je šampion Indijan Velsa potvrdio brejk i poveo sa 2:0.

Španac je malo promenio taktiku, prišao bliže liniji, bio agresivniji, pa je smanjio rezultat na 2:1. Ali, i dalje ne može da pronađe način da ugrozi servis rivala. Đoković uzima servis gem bez izgubljenog poena i vodi sa 3:1. Imao je Đoković Španca i u petom gemu. U dva navrata, 30:15,40:30, čak i brejk loptu, koju nije iskoristio, prvo nije uspeo da vrati servis, a potom ni "drop šot" da pošalje na pravo mesto. I umesto da bude dva brejk prednosti prvi igrač sveta je smanjio na 3:2. U narednom gemu je Novak imao 40:0, umesto da finišira paralelu je poslao u aut, ali je već prilikom narednog poena stavio tačku bekhendom za 4:2. Drži se Nadal još u meču, smanjuje prednost na 4:3, iako je Novak ponovo stigao bar do poravnanja.

Đoković uz dva asa uzima novi gem bez izgubljenog poena. Na servis Nadala je poveo 30:0, a potom posle sat i 26 minuta igre iskoristio prvu meč loptu za novi brejk i trijumf od 6:3, 6:3.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122484

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đoković: Imao sam fantastičan turnir, Nadal je uvek izazov

Novak Đoković je posle Indijan Velsa osvojio titulu i u Majamiju, četvrtu u karijeri, pošto je pobedio prvog igrača sveta Rafaela Nadala rezultatom 6:3, 6:3.
00122491.jpg

- Imao sam fantastičan turnir. Igrao sam odlično u finalu, sve je funkcionisalo od početka do kraja. Nadam se da je publika uživala. Igrati protiv Nadala uvek je izazov – rekao je Novak posle meča.

Drugi teniser sveta je uz Rodžera Federa jedini koji je u dva navrata iste godine trijumfovao u Majamiju i Indijan Velsu.

- Dolazim u Ameriku na dva turnira u četiri nedelje, nema vremena za oporavak. Svi znaju da je beton moja omiljena podloga. Od 2007. sam uspešan ovde. Majami je moja prva velika titula. Za ovaj turnir me vežu lepa sećanja, volim da igram pred ovom publikom - dodao je Đoković.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122491

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Nadal: Žao mi je zbog četvrtog poraza

Rafael Nadal će morati da sačeka narednu sezonu kako bi pokušao da osvoji Masters u Majamiju, jedan od retkih u kolekciji trofeja prvog igrača sveta koji mu nedostaje. Španac je ovog puta u borbi za titulu poražen od Novaka Đokovića, koji je u Ki Biskejtnu slavio četvrti put u karijeri.
00122494.jpg

Finalista turnira i prvi teniser sveta rekao je da je Đoković zasluženo slavio u finalu i dodao da mu je žao što još uvek nije osvojio Masters u Majamiju.

- Đoković je odigrao dva sjajna turnira za redom i zasluženo je pobedio. Čestitam mu na titulama. Meni je jedino žao što još nisam osvojio Majami. To je jedini turnir gde sam tako često gubio u finalima - rekao je Nadal koji je četiri puta poražen u finalu Majamija. Pored Novaka gubio je od Rodžera Federera i Nikolaja Davidenka.

Pročitajte više: http://www.sportal.rs/news.php?news=122494

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
"One man show" i Đoković je "kralj" Majamija!

Četrdeseti međusobni okršaj Novaka Đokovića i Rafaela Nadala završen je ubedljivom pobedom srpskog tenisera koji je u finalu Mastersa u Majamiju stigao do drugog ovosezonskog trofeja impresivnom i dominantnom igrom.
nole600191580020140330233039.jpg

Prvi međusobni meč Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u tekućoj sezoni predstavljao je 40. jubilarni ove dvojice teniskih titana.

Finalni duel Mastersa u Majamiju najavljivan je kao potencijalni spektakl što i jeste bio, ali u režiji jednog čoveka, fantastičnog Novaka Đokovića.

Drugi teniser sveta savladao je Rafaela Nadala rezultatom 2:0 (6:3, 6:3) u finalu turnira u Majamiju, čime je osvojio drugi uzastopni trofej u tekućoj sezoni i smanjio zaostatak za Špancem na ATP rang listi.

Srbin nije najbolje otvorio današnje finale jer je već u prvom gemu dozvolio Rafaelu Nadalu da dođe do brejk lopte ali je Španac nije iskoristio zbog čega je morao da se "pozdravi" sa novom šansom da oduzme servis Đokoviću.

Usledila je sigurna igra dvojice tenisera a Nole je prvu priliku za oduzimanje servisa Nadalu čvrsto prigrabio u šestom gemu prvog seta.

Šesti gem prvog seta pokazao je sve najbolje što jedan teniser može da pokaže jer je Đoković do svakog poena stizao na različit i jednako impresivan način.

Do kraja prvog seta Srbin nije dozvolio Nadalu ni da pomisli na mogućnost da se vrati u igru pa je sigurnim servisom i igrom materijalizovao "brejk" prednosti na najbolji mogući način.

446913_600.jpeg

Ono što Nadalu nije pošlo za rukom u prvom gemu prvog seta, jeste Đokoviću na startu drugog. Srbin je drugi put oduzeo servis Špancu čime je trasirao put ka titulu i 18. pobedi u međusobnim susretima sa Rafom.

Sredinom drugog seta, tačnije u petom gemu, Đoković je propustio priliku da još jednom "brejkne" Nadala i tako dodatno skrati boravak na terenu, ali se Španac izvukao u tim trenucima što nije moglo da utiče na konačan ishod meča.

Način na koji je Đoković osvajao gemove na svoj servis dovoljno govori koliko je Srbin danas bio inspirisan i raspoložen za igru pa ni konačan rezultat nije mogao da izostane u takvoj konstelaciji stvari.

U poslednjem gemu drugog seta Srbin je treći put na meču oduzeo servis Nadalu i više nego zasluženo stigao do druge ovosezonske titule a 43. u karijeri!

Nakon trijumfa u finalu Mastersa u Majamiju Đoković će smanjiti zaostatak na ATP rang listi u odnosu na Nadala, za tačno 310 bodova.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/one-man-show-i-djokovic-je-kralj-majamija-172934.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Đoković: "Odlično finale i fantastičan turnir za mene"

Drugi teniser sveta Novak Đoković izrazio je zadovoljstvo zbog načina na koji je stigao do druge uzastopne titule u tekućoj sezoni, i dodao da je u finalu sa Nadalom igrao odlično i da je sve dobro funkcionisalo u Majamiju.
447219_600.jpeg

Srpski teniser Novak Đoković rekao je posle osvajanja Masters turnira u Majamiju i pobede nad Špancem Rafaelom Nadalom u finalu da je odigrao sjajan meč.

"Odlično sam odigrao danas, sve je funkcionisalo, a Rafa nije imao sreću u nekim trenucima. Igrati protiv njega je uvek veliki izazov, a tek u finalu. Želim Nadalu sreću u nastavku sezone", rekao je Đoković posle meča.

Srpski teniser osvojio je titulu na turniru Masters serije u Majamiju,pošto je u finalu pobedio Španca Rafaela Nadala sa 2:0 u setovima 6:3, 6:3.

"Bio je ovo fantaštičan turnir za mene, uživao sam kao i uvek. Želim da se zahvalim publici što me je bodrila i nadam se da su uživali", kazao je Đoković.

Đoković je prošle nedelje trijumfovao na Masters turniru u Indijan Velsu, a današnjom pobedom u Majamiju, postao je drugi igrač u istoriji koji je ova dva turnira osvojio u istoj godini.

"Mi igrači ovde u SAD dolazimo na nekoliko nedelja i uspevamo da se oporavimo pre svakog meča i imamo mogućnost da se dobro pripremimo. Takođe, beton je moja omiljena podloga, možda sam i zato pobedio na oba turnira. Jedva čekam da se vratim ovde sledeće godine" istakao je Đoković.

Finalista turnira i prvi teniser sveta, Nadal, rekao je da je Đoković zasluženo slavio u finalu i dodao da mu je žao što još uvek nije osvojio Masters u Majamiju.

"Đoković je odigrao dva sjajna turnira za redom i zasluženo je pobedio. Čestitam mu na titulama. Meni je jedino žao što još nisam osvojio Majami. To je jedini turnir gde sam tako često gubio u finalima", rekao je Nadal.

Đoković će od sutra na novoj ATP listi umanjiti zaostatak za Nadalom za 310 bodova.

Izvor: http://www.sportske.net/vest/tenis/djokovic-odlicno-finale-i-fantastican-turnir-za-mene-172941.html

Učlanjen(a)
08.06.2010
Poruka
2.058
Novak: Umerenost mi čuva zdravlje

Najbolji srpski teniser o povredama, umoru, sve češćim odustajanjima u tenisu: Znam kad da pojačam ritam, a kada da usporim. Pravim dobar raspored

Novak Đoković foto: Arhiva VN

NIŠIKORI se povredio i predao meč u završnici turnira, a Berdih je odustao od borbe zbog stomačnih problema. Sa mastersa u Majamiju su se povukli i Huan Martin del Potro (zglob na ruci, morao na operaciju), Tomi Has (rame), Florijan Majer (rame), Mihail Kukuškin (rame). Polufinala u muškoj konkurenciji se nisu ni odigrala, što je stvorilo pravu konfuziju među organizatorima i navijačima.

Tek, problemi i povrede ne mimoilaze ni ostale igrače iz vrha, ali su američki mediji primetili kako je Novak Đoković uglavnom zdrav, spreman i kako ne trpi ozbiljnije posledice po zdravlje prethodnih godina.

- Ima više faktora koji su zaslužni za to - odgovorio im je Novak na konferenciji za medije u Majamiju. - Prvo, u pitanju je pravilan raspored. Drugo, imam odličan tim ljudi oko sebe koji razumeju kako funkcioniše moje telo i kako bi trebalo da se oporavljam. Kad se sve poveže kako treba, to dovodi do karijere bez bolova, uz izbegavanje težih povreda. Tenis je veoma zahtevan sport. Prinuđeni ste da putujete 10 od 12 meseci godišnje, i menjate podlogu iz nedelje u nedelju. To može ozbiljno da utiče na telo. Srećom po mene, ja sam napravio dobar balans, i znam kad treba da pojačam ritam, a kada da usporim. To mi produžava karijeru.

Đoković je još jednom ispričao da mu ne manjka samopouzdanja, uprkos nešto sporijem početku sezone.

- Stigao sam u Australiju kao trostruki uzastopni šampion, a izgubio sam u četvrtfinalu, doduše, od šampiona tog takmičenja. Taj meč, kao i onaj u Dubaiju gde sam izgubio od Federera, bio je dosta neizvestan. Trebalo mi je samo da nastavim da se krećem dobro po terenu, da vredno radim i mentalno verujem da mogu da se vratim i pobeđujem na najvećim turnirima. To se i desilo u Indijan Velsu, što mi je dalo vetar u leđa.

Novinari su se našalili sa Novakom upitavši ga da li je to Beker morao na operaciju kuka jer je žestoko sparingovao na treningu sa Đokovićem.

- Voleo bih da jesmo, ali nije to u pitanju, naravno. Razgovarali smo o tome kada bi mogao sledeći put da odigra sa mnom par poena na treningu. Rekao mi je da bi trebalo da se oporavi od operacije u tolikoj meri da će moći da zaigra tenis do sezone na travi. Tad će biti u stanju da servira i gađa voleje. Radujem se tome.

Ponovo je Đoković morao da objašnjava način na koji funkcioniše njegov stručni štab.

- Boris je trebalo da bude u Majamiju, i on je glavni trener od ove sezone, dok je Vajda drugi trener. Ali, Marjan me poznaje toliko godina, i srećom po mene, prihvatio je da bude na Floridi zbog situacije sa Bekerom. Ljudi su počeli da preispituju moju odluku da angažujem Nemca, ali ja sam siguran da je on bio odličan izbor. Oduševljen sam što imam jednu takvu legendu u svom timu, koji može mnogo da doprinese. Ovo je samo početak godine, a uspesi koje ostvarujem u Indijan Velsu i Majamiju nisu samo Marjanova zasluga, već i Borisova, jer je on postavio temelj u prvih par meseci - zaključuje naš teniser.

TITULE
NOVAK je 14. na listi večitih šampiona po broju titula na ATP turu. Ispred njega je uoči finala Majamija bio Austrijanac Muster sa dva pehara više.

1. Džimi Konors (SAD) 109
2. Ivan Lendl (SAD) 94
3. Rodžer Federer (Švajc.) 78
4. Džon Mekinro (SAD) 77
5. Borg(Šved.)/Sampras (SAD) 64
6. Nadal (Špa.)/Viljas (Arg) 62
7. Andre Agasi (SAD) 60
8. Ilie Nastase (Rumunija) 58
9. Beker (Nem.)/Lejver (Aus) 49
10. Tomas Muster (Aut.) 44
11. Novak Đoković (Srbija) 42
* pre finala Majamija

MASTERSI
ŠPANAC Nadal ubedljivo vodi na listi po broju masters titula, dok je Đoković uoči finala Majamija bio izjednačen sa Agasijem (17).

1. Rafael Nadal (Španija) 26
2. Rodžer Federer (Švajcar.) 21
3. Andre Agasi (SAD) 17
4. Novak Đoković (Srbija) 17
5. Pit Sampras (SAD) 11
* pre finala Majamija

KLjUČ BROJA 1

STATISTIKA kaže da je u poslednjih šest od osam godina svetski broj jedan na kraju sezone bio igrač koji je osvajao najviše mastersa, a ne grend slemova. Tako je 2010. Nadal uzeo tri titule iz serije hiljadu i bio prvi, dok je 2011. i 2012. Đoković preuzeo primat na ovom planu sa skorom 33-1, odnosno 34-6. U 2013. Majorčanin je osvojio pet mastersa (35-3).

Izvor: http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:485022-Novak-Umerenost-mi-cuva-zdravlje

Natrag