Novak: Umerenost mi čuva zdravlje
Najbolji srpski teniser o povredama, umoru, sve češćim odustajanjima u tenisu: Znam kad da pojačam ritam, a kada da usporim. Pravim dobar raspored
Novak Đoković foto: Arhiva VN
NIŠIKORI se povredio i predao meč u završnici turnira, a Berdih je odustao od borbe zbog stomačnih problema. Sa mastersa u Majamiju su se povukli i Huan Martin del Potro (zglob na ruci, morao na operaciju), Tomi Has (rame), Florijan Majer (rame), Mihail Kukuškin (rame). Polufinala u muškoj konkurenciji se nisu ni odigrala, što je stvorilo pravu konfuziju među organizatorima i navijačima.
Tek, problemi i povrede ne mimoilaze ni ostale igrače iz vrha, ali su američki mediji primetili kako je Novak Đoković uglavnom zdrav, spreman i kako ne trpi ozbiljnije posledice po zdravlje prethodnih godina.
- Ima više faktora koji su zaslužni za to - odgovorio im je Novak na konferenciji za medije u Majamiju. - Prvo, u pitanju je pravilan raspored. Drugo, imam odličan tim ljudi oko sebe koji razumeju kako funkcioniše moje telo i kako bi trebalo da se oporavljam. Kad se sve poveže kako treba, to dovodi do karijere bez bolova, uz izbegavanje težih povreda. Tenis je veoma zahtevan sport. Prinuđeni ste da putujete 10 od 12 meseci godišnje, i menjate podlogu iz nedelje u nedelju. To može ozbiljno da utiče na telo. Srećom po mene, ja sam napravio dobar balans, i znam kad treba da pojačam ritam, a kada da usporim. To mi produžava karijeru.
Đoković je još jednom ispričao da mu ne manjka samopouzdanja, uprkos nešto sporijem početku sezone.
- Stigao sam u Australiju kao trostruki uzastopni šampion, a izgubio sam u četvrtfinalu, doduše, od šampiona tog takmičenja. Taj meč, kao i onaj u Dubaiju gde sam izgubio od Federera, bio je dosta neizvestan. Trebalo mi je samo da nastavim da se krećem dobro po terenu, da vredno radim i mentalno verujem da mogu da se vratim i pobeđujem na najvećim turnirima. To se i desilo u Indijan Velsu, što mi je dalo vetar u leđa.
Novinari su se našalili sa Novakom upitavši ga da li je to Beker morao na operaciju kuka jer je žestoko sparingovao na treningu sa Đokovićem.
- Voleo bih da jesmo, ali nije to u pitanju, naravno. Razgovarali smo o tome kada bi mogao sledeći put da odigra sa mnom par poena na treningu. Rekao mi je da bi trebalo da se oporavi od operacije u tolikoj meri da će moći da zaigra tenis do sezone na travi. Tad će biti u stanju da servira i gađa voleje. Radujem se tome.
Ponovo je Đoković morao da objašnjava način na koji funkcioniše njegov stručni štab.
- Boris je trebalo da bude u Majamiju, i on je glavni trener od ove sezone, dok je Vajda drugi trener. Ali, Marjan me poznaje toliko godina, i srećom po mene, prihvatio je da bude na Floridi zbog situacije sa Bekerom. Ljudi su počeli da preispituju moju odluku da angažujem Nemca, ali ja sam siguran da je on bio odličan izbor. Oduševljen sam što imam jednu takvu legendu u svom timu, koji može mnogo da doprinese. Ovo je samo početak godine, a uspesi koje ostvarujem u Indijan Velsu i Majamiju nisu samo Marjanova zasluga, već i Borisova, jer je on postavio temelj u prvih par meseci - zaključuje naš teniser.
TITULE
NOVAK je 14. na listi večitih šampiona po broju titula na ATP turu. Ispred njega je uoči finala Majamija bio Austrijanac Muster sa dva pehara više.
1. Džimi Konors (SAD) 109
2. Ivan Lendl (SAD) 94
3. Rodžer Federer (Švajc.) 78
4. Džon Mekinro (SAD) 77
5. Borg(Šved.)/Sampras (SAD) 64
6. Nadal (Špa.)/Viljas (Arg) 62
7. Andre Agasi (SAD) 60
8. Ilie Nastase (Rumunija) 58
9. Beker (Nem.)/Lejver (Aus) 49
10. Tomas Muster (Aut.) 44
11. Novak Đoković (Srbija) 42
* pre finala Majamija
MASTERSI
ŠPANAC Nadal ubedljivo vodi na listi po broju masters titula, dok je Đoković uoči finala Majamija bio izjednačen sa Agasijem (17).
1. Rafael Nadal (Španija) 26
2. Rodžer Federer (Švajcar.) 21
3. Andre Agasi (SAD) 17
4. Novak Đoković (Srbija) 17
5. Pit Sampras (SAD) 11
* pre finala Majamija
KLjUČ BROJA 1
STATISTIKA kaže da je u poslednjih šest od osam godina svetski broj jedan na kraju sezone bio igrač koji je osvajao najviše mastersa, a ne grend slemova. Tako je 2010. Nadal uzeo tri titule iz serije hiljadu i bio prvi, dok je 2011. i 2012. Đoković preuzeo primat na ovom planu sa skorom 33-1, odnosno 34-6. U 2013. Majorčanin je osvojio pet mastersa (35-3).
Izvor:
http://www.novosti.rs/vesti/sport.296.html:485022-Novak-Umerenost-mi-cuva-zdravlje