Teletina, junetina, govedina - na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MARINIRANA GOVEDINA

1_zpsd7dd282c.jpg


Za 8 osoba: 2 kg govedine, 4 dl soja sosa, 1 l crnog vina, 1 dl maslinovog ulja, 2 limuna, 100 g meda, kašičica crnog mlevenog bibera, 4 lovorova lista i 2 čena belog luka.

U dubokoj činiji napravite marinadu od soja sosa, crnog vina, maslinovog ulja, soka od dva limuna, meda i crnog bibera. Sve sastojke dobro umutite, dodajte lovor, pa odvojite 4 dl marinade po strani. U preostalu mešavinu potopite govedinu, pazeći da meso sa svih strana bude "potopljeno", prekrijte folijom i ostavite da odstoji u frižideru 2 sata. Potom izgnječite beli luk i njime protrljajte unutrašnjost šerpe u kojoj ćete peći meso i podmažite uljem. Izvadite meso iz marinade, ostavite da se iscedi i potom pecite na jakoj vatri oko 20 minuta dok ne dobije zlatnorumenu koricu sa svih strana. Zatim sipajte 2 dl čiste marinade koju ste prethodno odvojili, smanjite temperaturu, dinstajte oko pola sata, pa dodajte još 2 dl preostale marinade. Ostavite da se krčka koliko je potrebno dok meso potpuno ne omekša. Gotovo meso izvadite iz šerpe, prekrijte aluminijumskom folijom, ostavite da se prohladi, a potom narežite na kriške i poslužite uz prilog po želji.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
JUNETINA U SOJA SOSU

el5rXNb.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 300 g junećeg mesa, 1 žuta paprika, 1 zelena paprika, 1 kašika bosiljka, 4 kašike ulja, 50 g sojinih klica, 2 kašike soja sosa, so i biber.

Operite i obrišite žutu i zelenu papriku, presecite ih na pola, očistite semenke i isecite na tanke komadiće. Narežite meso na duguljaste trake i potom na manje kocke. Operite i osušite bosiljak. Zagrejte ulje u vok tiganju, stavite komadiće paprike i propržite desetak minuta neprestano mešajući. Potom dodajte meso i pržite 5 minuta, pa umešajte sojine klice i pržite još 3 minuta. Na kraju sipajte soja sos, dinstajte minut, dva, pa posolite i pobiberite, pospite bosiljkom, promešajte i ostavite na toplom do posluženja.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Pikantna junetina

OI1vGpO.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 2 tikvice, 500 g mlevenog junećeg mesa, 16 čeri paradajza raznih boja, 2 kašike ljutog paradajza sosa, 1 glavica crnog luka, 1 veći čen belog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 4 kašike maslinovog ulja, so i biber.

Tikvice operite, obrišite salvetom i iseckajte na kockice. Čeri paradajz operite i presecite na pola. Crni i beli luk očistite i sitno iseckajte. U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, dodajte crni i beli luk i tikvice i dinstajte 7-10 minuta. Zatim izvadite povrće iz tiganja i stavite u tanjir, pa na istom ulju izdinstajte mleveno meso. Kad se meso uprži, dodajte čeri paradajz, vratite tikvice i luk i začinite ljutim paradajz sosom. Posolite i pobiberite, umešajte seckani peršun i dinstajte sve zajedno još dvadesetak minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zapečena junetina

yrBJrJS.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 700 g junećeg mesa, 2 pakovanja lisnatog testa, 600 g mešanih pečuraka, 1 čen belog luka, 80 g brašna, 1 veza peršuna, 1 dl Marsale, 250 g supe, 50 g slanine, 1 žumance, 15 g putera, maslinovo ulje, so i biber.

U tiganju propržite slaninu sa malo ulja i grančicom ruzmarina. Pospite meso brašnom i kratko ispržite u tiganju sa slaninom i belim lukom dok ne porumeni. Meso i slaninicu izvadite u tanjir, pa na istom ulju kratko izdinstajte pečurke. Zatim vratite meso i slaninu, zalijte Marsalom i supom i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Posolite, pobiberite, umešajte seckani peršun i isključite ringlu. U međuvremenu puterom podmažite pleh. Isecite lisnato testo na trake i prepletite ih na papiru tako da dobijete koru malo veću od kalupa za pečenje i stavite u hladnjak 30 minuta. Sipajte meso i pečurke u pleh, prekrijte prepletenim lisnatim testom i premažite žumancetom umućenim sa pola kašike vode, malo soli i bibera. Pecite 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Teletina sa krompirom

GND92Qw.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 700 g teletine, 2 veće glavice crvenog luka, 60 g kandiranih brusnica, 50 g jezgra oraha, 4 krompira srednje veličine, 80 g brašna, 1 veza timijana, 1 čen belog luka, 2,5 dl supe, 40 g putera, 1 dl belog vina, maslinovo ulje, so i biber.

Crveni luk oljuštite i isackajte i propržite u dubokom tiganju sa malo ulja. Prelijte vinom, dinstajte dok alkohol ne ispari i sklonite sa strane. Meso iseckajte na kocke, pospite brašnom i ispržite u tiganju na mešavini ulja i 20 g putera. Dodajte zgnječen čen belog luka i pržite dok meso ne porumeni, pa vratite luk i promešajte. Zalijte kutlačom supe i kuvajte 30 minuta na umerenoj temperaturi. Orahe krupno iseckajte i dodajte u tiganj zajedno sa brusnicom i listićima timijana. Promešajte, posolite i pobiberite i isključite ringlu. Krompir oljuštite, narežite na kolutove i obarite 3 minuta u posoljenoj vodi i iscedite. Sipajte meso u podmazan pleh, prekrijte krompirom, zalijte uljem i pecite oko 30 minuta na 200 stepeni.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
ZAČINjENA GOVEDINA

sU24ZVP.jpg


Za 6 osoba potrebno je: 1,5 kg goveđeg mesa bez kostiju, 6 šargarepa, 2 grančice celera, 1 praziluk, 1 glavica kelja, 6 krompira, 1 glavica crnog luka, 3 zrna karanfilčića, grančica ruzmarina, grančica timijana, pola veze peršuna, 1 lovorov list, so i biber.

Goveđe meso isecite na manje komade, stavite u šerpu, prelijte vodom i obarite 15 minuta. Uklonite penu sa površine. Očistite crni luk, zabodite karanfilčiće u glavicu, dodajte u šerpu sa mesom i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 60 minuta. Potom dodajte grančice ruzmarina, timijana i peršuna, lovorov list, očišćene šargarepe, celer i praziluk. Kuvajte desetak minuta, pa dodajte kelj isečen na 5 delova i krompir presečen na pola. Posolite i pobiberite i nastavite sa kuvanjem na umerenoj temperaturi oko 40 minuta, dok meso i povrće ne postanu meki. Poslužite dok je vruće.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
MARINIRANA GOVEDINA

pcLwBX4.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 2 dl terijaki sosa za mariniranje mesa, 1,5 dl sveže ceđenog soka od narandže, 4 bifteka, po jedna crvena i žuta paprika, 2 kašike meda, 2 kašičice rendane narandžine kore, 1 glavica crnog luka, 4 kašike ulja, 1 kašika skrobnog brašna.

U činiji pomešajte terijaki sos, skrobno brašno, sok od narandže i rendanu koru i dobro umutite. Isecite bifteke na duguljaste trakice. U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi, kratko propržite meso, pa dodajte paprike isečene na manje komade i sitno iseckan crni luk. Dinstajte desetak minuta, pa dodajte med i terijaki sos sa sokom i korom od narandže. Kuvajte još 5 minuta i poslužite toplo.


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Balsamiko file minjon

XvB5BsK.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 600 g goveđeg filea narezanog na manje komade debljine oko 2,5 cm, 2,5 dl balsamiko sirćeta, 1,2 dl sirupa od javora, 30 g putera, 100 g kozjeg sira presečenog na četvrtine, 4 kašike ulja, so i biber.

U šerpi pomešajte balsamiko sirće i sirup od javora, zagrejte do ključanja i ostavite da se malo ukuva dok smesa ne postane sirupasta.
U međuvremenu, zagrejte puter i ulje u tiganju na srednjoj temperaturi. Posolite i pobiberite goveđi file i ispržite po 3-5 minuta sa svake strane, tako da meso ostane krvavo u sredini. Na svaki komad mesa stavite po četvrtinu sira, pecite još 2-3 minuta i poslužite sa sosom od sirćeta i javorovog sirupa.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
SA POVRĆEM NA STARINSKI NAČIN

4XHKbnd.jpg


Za 6 osoba potrebno je: 1 kg junećeg mesa narezanog na kocke, 6-8 krompira sa crvenom korom, 2 šargarepe, 1 četvrtina tikve, 2 paškanata, 1 glavica crnog luka, 4 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike smeđeg šećera, 2 lovorova lista, 1 grančica timijana, 8 dl goveđe supe, 3 zrna karanfilčića, 4 kašike brašna, 6 kašika vode, ulje, so i biber.

Očistite krompir, šargarepe, tikvu, paškanat i crni luk i iseckajte na kocke približno jednake veličine i stavite u šerpu. U tiganju zagrejte 6 kašika ulja, dodajte meso, dinstajte dok ne porumeni sa svih strana i potom sipajte preko povrća. U tiganj dolijte sirće, dodajte šećer, zagrejte do ključanja, promešajte drvenom kašikom dok se masnoća sa dna tiganja ne rastopi, pa prelijte preko mesa. U šerpu sa mesom i povrćem dodajte lovorov list, timijan, karanfilčić i supu. Posolite i pobiberite i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi 150-180 minuta. Na kraju, rastvorite brašno u hladnoj vodi, sipajte u čorbu, promešajte i kuvajte još 10-15 minuta.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
PIKANTNO PEČENjE

BGCuQyn.jpg


Za 6 osoba potrebno je: 1,2 kg goveđeg filea bez kostiju, 4 glavice crnog luka, 2 kašike običnog i 2 kašike pikant senfa, 80 g putera, 2 kašičice seckanog timijana, ulje, so i biber.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U činiji pomešajte sitno seckani crni luk, običan i pikant senf, omekšali puter, timijan i 2 kašike maslinovog ulja. U tiganju zagrejte 4 kašike maslinovog ulja, kratko zapecite meso (po 2 minuta sa svake strane) dok se na površini ne uhvati tanka korica i potom stavite u pleh obložen većom aluminijumskom folijom. Bogato namažite meso mešavinom senfa, putera, luka, ulja i timijana, posolite i pobiberite i hermetički zatvorite ivice folije. Pecite u rerni 150 - 180 minuta, dok meso potpuno ne omekša.

(Novosti)
 
Natrag
Top