Teletina, junetina, govedina - na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Teletina u sosu od vina

Teletina u sosu od vina

1.jpg

Za 4 osobe potrebno je: 600 g teletine od buta, 100 g suvih šljiva bez koštica, 2 glavice crnog luka, 30 g putera, 2 kašičice ulja, 80 g celera, 2 šargarepe, 1,5 dl crnog vina, 1 veza peršunovog lista, 2 kašičice suvih začina i biber po ukusu.

Teleće šnicle izlupajte čekićem i pospite suvim začinima, a zatim ispržite na mešavini putera i ulja, na grilu ili u tiganju sa nelepljivom podlogom. Dodajte slaninu iseckanu na kockice i kratko propržite. Zatim dodajte seckani luk, rendanu šargarepu i koren celera, kao i sitno iseckane suve šljive. Sipajte vino i na niskoj temperaturi dinstajte. Teletinu stavite na topao tanjir, a povrće i šljive iz tiganja mešajte dok ne dobijete sos, pa prelijte preko mesa. Na kraju dodajte seckani peršun. Na isti način možete da pripremite svinjetinu ili govedinu.

(Večernje novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolovana teletina

Rolovana teletina

3.jpg

POTREBNO JE

2 kg telećih grudi, 200 g kačkavalja, 200 g šunke, biber, ulje, so


PRIPREMA
Izvadite kosti iz telećih grudi, tučkom istanjite komad mesa i začinite ga. Poređajte listove kačkavalja i šunke, pa urolajte rolat i vežite ga kanapom. Prelijte meso uljem, dodajte mu oko litar vode i pecite ga na 200 stepeni oko tri sata.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Meso u sosu od suvih šljiva

MESO U SOSU OD SUVIH ŠLJIVA

1.jpg

POTREBNO JE

600 g junećeg rozbifa, biljni začin, senf, brašno, kašika šećera, ulje, beli luk, karanfilić, 2 dl crnog vina, 2 dl junećeg bujona, 300 g suvih šljiva, peršun

PRIPREMA
Meso pospite biljnim začinom i senfom, pa sve dobro utrljajte. Uvaljajte meso u brašno i spustite u tiganj sa vrelim uljem i zapecite sa svih strana. Meso stavite u manji pleh, prelijte vinom i supom, pospite šećerom, dodajte karanfilić i beli luk. Dodajte suve šljive i sitno seckan peršun, pa pokrijte folijom i pecite na 220 stepeni oko 45 minuta. Kada je meso pečeno, isecite na fine komade i servirajte sa barenim pirinčem ili pireom od krompira. Na kraju ga prelijte sosom od pečenja i suvim šljivama.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dinstana junetina sa sosom od višanja

DINSTANA JUNETINA SA SOSOM OD VIŠANJA

1.jpg

POTREBNO JE:
kilogram junetine, kolenica, 3 velika luka,3 šargarepe, 2 manja peršuna, koren,100 g celera, koren, 400-500 ml juneće supe, celer i peršun lišće, so, biber

Sos: 80 ml ulja, 250 ml soka od višanja (od kompota), 150 g višanja iz kompota, bez koštica, 700 ml juneće supe, 3 kašičice šećera, so, biber, Iskon ulje

PRIPREMA:

Junetinu oprati i osušiti, staviti so i biber po ukusu. Zagrejati Iskon ulje u većoj šerpi pa zatim pržiti meso u komadu. Dodati očišćen i na četvrtine isečen luk, pržiti dalje dok luk ne zamiriše. Smanjiti jačinu ringle, na 4-5 od 9. Dodati ostalo povrće isečeno na veće komade i po nekoliko uvezanih grančica peršuna i lišća celera. Naliti supom, poklopiti i kuvati 2-2,5 sata. Pred kraj otklopiti šerpu da ispari tečnost. Sok od višanja, 1/3 supe i šećer pomešati i kuvati par minuta na jakoj vatri. Smanjiti jačinu ringle, vratiti sos pa kašikom stalno mešati. Postepeno dolivati supu do željene gustine. Pred kraj dodati višnje, so i biber. Pustiti da proključa.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Juneći medaljoni

JUNEĆI MEDALJONI

2.jpg

POTREBNO JE: 4 juneća medaljona od bifteka (ukupno oko 600 g), 150 g slanine isečene na tanke komade, 4 kriške hleba, 1 dl vinjaka, 1 limun, puter, ulje, so i biber

PRIPREMA: Sa trećine opranog limuna odvojite vrlo tanak žuti sloj kore. Preostalu koru izrendajte, pa dodajte u kašičicu omekšalog putera. Njime namažite kriške hleba i pecite ih 2-3 minuta u rerni zagrejanoj na 250C. Juneće medaljone obmotajte slaninom. Moraju celi biti pokriveni. Ispržite ih sa obe strane na zagrejanoj mešavini od 20 g putera i tri kašičice Iskon ulja. Zavisno od ukusa, pržite duže ili kraće. Zalijte zagrejanim vinjakom, pa zapalite tečnost u tiganju (tako će junetina dobiti poseban ukus). Posolite i pobiberite. Ceo postupak može da traje 5 (za slabo pečeno meso) do 12 minuta (za reš pečeno). Medaljone poslužite na tost hlebu, a na vrh svakog medaljona stavite po malo putera i ukrasite tračicama limunove kore koju ste odvojili na početku.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Junetina u sosu od šampinjona sa pireom od krompira

JUNETINA U SOSU OD ŠAMPINJONA SA PIREOM OD KROMPIRA

3.jpg

POTREBNO JE: 5 tankih šnicli junetine,1 luk, 2 čena belog luka, biber, vegeta, origano, ruzmarin, peršun, 3 kašike brašna, pola čase vode + voda kojom će se preliti meso, 240 g šampinjona, 5 kašika maslinovog ulja, so, ulje

PRIPREMA: U tiganju na Iskon ulju propržiti luk i beli luk da porumene. Dodati 5 tankih junećih šnicli koje smo prethodno posuli sa svim gorenavedenim začinima. Pržiti na srednjoj vatri zajedno sa šampinjonima. Kad je junetina skoro ispržena, dodati vode taman da prekrije sve to što se prži. Preklopiti i ostaviti da se kuva. U međuvremenu skuvati krompir. Iscediti od vode, dodati 5 kašika maslinovog ulja i so, zatim mešati dok ne nastane krompir-pire. Kad je krompir-pire gotov, ostaviti ga sa strane. Junetina treba da bude prilično mekana i da se kuva jedno sat vremena. Pre nego što bude gotova, u pola čase vode dodati 3 kašike brašna i promešati. Dodati to preko junetine i brzo mešati da se smesa ujednači. Trebalo bi da dobijete gust sos s ukusom junetine.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Govedina velington

GOVEDINA VELINGTON

1.jpg

POTREBNO JE
600 g bifteka, 400 g šampinjona, 200 g praziluka, 200 g pileće džigerice, 500 g lisnatog testa, kašika senfa, žumance, so i biber, ulje za prženje, 2 kašike brašna
Prilog: sotirano povrće.

PRIPREMA
Premazati biftek senfom sa svih strana, solju i pobiberiti. Peći ga u zagrejanom tiganju, na malo ulja, svega minut sa svake strane - da dobije lepu koricu. Ostaviti sa strane. U blenderu izmešajte pečurke, praziluk i džigericu. U dubokom tiganju zagrejati pola kašike ulja. Staviti u tiganj dobijenu masu, posoliti je i pobiberiti, pa je dinstati mešajući 10-15 min. Ostaviti masu da se prohladi. Posuti radnu površinu brašnom, pa na njoj oklagijom razvući lisnato testo u pravougaonik. Po testu raširiti prohlađenu masu, ostavljajući po 3 cm testa sa svake strane. Nepokrivene ivice premazati žumancetom, da bi se bolje zalepile pri sastavu. Staviti biftek na testo i masu, pa ga pažljivo obmotati testom, vodeći računa da svi spojevi dođu ispod dobijene vekne. Tako pri pečenju masa nigde neće curiti. U posudu staviti papir za pečenje i na njega veknu. Premazati je žumancetom i staviti je u zagrejanu pećnicu na 200°C, 25-30 minuta.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
TELEĆE ŠNICLE U VISKIJU

1_zpsf2c127cc.jpg


POTREBNO JE:
1 kg telećih šnicli, 0,5 dl viskija, 1,5 dl juneće supe, 1,5 dl kisele pavlake, 2 kašike zelenog bibera u zrnu, ulje, biber, so.

PRIPREMA:
Ispecite šnicle na dobro zagrejanom ulju po tri minuta sa svake strane, prelijte viskijem i pržite još nekoliko minuta. Izvadite meso i ostavite na toplom mestu. U istu posudu sipajte juneću supu, dodajte zeleni biber, kiselu pavlaku i so i prokuvajte nekoliko minuta mešajući. Prelijte meso i servirajte sa prilogom od povrća.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rolovano teleće meso

1_zps34c03a7d.jpg


Za 4 osobe: 500 g telećeg mesa isečenog na tanke šnicle, 2 tikvice, 4 fete kačkavalja, 100 g šunke (ili suvog vrata), čaša belog vina, ulje za prženje, so i biber.


Rasporedite meso na dasci, istucite ga i ujednačite debljinu, a zatim isecite na duguljaste šnite širine oko 5 cm, pogodne za rolovanje. Podelite meso na tri jednake "grupe": prvu urolujte sa pršutom, drugu "napunite" tikvicama iseckanim na tanke štapiće, a treću kombinujte sa tankim kriškama kačkavalja (tako da meso bude sa spoljne strane). Različite rolnice naizmenično poređajte na štapiće i zapecite u tiganju sa dve kašike ulja i kašičicom putera, na tihoj vatri. Ako meso počne da se lepi za tiganj, dolijte malo vode. Kad porumeni, prelijte vinom, posolite i pobiberite i ostavite da se "kuva" na tihoj vatri 10-15 minuta.

(Novosti)
 
Natrag
Top