Tehnokratija, NWO, Covid i vera..

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Za Jovana jedna studija, da vidimo ko je taj tajanstveni "anđeo Gospodnji" - je li on samo jedan od običnih anđela ili nešto više od njih. Pošto Jovan kaže da je otvoren promijeniti mišljenje ako mu neko podastrije jake dokaze, nadamo se da će ovu studiju temeljito pročitati, ne onako na brzinu i dobro razmisliti.

Anđeo Gospodnji
Fraza „anđeo Gospodnji“ pojavljuje se 68 puta u Bibliji.Ponekad se odnosi na Gabrijela, koji se javio Danielu, Zahariji i Mariji. Ali Gabrijel je nazvan „anđeo Gospodnji“ bez određenog člana ispred (npr. Luka 1:11). Također nikad nije nazvan arkanđelom. (Kad smo kod ovoga, također je zanimljivo da se popularni anđeo Rafael ne spominje nigdje u Bibliji.) Gabrijel je možda jedan od dva kerubina zaklanjača koji stoje pred Božjim prijestoljem. Sjetimo se da je rekao Zahariji: "Ja sam Gabrijel, koji stojim pred Bogom" (Luka 1:19). Lucifer je prije svoga pada imao tu poziciju (Ezekijel 28:14). Ako je najveća pozicija koju neki anđeo može imati položaj kerubina zaklanjača pred Božjim prijestoljem, tko je onda „arkanđeo“? I tko je ovo moćno biće koje je predstavljeno kao „anđeo Gospodnji“, koje radi tako važne stvari u spašavanju čovjeka?
Bog Otac je sve stvorio kroz Krista (Hebrejima 1:2; Efežanima 3:9). Krist je posrednik između nas i Boga, te vrhovni Božji glasnik (npr. Matej 11:27; Luka 10:22; Ivan 1:18; Ivan 14:6). Je li moguće da je Krist otkrivao Oca u SZ-u, kao i u NZ-u? Doista, On je Očev vjesnik više nego bilo koje drugo biće u cijelom svemiru. Ovo nam može objasniti zbog čega je Krist ponekad nazivan „anđelom“, kad On nije anđeo. Riječ „anđeo“ znači „vjesnik“ i ponekad čak označava ljudske vjesnike ili ambasadore.
Dosta puta se u Bibliji spominje misteriozno biće, „anđeo Gospodnji“, prije Kristovog utjelovljenja. Svaki put kad se spominje, imamo neke naznake o Njegovom identitetu. Pogledajmo ih ukratko prema redoslijedu u kojemu se pojavljuju.
HAGARA

Nakon što je Hagara rodila Išmaela, Sara je s njom oštro postupala, te je Hagara pobjegla u pustinju. "Anđeo Jahvin nađe je kod izvora u pustinji" (Postanak 16:7). Anđeo je rekao Hagari da se vrati i pokori Sari i obećao joj je da će njezin sin Išmael biti otac velikog naroda. Nakon što je anđeo nestao, Hagara „Jahvu koji joj govoraše nazva: 'Ti si El Roi – Svevid Bog, jer vidjeh Boga i nakon viđenja još živim!'“ (redak 13). U Postanku 21:17-19 anđeo Jahvin ponovno se javio Hagari i ponovno govori u prvom licu, kao da je on sam Bog.

ABRAHAM
Bog je rekao Abrahamu da žrtvuje svog sina na gori Moriji. Upravo kad je ovaj htio zabosti nož u svoga obećanog sina, anđeo Gospodnji ga je zaustavio. „Ali anđeo Gospodnji povika mu s neba: 'Abrahame! Abrahame!' On odgovori: 'Evo me!' Anđeo reče: 'Ne stavljaj ruku na dječaka i ne učini mu ništa, jer sad znam da se Boga bojiš i da mi nisi uskratio jedinoga sina svojega.' (Postanak 22:11-12). Jasno je da je Abraham prinosio BOGU svoga sina, a ne nekakvom anđelu.
„Tada anđeo Gospodnji povika Abrahamu po drugi put s neba, i reče: 'Kunem se sobom, glasi riječ Gospodnja: zato što si to učinio i nisi mi uskratio jedinoga sina svojega, blagoslovit ću te obilno, i potomstvo ću tvoje umnožiti kao zvijezde na nebu i kao pijesak na obali morskoj, i potomstvo će tvoje osvojiti vrata neprijatelja svojih. I bit će blagoslovljeni u potomstvu tvojem svi narodi na zemlji, jer si poslušao glas moj.“ (Postanak 22:15-18 ).
U Djelima 3:25, Petar ponavlja ovaj događaj, te poistovjećuje s Bogom „anđela Gospodnjeg“ koji je učinio savez s Abrahamom.

JAKOV
Dok je bježao od svog ljutog brata Ezava, Jakov je usnuo san u kojemu mu je Bog potvrdio savez s Abrahamom (Postanak 28:12-15). Nakon što mu je Bog obećao da će biti s njim i vratiti ga u njegov dom u Kanaan, Jakov se zavjetovao da će dati Bogu desetinu od svega što bude primio. Uspravio je kamen koji je koristio kao jastuk, te ga premazao uljem da potvrdi svoj zavjet. Zatim je prozvao to mjesto Beth-el, („kuća Božja“), jer mu se Bog tamo pojavio.
Dvadeset godina kasnije, Jakov je bogat čovjek i Bog mu se javlja i kaže mu da ide kući. Bog je također podsjetio Jakova tko mu je podario uspjeh: „Još u snu, anđeo Božji me zovneJa sam Bog koji ti se ukazao u Betelu, gdje si uljem premazao stup i gdje si mi učinio zavjet.“ (Postanak 31:11.13). Tko je bio anđeo Gospodnji u 31. poglavlju? On se sam predstavio, ne trebamo pogađati. To je bio Jahve, koji se Jakovu javio u snu u 28. poglavlju.
Zatim, kad se Jakov hrvao s nebeskim bićem (Postanak 32:22-32), to biće mu je dalo novo ime i blagoslovilo ga je. Jakov je nazvao to mjesto Peniel („lice Božje“), „'jer', reče, 'vidjeh Boga licem u lice i na životu ostadoh.'“ (redak 30). U NZ-u, Isus je onaj koji blagoslivlja svoj narod i daje im novo ime (Matej 5:3-12; Otkrivenje 2:17). Postaje vrlo očito da je anđeo Gospodnji sam Isus Krist. Također, Hošea 12:4 kaže da se Jakov hrvao s Bogom, a 12:5 kaže da se hrvao s anđelom. Očito Hošea podrazumijeva da je anđeo jedno od imena za Boga koji se javljao ljudima.
Zatim, kad je Jakov bio na svojoj samrtničkoj postelji, te je blagoslivljao Josipove sinove Efrajima i Manašeu, upotrebljavao je izraze „anđeo“ i „Bog“ naizmjence: „Bog, čijim su putovima hodili oci moji Abraham i Izak, Bog, koji mi je pastir bio otkako postah pa do danas, anđeo koji me od svakog zla izbavljao – djecu ovu neka blagoslovi! Neka se ime moje i mojih pređa Abrahama i Izaka po njima spominje!“ (Postanak 48:15.16). Najbolji prijevod je: „anđeo, koji me otkupio od svega zla…“. Jakov ovdje očito poistovjećuje anđela koji ga je otkupio, s Gospodom. Biblija je jasna i ona kaže da ne postoji drugi otkupitelj i spasitelj, osim Boga (Izaija 43:11.14). Ponovno vidimo da je anđeo koji je otkupio Jakova ustvari drugo ime za našeg Otkupitelja, Isusa!

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Za našeg Jovana, nastavljamo dalje

MOJSIJE
Mojsije je video gorući grm koji nije sagorijevao. Anđeo mu se Jahvin ukaže u rasplamtjeloj vatri iz jednog grma.“ (Izlazak 3:2). Redak 4 identificira nam ovog anđela: iz grma ga Bog zovne. A u 6. redku ponovno se Bog javlja: „Ja sam, nastavi, Bog tvoga oca; Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev.“ Anđeo Gospodnji se opet predstavlja kao Bog! U svojoj posljednjoj propovijedi, Stjepan se sjeća ovog događaja i kaže: „Kad prođe 40 godina, ukaza mu se anđeo u pustinji Sinajske gore, u plamenu zapaljena grma. Kad to Mojsije opazi, začudi se viđenju. Dok se približavao da pažljivo pogleda, ču se glas Gospodnji“ (Djela 7:30-31). Je li anđeo bio u grmu, ili je Bog bio u grmu? Nije li taj anđeo, koji je Bog, ustvari bio Krist? Da je Stjepan završio svoju propovijed, umjesto što ju je ovako sažeto iznio, vjerojatno bi razjasnio da je taj „Anđeo“ koji je govorio Mojsiju i Ocima, koji je vodio Izraelce kroz pustinju, bio Onaj koji se utjelovio i umro na Golgoti. Cijela njegova propovijed trebala je biti obrana njegove vjere u Krista. Nema sumnje da je govorio o Kristu.

IZRAEL
Izraelce je Bog vodio kroz pustinju. Proučimo Izlazak 13:21; 14:19.24; 23:20-23; Levitski zakonik 16:2; Brojevi 12:5; 14:14; Ponovljeni zakon 1:32.33; 31:15.
Biće u oblaku koje je vodilo Izraelce kroz pustinju se stalno naziva Gospod, ali Bog stalno naglašava da je to biće Njegov „anđeo“ i da taj „anđeo“ ima Njegovo ime. Drugim riječima, Bog objavljuje da je ime Njegovog „Anđela“ također Gospod, ili Jahve.
Proučimo tekst: Zaharija 12:8. Riječ "pred" je ista kao i riječ "pred" koja je upotrijebljena u tekstovima koji govore o boravku u pustinji. Bog i "Anđeo" su ponovno očito ista osoba.

kainos piše sada: Bog govori Mojsiju da šalje njegovog anđela pred njima i njegovo ime Jehova bit će u njemu, a taj anđeo je vodio Izraelce, a Pavle veli da je taj anđeo koji je vodio Izraelce Isus, kud ćeš veći dokaz od ovog Jovane, ne možeš protiv jakih dokaza se bosti.

BALAAM
U Brojevima 22:35, anđeo Gospodnji kaže da će staviti svoju riječ u usta Balaamu. U 23:4, vidimo da je Bog stavio svoju riječ u usta Balaamu. Ponovno vidimo da je „anđeo Gospodnji“ ustvari sam Bog.

SUCI 2:1-3
„Anđeo Jahvin dođe iz Gilgala u Bokim i reče: 'Izveo sam vas iz Egipta i doveo vas u zemlju koju sam vam obećao zaklevši se ocima vašim. Rekao sam: 'Neću raskinuti saveza svog s vama dovijeka. A vi ne sklapajte saveza sa stanovnicima ove zemlje; nego rušite njihove žrtvenike!' Ali vi niste poslušali moga glasa. Što ste učinili? Zato vam kažem: neću ih odagnati pred vama. Nego, oni će vas tlačiti i bogovi njihovi bit će vam zamkom.“
Opet „Anđeo“ govori za sebe da je Gospod.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Ako ovo nije dosta Jovanu, pa evo još dokaza

GIDEON

Gideon je imao susret s anđelom Gospodnjim u Sucima 6. poglavlju. Anđeo kaže Gideonu da je Bog s njim. Gideon ukazuje na tlačenje Izraelaca od strane Midjanaca, kako bi objasnio da izgleda da baš i nije Jahve s njim. „Jahve se tad okrenu prema njemu i reče mu: 'Idi s tom snagom u sebi i izbavit ćeš Izraela iz ruke Midjanaca'.“ (redak 14). Kroz ostatak narativa, osoba koja govori s Gideonom naizmjence se oslovljava kao Gospod, anđeo Gospodnji i anđeo Božji. Od 11-22 redka dva puta se „Anđeo“ koji se ukazao Gideonu naziva Gospodom, tj. Jahve.

SAMSONOVI RODITELJI

Samsonova majka je bila nerotkinja. „Toj se ženi ukaza anđeo Jahvin“ (Suci 13:3). Rekao joj je da će roditi sina koji će osloboditi otpali Izrael iz ruke poganskih tlačitelja. Ona je brzo pozvala Manoaha, svog muža, koji se zatim pomolio da „čovjek Božji“ dođe još jednom (8. redak). Kad je anđeo došao po drugi put, Manoah ga je pitao kako se zove. On je odgovorio da je njegovo ime predivno. Neki prijevodi kažu „tajanstveno“. Ova riječ doslovno znači „predivan“ i „neshvatljiv“. Ovo nas asocira na Izaiju 9:5 – „Ime mu je Divni, Savjetnik…“. Ime „Divni“ povezuje ovog anđela s dolazećim Mesijom. I ponovno, nakon što je vidio ovog „Divnog Vjesnika“, Manoah je izjavio da je vidio Boga (13:22).

ANĐEO SAVEZA
Jedno od najpoznatijih mesijanskih proročanstava pronalazimo u Malahiji 3:1 – „Evo šaljem glasnika da put preda mnom pripravi. I doći će iznenada u Hram svoj Gospod koga vi tražite i anđeo Saveza za kojim žudite. Evo ga, dolazi već – govori Jahve nad Vojskama.“
Glasnik saveza o kojemu je ovdje riječ, očito je Isus Krist. Radi se o Njegovom prvom dolasku. Riječ koja je prevedena s „glasnik“ je ista riječ koja se do sada koristila u tekstovima SZ-a koje smo spominjali, a označava „anđela Gospodnjeg“.
Ako proučimo Malahiju 3:1-3, te zatim Matej 11:10.11; Marko 1:2; Luka 7:24.27; Otkrivenje 6:16.17, postat će nam sasvim jasno da su dva anđela iz Malahije 3:1 ustvari Ivan Krstitelj i Krist. Prvi je „anđeo“ koji priprema put, a Krist je „Anđeo Saveza“, Gospod koji dolazi u svoj Hram, te se postavlja pitanje „tko će biti u stanju da stane pred Njega?“. Nijedan od njih tehnički nije anđeo, ali budući da su obojica vjesnici, nazvani su „anđelima“.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Bog Otac je sve stvorio kroz Krista (Hebrejima 1:2; Efežanima 3:9).

Kainos, hajde prvo ovo, jer su ovo verujem dva 'najjača' argumenta za preegzistenciju Isusa Hrista. Oba teksta pominju sazdanje sveta 'kroz' Isusa Hrista. Naravno, ja ćurećidasuovo stihovi kojizaista mogu znači ti da je Isus stvorio svet. I nesumnjam da svako ko čita ove stihove na prvo čitanje će zaključiti da je Isus stvorio svet. I ne kažem da ovo nije poprilično 'ubedljiv' tekst i za one koji ne čitaju prvi put.

No, mi onda moramo videti ipak mnoge druge stihove koji ovo tretiraju do kraja. Naime, Jovan 1,1 kaže da je svet stvoren "Rečju". A onda vidimo u 1. Jovanovoj 5,7-10 da je Reč ona koja svedoči za Hrista. Dakle, Hristos nije Reč, jer ona svedoči za Hrista, a Reč je svet stvorila a ne Isus koga je rodila Marija. Kako onda da razumemo ove tekstove koji govore tako direktno da je Isus stvorio, tj. Bog kroz Isusa?

Pre toga da se vratimo samo kratko recimo na Efescima1,2 koje si naveo. Efescima 1,2 u drugom delu kažu"kroz kojega i svet stvori" tj. kroz Isusa. Ali prvi deo kaže:"kojega postavi naslednika svemu", Efescima 1,2. Postavlja se logično pitanje, kako je On postaljen naslednikom svega, ako je već to posedovao? Ako je Isus koga je rodila Marija, doista sve stvorio kako sada On postaje naslednik što ukazuje da On nije bio pre toga vlasnik već je postavljen za vlasnika? Zatim, imamo još paradoksa kada bukvalno prihvatimo da je Isus sve stvorio i da je On samim tim gospodar svega, pošto kaže da je On dobio preslavnije ime od anđela, Jevrejima 1,4. Kako to akoje On već veći od njih? Zatim, poziva se na Psalam 2,7 gode se kaže "ja te danas rodih", Efescima 1,5. Kako to da On ima početak u vremenu "danas" ako je On pre vremena, jer je kroz Njega sve? Zatim, Efescima 1,5 opet se poziva na proroštvo o sinovstvu gde se kaže"on će mi biti Sin". Kako to daće tek biti ako je On to oduvek iako je On pre svega stvorenog?

Dakle, kako onda razumeti da je kroz Isusa sve stvoreno? Mislim da je tu od pomoći pravilno razumevanje onoga što Pismo zapravo govori. Postoji u Bibliji onaj prinicip "pripisa" nekome nešto što On nije ali je to učinjeno u cilju plana spasenja. Isus, rođen odMarije, svakao nije stvorio svet jer je On u vremenu rođen, i postao je Sin. Ali Jovan 1,1-3 kaže "i Reč postade telo". Postade telo jasno, može samo značiti da je Telo-Isus Hristos, dobio od Boga sve ove titule kao što Pismo i kaže da je nakon vaskrsa On postao naslednik, dobio ime preslavnije od anđela, i da Mu je onda svakako retroaktivno pripisano sve ono što se odnosi na Reč. A pošto je Reč Stvoritetlj, Isusu je uračunato i stvaranje. Zašto je to uračunato? Zato što je On kao novi Stvoritelj, stvorio je novi svet svojim otkupom. Zahvaljujući tom činu, On je zaslužan za novi svet i On ga je stvorio.

Eto ukratko, pa možemo onda i na svaki od ovih stihova koje si naveo. Samo ću reći da svako zasebe ovo proveri, i vidi. Kako bilo, Bog će razjasniti svaku pojedinost iako nam sada nije jasno(ili ja grešim) biće razjašnjeno ali neće imati presudnu ulogu po pitanju spasenja. Jer naše spasenje zavisi od naših života a ne od pravilnog teološkog razumevanja pojedinih tačaka vere.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Eto ukratko, pa možemo onda i na svaki od ovih stihova koje si naveo. Samo ću reći da svako zasebe ovo proveri, i vidi. Kako bilo, Bog će razjasniti svaku pojedinost iako nam sada nije jasno(ili ja grešim) biće razjašnjeno ali neće imati presudnu ulogu po pitanju spasenja. Jer naše spasenje zavisi od naših života a ne od pravilnog teološkog razumevanja pojedinih tačaka vere.
Amen. Najvažnije je da ljubimo Boga i imamo milosrđa prema bližnjima kao i neprijateljima, zato i Apostol Pavao kaže I ako imam dar proročanstva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu vjeru, da i gore premještam, a ljubavi (milosrđa) nemam, ništa sam. 1. Korinćanima 13,3

No, ipak povijesno gledano tvoja denominacija je išla na to da se uzdigne Kristovo božanstvo. Ono što je razlika jest da nisu htjeli koristiti termin Trojstvo

Želeći njenu vjeru još pravilnije usmjeriti, Isus je izjavio: »Ja sam uskrsnuće i život.« U Kristu je iskonski, nepozajmljeni, nestečeni život.« »Tko ima sina Božjega ima život.« (1. Ivanova 5,12) Kristovo božanstvo je vjernikovo čvrsto obećanje o vječnom životu. »Koji vjeruje u mene«, rekao je Isus, »ako i umre živjeti će. Čežnja Vjekova

"Pitate što učimo o Trojstvu. Budući da ne nalazimo takav izraz u Svetom pismu, ne učimo ništa o tome. Ali što se tiče Božjeg bića, – Božanstva (the Godhead) kako je objavljeno u Ocu, Riječi (Sinu) i Duha Svetoga, vjerujemo i podučavamo samo ono što Biblija kaže, i ništa drugo. Nitko ne može potragom saznati Boga. Nijedno stvorenje ne može razumjeti Svemogućeg do savršenstva. Ograničeni um ne može shvatiti beskonačnost. Stoga su rasprave o Trojstvu, o Božjoj prirodi, Kristu i Duhu Svetom, očitovanja grube pretpostavke.« — (E.J. Waggoner, Sadašnja istina za 1902., svezak 18 - br. 06, str. 8)

You ask what we teach about the Trinity. Inasmuch as we find no such expression in the Scriptures, we do not teach anything about it. But as to the Being of God,the Godhead,—Divinity as revealed in the Father, the Word (the Son), and the Holy Spirit, we believe and teach just what the Bible says, and nothing else. No man can by searching find out God. No creature can understand the Almighty to perfection. The finite mind cannot comprehend infinity. Therefore, discussions about the Trinity, about the nature of God, Christ, and the Holy Spirit, are manifestations of gross presumption.” — (E.J. Waggoner, The Present Truth for 1902, Vol. 18 - No. 06, p. 8)
---

Riječ "Božanstvo" javlja se tri puta u Svetom pismu (Djela 17,29, Rim 1,20, Kol 2,9, KJV). Postoje dvije različite grčke riječi prevedeno Božanstvo u tim pojavama, theiotes itheotes.. Thayer kaže da Godhead ( theiotes) znači: "božanstvo, božanska priroda" (Thayerov grčko-engleski leksikon, str. 285). Vine razlikuje ove dvije riječi: "Theiotes osobine Božje, njegovo božansko priroda i svojstva; theotes ukazuje na Božansku bit Božanstva, Božja ličnost" (W. E. Vine, Expository Dictionary of New Testament Words). Božanstvo je, dakle, božanska priroda i suština Boga, jednostavno rečeno. Bitno je da razumijemo i izraz koji su nadahnuti pisci koristili da opišu Stvoritelja - "Boga". "Bog" je od grčkog teiosa što znači "božansko, božanstvo" (Thayer, str. 285).
Božanstvo se sastoji od tri entiteta. Izraz Bog (božanski) primjenjuje se na Oca (Rim 1,7), Sina (Heb 1,8) i Duh Svetog (Djela 5,3.4). Dok tri entiteta čine Božanstvo (stanje boga), oni su jedno po prirodi, svrsi i razmišljanju (usp. 14-8). Sveta pisma nikada se ne odnose na Oca, Sina i Duha Svetoga (Božanstvo) kao bogove. Kada se koriste "bogovi", to se odnosi na idole ili poganske panteone (Izl 11,12). Štoviše, značajno je da se hebrejski pridjev singularnosti (jedan) koristi s imenica u množini Bog (Elohim). "Čuj, Izraele: Gospodin naš Bog je jedan Gospodin" (Pnz 12,6). Bez obzira na to, Sveto pismo jasno predstavlja tri odvojena i različiti entiteta ili ličnosti: 4 Kor 2,13, Ef 14,4-4, Mt 6: 3-13.

The word "Godhead" occurs three times in the scriptures (Acts 17: 29, Rom. 1: 20, Col. 2: 9, KJV). There are two different Greek words translated Godhead in these occurrences, theiotes and theotes. Thayer says Godhead (theiotes) means, "divinity, divine nature" (Thayer's Greek-English Lexicon, pg. 285). Vine distinguishes between these two words: "Theiotes, the attributes of God, His Divine nature and properties; theotes indicates the Divine essence of Godhood, the personality of God" (W. E. Vine, Expository Dictionary of New Testament Words). The Godhead, then, is divinity, divine nature, and the essence of God, simply stated. It is essential that we also understand the term inspired writers used to designate the Creator - "God." "God" is from the Greek theios which means "divine, deity" (Thayer, pg. 285).
The Godhead consists of three entities. The term God (divine) is applied to the Father (Rom. 1: 7), the Son (Heb. 1: 8), and the Holy Spirit (Acts 5: 3, 4). While three entities comprise the Godhead (state of being God), they are one in nature, purpose, and thinking (cf. Jn. 14: 8-11). The scriptures never refer to the Father, Son, and Holy Spirit (Godhead) as gods. When "gods" is used, it refers to idols or pagan pantheons (Ex. 12: 12). Moreover, it is significant that the Hebrew adjective of singularity (one) is used with the plural noun God (Elohim). "Hear, O Israel: the Lord our God is one Lord" (Deut. 6: 4). Notwithstanding, the scriptures clearly present three separate and distinct entities or personalities: 2 Cor. 13: 14, Eph. 4: 4-6, Matt. 3: 13-17.
izvor: Godhead

https://www.merriam-webster.com/dictionary/godhead

Godhead in American English

(ˈɡɑdˌhed)

NOUN
1. a.
the essential being of God; the Supreme Being
b.
the Holy Trinity of God the Father, Christ the Son, and the Holy Ghost
2. (lc)
divinity; godhood
3. (lc) rare
a god or goddess; deity

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pa Sin Božiji u Bibliji su i anđeli i ljudi. Znaš i sama da termin 'sin Božiji' ne znači Božanstvo.

Jovane, crni Jovane...:)
Neću raspravljati s tobom o Isusovom božanstvu jer vidim da je to izgubljeno vrijeme.
Radije ću razmatrati o divnim i utješnim riječima Evanđelja koje se danas čitalo na Misi:

»Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti.
Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla."

I još ću ti reći da se po najnovijoj anketi protestanti u Sjedinjenim Državama iz godine u godinu udaljavaju se od evanđeoskog shvaćanja Boga i evanđeoskog tumačenja Biblije. Više od polovice zemlje (53%) sada vjeruje da Sveto pismo "nije doslovno istinito".

Kud vas to vodi, Jovane?

https://thestateoftheology.com/

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isabelita, uvek treba čovek da misli svojom glavom. Ako pogreši, sam je pogrešio. Ako pak bude upravu, sam je se izborio za istinu. U svakom slučaju ne može reći da je drugi odgovoran za nešto. Tako da, treba čovek da se bori za to razumevanje.

Da, bori se onome u čemu si osvedočena kao istinu, radi na sebi svakodnevno, bori se za pobedu nad slabostima. To je najvažnije.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Oprosti, ali ne možeš tvrditi da drugi ne proučavaju Bibliju i da su je jednom možda pročitali, a sad ti si više puta pa vidiš nešto drugo. Posebno ne teolozi, a ako njima ne vjeruješ postoje i obitelji koje svakodnevno čitaju proučavaju Bibliju još uvijek -- eto ja sam pričala sa jednom takvom adventističkom obitelji koja ne samo da čita i proučava, već i skuplja starije verzije Biblije pa uspoređuje, kako to da ta obitelj vidi Oca i Sina i Svetog Duha? Znači takvi ljudi svakodnevno proučavaju pisma još uvijek.
Ljudi koji posežu za tim da ne postoji Trojstvo moraju se koristiti metodom kriticizma Biblije i uvijek se ide na to da ovaj stih nije tu, onaj stih nije tamo i slično.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Isabelita, uvek treba čovek da misli svojom glavom. Ako pogreši, sam je pogrešio. Ako pak bude upravu, sam je se izborio za istinu. U svakom slučaju ne može reći da je drugi odgovoran za nešto. Tako da, treba čovek da se bori za to razumevanje.

Ovo ti je đav'o podvalio, i to s namjerom da te zatruje lažima. Nigdje u Bibliji ne piše - Otkrivajte svatko za sebe svoju istinu, ovo je đavlija podvala jednaka onoj kad je zmija nagovorila Evu da se po spoznanju istine može izjednačiti s Bogom. Ista ta zmija rekla je Jovanu - Ne vjeruj Crkvi, ne vjeruj nikakvim učiteljima, sam čitaj Bibliju i sam se izbori za svoju istinu.

Ti si također najbolji primjer kako "đavlina mlatara i stobom i s vjerovanjima", pa ću još jednom pokazati, za razliku od tvoje današnje "Elleno-Muhamedanske" vjere, što si vjerovao ne tako davno, a vjerovao si ovako:

On je na zemlji bio Bogočovek.

Pa ovo

Tako je. On je na Zemlju došao kao Bog i kao čovek:).
Pa ovo

Brate Zaokret, ... Trojstvo jeste Biblijska nauka i do sada ni ti ni Piramida ni Kainos itd...niste dali adekvatno tumačenje Biblijskih tekstova koja podupiru stav da Isus nije Bog ili Duh Sveti. Evo recimo na temi tumačenje Jovan 1,1 si stao i nisi odgovorio na pitanja.

Pa ovo

Ali da ne bude zabune...Elen Vajt jasno veruje u Božasntvo Oca, Sina i Duha Svetoga....i ovaj sled "hijerarhije" nije vezan za poredak u Božasntvu...čim poredi Oca, Sina i Gavrila...ili čak Lucifera...

Pa ovo

Ali da ne bude zabune...Elen Vajt jasno veruje u Božasntvo Oca, Sina i Duha Svetoga....i ovaj sled "hijerarhije" nije vezan za poredak u Božasntvu...čim poredi Oca, Sina i Gavrila...ili čak Lucifera...

Za razliku od vas s kojima "đavlina mlatara", i svako malo vas tjera da vjeru mijenjate, Kristovi, kršćani, su u ovakvi:

Dj 2,42: Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama.

Dakle, kršćani od vremena apostola vjeruju u Krista Boga, i postojani su u toj vjeri već dvije tisuće godina. Jednostavno, oni koji nisu postojani u vjeri, a svi subotari ovdje su pokazali drastične promjene svojih vjerovanja, naprosto nisu kršćani.

Da, bori se onome u čemu si osvedočena kao istinu, radi na sebi svakodnevno, bori se za pobedu nad slabostima. To je najvažnije.

Ovo je nauka Alberta Pike-a (Morals and Dogma), njuedžera i svih modernih sotonskih sekti. Kad ti Bog nije Isus Krist, sotona ti zasjedne na Božje mjesto.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kako ti sebi daješ olako pravo da najcrnjim uvredama svoga sagoovornika ocrniš, a posle kažeš kako si ti ipak religiozan čovek.

Ipak Boro, nemaš iskustva sa Bogom. Duhovna praznina.

A i ti ovakvim izjavama samo zelis sagovornika da ocrnis. Hoces da kazes kako on nema prava da ista kaze, jer je po tvojim merilima on los..

Koga briga da li je uopste Hriscanin ili ne?

Nego, vidiš, vernici poput tebe ubijaju i netrepnu, poput onog juče u Srbiji, nesretnog Uroša iz Mladenovca, koji nosi veliki krst u kolima, veliki vernik i patriota(po svojim objavama) ali eto ubi 8 ljudi bez da je trepnuo.

Znaci Slapa si nacinio psihopatom i ubicom..

Pa zasto onda uopste diskutujes s njim kad imas tako lose misljenje o njemu?

To je taj tip "vernika" danas, koji svoju mržnju, svoj bes, svoje grešne sklonosti nije pobedio niti je ikada shvatio da je hrišćanin onaj koji se bori sa grehom a ne koji izvodi mantre o veri.

On bar pokazuje neke osecaje prema nastradalima, bori se za njihova prava, trazi da se nesto uradi da bi se takvi dogadjaji sprecili, nasuprot tebi koji si "indiferentan" i nezainteresovan..

Onda je isto i ovo što siti rekao sebičnost u smilu..šta nasbriga što ima ljudi koji se ne osećaju ugroženi.

Nije sebicnost u tome sto sam ja rekao, da ti licno nikog ne interesujes, jer tebe ovo ne ugrozava licno, niti te interesuje!

Sam si pokazao da te ne interesuje!

To sto ti kazes da "tebi ne smetaju alkoholicari narkomani i ubice na internetu i ulici", da tebe ovo ne ugrozava, samo pokazuje da si "indiferentan"!

Sto se onda uopste bunis sto neko zeli da zavede red? Sto se bunis kada ti je "svejedno" kakvo je stanje na ulici?

Bas zato sto si nezainteresovan za druge, nemas ni prava da se bunis na restrikcije!

Ili reci "podrzavam nasilnike i ubice"! To bi bio neki stav! Umesto sto se pravis kako "ne branis zlo", a ipak zagovaras da im se dozvoli uticaj, a onda te ne zanimaju "posledice" takvog izbora!

Ponasas se kao da "posledica ni nema"! To je pokvareno!

Zato što Mire, to nije uzrok ovoga što se desilo. Nije brate moj, jer bi taj učinio isto ili sličnoi bez toga. Jer ko gaji greh u srcu, ko gaji zlo, pa ono će se ispoljiti na bilo koji način.

Greh je u 99% slucajeva uvek podstaknut spoljasnjim uticajima! To govori biblija - "lose drustvo kvari korisne navike" i ne samo da su deca ugrozena nego svi! Ali deca najvise, jer su u tom periodu najosetljivija.

Psihologija, nauka, medicina to svedoce. Na formiranje uma utice okolina, i naravno ono sto deca gledaju, ona upijaju kao sundjer u tom dobu!

Mali je izjavio da je on "NOVI FIRER" i da ce ujediniti svet, identifikovao se sa hitlerom, nasli su mu knjige, nasli su da je igrao igrice tog tipa, nasli su sve. Sto potvrdjuje "uticaj interneta, tv-a, filmova" itd..

Screenshot-2023-05-07-at-23.48.37.png

Sad ti tvrdis kako je "zlo u samom coveku" i fantaziras kako spoljasnji uticaj na um nema nikakav efekat?

Pa sama biblija svedoci da su uticaji okoline ogromni, pa nije ni cudo, sto dobro obucen Hriscanin nije u stanju da se odupre iskusenjima, pa cesto pada u greh "zbog uticaja okoline" i zbog uticaja interneta i televizjije!

Pavle nas zato savetuje da izbegavamo svet i njegove zelje, nacine zabave, i da se ne mesamo, jer to na kraju zaposedne ljudski um.

Ponavljam, ti ako tvrdis kako okolina, internet, telefon i igrice ne uticu na ljudski um, da ne navode coveka na greh, ti ignorises ocigledno, sto je poznato svakom zdravom Hriscaninu, da to mora da izbegava!

Po tvom nakaradnom ucenju, ni pornografija nema uticaj na um! Znaci mi Hriscani mozemo slobodno da idemo na sajtove sa pornografijom, i to nece uticati na nas?

Ajde svi da idemo da gledamo pronografiju?

:buba_lcd:

Izvini Jovne, ali sta ja drugo mogu da kazem na ovo, osim - JESI LI TI NORMALAN?

Dragi Brate, daj se osvesti, i shvati vise da pisuci ovakve stvari cinis uslugu satani. Sve ovo utice na ljudski um i srce, a posebno kod male dece i mladih su te stvari pogubne za psihofizicki razvoj!

Ovaj mladić bi bio verovatno spasen od ovog zločina da mu je otac govorio od malena da treba da bude dobar, da treba da pobedi ljutnju u svom srcu

Koje su to budalastine?

Jovane, nije dovoljno da otac govori detetu kako je nesto lose, jer dete se uci i ponavlja radnje koje odrasli cine, on se ugleda na njih. On tezi da bude prihvacen u drusutvu. On posmatra sta drugi rade i ponavlja, a na to utice i ono sto posmatra na internetu i televizji!

Pa i meni je moj otac govorio kako nije zadravo da pusim, da Bog to ne voli, pa sam se nakon vojske navukao i poceo da pusim podstaknut uticajem okoline.

Ti nemas pojma o psihologiji, ni o cemu! Ili si sam oguglao na to..

Ti hoces reci, da mi Hriscani mozemo slobodno igrati nasilne igrice, bez straha da cemo se navuci gledati pornografiju, da mozemo slusati hard rock satanisticku muziku, bez straha i opasnosti da ce to uticati na nas um i mozak, jer smo "pravilno odgajani"???

Super, ajde svi da gledamo sex i nasilje!

Ponovicu, JOVANE, JESI LI SI TI PRI ZDRAVOJ SVESTI?

Ali otac i majka kao i većina u zemlji, to ne rade sa svojom decom. Ne uče ih kao male da znaju da se bore sa grehom jer to ni sami ne rade. I naravno da se onda dešavaju ovakve stvari. To se ne bi dogodlilo da su učeni od malena ovim vrednostima.

A ja cu tebi ponoviti, i ponavljam vec neprestano, da brojni adventisti imaju decu, koju su odgajali disciplinom, ucili ih Bogu, bibliji, slali ih u crkvu, poucavali pravim vrednostima, pa su ta deca napustila crkvu, jer su svet i okolina izvrisli uticaj na njihov um vise nego sto su roditelji bili u stanju da iskontrolisu!

To je taj uticaj interneta, pornografije, satanisticke muzike, nasilja i okoline..

Na neke je ovo toliko uticalo, da su postali promiskuitetni, jedna devojka inace studentkinja TBF (teoloskog fakulteta) je postala porno glumica, drugi su se odali porocima, alkoholu i drogi..

To nisu izolovani slucajevi, i ne moze se govoriti kako su ti "roditelji zakazali"!

Cinjenica je da se ovo desava u viskom postotku, i to ptvrdjuje ono sto kaze biblija - "lose drustvo kvari korisne navike" , da covek bez obzira na odgoj, ne moze da ostane dobar, ako se ne cuva od uticaja sveta!

Roditelji, nisu u stanju da sacuvaju decu od takvog uticaja, niti je na njima sva odgovornost, pa da krivis samo njih, mora se postaviti pitanje "odgovornosti drustva".

Na zalost, drustvo ne zeli prihvatiti odgovornost! Zato se nista nece ni promeniti!

A ti mozes do sutra pricati kako ja i Slap nismo u pravu, ti ignorises proste cinjenice, psihologiju i bibliju, koja potvrdjuje da je ovaj uticaj na um i psihu mladih ogroman!

Ti ili ne znaš što je grijeh ili priželjkuješ što više grijeha i zla na ovom svijetu. Da nije tako, ti se ne bi zalagao za slobodu

Kad bi se biblija zalagala za sodomiju na ulicama i internetu, on bi bio u pravu! Ali se biblija za to ne zalaze!

Zato i nema smisla to braniti!

On ili ne zna sta je greh, i kako okolina utice i otupljuje ljudsku savest, pa ga podstice svojom popustljivoscu, tj. liberalizmom, ili prizeljkuje da sto vise ljudi padne u nemoral!

Poslednja izmena:
Natrag