U kojem smjeru kruži sunce na gornjoj slici modela ravne zemlje? U 'smjeru kazaljke na satu' ili obrnuto?
Koliko znam u smeru kazaljke na satu. Sto?
Ne u svemir već stratosferu iz troposfere.
Jovane, daj mi dokaz da se to desavalo u proslosti. Imas li dokaz?
Nemas! Kako onda znas da toplota treba da "izadje van"???
* Sve sto si ti naveo ja znam napamet, ali ti samo ponavljas "rekao Pera strucnjak" bez ikakvih dokaza.. To dokazuje da si vernik autoriteta, a ne ozbiljan istrazivac..
To nije dobar primer. Ne bih gubio vreme na to.
Glavno da gubis vreme ponavljajuci - "rekao Pera strucnjak"... A jos uvek nisi dokazao da se odmicanjem 20 metara na travu "anulira" uticaj betona!
U pocetku merenja gradovi uopste nisu imali asfalt. Put je bio zemljani i po njemu su isle kocije. A oni su se i tada odmicali 20 metara na travu da izmere temperaturu!
Zasto Jovane, ako nema betona?
To dokazuje da beton nije razlog!
Ako mi ne verujes, uzmi stare slike gradova, pa pogledaj, zemljani putevi su svuda na sred centra gradova, blatnjavi su i nema afalta. I po njima idu kocije.
Toronto (zemljani put) --->
New York (zemljani put)
Melburn (zemljani put)
Masterfil (zemljani put)
Bristol (zemljani put)
Bufalo (zemljani put)
Austin (zemljani put)
Pariz (zemljani put)
U americi asfaltiranje je pocelo 1871., ali tek 1910. imamo tu i tamo poneki glavni put. Automobili se na ulicama pojavljuju tek 1930-ih, i obicno voze po blatnjavim putevima. Sto znaci da do 1930-ih nije bila zavrsena ni infrastruktura velikih gradova, a povezivanje izmedju njih traje i do 1960-ih.
U svetu to nije slucaj. Sirom evrope su se i dalje koristili blatnjavi putevi i kocije. Jedino su centri gradova bili poplocani.
Znaci, asfaltiranje amerike i glavnih gradova evrope mozemo smestiti maksimalno na period izmedju 1910. i 1930.. A merenje temperature pocinje davno pre toga..
Evo malo procitaj, preveo sam ti sa engleskog, ovo je iz SAD-a:
"Asfaltiranje je postalo tako uobičajen prizor da ga naizgled uzimamo zdravo za gotovo..
Međutim, nije bilo tako davno kada je asfaltna cesta bila tako rijetka da je izazivala čuđenje i strahopoštovanje. Uzmimo, na primjer, priču poznate autorice Little House of the Prairie Laure Ingalls Wilder o putovanju kočijom kroz Topeku, Kansas 1894.:
“U samom središtu grada tlo je bilo prekriveno nekom tamnom stvari koja je utišala sve kotače i prigušila topot kopita. Bilo je poput katrana, ali tata je bio siguran da nije katran… Bilo je poput magije.”
Nevjerojatno je ako razmislite o tome. Prije nešto više od 125 godina asfalt je bio toliko rijedak da je opisivan kao "kao magija". Usporedite to s danas, kada je to postalo tako uobičajeno.."
Izvor:
UNIQUE Paving Materials highlights the history of asphalt pavement and repair. To learn more about asphalt history, as well as the extent of our product line, please contact our team today.
www.uniquepavingmaterials.com
Znaci Jovane, vrati se 150 godina u nazad (u 1873.) kad asfalta nije bilo, i pogledaj kako su tada merili temperaturu. I prestani da pricas nebuloze!!