je ali je i j Charles Longraces vjerovao u Godhead three persons, već ste vi preveli selektivno i djelomično njegov spis na naš jezik
samo toliko o tome
Ma kaki, ta njegova knjiga mi je omiljena i kako sam rekao vrijedan i rijedak primjerak...evo početka knjige
Kristovo božanstvo
„Ja sam Alfa i Omega, govori Gospodin Bog – Onaj koji jest i koji bijaše i koji dolazi, Svevladar.“ (Otk 1,8) Nema sve svoj početak i nema sve svoj završetak. Bog nije imao početak i On neće imati svoj kraj. On je Samopostojeći, koji nikada nije imao svoj početak. Vječnost nikada nije počela niti će ikada završiti. Prostor također nema svoj početak ni završetak. Sve drugo imalo je svoj početak, ali sve što ima početak ne mora nužno imati i svoj kraj. Za Isusa Krista, Sina Božjega, rečeno je u Pismu: „On je Jedinorođenac od Oca.“ Sin Božji nije stvoren poput drugih bića koja je Bog načinio. On nije stvoreno, već proizašlo ili rođeno biće, koje posjeduje sve atribute koje ima i Otac. Krist objašnjava svoj odnos s Ocem sljedećim riječima: „Doista, kao što Otac ima život u sebi“, autentičan, izvoran, originalan, slobodan i vječan, „tako je i Sinu dao da ima život u sebi.“ (Iv 5,26) I Bog je dao Kristu „ovlasti da sudi jer je Sin Čovječji.“ (Iv 5,27) Da je On bio Bog sam od sebe, Otac ne bi mogao Kristu dati ovlasti u provedbi suda, ali to Mu je dano „jer je Sin Čovječji.“ „Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa.“ (Iv 5,30) Da je Krist Bog sam od sebe, jednak Bogu, vječan poput Boga, ili Samopostojeći, umjesto da je rođen od Boga, zašto bi rekao: „Ja sam od sebe ne mogu učiniti ništa (...). Ne tražim svoje volje, nego volju onoga koji me posla“? Zašto je Krist rekao o sebi: „Prije mene nijedan Bog nije bio načinjen, niti će biti poslije mene. Ja, ja sam Jahve, i osim mene nema Spasitelja“? (Iz 43,10.11)1 Riječ „Bog“ ovdje stoji s velikim slovom „B“, i dalje u tekstu (12. redak) Gospod kaže: „(...) kad još nije bilo među vama nikakva boga tuđega.“ 2 Ovdje Biblija upotrebljava malo slovo „b“ za boga. Ovaj tekst u Izaiji 43,10 jasno dokazuje da je On, Krist, jedini Spasitelj svijeta, bio jedini
Bog koji je načinjen. Prije Njega nijedan Bog nije načinjen...
Bog „jedini ima besmrtnost“. On je jedini samopostojeći Bog. Ali je dao svom Sinu, kada je rođen, isti život koji ima u sebi, tako da kada je Krist ponudio svoj život kao otkupninu za grijehe svijeta...
“ (1 Kor 8,6) Pavao ponavlja u 4. retku: „Nema Boga do Jednoga.“ Sam razum mi kaže, kao i Biblija, da može biti samo jedan apsolutan Bog koji posjeduje dvije esencijalne karakteristike – vječnost i nepromjenjivost. Ako razum može pojmiti tri osobe koje su supostojeće, nepromjenjive, vječne, svemoćne, i jednake u položaju, zašto bi stali na tri boga? Ako razum može pojmiti tri boga, jednaka u položaju i vječna, zašto ne bi mogao pojmiti četiri, pet, šest; da, milijun takvih bogova? Ako imamo tri apsolutna boga, tri pokretača početka i tri završitelja vremena, tri alfe i tri omege, jednake u položaju, zašto ne bismo mogli imati bilo koji broj bogova? Nema toga u prirodi ili u ljudskome razumu što bi nas ograničavalo na broj tri. Ali Pismo jasno kaže: „Nama je jedan Bog, Otac, od koga je sve, a mi za njega; i jedan Gospodin, Isus Krist, po kome je sve, i mi po njemu.“ (1 Kor 8,6)
Pogrešno imaš podatke što je Charles vjerovao. Ovo je samo mali djelić....on govori da je Isus imao početak u vječnosti, da je vječan u tom smislu da je uvijek bio u Očevim grudima, i da je došao trenutak te se očitovao, tj. rodio, pojavio se. Isto on daje mnogo citata od EGW da bi podupro svoje tvrdnje, malo spominje Atanazija i modalizam, Sabelije, objašnjava stvari kakve jesu, zašto je važno da je Isus imao početak u vječnosti - jer Isus je mogao sagriješiti, i da je sagrijšio ne bi ga više bilo, da je vječan onda i ako bi sagriješio bio bi vječni Bog koji je grešan...a ovako je mogao umrijeti kao čovjek, i Bog bi i dalje funkcionirao sam.....mislim da treba malo razmišljati o ovim stvarima. Znači Charles kaže da je Isusa Bog uzvisio, da je načinjen Bogom, velikim B, i da je Isus Bog, zato se knjiga zove Kristovo božanstvo, a to što vi ne možete razumjeti kako može rođen i biti Bog to je druga stvar......joj nemoj me mučiti više sa antitirinitarizmom....ja sam ti profi u tome, ali bolje da pišeš o drugim temamam ovdje na forumu, jer se uvijek vraćaš na tu temu.....