Nisi razumeo. Pitam koja je to Izraelska studija koja je obrađivala podatke iz The New England Journal of Medicine ?
Pominje se izraelska studija. Lako je proveriti podatke iz ovog časopisa. Mene zanima koja je to studija u Izralelu kako je navedeno?
A podaci u ovom časopisu iz Enleske ne govore o posledicama vakicne..pogrešno protumačeni podaci. Ovo je klasika već od početka pandemije. Kada se objave neki podaci u stručnim časopisima odmah antivakseri krenu u izvrtanje činjenica.
Zato te pitam koja je to Izraleska studija?
Ne znam, ja prenosim vesti.. Jel trebam umesto tebe da proveravam? Mene do sad nisu prevarili, a sto puta sam proverio.. Narativ vasih medija i struke se menja.. Evo jos jedne vesti:
NOVA STUDIJA SA DŽONS HOPKINSA! ZAKLJUČAVANJA NISU DOPRINELA DO POBOLJŠANJA JAVNOG ZDRAVLJA
Nova studija sa renomiranog Univerziteta Džons Hopkins zaključila je da su globalna zatvaranja imala mnogo štetniji uticaj na društvo nego što su donela bilo kakvu korist, a istraživači kažu da su „neosnovana i da ih treba odbaciti kao meru pandemije”.
Autori studije su: Jonas Herbi, specijalni savetnik Centra za političke studije u Kopenhagenu, u Danskoj; Lars Jonung, profesor emeritus ekonomije na Univerzitetu Lund, u Švedskoj; i Steve H. Hanke, profesor primenjene ekonomije i osnivač i ko-direktor Instituta za primenjenu ekonomiju Džons Hopkins, globalno zdravlje i proučavanje poslovnih preduzeća.
Autori su napisali da
„Iako ova meta-analiza zaključuje da su blokade imale male ili nikakve efekte na javno zdravlje, one su nametnule ogromne ekonomske i socijalne troškove tamo gde su usvojene”.
Fokus studije, prema autorima, bio je da se „utvrdi da li postoje empirijski dokazi koji podržavaju uverenje da ’zaključavanja’ smanjuju smrtnost od COVID-19“.
Istraživači su definisali blokade kao „bilo koji vladin nalog koji direktno ograničava slobode ljudi, kao što su politike koje ograničavaju kretanje, zatvaraju škole i preduzeća i zabranjuju međunarodna putovanja“.
Istraživači su dalje napomenuli da „Da bismo odgovorili na naše pitanje, fokusirali smo se na studije koje ispituju stvarni uticaj karantina na stope smrtnosti od COVID-19 na osnovu registrovanih podataka o mortalitetu i pristupa suprotnim činjenicama.“
Drugim rečima, da li su zaključavanja smanjila smrtnost od COVID-a?
Zaključak je ne.
„Zaključavanja su imala mali ili nikakav uticaj na smrtnost od COVID-19. Tačnije, studije indeksa strogosti otkrivaju da su zaključavanja u Evropi i Sjedinjenim Državama samo smanjila smrtnost od COVID-19 u proseku za 0,2%“, navodi se u studiji.
Dodaje se da su „’sigurne lokacije’(SIPO) takođe bile neefikasne, samo su smanjile smrtnost od COVID-19 u proseku za 2,9%“, dalje primećujući da „Specifične studije nefarmaceutskih intervencija (NPI) takođe ne pronalaze široke dokaze o primetnim efektima na smrtnost od COVID-19”.
Drugim rečima, zaključavanja ne čine ništa da spasu ljude od COVID-a.
Autori su zaključili da „naša meta-analiza ne uspeva da potvrdi da su zaključavanja imala veliki, značajan uticaj na stope mortaliteta”.
U daljoj analizi „zaključavanja naspram bez zaključavanja, maski za lice, zatvaranja neesencijalnih preduzeća, zatvaranja granica, zatvaranja škola i ograničavanja okupljanja“, studija je takođe pronašla da „nema dokaza o primetnim efektima na smrtnost od COVID-19”.
Nalazi potkrepljuju mnoštvo prethodnih naučnih otkrića prema kojima svi zaključuju da su zaključavanja neefikasni instrumenti kontrole virusa i da su zapravo izazvala više štete po zdravlje i dobrobit ljudi.
Profesor medicine na Univerzitetu Stenford, Džej Batačarja, primetio je prošle godine da će se u godinama koje dolaze na karantine gledati kao na najkatastrofalniju i najštetniju politiku u „celoj istoriji“.
Epidemiolog je dodao „Svaka siromašna osoba na planeti zemlji suočila se sa nekom štetom, ponekad katastrofalnom, od ove politike zatvaranja“, dodajući da ćemo „tek videti katastrofalne zdravstvene i psihičke štete, nametnute skoro svakoj siromašnoj osobi na planeti”.
Studija koju su recenzirali istraživači sa Stanforda otkrila je da obavezna zaključavanja ne pružaju više koristi za zaustavljanje širenja COVID-19 od dobrovoljnih mera kao što je socijalno distanciranje.
...
(skratio sam tekst, koga zanima neka procita..)