Tako је govoriо Patrijarh Pavle

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
да нас, као људе, призна за своје бог, а препознају преци и упознају савременици.
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
-Svaka vlast je od Boga, kao što su istina, pravda i ljubav od Boga. Ali nije svaka vlast po Božjoj volji, već po dopuštenju Božijem, jer je čovek slobodo biće. Ni Bog ne može spasiti onoga ko ne želi da se spase, jer bi to bilo nasilje, a Bog nije kadar za nasilje, kao što nije kadar za laži i nepravde. Nasilje, laž i nepravda nisu moć, nego nemoć.
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
""Ljubite i neprijatelje svoje. Molite se Bogu za one koji vas gone i činite dobro onima koji mrze na vas, da bi bili sinovi Oca vašeg koji je na nebesima, jer Njegovo sunce sija i dobrima i zlima i kišu daje i pravednima i nepravednima."

Eto šta znači ta ljubav i prema neprijateljima. Nije to emocija, ljubav prema neprijateljima je osećanje da on ne zna šta radi, da zbog onih zločina što čini, on najveću nesreću čini i sebi i svome narodu. On srlja u propast, ako se ne pokaje iskreno pred Bogom i ne izmeni svoj način života, on će u večosti ispaštati. Večnost nema kraja...."
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Celim svojim životom patrijarh srpski Pavle posvećen je Bogu i bližnjima svojim. Svom narodu i svim drugim narodima. Moli se za sve ljude pa i za svoje neprijatelje.
Odbacuje greh ali ne i počinioca greha.
Tako, ubrzo po dolasku na najvišu crkvenu dužnost, sastavlja molitve, u kojima se moli i za neprijatelje, i daje da se one čitaju na bogosluženjima u hramovima Srpske pravoslavne crkve.
Prozbe sa veliku jekteniju glase:
"Za milost Božju nama nedostojnim slugama Njegovim, da sačuva sve nas od mržnje i zlih dela i da useli u nas ljubav nesebičnu, po kojoj će svi pozati da smo učenici Hristovi, narod Božiji, kao i sveti preci naši, te da se uvek znamo opredeliti za istinu i pravdu Carstva nebeskog, Gospodu se pomolimo.
Za sve one koji učiniše nepravdu bližnjima svojima, bilo da sirote ucveliše ili nenvinu krv proliše, mržnjom uzvrativši na mržnju, da im Bog podari pokajanje, prosvetli um i srce i obasja dušu svetom ljubavlju i prema neprijateljima, Gospodu se pmolimo."
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
" - Dve hiljade godina je od rođenja Gospoda našeg Isusa Hrista - gde smo i kakvi smo kao ljudi, koliko smo daleko od hrišćanskog praizvora?
- Dve hiljade godina je, dabome, veliki period. Ali, po reči Hristovoj, što se više budemo probližavali kraju sveta, a tome idemo redovno, sve teže i teže će biti za hrišćanstvo. On kaže: čućete ratove i glasove o ratovima, biće ratovi po svetu, zemlja će se tresti, biće gladi i pomora; i što će se bezakonje umnožiti, ohladneće ljubav kod mnogih hrišćana, i ustaće jedan na drugoga i izdaće jedan drugoga. Dalje kaže da će ljubav oslabiti i da će doći do izdaje među samim hrišćanima. Ali, koji izdrži do kraja, taj će se spasti."

Iz intervjua datom NIN-u 2000. god
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
Ovo su izreke iz Biblije koje su samo citirane ili prepricane,da se zna
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
‎"Смиреност је мајка свију еванђелских врлина , јер се Бог гордима противи , а смиренима даје благодат. Смиреност захтева једну огромну снагу да у себи савлада гордост".
‎"Трудимо се уз помоћ Божију и Његових светих, да своју веру потврђујемо кроз добра дела и својим животом покажемо како смо створени да будемо наследници Царства небеског и достојни потомци славних предака и свих светих који својим животом Веру посведочише и душу своју спасоше".
‎"Богу благодарите ! Ко благодари на малом , добиће и више". Патријарх Павле
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
"Смиреност је мајка свију еванђелских врлина , јер се Бог гордима противи , а смиренима даје благодат. Смиреност захтева једну огромну снагу да у себи савлада гордост". Патријарх Павле
 
Član
Učlanjen(a)
18.12.2009
Poruka
372
"Кад се човек роди, цео свет се радује, а само он плаче. Али треба да живи тако да, кад умре, цео свет плаче, а само он се радује!" Патријарх српски господин Павле
 
Natrag
Top