Svinjetina na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krmendale u senf sosu

KRMENDALE U SENF SOSU

3.jpg

POTREBNO JE

4 krmenadle, 3 kašike susama, 3 kašike ulja, 5 kašika suvog belog vina, 3 kašike soja-sosa, 2 kašike senfa, 2 kašike sitno seckanog vlašca

PRIPREMA
Susam propržite u tiganju bez dodavanja masnoće da požuti. Krmenadle operite, istucite kuhinjskim čekićem, posolite i pržite na vrelom ulju sa obe strane po tri minuta. Prelijte vinom, pospite proprženim susamom i poklopljeno kuvajte pet minuta na umerenoj vatri. Meso poređajte na tanjir, a sosu u kome se pržilo dodajte senf, so i prelijte ga preko mesa. Sve pospite sitno seckanim vlašcem.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
KRMENADLE U PARADAJZ SOSU

4.jpg

POTREBNO JE
4 krmenadle, 50 ml paradajz pirea, 4 čena belog luka, kašičica seckanog bosiljka, pola kašičice origana, so

PRIPREMA
Krmenadle ovlaš izlupajte kuhinjskim tučkom, posolite i pobiberite, pa složite u sud s malo vode. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri da meso malo omekša, po potrebi dolivajte malo vode. Zatim sipajte paradajz pire, sitno seckani beli luk i začine, te nalijte s još malo vode i dinstajte da meso potpuno omekša.

(Blic žena)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svinjski file sa nanom

Svinjski file sa nanom

1.jpg

Za 6 osoba: 3 svinjska filea (ukupne težine od oko 800 g), 6 strukova mladog luka, veza nane, čen belog luka, 2 dl belog vina, 2 kašike sirćeta, ljuta papričica, maslinovo ulje, so i biber u zrnu.

Filee stavite u veću posudu, dodajte nekoliko zrna bibera i listova nane, prelijte vinom, dodajte iseckani beli luk i malo ulja i ostavite da se meso marinira 60 minuta, ali ga povremeno okrećite. Marinirano meso ocedite, uvežite kanapom i pržite sa svih strana na vrelom ulju. Posolite, pobiberite, prelijte s kašikom-dve marinade i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, povremeno prelivajući sokom od pečenja. Pečene filee umotajte u aluminijumsku foliju i ostavite sa strane da se sasvim ohlade. Mladi luk očistite, isecite na kolutiće i kratko ispržite na malo vrelog ulja, uz dodatak prstohvata soli. Dodajte preostale iseckane litiće nane, sirće i sve zajedno izmiksajte da dobijete homogenu smesu. Ohlađeno meso isecite na tanke šnite, rasporedite u tanjire, prelijte pripremljenim sosom, ukrasite iseckanom papričicom i listovima nane i servirajte.

(Novosti)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Mućkalica u pivu

Mućkalica u pivu

1.jpg

Sastojci:
1 veći svinjski file

2 glavice crnog luka
2 čena belog luka 250 g pelata paradajza
1 veća crvena paprika
3 dl piva
1 kašika seckanog peršuna
4 kašike ulja
1 kašika brašna
400 g spiralne testenine mešavina začina, biber

Priprema:

1. Svinjski file iseći na trake, a crni luk i papriku na kockice. Beli luk ispasirati, a pelat paradajza izmiksati.
2. Na malo ulja propržiti svinjski file da porumeni, a zatim dodati crni i beli luk te još malo propržiti.
3. Potom dodati crvenu papriku. Kada paprika omekša, dodati pelat paradajza i začine po ukusu pa postepeno dolivati pivo i nastaviti sa dinstanjem.
4. Pred kraj dodati peršun, posuti sa malo brašna i kuvati dok se ne dobije željena gustina.
5. Spirale obariti u slanoj vodi sa nekoliko kapi ulja, a zatim ih ocediti od suvišne tečnosti i poslužiti kao prilog uz glavno jelo.

Izvor: S media
 
Učlanjen(a)
06.07.2013
Poruka
9.091
Ideja za ručak: File u zelenoj košuljici
Svinjske filee izdubiti po sredini, a sir narezati na štapiće. Bosiljak, majčinu dušicu i peršin sitno nasjeckati i pomiješati.



e701c77b7270c742ba406d0fd5781c4f.jpg

Foto: Thinkstock



2 svinjska filea srednje veličine
120 g sira
3 žlice senfa
1/2 vezice bosiljka
1/2 vezice majčine dušice
1/2 vezice peršina
sol, papar


Prilog:

150 g riže
3 mrkve
100 g graška
50 g maslaca
sol

Svinjske filee izdubiti po sredini, a sir narezati na štapiće. Bosiljak, majčinu dušicu i peršin sitno nasjeckati i pomiješati. Filee začiniti po želji, premazati ih senfom, pa uvaljati u mješavinu bosiljka, peršina i majčine dušice. Pripremljene filee uviti u foliju i staviti u zagrijanu pećnicu dok ne omekšaju. Poslužiti rižoto od povrća.
Prilog: Kuhati mrkvu i grašak u slanoj vodi, rižu posebno. Skuhane ih popržiti na maslacu i začiniti po želji.


Autor:Maša Jurić
Izvor:vecernji.hr
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Marinirana svinjska rebarca

1_zpsa3476bfb.jpg


Za 4 osobe - 1 kg svinjskih rebara i 2,5 dl piva. Za marinadu: tri, četiri kašičice ulja, tri, četiri kašičice smeđeg šećera, kašičica sosa od rena, pola kašičice ljute tucane paprike, kašičica slatke paprike u prahu, 2 glavice crvenog luka, so, biber i 1,5 dl jabukovog sirćeta. Za prilog: 4 paradajza, dve, tri paprike, ljuta papričica, glavica luka, 150 g fete, pola veze peršuna, so i biber.

Sve sastojke za marinadu preručite u veću posudu i mešajte da se šećer i so savim otope. Rebarca položite na nekoliko velikih listova aluminijumske folije kojima ste malo podigli ivice, prelijte ih i dobro istrljajte marinadom, uvijte u pakete i ostavite da stoje u frižideru najmanje sat vremena ili dok ne raspalite roštilj. Kada postignete odgovarajući žar, na roštilj položite paprike i ljutu papričicu, ispecite ih sa obe strane, oljuštite i iseckajte na tračice, pa dodajte seckani paradajz i luk, posolite, pobiberite, dodajte izmrvljenu fetu i promešajte. Posle povrća na roštilju ispecite rebarca, okrećući ih povremeno i prelivajući pivom. Služite sa pripremljenom salatom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gurmanske kolenice

1_zpsd36bccf1.jpg


Za 4 osobe: 3 svinjske kolenice, manja glavica crvenog kupusa, 3 jabuke, 2 manje glavice luka, kašika semenki kima, 50 g putera, 1 dl belog vina, 2 dl piva, so i biber.

Na nekoliko mesta zasecite kožicu kolenica, istrljajte ih solju, biberom i zrnima kima pa ih položite u vatrostalnu posudu i prelijte sa 1,5 dl ključale vode. Pecite dva sata u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Kolenice povremeno okrećite na drugu stranu i zalivajte toplom vodom. Za to vreme na puteru ispržite jedan sitno iseckan luk, dodajte kupus, isečen na trčice i jabuke koje ste prethodno oljuštili i iseckali na kockice. Dodajte vino, posolite, pobiberite, poklopite i dinstajte 30 minuta na sasvim slaboj temperaturi. Oko mesa koje se peče rasporedite preostali luk, isečen na četvrtinu i poprskajte s malo piva pa nastavite pečenje još 30 minuta. Pečeno meso i dinstani kupus rasporedite na poslužavnik, a u sok od pečenja dodajte preostalo pivo i malo putera, promešajte i ovim sosom prelijte meso.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svinjetina začinjena pivom

Y8We1Lw.jpg


Za 6 osoba potrebno je: 800 g svinjskog mesa, 2 dl piva, 2 dl goveđe supe, 1 veza aromatičnih trava (ruzmarin, timijan...), 2 praziluka, 1 čen belog luka, 100 g dimljene slanine iseckane na kocke, 80 g brašna, 400 g kukuruznog brašna, maslinovo ulje, so i biber.

Očistite meso od kostiju i žila i isecite na kocke veličine do 2 cm. Začinske trave sitno iseckajte i pomešajte sa brašnom pa uvaljajte komadiće mesa. Praziluk očistite i iseckajte na kolutove. U dubokom tiganju zagrejte malo ulja i propržite zgnječeni beli luk i slaninu. Potom dodajte meso, pržite dok ne porumeni, umešajte praziluk i dinstajte desetak minuta, stalno mešajući. Prelijte pivom, kuvajte dok alkohol ne ispari, pa dolijte supu, posolite i pobiberite po želji i nastavite sa kuvanjem na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. U međuvremenu postepeno sipajte kukuruzno brašno u 1,7 l kipuće, posoljene vode, pa neprestano mešajući kuvajte kačamak na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Sipajte u tanjir, dodajte meso i poslužite dok je vruće.


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
SVINjSKI FILE SA SENFOM

hI3y94w.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 600 g svinjskog filea, 60 g zrnastog (dižonskog) senfa, 2 dl pileće supe, 1,5 dl krem pavlake za kuvanje, 3 kašike pinjola, 3 kašike osušenog seckanog crnog luka, 1 kašičica seckanog timijana, ulje, so i biber.

U tiganju zagrejte ulje na srednjoj temperaturi i kratko ispecite svinjski file sa svih strana. Potom smanjite temperaturu i pecite još desetak minuta. U činiji pomešajte senf, pileću supu, krem pavlaku, sušeni crni luk i timijan, posolite i pobiberite, pa sipajte preko mesa. Dodajte pinjole i ostavite da se krčka dok svinjski file potpuno ne omekša. Poslužite uz bareno povrće.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Svinjetina sa limunom, šećerom i vinom

YOs02UM.jpg


Za 4 osobe potrebno je: 1 kg svinjske pečenice, 3 limuna, 2 kašike smeđeg šećera, 1,5 dl kokošje supe, 2,5 dl belog vina, 2 kašičice kurkume, 4 šargarepe iseckane na kocke, 1 glavica crnog luka, so i biber.

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Iscedite limunov sok a koru operite i iseckajte na komadiće. Stavite meso u vatrostalnu činiju, zasecite meso na više mesta i umetnite polovinu seckane limunove kore. U činiji pomešajte šargarepu, seckani crni luk, sok od limuna, šećer, supu, vino i kurkumu. Posolite i pobiberite, sipajte preko mesa, poklopite ili prekrijte aluminijumskom folijom i pecite 60 minuta dok meso ne omekša. Potom dodajte preostalu limunovu koru i pecite još 15-20 minuta.

(Novosti)
 
Natrag
Top