Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Moze,moze,ali prvo treba da pokazes gde sam uopste spomenuo prvu Jovanovu u mom postu?Nigde!Zasto onda zapocinjes raspravu o necemu o cemu nisam govorio,dok si ceo moj post preskocio,kao da ne postoji?
Kao hriscanin,trebalo bi da znas da prvi hrisani nisu imali Sveto pismo.Kanon Svetog pisma nije tek tako pao sa neba,vec su o tome odlucivali crkveni sabori do 6.veka(mada rasprave oko Otkrovenja sezu cak do 10.veka).Iz tog razloga, Biblija ne moze biti jedini autoritet,jer je ocigledno da je sama Biblija doneta od strane nekog drugog autoriteta.U najcescem slucaju,taj autoritet se izjednacava sa institucijom crkvenog sabora,cije odluke predstavljaju volju Duha Svetog(mada se poimanje sabora kao nepogresivog autoriteta znatno razlikuje na Istoku i Zapadu).Sledstveno tome,tvoj argument kako ne treba verovati u Svetu Trojicu,samo iz razloga sto Biblija o tome nista ne govori,je potpuno besmislen.To je jos jasnije pogotovo kad uzmemo u obzir cinjenicu da je Crkva koja je donela biblijski kanon(a koji ti prihvatas),istovremeno ona Crkva koja bezuslovno veruje u Svetu Trojicu.Sada dolazimo do glavnog pitanja na koje cete ti i tvoji istomisljenici morati da odgovorite:kako i na osnovu kojih kriterijuma ste odlucili da je neka saborska odluka izraz Bozije volje(u ovom slucaju,biblijski kanon),a da neka druga odluka te iste Crkve,to nije(konkretno,trojicni dogmat)?Ili da preformulisem pitanje:gde u Bibliji pise da su knjige koje sacinjavaju danasnji kanon(ako nisi znao,ima ih vise),jedine bogonadahnute,dok su sve ostale jereticke?Kao sto vidis shvatanje Biblije kao jedinog autoriteta,nad nece odvesti nikud,vec jedino do zakljucka da,bez ikakvog validnog razloga,jedno crkveno ucenje odbacujes dok drugo prihvatas.

Dragi moj ako nisi ništa napisao o 1 Jovana onda jesi da Sveto Trojstvo ne negira monoteizam

Zasto,dakle,kada govorimo o Bogu,nemamo tri Boga?Odgovor se sastoji u tome sto je na Boga nemoguce primeniti kategorije naseg prostora i vremena,buduci da i oni sami upucuju na odredjeni pocetak,sto bi negiralo nacelo bespocetnosti u Bozijem bicu.Prosto i vreme predstavljaju faktore koji nas dele,koji cine da ti ne budes ja,a koji se ne mogu primeniti na Boga.To bi bilo ukratko objasnjenje zasto vera u Svetu Trojicu,ne negira monoteizam.
Sledeca tvoja zamerka se odnosila na to da se izraz Sveta Trojica nigde ne spominje u Bibliji,i to je sasvim tacno.Medjutim,u Bibliji se ne spominje ni rec moral,pa ipak,bilo bi besmisleno tvrditi da nam Biblija ne nudi nikakav moral.U razlicitim vremenima,da bi se opisale iste stvari koriste se razliciti izrazi.

Ima li veće gluposti nego govoriti da Sveto Trojstvo ne negira monoteizam?

Pitanja za tebe
Čija teologija da se na Boga nemoguće primeniti kategorije prostora? gde to piše u tvojoj bibliji, imaš neki stih? ako nemaš i nije iz biblije onda odakle i čije je?
Koji mnogobožački Bogovi nemaju početak? Svemogući Gospod Isus ga sigurno ima, osim ako nije lagao kada je govorio da je "Početak"?
Ako je Bog po mnogobožcima biće, obijasni koliko bića čine jednu organizaciju Svete Trijade? i gde je biblijski stih?
Zamerka je na mestu! jer ni u tvojoj bibliji nigde ne piše Sveto Trojstvo, ili ipak negde piše? a ako kažeš da ne piše moral, dali je to tvoj dokaz da ima Sveta Trijada Bogova kao jedna organizacija?

Ne moraš pdgovoriti ni na jedno pitanje dragi moj, ne tražim mnogobožcima komentare jer do sada selektivno odgovaraju i da bi spamovali pišu o tome što ih niko ne pita. Ja sam već zaključio zašto to radite, veliki pozdrav i nema ljutnje. Ja cenim tvoj stav ali kako vidiš ne slažem se po tim pitanjima a pošto si ti ubeđen da ja grešim što nisam TRINITANAC kao i većina sveta ne mora da znači da si baš ti u pravu a ja u krivu.

Dodato posle 20 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Odgovor na ovo pitanje mozemo pronaci u Halkidonskom dogmatu,iz 451,gde je formulisano da je Hristos istovremeno i covek i Bog,tj.da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo".To znaci da je svaka priroda ostala jedinstvena,i pored nerazdeljivog jedinstva u Hristu.Postajuci covek,Isus nije prestao da bude Bog,vec ostaje u zajednici slobodne ljubavi sa Ocem i Duhom,zahvaljujuci postojanju jedne,bozanske sustine.To sto je Hristos postao covek,ni na koji nacin ne utice na druga dva Lica,jer ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Sto se tice Letronovog pitanja,tacno je da ta zajednica nije potpuna.I ne samo da nije potpuna,vec druga Bozanska Lica ne postoje.No,da bismo to shvatili,potrebno je da ukratko objasnim hriscansko poimanje pojma licnosti(=ipostasi),formulisano u 4.veku.Prema kapadokijcima koje sam vec ranije spomenuo,licnost ili ipostas je identitet koji potvrdjujemo odnosom.Naime,prema svim stvarima koje nas okruzuju mi imamo odredjeni odnos.No,uvek postoji nesto sto za nas ima primarni znacaj i sto odredjuje nas identitet.Tako je i u Trojicnom postojanju.Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer oni odredjuju njegov identitet.Centralno ucenje svetih kapadokijaca jeste ucenje o "monarhiji Oca",prema kojem se uzrok i nacelo Bozijeg postojanja ne nalaze u jednoj sustini(=zapadno glediste,nastalo pod uticajem jelinske filozofije),vec u licnosti Oca.Otac je uzrok vecnog postojanja Sin i Duha.No,da bi postojao Otac,neophodno je da postoji i Sin.Izraz "Otac" ne predstavlja naziv jedne sustine,vec opisuje odnos koji postoji medju njima.Ukoliko kazemo da je Bog Otac,logicno pitanje koje sledi jeste ko mu je Sin,tj.prema kome ima ocinski odnos?Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost.

Dragi moj potpuno se slažemo da se Sveto Trojstvo ne nalazi u bibliji i da to nije po bibliji neko kako kažeš "FORMULISANO" od mnogobožačkih teologa, a o tome smo već pisali zašto su to činili a i kada.

Pitanje za tebe

Ako u bibliji nigde nema Sveto Trojstvo gde se može naći:

Bogočovek ili "covek i Bog"
da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo"

Znači veš si ubeđen u ono što govoriš, čije kopiraš još nam kaži ko te na ovakav stav i nagovorio?

,Isus nije prestao da bude Bog
Imaš biblijski stih? ako nemaš dali možemo reći da je i to formulisano od mnogobožačkih teologa koji su odbacili bibliju i ne idu po bibliji?

ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Dragi moj kaži mi ljudi koje su to prirode? a pak ostali Bogovi Trijade koje prirode su oni?

Sto se tice Letronovog pitanja,tacno je da ta zajednica nije potpuna.I ne samo da nije potpuna,vec druga Bozanska Lica ne postoje.No,da bismo to shvatili,potrebno je da ukratko objasnim hriscansko poimanje pojma licnost
Dragi moj dali to znači da mnogobožačko Sveto Trojstvo nije ceo ipostas dok je utelovljeni indentitet JHVH u Svemogućeš Boga Isusa tri dana bio mrtav? Obijasni, a ako imaš biblijski stih tim bolje.

Tako je i u Trojicnom postojanju.Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer oni odredjuju njegov identitet.
Govoriš ubeđeno da je istina a ako te pitam da mi daš stih, opet ćeš mi reći da to ne piše u bibliji ali ne piše ni moral, tačno? a ako ne piše u bibliji čija je to teologija?

Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost
Imaš stih? da proverim čija to nauka, pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.05.2011
Poruka
481
Rise prijatelju,
Šta se dizaše u početku nad bezdanom?
Čije je ime JHVH S. Duha, Oca, Sina ?
Kako u prevodu ima izvorno Isusovo ime na Hebrejskom značenje?

Bog se javi u telu...u kojem Rise i otkud Bogu telo...da cepamo Pismo?
Da li je Duh energija...ako jeste obzirom da Pismo kaže da je Bog -Duh da li je Bog energija i koji je Duh energija a koji Duh nije energija i zašto?
Od koje energije je Marija začela i koja energija je Otac Isusu?
Kako anđeo silazi u Mariju da se rodi u drugom telu...nije li to lepo Vavilonsko nasleđe po kojem pljuješ a sam ga uzdižeš jer i Nimrod se ,inkarnira, utelovi i dođe kao Tamuz.

Zar te stvarno nije strah od Hule na Duha Svetog?
Pozdrav.

Još čekam na odgovor Rise a tema je trojstvo i o tome se govori zato slobodno odgovori na pitanja.

Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
18
Ima li veće gluposti nego govoriti da Sveto Trojstvo ne negira monoteizam?
Za razliku od tebe,napisao sam detaljno objasnjenje zasto i kako ucenje o Setoj Trojici nije u suprotnosti sa monoteizmom,dok si ti jedino rekao da je to glupost.Cekam objasnjenje.
Čija teologija da se na Boga nemoguće primeniti kategorije prostora? gde to piše u tvojoj bibliji, imaš neki stih? ako nemaš i nije iz biblije onda odakle i čije je?
Teologija kapadokijaca.
Koji mnogobožački Bogovi nemaju početak? Svemogući Gospod Isus ga sigurno ima, osim ako nije lagao kada je govorio da je "Početak"?
Isus je pocetak i kraj u smislu da je kroz njega svet stvoren i da ce sa njegovim dolaskom i uspostavljanjem krajnje realnosti svega stvorenog,doci kraj vremena.
Ako je Bog po mnogobožcima biće, obijasni koliko bića čine jednu organizaciju Svete Trijade? i gde je biblijski stih?
Tri potpuna bica.
Nema stiha,niti bi to trebalo da bude relevantno,da makar malo poznajes rano hriscanstvo.
Zamerka je na mestu! jer ni u tvojoj bibliji nigde ne piše Sveto Trojstvo, ili ipak negde piše? a ako kažeš da ne piše moral, dali je to tvoj dokaz da ima Sveta Trijada Bogova kao jedna organizacija?
Ukoliko je zamerka na mestu,onda ces morati da pokazes u cemu je pogresna moja analogija sa moralom,a to jos uvek nisam video.
Ja cenim tvoj stav ali kako vidiš ne slažem se po tim pitanjima a pošto si ti ubeđen da ja grešim što nisam TRINITANAC kao i većina sveta ne mora da znači da si baš ti u pravu a ja u krivu.
Pa ja i ne verujem.Ja sam ateista.
Dragi moj potpuno se slažemo da se Sveto Trojstvo ne nalazi u bibliji i da to nije po bibliji neko kako kažeš "FORMULISANO" od mnogobožačkih teologa, a o tome smo već pisali zašto su to činili a i kada.
Vec sam objasnio da to sto nesto ne stoji u Bibliji,ne znaci da nije u saglasju sa njom.U Bibliji nigde ni ne pise da sabor treba da odlucuje o njenom kanonu,pa ti ipak prihvatas odluku Crkve,a ne npr.Markionov kanon,iz 2.veka.
I za tebe vaze ova pitanja:
Sada dolazimo do glavnog pitanja na koje cete ti i tvoji istomisljenici morati da odgovorite:kako i na osnovu kojih kriterijuma ste odlucili da je neka saborska odluka izraz Bozije volje(u ovom slucaju,biblijski kanon),a da neka druga odluka te iste Crkve,to nije(konkretno,trojicni dogmat)?Ili da preformulisem pitanje:gde u Bibliji pise da su knjige koje sacinjavaju danasnji kanon(ako nisi znao,ima ih vise),jedine bogonadahnute,dok su sve ostale jereticke?Kao sto vidis shvatanje Biblije kao jedinog autoriteta,nad nece odvesti nikud,vec jedino do zakljucka da,bez ikakvog validnog razloga,jedno crkveno ucenje odbacujes dok drugo prihvatas.
Bogočovek ili "covek i Bog"
da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo"
kao sto sam vec rekao,uHalkidonskom dogmatu.
Isus nije prestao da bude Bog
Imaš biblijski stih? ako nemaš dali možemo reći da je i to formulisano od mnogobožačkih teologa koji su odbacili bibliju i ne idu po bibliji?
Ima stihova koliko hoces.Apostol Toma vaskrslog Hrista naziva:"Gospod moj i Bog moj"(Jn 20,28).Isto to govore i apostol Jovan(Jn 1,2-3),Pavle(Rim 9,1-5;1.Tim 3,16),itd.
ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Dragi moj kaži mi ljudi koje su to prirode? a pak ostali Bogovi Trijade koje prirode su oni?
Da ti objasnim koje su prirode ljudi?Salis se sa mnom?
Dragi moj dali to znači da mnogobožačko Sveto Trojstvo nije ceo ipostas dok je utelovljeni indentitet JHVH u Svemogućeš Boga Isusa tri dana bio mrtav?
Otac,Sin i Sv.Duh su tri ipostasi,ne jedna.
Isus je bio mrtav samo telom,dok je dusom bio u adu,gde je propovedao starozavetnim pravednicima.
Govoriš ubeđeno da je istina a ako te pitam da mi daš stih, opet ćeš mi reći da to ne piše u bibliji ali ne piše ni moral, tačno? a ako ne piše u bibliji čija je to teologija?
Teologija kapadokijskih otaca.Koliko puta treba da ponovim?
Znaci,ako nesto pise u Bibliji,to ima automatski vecu vrednost od necega sto ne pise,zbog?

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost

Otac je od onog momenta kada je postao Sin! a sin od njegovog postanka je SIN svom Ocu. Monoteistički jedini Bog je oduvek jer nema ni početka ni završetka dok za sina se to ne može reći samo zato što Sin postaje kao "POČETAK" Božijeg stvaranja, tako po bibliji i sa biblijom.
Sin je pokoran svom Bogu i Ocu i sve dok je Sin podređen svom Bogu i Ocu i stoji u zajednici sa svojim Bogom i Ocem biće jedno, a onog momenta kada Sin ima želju da se izjednači sa svojim Bogom i Ocem ili da bude nezavisan od Boga i Oca pa se povisi povrh svoga Boga i Oca jer ne želi mu biti poslušan, podređen ili pokoran postaće još jedan odpadnik od svog Boga i Oca.

Imaš komentar?

A sada mi obijasni tu ontološku zavisnost da Bog ne može biti bez Svemogućeg Gospoda Boga Isusa Hrista i Svevišnjeg Boga Svetog Duha? poželjan stih ako ga imaš, veliki pozdrav.

Dodato posle 18 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Halkidonskom dogmatu.
Atanasijevih i Constantinovih teologa, razumem ali šta biblija o tome kaže?

Otac,Sin i Sv.Duh su tri ipostasi,ne jedna.
Isus je bio mrtav samo telom,dok je dusom bio u adu,gde je propovedao starozavetnim pravednicima.

A da razumem, tako to Bogo ljudi umiru po Atanasijevim i Constantinovim teolozima.

Ima stihova koliko hoces.Apostol Toma vaskrslog Hrista naziva:"Gospod moj i Bog moj"(Jn 20,28).Isto to govore i apostol Jovan(Jn 1,2-3),Pavle(Rim 9,1-5;1.Tim 3,16),itd.

To po Halkidonskom dogmatu, jer po bibliji Toma nije mogao videti "BOGA" to samo mnogobožci mogu Halkidonskim dogmatikama. Po bibliji "BOG" je duhovna osoba a ne telesno telo da bi ga mogli videti.
A ako Svemogući Gospod Bog Isus Hristos nije umro za oproštenje greha, kako se otkupljujete, Halkidonskom dogmatikom možda?

Neozbiljno i nemam nameru tako diskutirati, a tebi veliki pozdrav.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poruka
18
Otac je od onog momenta kada je postao Sin! a sin od njegovog postanka je SIN svom Ocu. Monoteistički jedini Bog je oduvek jer nema ni početka ni završetka dok za sina se to ne može reći samo zato što Sin postaje kao "POČETAK" Božijeg stvaranja, tako po bibliji i sa biblijom.
Sin je pokoran svom Bogu i Ocu i sve dok je Sin podređen svom Bogu i Ocu i stoji u zajednici sa svojim Bogom i Ocem biće jedno, a onog momenta kada Sin ima želju da se izjednači sa svojim Bogom i Ocem ili da bude nezavisan od Boga i Oca pa se povisi povrh svoga Boga i Oca jer ne želi mu biti poslušan, podređen ili pokoran postaće još jedan odpadnik od svog Boga i Oca.

Imaš komentar?
Naravno da imam.Koji biblijski stih kaze da ako Hristos pozeli da bude jednak Ocu,da ce biti samo najobicniji otpadnik?
A sada mi obijasni tu ontološku zavisnost da Bog ne može biti bez Svemogućeg Gospoda Boga Isusa Hrista i Svevišnjeg Boga Svetog Duha?
Vec sam objasnio.To znaci da Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer iz zajednice sa njima crpi vlastito postojanje i identitet.
Atanasijevih i Constantinovih teologa, razumem ali šta biblija o tome kaže?
Naprotiv,to ucenje je mnogo starije i od Atanasija i od cara Konstantina,jer o tome(mada ne toliko direktno) govore hriscanski pisci vec sredinom drugog veka.Dakle,opet ti kazem da se malo upoznas sa istorijom vere za koju kazes da sledis.
A da razumem, tako to Bogo ljudi umiru po Atanasijevim i Constantinovim teolozima.
Ne,vec to stoji u prvoj Petrovoj 3,19-20.
To po Halkidonskom dogmatu, jer po bibliji Toma nije mogao videti "BOGA" to samo mnogobožci mogu Halkidonskim dogmatikama.
Mogao je,jer kako kaze apostol Jovan,Hristos je objavio i otkrio Oca (Jn. 1, 18).A ovu primedbu ne treba da uputis meni,nego apostolu Tomi,posto ocigledno znas bolje od njega,Pavla,Jovana,Petra itd.
Po bibliji "BOG" je duhovna osoba a ne telesno telo da bi ga mogli videti.
Kad cemo vec da se takmicimo u citiranju Biblije,po Bibliji Bog se javi u telu(1 Tim. 3, 16).I opet kazem,primedbe nemoj da upucujes meni,nego Pavlu.Vidim da si poprilicno raspolozen da malo reformises biblijski kanon.E da te vide sad prvi hriscani.:)
A ako Svemogući Gospod Bog Isus Hristos nije umro za oproštenje greha, kako se otkupljujete, Halkidonskom dogmatikom možda?
O tome sam opsirno pisao na jednom drugom forumu.No,kako moras biti registrovan da bi mogao da prictas prenecu ovde taj text.
Jedna od osnovnih istina hrišćanske vere jeste da se Hristos ovaplotio,stradao i na kraju vaskrsao „radi nas ljudi i radi našega spasenja“,kako kažemo u Simbolu vere.No,u čemu je zapravo značaj Hristovog stradanja i vaskrsenja,kao i kakve posledice to ima po naše postojanje-odgovor na to je veoma diskutabilan i zavisi od čoveka do čoveka.Zbog toga je potrebno da se još jednom podsetimo osnovnih načela Hristologije,onako kako su je razumeli i formulisali crkveni Oci i učitelji:
a)Nasuprot platonističkom učenju o pretpostojećoj materiji koju Bog-Demijurg oblikuje u skladu sa večnim idejama,hrišćanstvo je na samom početku nastupilo sa stavom da Bog svet stvara ni iz čega(ex nihilo).To učenje je ranohrišćansko i možemo ga sresti u delima pisaca drugog veka,poput Teofila Antiohijskog i drugih.Za hrišćanstvo, platonističko učenje o stvaranju je bilo neprihvatljivo jer je ograničavalo Boga na taj način što njegovo stvaranje zavisi od nečega drugog.Bog nije slobodan pri stvaranju sveta,jer je ograničen najpre prapostojećom materijom,a zatim i idejama.Takvog Tvorca,Teofilo(a kasnije i sv.Atanasije) uporedjuje sa umetnikom koji ništa ne stvara u apsolutnom smislu,već koji oblikuje od ranije postojeću materiju.Drugim rečima,Božije stvaranje ima strogo estetski karakter,što je sa hrišćanskog stanovišta neprihvatljivo.
b)Budući da je svet stvoren iz apsolutnog nebića,tvorevina je smrtna po svojoj prirodi.Takav zaključak naziremo još kod Teofila,da bi se on u potpunosti iskristalisao sa svetim Atanasijem.Dakle,svet ne postoji oduvek,već je postojalo vreme kada,osim Boga,nije postojalo nijedno drugo biće.Hrišćanski Oci razlikuju dve ontološke kategorije-stvoreno i nestvoreno.Tvorevina(=stvoreno) je sve ono što postoji,ali se uzrok njenom postojanju nalazi izvan nje same.Za razliku od tvorevine,Bog kao nestvoren poseduje ontološku slobodu,tj.bez ikakvih ograničenja neprestano potvrdjuje svoju želju da postoji.
c)Bog svet stvara sa jednim posebnim ciljem-da postane Crkva,tj.da živi večno u zajednici sa njim.No,taj cilj nije moguć ukoliko tvorevina(=stvoreno) ne ostvari zajednicu sa nestvorenim Bogom.Kao što rekoh,tvorevina je smrtna po svojoj prirodi.Stoga da bi stekla večno,istinsko postojanje,neophodno je da se ostvari kontakt stvorenog sa nestvorenim.U svrhu toga, Bog stvara čoveka koji budući da je psihosomatsko biće,mikrokosmos, ima mogućnost da učestvuje u oboženju tvorevine.Čovek je kruna Božijeg stvaranja,tj.kako se kaže u Svetom pismu, stvoren je po „Božijem liku“.Pritom,ta „ikona Božija“ u čoveku ne predstavlja razum koji u manjoj ili većoj meri poseduju i druga bića,već sloboda.Čovek je slobodan da prihvati ili odbije zajednicu sa Bogom.Uloga prvog čoveka,Adama,bila je da obezbedi večno postojanje,kako za sebe tako i za celokupnu tvorevinu.
d)Adamovim grehom,čovek se zajedno sa celokupnom tvorevinom našao izvan zajednice sa Bogom,zbog čega je počeo da umire.Pritom ta smrtnost nije direktna posledica greha,već smrtnosti koja se nalazi u samoj čovekovoj prirodi.Prepodobni Maksim jasno naglašava da prvi čovek Padom nije postao smrtan ,već ostao smrtan. Smrtnost se oduvek nalazila u ljudskoj prirodi,s tim što je dok se čovek nalazio u zajednici sa Bogom,ona mogla da se prevazidje i da ne postane neizbežna realnost sa kojom se suočava svaki čovek.
Padom,prvi čovek je izgubio i istinsko bogopoznanje.Nakon prekida zajednice sa Bogom čovek nije u stanju da spozna svoga Tvorca,zbog čega tvorevina postaje predmet njegovog obožavanja.Na taj način sveti Atanasije tumači pojavu mnogoboštva i idolopoklonstva.
e)Da bi se ponovo uspostavila zajednica stvorenog sa nestvorenim,Otac šalje svoga Sina koji prima na sebe ljudsku prirodu.Ovim sledom dolazimo do glavne razlike u Hristologiji svetog Atanasija i prepodobnog Maksima.Čini mi se da Atanasije prihvata načelo Avgustinove teologije prema kojem je Pad jedini uzrok Hristovog ovaploćenja.Drugim rečima,da Adam nije sagrešio,Hristos se ne bi ovaplotio niti stradao i vaskrsao.U vezi sa time,Maksim donosi veliki napredak koji se najbolje može sagledati u njegovom učenju o logosima bića.Prema njemu,logosi bića predstavljaju volju Božiju o svetu na osnovu koje stvara svet iz nebića.U skladu sa time,na pitanje: „kako Bog poznaje svet“,Maksim odgovara: „poznaje ga kao svoju volju“,tj.na osnovu Božije zamisli o sudbini stvorenog.Ta zamisao je,kako kaže, cilj koji je Bog „postavio još pre vekova“ i koji je „predzamišljen pre početka svih bića“.Dakle,do Hristovog ovaploćenja došlo bi bez obzira na Pad prvog čoveka.Plan i Božija zamisao o svetu ostala je ista i nakon Pada,samo što je izvršenje tog plana moralo da se odvija na drugačiji način.Osnov ovakvom shvatanju možemo pronaći kod apostola Pavla u poslanici Efescima,gde kaže da nas je Bog još pre stvaranja sveta, predodredio da budemo sveti i da ostvarimo usinovljenje kroz Isusa Hrista(1,4-10).
f)Hristovo ovaploćenje i ulazak u istoriju predstavlja ključni dogadjaj Božijeg promišljanja o oboženju sveta.Hristos se ovaplotio,što znači prihvatio ljudsku prirodu i postao podoban nama u svemu, sem u grehu.No,postajući čovek,on nije prestao da bude Bog,već ostaje u zajednici sa Ocem i iz tog odnosa crpi vlastito postojanje.U svome delu „O očovečenju Boga Logosa“,sveti Atanasije odbacuje mogućnost da je Bog jednostavno mogao da oprosti ljudima,jer se Pad čovekov ne sastoji prosto u prekršaju neke zapovesti,već u tome da ga je prekid zajednice sa Bogom lišio večnog postojanja.Ovde Atanasije pravi glavnu razliku u odnosu na učenje svetoga Avgustina,koji Pad posmatra isključivo kao prekršaj odredjene zapovesti,kao etički čin,dok je smrt kazna ljudima zbog tog nemoralnog dela.Nasuprot tome,Atanasije(kao i Maksim) shvata da spasenje nije etički već ontološki čin,i da ispunjavanje odredjenih zapovesti samo po sebi,ne može da daruje večno postojanje. U Hristovoj Ličnosti ostvarilo se ono što je bilo predodredjenje prvog čoveka:u njemu ponovo su sjedinjeni stvoreno i nestvoreno,čovek i Bog, i to „nesliveno,nepromenljivo,nerazdeljivo i nerazlučno“,kako je to formulisano u Halkidonskom orosu.Dakle,ljudska i Božija priroda su sjedinjene nerazdeljivo,ali tako da ne dolazi do medjusobnog slivanja.Halkidonski dogmat se služi učenjem svetih Kapadokijaca o prvenstvu ipostasi(=ličnosti) nad suštinom.Na taj način se težište pomera sa suštine na ličnost,koja postaje temelj jedinstva.Zbog toga Oci Četvrtog sabora više puta govore o jednome Hristu,naglašavajući da su dve prirode sjedinjene u jednoj Ličnosti Boga Logosa.Da bi nas oslobodio smrti,Hristos dobrovoljno strada i umire na krstu.Pritom ne strada svojom božanskom prirodom,jer bi se onda stradanje odnosilo i na Svetu Trojicu,već strada kao čovek.Značaj Hristovog bogočovečanskog dela nalazi se u tome što na krstu strada,umire,i na kraju vaskrsava-čovek.Čovečanstvo je u Hristovoj Ličnosti pobedilo smrt,jer smrt nije mogla da drži onoga koji ima istinsko postojanje,istinsko biće.Svojim vaskrsenjem,Hristos omogućava konačnu realizaciju našeg spasenja,koja će se ostvariti nakon drugog Hristovog dolaska i sveopšteg vaskrsenja mrtvih.
g)Na osnovu svega ovoga,može se zaključiti da Tajna Hristova nema za cilj stvaranje savršenog sveta u etičkom smislu,već da Božijoj tvorevini daruje istinsku ontologiju.Punoća zajedništva sa Bogom ostvariće se u Eshatonu,ali tu realnost još sada možemo predokušati u svetoj Evharistiji,koja predstavlja ikonu Carstva.U svetootačkom bogoslovlju,veoma jasno je naglašen eshatološki karakter svetih tajni,a pre svega svete Evharistije.U vezi sa time,veliki tumač Božanske Liturgije,sveti Nikola Kavasila,smatra da se istinski život u Hristu može ostvariti samo kroz svete tajne,koje predstavljaju „prozore“ kroz koje se Eshaton,ta Buduća realnost,uvodi u istoriju.Na taj način,hrišćanstvo ponovo pravi raskorak u odnosu na platonizam,koji istinsku ontologiju smešta na početak.Nasuprot tome,težište hrišćanske ontologije se ne nalazi na početku,već na kraju istorije-sabranju svih i svega u Hristu.

Neozbiljno i nemam nameru tako diskutirati, a tebi veliki pozdrav.
Neozbiljno je sto nisi odgovorio na moja pitanja.Pre svega,nisi izneo zasto je vera u Svetu Trojicuu suprotnosti sa monoteizmom,a zatim nisi odgovorio na pitanja koja su u vezi sa biblijskim kanonom,i autoritetom koji je taj kanon doneo.Tako da ako je neko neozbiljan,to mozes da budes samo ti.

Član
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
4
Sveto Trojstvo se spominje jos u starom zavetu u prvoj knjizi mojsijevoj "Rece Gospod Gospodu mojemu..."

Sveto Trosjtvo predstavlja Jednoga Boga koji ima tri lica.Ta tri lici,jesu lica pojavljivanja Bozijeg u svetu.Kao Boga Oca(rec Boziju),Boga Sina(Isus Hristos) i Svetoga Duha.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Sveto Trojstvo se spominje jos u starom zavetu u prvoj knjizi mojsijevoj "Rece Gospod Gospodu mojemu..."

Sveto Trosjtvo predstavlja Jednoga Boga koji ima tri lica.Ta tri lici,jesu lica pojavljivanja Bozijeg u svetu.Kao Boga Oca(rec Boziju),Boga Sina(Isus Hristos) i Svetoga Duha.

Da u pravu si, tako je po Atanasiji i Constantina sa njihovim mnogobožačkim teolozima, ali biblija nigde ne pominje nikakvo Sveto Trojstvo i Tri lica. Raspitaj se kod Gospođe Niki i ljubaznog gerakulesa ili Poelbustera, oni poznaju grčke manuskripte i postiraj najbolji stih koji dokazuje da jedan Gospod Bog ili društvo Svete Trojce imaju Tri lica, dok to ne uradiš za mene je to JERES, veliki pozdrav za sve mnogobožce i neka vas spašava Bogomatera vaša Spasiteljica.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za baumastera
1.Mojsijeva 1:2 A zemlja je bila prazna i pusta, i tama se prostirala nad površinom bezdana vodenog, a Božji duh djelovao je nad površinom voda.

Bog se javi u telu?
Pa i Mojsije je bio u telu i oznacen je kao Bog prema 2.Mojsijevoj 7:1
I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Ako je Mogao Mojsije da bude Bog,a sto ne bi mogao i Isus i to sa mnogo vecim pravom,zar ne?
Sto se tice svetog duha,ima citava tema posvecena njemu ,kao Bozjoj sili,a ne osobi.
Pozdrav

Natrag