Član
- Učlanjen(a)
- 03.10.2010
- Poruka
- 1.305
Moze,moze,ali prvo treba da pokazes gde sam uopste spomenuo prvu Jovanovu u mom postu?Nigde!Zasto onda zapocinjes raspravu o necemu o cemu nisam govorio,dok si ceo moj post preskocio,kao da ne postoji?
Kao hriscanin,trebalo bi da znas da prvi hrisani nisu imali Sveto pismo.Kanon Svetog pisma nije tek tako pao sa neba,vec su o tome odlucivali crkveni sabori do 6.veka(mada rasprave oko Otkrovenja sezu cak do 10.veka).Iz tog razloga, Biblija ne moze biti jedini autoritet,jer je ocigledno da je sama Biblija doneta od strane nekog drugog autoriteta.U najcescem slucaju,taj autoritet se izjednacava sa institucijom crkvenog sabora,cije odluke predstavljaju volju Duha Svetog(mada se poimanje sabora kao nepogresivog autoriteta znatno razlikuje na Istoku i Zapadu).Sledstveno tome,tvoj argument kako ne treba verovati u Svetu Trojicu,samo iz razloga sto Biblija o tome nista ne govori,je potpuno besmislen.To je jos jasnije pogotovo kad uzmemo u obzir cinjenicu da je Crkva koja je donela biblijski kanon(a koji ti prihvatas),istovremeno ona Crkva koja bezuslovno veruje u Svetu Trojicu.Sada dolazimo do glavnog pitanja na koje cete ti i tvoji istomisljenici morati da odgovorite:kako i na osnovu kojih kriterijuma ste odlucili da je neka saborska odluka izraz Bozije volje(u ovom slucaju,biblijski kanon),a da neka druga odluka te iste Crkve,to nije(konkretno,trojicni dogmat)?Ili da preformulisem pitanje:gde u Bibliji pise da su knjige koje sacinjavaju danasnji kanon(ako nisi znao,ima ih vise),jedine bogonadahnute,dok su sve ostale jereticke?Kao sto vidis shvatanje Biblije kao jedinog autoriteta,nad nece odvesti nikud,vec jedino do zakljucka da,bez ikakvog validnog razloga,jedno crkveno ucenje odbacujes dok drugo prihvatas.
Dragi moj ako nisi ništa napisao o 1 Jovana onda jesi da Sveto Trojstvo ne negira monoteizam
Zasto,dakle,kada govorimo o Bogu,nemamo tri Boga?Odgovor se sastoji u tome sto je na Boga nemoguce primeniti kategorije naseg prostora i vremena,buduci da i oni sami upucuju na odredjeni pocetak,sto bi negiralo nacelo bespocetnosti u Bozijem bicu.Prosto i vreme predstavljaju faktore koji nas dele,koji cine da ti ne budes ja,a koji se ne mogu primeniti na Boga.To bi bilo ukratko objasnjenje zasto vera u Svetu Trojicu,ne negira monoteizam.
Sledeca tvoja zamerka se odnosila na to da se izraz Sveta Trojica nigde ne spominje u Bibliji,i to je sasvim tacno.Medjutim,u Bibliji se ne spominje ni rec moral,pa ipak,bilo bi besmisleno tvrditi da nam Biblija ne nudi nikakav moral.U razlicitim vremenima,da bi se opisale iste stvari koriste se razliciti izrazi.
Ima li veće gluposti nego govoriti da Sveto Trojstvo ne negira monoteizam?
Pitanja za tebe
Čija teologija da se na Boga nemoguće primeniti kategorije prostora? gde to piše u tvojoj bibliji, imaš neki stih? ako nemaš i nije iz biblije onda odakle i čije je?
Koji mnogobožački Bogovi nemaju početak? Svemogući Gospod Isus ga sigurno ima, osim ako nije lagao kada je govorio da je "Početak"?
Ako je Bog po mnogobožcima biće, obijasni koliko bića čine jednu organizaciju Svete Trijade? i gde je biblijski stih?
Zamerka je na mestu! jer ni u tvojoj bibliji nigde ne piše Sveto Trojstvo, ili ipak negde piše? a ako kažeš da ne piše moral, dali je to tvoj dokaz da ima Sveta Trijada Bogova kao jedna organizacija?
Ne moraš pdgovoriti ni na jedno pitanje dragi moj, ne tražim mnogobožcima komentare jer do sada selektivno odgovaraju i da bi spamovali pišu o tome što ih niko ne pita. Ja sam već zaključio zašto to radite, veliki pozdrav i nema ljutnje. Ja cenim tvoj stav ali kako vidiš ne slažem se po tim pitanjima a pošto si ti ubeđen da ja grešim što nisam TRINITANAC kao i većina sveta ne mora da znači da si baš ti u pravu a ja u krivu.
Dodato posle 20 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Odgovor na ovo pitanje mozemo pronaci u Halkidonskom dogmatu,iz 451,gde je formulisano da je Hristos istovremeno i covek i Bog,tj.da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo".To znaci da je svaka priroda ostala jedinstvena,i pored nerazdeljivog jedinstva u Hristu.Postajuci covek,Isus nije prestao da bude Bog,vec ostaje u zajednici slobodne ljubavi sa Ocem i Duhom,zahvaljujuci postojanju jedne,bozanske sustine.To sto je Hristos postao covek,ni na koji nacin ne utice na druga dva Lica,jer ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Sto se tice Letronovog pitanja,tacno je da ta zajednica nije potpuna.I ne samo da nije potpuna,vec druga Bozanska Lica ne postoje.No,da bismo to shvatili,potrebno je da ukratko objasnim hriscansko poimanje pojma licnosti(=ipostasi),formulisano u 4.veku.Prema kapadokijcima koje sam vec ranije spomenuo,licnost ili ipostas je identitet koji potvrdjujemo odnosom.Naime,prema svim stvarima koje nas okruzuju mi imamo odredjeni odnos.No,uvek postoji nesto sto za nas ima primarni znacaj i sto odredjuje nas identitet.Tako je i u Trojicnom postojanju.Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer oni odredjuju njegov identitet.Centralno ucenje svetih kapadokijaca jeste ucenje o "monarhiji Oca",prema kojem se uzrok i nacelo Bozijeg postojanja ne nalaze u jednoj sustini(=zapadno glediste,nastalo pod uticajem jelinske filozofije),vec u licnosti Oca.Otac je uzrok vecnog postojanja Sin i Duha.No,da bi postojao Otac,neophodno je da postoji i Sin.Izraz "Otac" ne predstavlja naziv jedne sustine,vec opisuje odnos koji postoji medju njima.Ukoliko kazemo da je Bog Otac,logicno pitanje koje sledi jeste ko mu je Sin,tj.prema kome ima ocinski odnos?Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost.
Dragi moj potpuno se slažemo da se Sveto Trojstvo ne nalazi u bibliji i da to nije po bibliji neko kako kažeš "FORMULISANO" od mnogobožačkih teologa, a o tome smo već pisali zašto su to činili a i kada.
Pitanje za tebe
Ako u bibliji nigde nema Sveto Trojstvo gde se može naći:
Bogočovek ili "covek i Bog"
da su u jednoj Bozanskoj Ipostasi,dve prirode-ljudska i Bozija-sjedinjene "nesliveno i nerazdeljivo"
Znači veš si ubeđen u ono što govoriš, čije kopiraš još nam kaži ko te na ovakav stav i nagovorio?
,Isus nije prestao da bude Bog
Imaš biblijski stih? ako nemaš dali možemo reći da je i to formulisano od mnogobožačkih teologa koji su odbacili bibliju i ne idu po bibliji?
ljudska priroda,nakon ovaplocenja,pripada samo Hristu.
Dragi moj kaži mi ljudi koje su to prirode? a pak ostali Bogovi Trijade koje prirode su oni?
Sto se tice Letronovog pitanja,tacno je da ta zajednica nije potpuna.I ne samo da nije potpuna,vec druga Bozanska Lica ne postoje.No,da bismo to shvatili,potrebno je da ukratko objasnim hriscansko poimanje pojma licnost
Dragi moj dali to znači da mnogobožačko Sveto Trojstvo nije ceo ipostas dok je utelovljeni indentitet JHVH u Svemogućeš Boga Isusa tri dana bio mrtav? Obijasni, a ako imaš biblijski stih tim bolje.
Tako je i u Trojicnom postojanju.Otac ne moze postojati bez Sina i Duha,jer oni odredjuju njegov identitet.
Govoriš ubeđeno da je istina a ako te pitam da mi daš stih, opet ćeš mi reći da to ne piše u bibliji ali ne piše ni moral, tačno? a ako ne piše u bibliji čija je to teologija?
Dakle,Otac je oduvek Otac,i Sin je oduvek Sin.Jedan bez drugog ne mogu postojati,jer medju njima postoji ontoloska zavisnost
Imaš stih? da proverim čija to nauka, pozdrav.
Poslednja izmena: