Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovanova vjera, barem tako meni izgledam je otišla u drugom smjeru od onog što on priča, ali dobro...

Trebali su imati pogled usmjeren na Njegovu božansku osobu, Testimonies to Ministers, p. 91, 92 (1895):

E. J. Waggoner, Krist i Njegova pravednost:

Doista, činjenica da je Krist dio Božanstva, da posjeduje sve atribute Božanstva, da je jednak Ocu u svim pogledima, kao Stvoritelj i Zakonodavac, jedina je sila koja postoji u pomirenju.

Zaboravljaš jednu važnu stvar. Istina je adventistima progresivna. I posve je logično da Jovan, više od stotinu godina nakon JEllene i Waggonera, mukotrpnim istraživanjima i kopanjima po skrivenim tajnama u Bibliji, može doći do takvog nivoa razumijevanja Biblije da se može, neka mi bude oprošteno, posrati na ono što su i znali i napisali i JEllena i Waggoner.

Evo ti dokaz da je istina adventistima progresivna. :):bfghb:

Kada se, pak, sedi skršenih ruku i ne traži..neće se ni naći. Trebamo biti zahvalni Bogu što je istina progresivna i što možemo napredovati u razumevanju Reči Božije.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Zaboravljaš jednu važnu stvar. Istina je adventistima progresivna. I posve je logično da Jovan, više od stotinu godina nakon JEllene i Waggonera, mukotrpnim istraživanjima i kopanjima po skrivenim tajnama u Bibliji, može doći do takvog nivoa razumijevanja Biblije da se može, neka mi bude oprošteno, posrati na ono što su i znali i napisali i JEllena i Waggoner.

Evo ti dokaz da je istina adventistima progresivna. :):bfghb:
Samo da pokažem kako ovaj drugi preko kojeg navodno dolazi ta najdragocjenija poruka koju je Gospod poslao ni ne osporava Trojstvo u jednoj svojoj knjizi, šta nije napisao u toj knjizi na direktan način da je Trojstvo pogansko, ako tako oni misle:
Nije bilo spora oko činjenice da postoji Trojstvo, radilo se o prirodi Trojstva. Obje su strane vjerovale u točno isto Trojstvo, ali su se razlikovale u točnom odnosu koji Sin ima s Ocem.” (A. T. Jones, knjiga Dvije republike)

moguće da je tako kod njih kako kažete, ne znam jer nisam adventista... neka im je sa srećom

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Vagonerova poruka o kojoj Elen govori kao bitnoj, nije u pogledu Hristove prirode, već u pogledu spasenja verom kroz Hrista. To Elen ističe. Ne dakle u pogledu svega što je Vagoner ikada napisao. Samo u kontekstu novog tj.ispravnijeg razumevanja čovekovog odnosa sa Bogom kroz shvatanje da se svojim delima ne spasavamo niti slovom zakona, već isključivo Hristovom pravednošću.

Treba razumeti dakle pravilan kontekst onoga što Elen ističe kao doprinos Vagoonera.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
JEDINI bi mogao odražavati Oca u Njegovoj punini, jer su Njegovi izlasci bili od dana vječnosti...(GCB/GCDB 1895, A.T. Jones)

ON JE BIO JEDNAK BOGU; A NJEGOVA JE PRIRODA BOŽJA. Stoga je jedna velika nužnost da ON SAM treba doći na svijet i spasiti čovjeka bila JER SE OTAC HTIO POTPUNO OČITOVATI sinovima ljudskim, i NITKO U SVEMIRU nije mogao očitovati Oca u Njegovoj punini OSIM JEDINOROĐENOG SINA, koji je na sliku Oca. NIJEDNO STVORENJE TO NE MOŽE UČINITI SAMO ON čiji su izlasci bili iz dana vječnosti mogao je to učiniti; (GCB/GCDB 1895, A.T. Jones)

Onaj koji je rođen u obličju Božjem uzeo je obličje čovjeka. “U tijelu je sve vrijeme bio kao Bog, ali se nije pojavio kao Bog.” “Lišio se Božjeg obličja i umjesto njega uzeo obličje i obličje čovjeka.” “On se nakratko odrekao slave Božjeg oblika.” (A. T. Jones, Bilten Generalne konferencije 1895., str. 448)

Jovane to su samo tvoje puste tlapnje i htjenja, ne dotiče me to, neka ti je sa srećom prijatelju!
Ne možemo se ponašati da svi osim nas ne razumiju ono što je pisano i ne čitaju sa razumijevanjem, pa nismo gnostici
Uostalom Bog i kaže da daje jednostavnima

Lijep pozdrav!

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Vagonerova poruka o kojoj Elen govori kao bitnoj, nije u pogledu Hristove prirode, već u pogledu spasenja verom kroz Hrista. To Elen ističe. Ne dakle u pogledu svega što je Vagoner ikada napisao. Samo u kontekstu novog tj.ispravnijeg razumevanja čovekovog odnosa sa Bogom kroz shvatanje da se svojim delima ne spasavamo niti slovom zakona, već isključivo Hristovom pravednošću.

Treba razumeti dakle pravilan kontekst onoga što Elen ističe kao doprinos Vagoonera.

Zato i ja kažem, jer to nije onako bezveze kad se tako ili drugačije govori. Sve se može govoriti, ali i ne mora, jer netko govori ovako a netko onako. Zato je to važno, jer nekima i nije.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Zaboravljaš jednu važnu stvar. Istina je adventistima progresivna.

Evo ti dokaz da je istina adventistima progresivna.

Jovan Prezviter said:
Kada se, pak, sedi skršenih ruku i ne traži..neće se ni naći. Trebamo biti zahvalni Bogu što je istina progresivna i što možemo napredovati u razumevanju Reči Božije.

Baš dobro da si se sjetio ovog Jovanovog posta. Čini se da je to odgovor za njegov (ekscentrični) način poimanja i tumačenja. Barem ga ja tako doživljavam.:rolleyes:

Ali nije on osamljen u tome.
Protestansko-adventistička averzija prema dogmama Katoličke Crkve, (a dogma je temeljna istina vjere),
subjektivno i selektivno tumačenje Božje Riječi, slobodarski (nekritički) duh s kojim se hvale iako nema veze s pojmom slobode djece Božje i općenito adventistički napuhanost...sve to dovodi do ovog stanja da se ne vjeruje u Riječ Božju, ni u Isusa Boga, već u vlastite ideje i predodžbe o Bogu.
I to je prihvatljivo mentalitetu današnjeg svijeta. Jovan bi imao priličan broj sljedbenika da osnuje svoju stranku. Ne kažem crkvu jer (uglavnom) svaka kršćanska zajednica vjeruje u božanstvo Isusa Krista.

A što se tiče progresivne istine?!
Pa, ja mislim ovako. I mi katolici možemo govoriti o progresivnoj istini, ali samo u smislu da napredujemo u Istini. Bog je Istina.
Nitko nam ne brani, dapače Bog nas poziva (i hvala Mu za to) da Njega što bolje upoznamo i da nam otkrije istinu o sebi i o nama samima. Bog nam je sve rekao po svom Sinu, sve istine koje trebamo za spasenje su davno objavljene, ali Božji misterij je tako velik da uvijek možemo ići dalje i sve dublje. Kao što kaže Ivan od +: "Krist je kao neicrpan rudnik u kojem treba iskopavati blago."

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A što se tiče progresivne istine?!
Pa, ja mislim ovako. I mi katolici možemo govoriti o progresivnoj istini, ali samo u smislu da napredujemo u Istini. Bog je Istina.

Jednom je netko rekao - 'Samo budale ne mjenjaju mišljenje'. A onda je jedan pametan čovjek dodao: Čovjekovo napredovanje se ne očituje u njegovu mijenjanju mišljenja, nego u razvijanju jedne iste misli.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
“Reč je bila 'u početku.' Ljudski um ne može dokučiti koji vremenski period se ovde
odvijao. Ljudima nije dato da znaju kada i kako je Sin rođen; ali znamo da je on bio
božanska reč, ne samo pre nego što je došao na ovu zemlju da umre, već i pre nego
što je svet uopšte i stvoren. Pred samo raspeće, On se pomolio: 'I sad proslavi ti
mene, Oče, u tebe samoga slavom koju imadoh u tebe prije nego svijet postade.'
Jovan 17:5 Više od sedamsto godina pre njegovog prvog dolaska, sam dolazak je bio predskazan
inspirisanim rečima: 'A ti, Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama
Judinijem, iz tebe će mi izaći koji će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od
početka, od vječnijeh vremena.' Mihej 5:2. Znamo da Hrist 'Od Boga iziđe i dođe'
(Jovan 8:42), ali to je bilo toliko davno u prošlosti da ljudski um to ne može
pojmiti.” {E. Dž. Vagoner, Hrist i Njegova Pravednost, p. 9. 1890}

Da li je Hrist stvoreno biće?“

„Pre nego što pređemo na praktične lekcije koje se imaju naučiti iz ovih istina,
moramo posvetiti nekoliko momenata na mišljenje koje mnogi iskreno drže, a koji ne
bi svesno obeščastili Hrista, već, kroz to mišljenje, u stvari, poriču njegovo
božanstvo. To je ideja da je Isus stvoreno biće, koje kroz Božju dobru volju, biva
uzvišeno na svoju trenutnu poziciju. Niko ko se drži ovoga ne može imati razumevanje
uzvišene pozicije koju Hrist zaista zauzima.
...Pismo otkriva da je Hrist 'jedinorodni Božji Sin.' On je rođen, nije stvoren. Kada
je rođen, nije na nama da istražujemo, niti bi naš um mogao to da pojmi da nam je
rečeno. Prorok Mihej nam govori sve što možemo znati o tome u ovim rečima, 'A ti,
Vitlejeme Efrato, ako i jesi najmanji među tisućama Judinijem, iz tebe će mi izaći koji
će biti gospodar u Izrailju, kojemu su izlasci od početka, od vječnijeh vremena.' Mihej
5:2. Postoji vreme kada je Hrist proizišao od Boga, iz Očevih nedara (Jovan 8:42;
1:18), ali to vreme je bilo toliko daleko u večnosti da je skoro bez početka.
Poenta je da je Hrist rođeni Sin, a ne stvoreno biće. On po nasleđu ima 'ime veće od
anđela; On je kao Sin u domu svojemu.' Jevrejima 1:4; 3:6. I kako je on jedinorodni
Sin Božji, on je po prirodi kao Bog i poseduje sve atribute Boga, jer je Očeva volja
da njegov Sin bude izraz Njegove ličnosti, sjajnost Njegove slave, i pun punine
božanstva...
I konačno, znamo božansku uniju Oca i Sina iz činjenice da obojica imaju isti Duh.
Pavle, posle reči u kojim govori da oni koji su u telu ne mogu udovoljiti Bogu,
nastavlja: 'A vi nijeste u tijelu nego u duhu; jer Duh Božij u vama živi. A ako ko nema
Duha Hristova, on nije njegov.' Rimljanima 8:9. Ovde vidimo da je Sveti Duh Božji
Duh i Hristov Duh. Hrist 'je u nedrima Očevim' jer je po prirodi od iste materije kao
Bog i ima život u sebi. On je prikladno nazvan Jehova, samopostojeći i tako je opisan
u Jeremiji, 23:5,6, gde je rečeno da je pravedna klica, koji će činiti sud i pravdu na
zemlji, koji će biti poznat po imenu Jehova – tsidekenu – GOSPOD PRAVDA NAŠA.
Neka mu zato niko ko poštuje Hrista, ne pridaje manje časti nego što pridaje Ocu, jer
bi to jednako bilo kao i da obeščašćuje Oca, ali neka svi, zajedno sa anđelima
nebeskim, obožavaju Sina, bez straha da služe stvorenom biću umesto Tvorcu.” {E.
Dž. Vagoner, Hrist i Njegova Pravednost, str. 19-24. 1890}

“U tvrdnji da su Otac i Sin savršeno jednaki, i da je Hrist po prirodi Bog, mi ne
želimo da ljudi pogrešno shvate da tvrdimo da Otac nije bio pre Sina. Ne bi trebalo
biti neophodno čvrsto braniti ovo stanovište, kako ljudi ne bi pomislili da je Sin
dostojanstvo Hristu, već mu radije oduzima od dužnog poštovanja, odbacujući celu
stvar radije nego da prihvate teoriju koja je toliko očigledno van harmonije sa
jezikom Biblije, koji kaže da Isus jeste jedinorodni Božji Sin. On je rođen, nije
stvoren. On je od iste materije kao Otac, pa je po svojoj prirodi Bog
; i pošto je to
tako 'Ocu je ugodno da u njemu bude sva punina.' Kološanima 1:19 Iako su obojica
iste prirode, Otac je prvi. Veći je i po tome što nema početak, dok je Hristova ličnost
imala početak.
” {E. Dž. Vagoner, Znaci Vremena, 8. April, 1889}

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Vošburnovo pismo

“Doktrina trojstva je okrutna paganska monstruoznost, koja lišava Isusa njegove
istinske pozicije božanskog Spasitelja i posrednika. Istina je da ne možemo izmeriti ili
definisati božanstvo. Ono je van našeg ograničenog shvatanja, a ipak na temu Božje
ličnosti, Biblija je veoma jasna i jednostavna. Otac, Starac od davnina, je od
večnosti. Isus je rođen od Boga. Isus govoreći kroz psalmistu kaže: 'Kazaću naredbu
Gospodnju; on reče meni, Ti si moj Sin, ja te sad rodih.' Psalam 2:7.
I ponovo u Pričama (gde se o Isusu priča pod titulom mudri, pogledajte 1 Kor. 1:24)
čitamo 'Gospod (Jehova) imaše me u početku svojih putova.' Stih 22.
'Pre nego što planine postaše, ja sam postao.” Stih 24
Sin kaže da je postao, proistekao, rođen od Oca (Jehove).
Sotona je uzeo neki paganski koncept troglavog čudovišta i sa namerom bacio prezir
na božanstvo, uveo ga u rimokatoličanstvo kao našeg preslavnog Boga, taj nemoguć
apsurdni izum. Ova monstruozna doktrina koja se preselila iz paganstva u Rimsku
papsku crkvu, pokušava da nametne svoje zlo prisustvo u učenje poruke trećeg
anđela....
Činjenica da Hrist nije posrednik u Rimskoj crkvi demonstrira da trojstvo uništava da
je Hrist jedan, jedini posrednik. Takozvana hrišćanska crkva, papstvo, koja je
iznedrila trojstvo, ne prepoznaje Ga kao jedinog posrednika, već Ga zamenjuje
mnoštvom duhova mrtvih žena i muškaraca kao posrednicima. Ako zaista držite
trojstvo, Hrist nije više Vaš posrednik... Doktrina trojstva je u potpunosti strana
Bibliji i učenju Duha proroštva. U otkrivenju nema ni najmanje naznake trojstva.
Ovaj monstruozni paganski koncept ne nalazi mesta u celom slobodnom
univerzumu našeg blagoslovenog nebeskog Oca i Njegovog Sina, našeg Gospoda i
Spasioca, Isusa Hrista... Katolička paganska doktrina o nedelji kao sedmom danu je
takođe jednako nesveta kao i katolička paganska doktrina trojstva...

Adventisti sedmog dana tvrde da uzimaju Gospodnju reč kao vrhovni autoritet i da su
'izašli iz Vavilona', da su zauvek odbacili zaludne tradicije Rima.
Ako bi smo se vratili besmrtnosti duše, čistilištu, večnom mučenju i nedelji kao
sedmom danu, ne bi li to bilo ništa manje od otpadništva? Ako, ipak, pređemo preko
ovih malih, sekundarnih doktrina i prihvatimo centralnu doktrinu Rimske crkve,
trojstva, i da učimo da Božji Sin nije umro, iako naše reči imaju duhovnog prizvuka,
zar i to nije ništa manje od otpadništva, i samo Omega otpadništvo?
Koliko god lepo i naizgled smisleno zvuče njegova služba ili članci, kada čovek dođe
u poziciju da uči pagansku katoličku doktrinu trojstva, i poriče da je Božji Sin umro
za nas, da li je iskreni Adventista Sedmog Dana? Da li je uopšte iskreni
propovednik jevanđelja? I kada ga mnogi drže za velikog učitelja i prihvataju
njegove nebiblijske teorije, potpuno kontradiktorne Duhu proroštva, došlo je vreme
da stražar dune u trubu upozorenja? {Delovi pisma koje je napisao Dž. S. Vošburn
1939.} (Ovo pismo se toliko dopalo predsedniku konferencije da ga je distribuirao
trideset dvojici svojih propovednika.)

Natrag