Sveto Trojstvo

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
 Naravno da je voda u čaši identična vodi u kanti.

Isus je iste Božanske prirode kao i Otac, i prema tome Bog zajedno sa njim.

„Otac rađa Sina, a Sin proizlazi od Oca. Otac i Sin dišu Duha Svetoga, a On izlazi iz njih, kao iz jednoga Izvora.”
Jedan Bog u tri osobe, Moja katolička vjera: Priručnik o religiji. Louis Laravoire Morrow, biskup Krishnagara, str. 30

“Duh Sveti je Kristov Duh. On je također Duh Očev… Kao što postoji samo jedan Otac, kao što postoji samo jedan Gospodin ili jedan Sin, tako postoji samo jedan Duh, koji je, prema tome, Duh obojice.”
Katolička enciklopedija, izdanje 1914., čl. "Duh Sveti.

Polazeći od [Boga] postao je njegov prvorođeni Sin, jer je rođen prije svega. On je također postao njegovo jedinorođeno jer je samo On rođen od Boga, na način jedinstven za sebe, iz utrobe vlastitog srca. Sam Otac svjedoči: »Srce moje... emitiralo je moju najizvrsniju Riječ."
(Protiv Markiona II:4), Tertulijan

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bez_imena

Ovi citati koje si postavila kao da su pisani od nekog antitrinitrijanca.

U njima se jasno nazire 'da Isus nije Bog večni nestvoreni, već da je proizišao iz Oca, a da je Duh Sveti samo svojstvo ili sila koju poseduju Otac i Sin.

Šta misliš?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Bez_imena

U njima se jasno nazire 'da Isus nije Bog večni nestvoreni, već da je proizišao iz Oca, a da je Duh Sveti samo svojstvo ili sila koju poseduju Otac i Sin.

Šta misliš?
To su pisali katolici, da li ti vidiš da nema smisla preganjati se s tim. :)
Katolici vjeruju u jedinorođenog Sina Božjeg, htjela sam samo to dokazati
mi jedino ne smatramo da je postojalo vrijeme kada Sina bilo nije već je on bio uvijek kao Logos u Ocu
(to su promišljanja ranokršćanskih otaca vjere)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pa to mi je bilo čudno.
Jer ovi citati upućuju na suprotno.

Zato se uvek mora pisati jasno i konkretno.

Eto na primer, ja još uvek ne mogu da razumem šta Jovan prezviter veruje u pogledu Isusa.

Neka mi oprosti što ga spominjem.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Eto na primer, ja još uvek ne mogu da razumem šta Jovan prezviter veruje u pogledu Isusa.

niti ja...
mislim da sad pripada ranokršćanskoj sekti zvanoj nazareni.

ne može biti katolik, katolici vjeruju u jedinorođenog Sina Božjeg tj. Kristovu preegzistenciju kao što je pisano u Božjoj Riječi to sam i dokazala. Mislim da je on unitarijanac, ali nisam sigurna...

Unitarijanizam je kroz historiju označavao sva ona vjerovanja u jedinstvenost Boga, koja su bila protivna tradicionalnom hrišćanskom vjerovanju u Trojstvo (Otac, Sin i Sveti Duh). Unitarijanci su u prošlosti vjerovali u moralni autoritet, ali ne i božansku prirodu Isusa.

ali taj ultra unitarizam koji Krista čini inferiornim Ocu je gori. Je li Bog rekao inferiornom: "Učinimo čovjeka na svoju sliku?". (James White, 29. studenog 1877., Review & Herald)

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
“Ja i moj Otac smo jedno.” Kristove riječi bile su pune dubokog značenja dok je iznio tvrdnju da su on i Otac od jedne tvari, posjedujući iste osobine. Židovi su razumjeli njegovo značenje, nije bilo razloga zašto bi pogrešno shvatili, i uzeli su kamenje da ga kamenuju. Isus ih je mirno i nepokolebljivo pogledao i rekao: “Mnoga sam vam dobra djela pokazao od svog Oca; za koje me od ovih djela kamenujete?" {ST 27. studenoga 1893., par. 5}

On je vjerni i istiniti Svjedok, "početak stvaranja Božjeg", čije je prijestolje od davnine, oduvijek. [Otkrivenje 3:14.] Gledajte ga, moćnog, nestvorenog Gospodina, sveslavnog Otkupitelja (Pismo 185 1901)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465

Nikakav problem. Ono što ja govorim o Hristu jeste ono što je nauka rane crkve, prenikejske. Ono što je naučavala rana nazarenska zajednca, danas to govori unitarijasnska zajednica. Smatram da je to ispravno verovanje o prirodi Hristovoj.

Ali opet kažem, da se niko ne obeshrabri, i bavi tim pitanjem kao najvažnijem, ne treba. To pitanje ne treba da nam bude u fokusu. Svako ne ka zasebe ovu stvar razume, i neće biti izgugljen niko ko veruje kao ja ili drugačije. Ja sada vidim ove stvari ovako.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nisi dao objašnjenje.

Inače, mislim da današnja Nazarenska crkva nema veze sa Nazarenima 1 veka o kojima govori apostol Pavle.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Inače, mislim da današnja Nazarenska crkva nema veze sa Nazarenima 1 veka o kojima govori apostol Pavle.

Ja i ne govori o njoj. Ja govorim o onoj za koju i ti znaš, pisao si o njoj...nazarenska crkva iz I veka. Apostolska. Uostalom pogledaj šta su crkveni oci govorili za nazerensku zajednicu tamo do IV veka. Šta su tvrdili po pitanju Hristove prirode.

Nisi dao objašnjenje.

Prosto ne bih da ulazimo u teološke rasprave oko ovoga. Pa zato štedim tebe a i druge. Pokušaj naći o veri rane apostolske nazarenske zajednice-one čiji je pripadnik i apostol Pavle, i šta su verovali u vezi Hristove prirode.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
987
Bez_imena

Šta misliš?
Ne razumijes ti to Laodikeja....katolici vjerju da je Isus rodjen ili proizisao iz Oca, ali nije imao pocetak. Ono, radja se vjecno, ali se jos nije izrodio....iste je starosti kao Otac - znas, misterija je to.

Natrag