Sveto Trojstvo

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Tvoja opaska nema nikakve veze sa mojim natpisom. Govorio sam o Svetom trojstvu kao simbolu vjere, koji je je usvojen na Prvom nikejskom saboru 325. Kako će biti u bibliji ako je usvojeno pomenute godine? Kao i obično, nisi razumio.

Ne razumem šta si ovih hteo reći :fool:eek: kakvom simbolu vere se ovde govori. Mislim koji Apostol koja knjiga koja glava a za stih ću se već snaći. Ili koja biblija koji izdavač i godina izdanja?

Tvoja opaska nema nikakve veze sa mojim natpisom. Govorio sam o Svetom trojstvu kao simbolu vjere, koji je je usvojen na Prvom nikejskom saboru 325. Kako će biti u bibliji ako je usvojeno pomenute godine? Kao i obično, nisi razumio.

A sa čim ima veze ako ne sa opaskom iz natpisa?
O čemu ti ovde govoriš, možeš biti malo koncilniji mislim malo jasniji?

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne razumem šta si ovih hteo reći :fool:eek: kakvom simbolu vere se ovde govori. Mislim koji Apostol koja knjiga koja glava a za stih ću se već snaći. Ili koja biblija koji izdavač i godina izdanja?
Pročitaj moj post br. 807 na ovoj temi, tamo ćeš vidjeti šta sam htio reći. Ako budeš razumio dobro i jest, ako ne, ko ti je kriv. Kakve apostole ovdje pominješ? Kakve veze imaju apostoli sa tim? Nemaju nikakve.

A sa čim ima veze ako ne sa opaskom iz natpisa?
O čemu ti ovde govoriš, možeš biti malo koncilniji mislim malo jasniji?
Govorim o simbolu. I to piše u pomenutom postu.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
За некога је Писмо недефинисано, за некога је овако, за некога онако... Свако тумачи како му се накриви или како му неко каже да је истина. Без савесног сагледавања, као робот који сервира цитате и понавља туђе по хиљаду пута. Ни мени није као хришћанину све једно што се почињу расправе да се сви исчуђавају какви смо и где се ту везујемо у Једну Цркву. Баш као што и неки тврде да смо оманули, па је Бог послао неког другог...смејурија.

Поента целе приче је да се једна тврдња (нећу је квалификовати правим именом) имплементира као истина и онда се све остале које јој пркосе унижавају или избацују из Писма. Тврдња да је Христ анђео (по чину арханђео) мора бити доказана, значи све оно што томе контрира мора бити оборено. Само посматрам како се на сваку тему смишљено убацује питање Тројства не би ли се изазвао неко од нас да реагује. Мени су лично досадили са питањима на која нећу одговарати јер имају друге одговоре, шта ће им моји или неког од нас?

Ја сам почео да постујем овде да сазнам више и да поделим своја сазнања са онима који можда познају нешто што ја не знам, па да тако сви заједно се надограђујемо. Кад погрешим да ме неко исправи, да ја неког исправим и да заједно учимо. Ово форсирање питања Тројства је превршило сваку меру и тачно се види да се увек напомене у свакој теми форума.

Вама нема Тројства, вама Христ није Бог, вама Дух није Бог и шта онда? Ништа посебно. Зато бих замолио остале да се уздрже и да не наседају више на припремљен материјал и на причу: одговори ми ово, реци ми онда оно, пророкуј ми сад и сл. Све су то провокације ниже врсте и улажењем у дуел са Сведоцима не може се постићи ништа. Они ће онда напасти вашу цркву (деноминацију), ископаваће прљав веш ваших свештеника, верника и остало.

Бог ми је сведок да ни једног нисам назвао секташем и ко зна како све. Чиста срца без предрасуда сам коментарисао и мислио да се дописујем са људима који користе ум и срце, међутим временом сам закључио да само покушавају да инсталирају своје "набубане" тезе да је Христ анђео транспортован (телепортован) у материцу Марије (Боже, опрости им, не знају шта говоре!).

Све остале цркве су за њих заглупљени и залуђени људи, само ОНИ имају истину и само ОНИ нам је пружају, као да су ОНИ Спаситељ.

Да вам коначно кажем неке ствари: нека је моја Православна црква у апостасији, нека она учи криво неке ствари (све сам то ја лично нападао), али укажите бар трунку поштовања према институцији захваљујући којој сви ми смо сачували језик и веру у Христа, преко које смо се описменили као народ и која је страдала са својим народом. Не кажем да није било лоших и корумпираних свештеника, али прави су се показивали на делу, излазећи испред каме да заштите жене и нејач. Срамите се својих година и жутих бркова, да се црвенило ваше не склони док не кажете : Боже, опрости! Да те цркве није било, сад би вам име било Омер, Мехо, Алија... Народ мудро говори кад каже:

НИКАД НЕ ПЉУЈ У БУНАР ИЗ КОЈЕГ СИ ВОДЕ ПИО
иако је сад вода замућена и запрљана (ја додао)!

А пошто сам морао Тројство да браним на другим темама, оставићу траг и на овој, да остане убележено ради неког ко ће можда и прочитати, да се не саблазни на ваше безбожне глупости. Христ је знао да је Јован ваш велики непријатељ, сваком својом посланицом вам потире хуљење, не чуди ме што је био омиљен. Било је таквих људских наука много, нисте ви новина. Зато Читајте Јеванђеље Јованово и посланице његове, али не преправљане већ праву реч Божију без обзира на превод. Лако се упореди тачност, онда читајте паралелно из 2-3 па упоређујете на тим местима.

1. Јованова, глава 5
5. Ко је који свет побеђује осим оног који верује да је Исус Син Божји? (а не анђео!)
6. Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу; и Дух је који сведочи, јер је Дух истина,

7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

8. И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно.

9. Кад примамо сведочанство човечије, сведочанство је Божије веће; јер је ово сведочанство Божије што сведочи за Сина свог.

10. Који верује Сина Божијег има сведочанство у себи; који не верује Богу начинио Га је лажом, јер не верова сведочанству које сведочи Бог за Сина свог. (ту сте ви)

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
quote_icon.png
Prvobitno napisao Jurivaka

Pročitaj moj post br. 807 na ovoj temi, tamo ćeš vidjeti šta sam htio reći. Ako budeš razumio dobro i jest, ako ne, ko ti je kriv. Kakve apostole ovdje pominješ? Kakve veze imaju apostoli sa tim? Nemaju nikakve.

Govorim o simbolu. I to piše u pomenutom postu.

O čemu ti ovde čoveče govoriš? pitao sam te lepo jer nisi jasan pa da se izjasniš, šta si mislio kada si napisao "SVETO TROJSTVO KAO SIMBOLU VERE" Šta si hteo reći šta si mislio ili da ti čitamo misli možda.

Evo ti post 807 pa da se izjasniš

Čitam ova vaša prepucavanja oko Svetog trojstva i ne mogu da se načudim do koje mjere bukvalno shvatate i tumačite neke stvari. I oni koji "brane" i oni koji "negiraju" Sveto trojstvo, nisu svjesni da govore o simbolu ili simvolu. A znate šta znači simbol? "Simbol nije namjeran opis neka poznate stvari, to jest alegorija, simbol je ono objašnjenje koje upućuje ne neko još nepoznato i nerazumljivo (transcendentno) stanje stvari. Simbol je po Jungu izrazito kompleksna pojava, on nije ni racionalne ni iracionalne prirode, ima jednu stranu koja se odaziva razumu ali i jednu koja je razumu nepristupačna iz razloga što se simbol sastavlja iz svih psihičkih funkcija onih racionalnih ali i onih iracionalnih činjenica čisto unutarnjeg i vanjskog opažanja."
Dakle, kao što se vidi, simbol ne mora biti racionalan, što je slučaj i sa Svetim trojstvom. Ovo bi naročito trebalo da imaju na umu oni koji u Ocu, Sinu i Svetom duhu, vide tri posebna entiteta. Simbol jeste riječ proširenog značenja. Za ljudsko srce kažemo da je ljudski organ, ali simbolično ono znači i ljubav. Isto tako, trebalo bi da Sveto trojstvo simbolično označava Boga - jednog Boga, a ne tri. Kada se Sveto trojstvo poima na ovakav način, onda nestaju sve zavrzlame oko te dogme.

simbolu ili simvolu

Šta si ovih thio reći i šta ima Jung zajedničko sa Simnolom vere?
I na kom forumu smo mi sada da nam ovde govoriš o alegoriji, racionalnosti i vanjskim opažanjima? Izvini kolega ali možeš ti da se izjasniš šta si hteo reći i da protumačiš šta si ovde napisao:

Dakle, kao što se vidi, simbol ne mora biti racionalan, što je slučaj i sa Svetim trojstvom. Ovo bi naročito trebalo da imaju na umu oni koji u Ocu, Sinu i Svetom duhu, vide tri posebna entiteta. Simbol jeste riječ proširenog značenja. Za ljudsko srce kažemo da je ljudski organ, ali simbolično ono znači i ljubav. Isto tako, trebalo bi da Sveto trojstvo simbolično označava Boga - jednog Boga, a ne tri. Kada se Sveto trojstvo poima na ovakav način, onda nestaju sve zavrzlame oko te dogme.

Moliću lepo protumači ako simnol ne mora biti racionalan u slučaju Svetog Trojsva šta onda mora biti?
Interesuje me da li je Sveto Trojstvo reč proširenog značaja ili nije ako jeste zašto ako nije zato, svataš?

A naročito me interesira zašto Sveto Trojstvo tebi simnolično označava "JEDNOG BOGA" kada lepo razgovetno napisano da je to TROJSTVO!
Zbog konfuzije hoćeš biti toliko ljubazan i da protumačiš u jedno Sveto Trojstvo koliko božanstava ti kažeš da ima? Da ja vidim šta je to LOGIKA i stvarnost, izvoli.

Član
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poruka
1.562
Sardy
Nije sramota nista pitati,a Bog nam je dao odgovore na skoro sva pitanja,i ni na jedno pitanje se ne ljuti.
Jovan 10:30 je jedan od stihova koji samo izgleda da podupire trojstvo
[SUP]30[/SUP] Ja i Otac jedno smo
Da bi razumeli sta to znaci ta grcka rec "en" pogledaj i Jovan 17:21
[SUP]21[/SUP] Da svi jedno budu, kao Ti, Oče, što si u meni i ja u Tebi; da i oni u nama jedno budu, da i svet veruje da si me Ti poslao.
Tako da se ova rec prevodi i kao jedinstvo,jedinstveni.
Matej 20:20-23
U razgovoru sa majkom sinova Zebedejevih Isus kaze ko je taj koji ce odrediti polozaj sinova Zebedejevih.
[SUP]23[/SUP] I reče im: Čašu dakle moju ispićete, i krstićete se krštenjem kojim se ja krstim; ali da sedete s desne strane meni i s leve,
ne mogu ja dati, nego kome je ugotovio Otac moj
.
Ima mnogo stihova koji pobijaju samu pomisao na trojstvo,ali takodje postoje i stihovi koji ga "potvrdjuju",sve dok se malo bolje ne pogleda text original grcki ili hebrejski.Ipak je Vuk Karadzic preveo ceo Novi zavet i hvala mu mnogo,ali greske prilikom prevodjenja treba neko da ispravi.Da je ziv i sam bi ih ispravio sa ogromnim znanjem koje se nalazi po recnicima i enciklopedijama.
Nisam rekao da je sramota pitati. To naravno nije, već je i dobro. Već sam govorio o nečemu potpuno drugom. Ako je nama Bog preko Biblije rekao da je trojstvo tajna Božija - nije dobro to pokušati rastumačiti, odnosno otkrivati tu tajnu, jer smo onda neposlušni Bogu. I mene jako zanima ta tajna, ali je nečačkam, jer mi je Bog rekao da je to Njegova tajna. I ja to tako prihvatam bez trunke sumlje ili znatiželje. Sigurno Bog ima valjan razlog zašto je to tako odlučio da bude. A i siguran sam da će svojim vernim slugama to otkriti, ali na vreme. Ne kada mi to želimo, nego kada bude vreme za to.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Nisam rekao da je sramota pitati. To naravno nije, već je i dobro. Već sam govorio o nečemu potpuno drugom. Ako je nama Bog preko Biblije rekao da je trojstvo tajna Božija - nije dobro to pokušati rastumačiti, odnosno otkrivati tu tajnu, jer smo onda neposlušni Bogu. I mene jako zanima ta tajna, ali je nečačkam, jer mi je Bog rekao da je to Njegova tajna. I ja to tako prihvatam bez trunke sumlje ili znatiželje. Sigurno Bog ima valjan razlog zašto je to tako odlučio da bude. A i siguran sam da će svojim vernim slugama to otkriti, ali na vreme. Ne kada mi to želimo, nego kada bude vreme za to.

A dal je onda dobro ako je premudri Bog i spasitelj naš preko Biblije rekao da je on "ON" numerično jedan Bog i da "ON" kaže kako nema drugog nekog BOGA osim "NJEGA" koji će mu biti u svemu isti u svemu ravan ili u svemu jednak. Da li je onda ddobro da od tog jednog Boga(jer i vi kažete da ih nema TRI) napraviti TROJSTVO? Očigledno da je dobro i to nije nikakva sveta tajna i vi eto to ste prihvatili bez trunke sumnje i znatiželje ali pojma nemate šta vam znači TROJSTVO jer to je nedokučivo, tako?

Protimači kada ti neko priloži stih i iznosi argumentovani komentar(vidi gornji post) a ne: Pa znaš Bog je jedan ali mi Boga zovemo Bog Otac Bog Sin i Bog Sveti Duh i ovo troje jesu jedan Bog ne TRI!
Gde to piše? Eto još čekam Jurivaku da se izjasni da on meni protumači kako bi ja vidio šta vam to znači "SIMBOLIČNO JEDAN BOG" i da mi dokaže da po toj vašoj logici i vašoj realnosti znači da je Bog TROJSTVO.

Šta je to TROJSTVO? koliko Bogova u tom TROJSTVU?
Koliko osoba a koliko ličnosti?
Kojoj osobi božanstva se klanjate, služite i obožavate ili vi sedate na tri stolice?

Šta je bilo sa ELLOHIMOM mnoštva? koliko Biblija uči da ima Bogova u jednog tog vašeg ELLOHIMA množine ili i za to će se pobrinuti ti "IMAGINARNI" realni BOGOVI mnoštva i na vreme sve izjasniti vama kao "NJIHOVIM" vernim slugama obznaniti.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Gde to piše? Eto još čekam Jurivaku da se izjasni da on meni protumači kako bi ja vidio šta vam to znači "SIMBOLIČNO JEDAN BOG" i da mi dokaže da po toj vašoj logici i vašoj realnosti znači da je Bog TROJSTVO.
E, pa nećeš dočekati. Ja nisam nikakav apologeta vjere niti tumač Biblije. Ja sam samo iznio svoje mišljenje o Svetom trojstvu kao simbolu. Ko je razumio, razumio je. Ko se slaže, slaže se. Ko se ne slaže ne slaže se i mirna Bačka. Nema nikakve potrebe to dalje elaborirati.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Jedan Bog je Otac, Sin i Duh Sveti. I šta ti nije jasno? Pa osoba je ličnost. Jeste tajna.

I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabošcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavi. 1. Tim. 3,16

Klanjamo se jednom Bogu, Ocu Sinu i Duhu Svetom. Takođe služimo i obožavamo Sveto Trojstvo.

Član
Učlanjen(a)
03.10.2010
Poruka
1.305
Jedan Bog je Otac, Sin i Duh Sveti. I šta ti nije jasno? Pa osoba je ličnost. Jeste tajna.

I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u tijelu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovjedi se neznabošcima, vjerova se na svijetu, uznese se u slavi. 1. Tim. 3,16

Klanjamo se jednom Bogu, Ocu Sinu i Duhu Svetom. Takođe služimo i obožavamo Sveto Trojstvo.

Da isto kao i Jurivaki što je sibolično jedan Bog ali u realu i po vašoj logici on je TROJSTVO, tako?

I ko se to javio u telu, a u zadnje vreme i preko sina ili na razne načine? Biblijsko učenje mene zanima a ne Crkvena nauka zato što si se kleo da ćeš je slediti kao nepogrešivi kanal, izvoli.
Igde se tu uklapa taj Jehova Bog Sin kao jedini svemogući Bog? nisi odgovorio imaš li još koje Bogove osim tog jednog Sina

Poslednja izmena:
Natrag